גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון הסתיים?! שיעור האבטלה בארה"ב זינק ל-10.2%

גלובס tv מדובר ברמה הגבוהה ביותר מאז אפריל 1983 והרבה מעל תחזית השוק לתוצאה של 9.9% ■ מספר המועסקים במגזר הלא-חקלאי בארה"ב ירד ב-190 אלף באוקטובר - הרבה יותר מהתחזיות ■ רונן מנחם, מזרחי טפחות: "בלימת הנסיגה בשוק העבודה בארה"ב תהייה איטית מאוד"

לפני מספר דקות פירסם משרד העבודה האמריקני את השיעור החודשי של של נתוני התעסוקה עבור חודש אוקטובר. הדו"ח כולל את שיעור האבטלה השנתי במשק האמריקני, את מספר המועסקים במגזר הלא-חקלאי (Nonfarm Payrolls), השכר הממוצע לשעה וממוצע שעות העבודה במגזר.

מספר המועסקים במגזר הלא-חקלאי ירד ב-190 אלף באוקטובר - יותר מהתחזיות לגריעה של 175 אלף. כשהנתון הקודם עודכן לירידה של 219 אלף בספטמבר מירידה של 263 אלף. הנתונים של אוגוסט וספטמבר עודכנו מעלה ב-91 אלף. נזכיר כי בינואר המשק האמריקני איבד 741 אלף מקומות עבודה, כך שעל אף הנתון המאכזב, קצב אובדן המשרות במגזר הלא חקלאי מתמתן בהדרגה.

במקביל, שיעור האבטלה זינק ל-10.2% - בפעם הראשונה מאז אפריל 1983 והרבה מעל התחזיות ל-9.9%. הנתון הקודם עודכן ל-9.8%. 558 אלף איש הצטרפו למעגל האבטלה באוקטובר, כך שהמספר הכולל של מובטלים בארה"ב מגיע ל-15.7 מיליון. הנתון העגום עלול להטיל צל על נתוני הצמיחה שפורסמו בשבוע שעבר והצביעו על גידול של 3.2% בתמ"ג במהלך הרבעון השלישי.

כאמור, המעסיקים בארה"ב המשיכו לקצץ במשרות באוקטובר, אך בקצב מופחת לעומת החודשים הקרובים. עם זאת, שיעור האבטלה ממשיך לעלות משום שנתון זה מגיב באיחור לנתונים האחרים.

מספר המובטלים גדל ב-558 אלף ל-15.7 מיליון מובטלים, מתוכם 5.6 מיליון איש מחוסרי עבודה למעלה משישה חודשים. אלה שלא עובדים חצי שנה ויותר מהווים 35.6% מסך כל המובטלים.

ממוצע שעות העבודה הכולל במשק האמריקני ירד ב-0.2%. שבוע העבודה הממוצע נותר על שפל של 33 שעות עבודה שבועיות. עם זאת, השכר הממוצע לשעה עלה ב-5 סנט או 0.3% ל-18.72 דולר. השכר הממוצע לשעה עלה בכ-2.4% בשנה האחרונה.

מספר המועסקים במגזר ייצור הטובין ירד ב-129 אלף וכולל ירידה של 62 אלף מועסקים בענף הבניה ו-61 אלף בתעשייה. שבוע העבודה הממוצע בענף התעשייה עלה ל-40 מ-39.9 - הרמה הגבוהה ביותר מזה 11 חודשים.

מספר המועסקים במגזר נותני השירותים ירד ב-61 אלף וכולל ירידה של 40 אלף מועסקים בענף הקמעונאות.

המגזרים היחידים שהוסיפו עובדים באוקטובר הם מגזר החינוך והבריאוות שהוסיפו 45 אלף עובדים, ונותני השירותים הפיננסים שהוסיפו 18 אלף עובדים. חברות כוח האדם הזמני גייסו 34 אלף עובדים - הגידול המשמעותי הראשון מאז תחילתו של המשבר לפני 22 חודשים.

מתוך 271 תעשיות, 33.8% גייסו עובדים באוקטובר לעומת 37.5% בספטמבר.

שיעור האבטלה בקרב אלה המחזיקים בתואר אקמי ירד ל-4.7% מ-4.9%. לאלה שאינם מחזיקים בתעודת בגרות שיעור האבטלה עלה ל-15.5% מ-15%. לאלה המחזיקים בתעודת בגרות בלבד שיעור האבטלה עלה ל-11.2%.

העלייה הנמשכת בשיעורי האבטלה ותוכניות הסיוע הממשלתיות שמתקרבות לסיום צפויות לצמצם אף יותר את הצריכה הפרטית בארה"ב, ולעכב את תהליך השיקום של הכלכלה האמריקנית, ש-70% ממנה נשענת על הצריכה הפרטית.

רונן מנחם: בלימת הנסיגה בשוק העבודה בארה"ב תהייה איטית מאוד

"בלימת הנסיגה בשוק העבודה בארה"ב תהייה איטית מאוד. הריבית תישאר ברמתה הנמוכה חודשים ארוכים קדימה", כך מעריך רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות.

נתוני תעסוקה אוקטובר

בחודש אוקטובר עלה שיעור האבטלה במשק האמריקאי ל-10.2% ואילו מספר המועסקים הצטמצם ב-190 אלף. שני המספרים היו מאכזבים, בהינתן ההערכות המוקדמות לעלייה נמוכה יותר בשיעור הבלתי מועסקים, וירידה נמוכה יותר במספר המשרות. יצוין, עם זאת, כי בהשוואה לחודש ספטמבר נרשמה האטה בירידה במספר המשרות. הנתון החדש מצביע על האטה בהידרדרות בשוק התעסוקה, אך לא על התאוששות אמיתית.

סקר ADP הראה שמספר המשרות שנגרעו במגזר הפרטי ירד ב 203 אלף בחודש אוקטובר, ב-13 אלף יותר מההערכות שהיו קודם לכן, ומספר דורשי האבטלה החדשים בארבעת השבועות האחרונים (ממוצע נע), 523,750, ירד 3,000 בלבד.

אינדיקציה נוספת, מספר מודעות הדרושים המקוונות, לא הצביעה על שיפור של ממש במחצית השנה האחרונה. במבט קדימה, הנסיגה בשוק העבודה בארה"ב נבלמת הדרגתית, אך דומה שהדרך להתאוששות אמיתית תהייה ארוכה ואיטית מכפי שחשבו תחילה. זאת מנקודת הראות של המעסיקים והעובדים גם יחד.

מבחינת המעסיקים, סעיף התעסוקה במדד מנהלי הרכש בענפי השירותים, המהווים 5/6 מהכלכלה האמריקאית, מתכווץ זה 18 חודשים ובאוקטובר התחזקה הירידה בו. כמו כן, 2/3 מ- 18 ענפי השירותים דיווחו על ירידה במספר השכירים. בד בבד, החברות מתייעלות במהירות. היעילות במגזר העסקי הלא חקלאי זינקה בשיעור מדהים של 9.5%! ברביע השלישי של השנה, הודות לירידה בת 5% במספר שעות העבודה ועלייה בת 4% בתפוקה. כתוצאה, יחידת תוצר נתונה מיוצרת עתה באמצעות תשומת עבודה נמוכה יותר. מצב זה יעכב עוד את התמסורת מהייצור לתעסוקה.

מבחינת משקי הבית, לפי סקר אמון הצרכן האחרון, 27% מהנשאלים צופים שבששת החודשים הבאים יקטן מספר המשרות הזמינות ורק 16% מאמינים שמספרן יגדל. בהשוואה לסקר הקודם גדל הפער בין הפסימיים לאופטימיים. בנסיבות הללו, התאוששות בייצור תחלחל לאט מאוד לצריכה הפרטית ולתעסוקה. עד אז לא יהיו לחצים אינפלציוניים.

מדד התעסוקה של מכון המחקר Conference Board נמצא בקו ירידה ובחודש אוגוסט 2009 הוא היה נמוך ב-16% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. מחברי המדד צופים שהירידות במספר המשרות תלכנה ותצטמצמנה, בחודשים הבאים, אך המרחק לתפנית כלפי מעלה עדיין גדול וגדוש מהמורות. גם הבנק הפדראלי ער לכך ובהודעת הריבית האחרונה שב וכתב שהוצאות משקי הבית תמשכנה להיות מרוסנות על ידי הירידה הנמשכת במספר המשרות (בצוותא עם גורמים נוספים).

במצב דברים זה, רחוק המועד בו תורגש בלימת הנסיגה ההדרגתית בכלכלה האמריקאית בהוצאות משקי הבית. פער התוצר הרחב (מרחק התוצר הפוטנציאלי מהתוצר בפועל) יוסיף להוות בלם להתפתחות לחצים אינפלציוניים. בנסיבות הללו, ריבית ה Fed תישאר ברמתה הנמוכה הבלתי רגילה חודשים ארוכים קדימה. איגרות החוב האמריקניות תקבלנה תמיכה. הדולר בסימן שאלה. תשואות הפדיון על איגרות החוב הממשלתיות ל 10 שנים (המהוות אמת מידה לאג"ח דומות ברחבי העולם וכמובן גם אצלנו) תמשכנה להיות נמוכות, על אף הגירעון הגדול בתקציב ממשלת ארצות הברית וגיוסי העתק המבוצעים בשל כך. חברות המשווקות את מרכולתן לחו"ל עשויות להציג תוצאות טובות יותר מחברות המתמקדות בשוק האמריקני.


ההשפעה על הדולר אינה חד משמעית. לפי ניסיון החודשים האחרונים, לנתון התעסוקה לא תהייה השפעה חד משמעית על הדולר, שכן מחד, הוא מצביע על רפיון כלכלי, המדגיש את יתרונותיו של המטבע האמריקאי כמטבע חוף מבטחים, אך מנגד, הוא מרחיק תרחיש של העלאת ריבית בארה"ב, ומדגיש בכך את חסרונותיו כמטבע בעל ריבית נמוכה עד אפסית. להערכתי, הפעם ייתכן שהגורם הראשון יהיה חזק יותר.

ההשלכות בארץ: איגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות, בדגש על מח"מ בינוני ארוך לפדיון, תקבלנה תמיכה מסוימת מנתון זה, שכן כתוצאה ממנו אין להניח שהפרש תשואות הפדיון בינן לבין האג"ח האמריקניות יצטמצם. נושא זה חשוב, שכן ההפרש בין השתיים הצטמצם, לאחרונה, והשתווה לפרמיית הסיכון המיוחסת למשק הישראלי. לגבי שער השקל כנגד הדולר, נראה כי יהיה צורך להמתין מספר ימים, על מנת להיווכח כיצד מגיב הדולר בעולם לנתון החדש, כמו גם להותרת הריבית בארה"ב על כנה ולגורמים הרבים האחרים, הקובעים את שערו כנגד מטבעות הסחר האמריקניים. איגרות החוב שהנפיקו חברות עלולות להינזק מכך שהנתון לא תומך בסנטימנט הכלכלי, שהיה בקו שיפור במשך מספר חודשים.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי