גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגני שרונה ועד התחנה: המתחמים ההיסטוריים שיכבשו את חיי הבילוי בת"א

סוף עידן הקניונים של תל-אביב מתקרב? ■ 4 מתחמים היסטוריים יככבו בשנים הקרובות על מפת המסחר והבילוי של תל-אביב ■ "השילוב של הישן והחדש נתן לזה גם הרבה מאוד אופי תרבותי"

4 מתחמים היסטוריים - היושבים על עשרות דונמים וכוללים עשרות אלפי מ"ר - יככבו בשנים הקרובות על מפת המסחר והבילוי של תל-אביב ויסמנו אולי את סופה של הגמוניית הקניונים, שכבר היום נראים ניצניה עם חזרתו של הציבור למרכזי הערים.

נמל תל-אביב

נמל תל אביב

נמל תל-אביב הוקם בשנת 1936 על רקע מהומות דמים אלימות ושביתה כללית של ערביי ארץ-ישראל, שכללה גם את השבתתו של נמל יפו. בפברואר 1938 הגיעו אל הנמל העולים הראשונים בדרך הים, ועל כן הכינוי "שער ציון" - שער הכניסה אל המולדת. ב-1965, עם הפעלת נמל אשדוד, חדל נמל תל-אביב לפעול כנמל סחורות.

לידתו מחדש של הנמל החלה ב-2002 לאחר עבודות פיתוח ושיקום, שבזכותן הפך הנמל למוקד בילוי ותרבות על שפת הים של תל-אביב. במהלך עבודות השיקום והשיפוץ הוסדרה מערכת התנועה בנמל, נסללו דרכי הגישה ושומרו ההאנגרים ההיסטוריים.

הנמל מנוהל על-ידי "אוצר מפעלי ים", שהיא חברה ממשלתית שהוקמה ב-1936 לצורך הקמת הנמל העברי הראשון. החברה מנהלת את הנמל כמתחם עצמאי, כולל השכרת המבנים, פעילות השיווק, האירועים ותפעול המקום.

הנמל, שמשתרע על פני כ-90 דונם, כולל כ-30 מבנים וכן אזורי חניה המיועדים לכ-1,000 כלי רכב. במתחם תמהיל עסקים מגוון הכולל את מרכז דיאדה לילדים, בתי אופנה כמו פקטורי 54, קסטרו ו-comme il faut, מסעדות יוקרה כמו מול ים, גיליס ויוליה וכן האנגר 11 שבו מתקיימים אירועי תרבות.

השקעת "אוצר מפעלי ים" בתשתיות, לרבות ביוב וחשמל, עמדה על כ-60 מיליון שקל, ואילו ההשקעות במבנים התבצעו על-ידי יזמים פרטיים שלקחו על עצמם את שיפוץ ההאנגרים. עד היום הושקעו בסך הכל כ-200 מיליון שקל בפיתוח הנמל.

הנכסים מושכרים באמצעות מכרזים פומביים. מנכ"ל החברה, משה הנדלס, שיזם את תהליך הפיכת הנמל למתחם בילוי ופנאי, מציין כי דמי השכירות נקבעים בהתאם לאופיו של העסק. לדברי גורמים בשוק, יזמים ששכרו מבנים בנמל ושיפצו בתחילת הדרך משלמים 15-25 דולר למ"ר, אולם שטחי הסעדה חדשים במתחם יכולים היום להגיע ל-50-60 דולר למ"ר.

"הדבר שמייחד את סיפור פיתוח הנמל", מציין הנדלס, "הוא שכל ההשקעות נעשו מכספי החברה ללא שימוש בתקציבים ציבוריים. למעשה, אין תקדים בישראל לפרויקט ציבורי שהשקיעו בו כל-כך הרבה כסף מאמצעים עצמיים, ללא שימוש בתקציבים ציבוריים".

בהתייחס לשאלה מה עורר את גל המתחמים ההיסטוריים בעיר, הוא משיב כי "ההצלחה של נמל תל-אביב עוררה את הדעת על כך שניתן להפוך מתחמים היסטוריים למוקדי בילוי איכותיים".

מתחם התחנה

מתחם התחנה

בין נווה-צדק ליפו, מול מוזיאון האצ"ל בכביש קויפמן, מוסב מתחם התחנה למתחם תרבות, בילוי ופנאי בהשקעה מוערכת של 90-110 מיליון שקל.

מתחם התחנה נפתח לראשונה בספטמבר 1892 כתחנת הרכבת הראשונה של יפו, ושימש בעבר כמרכז עצבים וכצומת דרכים בחיי המסחר של ארץ-ישראל. הרכבת פעלה עד הלאמת השטח על-ידי משרד הביטחון בתקופת מלחמת העצמאות.

קבוצת התחנה, שהיא שותפות של חברת הנדל"ן ויתניה ושל חברת פלורנטין א.מ נכסים והשקעות, החלה בשיווק המתחם כבר ביוני האחרון, תוך שימור מרבית הערכים הארכיטקטוניים של המקום. פתיחתו הרשמית של המתחם צפויה ברבעון הראשון של 2010.

המתחם משרתע על פני כ-16 דונם, הכוללים 22 מבנים ששטחם הבנוי מסתכם ב-5,600 מ"ר. מתוכם יהיו 2,000 מ"ר מיועדים למסעדות ובתי-קפה, 500 מ"ר למתחם לייף-סטייל, 1,000 מ"ר למעצבי ומותגי אופנה, 500 מ"ר לחצר לפעילות ילדים ו-500 מ"ר לחלל מוזיאלי (מוזאונים וגלריות). כן יכלול המתחם, המורכב ממבנים טמפלרים, גם חנויות קונספט ייחודיות, חנויות מעצבים מתחומים שונים, גלריות, מעדניות שף ואטרקציות תוכן חווייתיות.

בין היתר כבר הושכרו במתחם שטחים לקפה התחנה ששכר 200 מ"ר, כ-300 מ"ר לרשת אהבה, כ-150 מ"ר לצומת ספרים, כ-100 מ"ר לרשת האופנה רזילי, 30 מ"ר לחנות התכשיטים ענת פרז וכ-100 מ"ר לחנות בהונות. דמי השכירות הממוצעים במתחם הם 300 שקל למ"ר לחודש.

"פה הבאנו אופי של מבנים שסוחבים איתם היסטוריה וארכיטקטורה מסוימת", אומר מנכ"ל ויתניה, עופר זיו. "ואנחנו הופכים אותם למתחמי בילוי עם כל הגבלות השימור. בגלל אופי המקום והשילוב של הישן והחדש, נתנו לזה גם הרבה מאוד אופי תרבותי".

נמל יפו

נמל יפו

עבודות הפיתוח של נמל יפו מסתיימות בימים אלה, ותוך מספר חודשים יסתיימו עבודות הבינוי של המחסן הראשון שמשוקם במסגרת הפרויקט - מחסן 1.

את שיקום הנמל מנהלת הרשות לפיתוח כלכלי תל-אביב-יפו, בניהולו של שרון קרן. הנמל הוא מהנמלים העתיקים בעולם, וההיסטוריה שלו היא בת כ-5,000 שנה. השינויים במתחם נעשים תוך התייחסות לייחודיות המקום ולסיפורו ההיסטורי, והנמל מחדש את פעילותו וצפוי לשגשג כמרכז עירוני-ציבורי, תוך שימור אופיו הייחודי והרלוונטיות שלו למגוון חלקי הציבור והקהל.

"הנמל מופיע בפעם הראשונה בתנ"ך", מציין מנכ"ל הנמל רן וולף, שניהל גם את הפיתוח והשיווק של נמל תל-אביב ואת הקמת מתחם התחנה, "בארץ אין מתחם עתיק ממנו, ואין מתחם עם סיפור היסטורי מגוון ומרתק יותר מנמל יפו. בכל המתחמים ההיסטוריים ניסינו לתת להם נופך של העבר - בתחנה יש קרונות היסטוריים, בנמל תל-אביב החלטנו להחזיר את המנוף לפעולה ולשמרו. נמל יפו לא צריך את כל הדברים האלה, משום שהוא עדיין נמל פעיל עם דייגים והיחיד ששמר על תפקודו וצביונו הייחודי, וזה מה שמקנה לו את האותנטיות".

בסופו של הפרויקט יעמוד שטחו הבנוי של הנמל, כולל ההאנגרים, על יותר מ-30 אלף מ"ר. מכרז לשטח המלונאות בנמל הסתיים לפני מספר שבועות, ומכרז לעבודות הימיות שינגישו את המזחים בנמל, בדגש על פעילות הדייגים, מתפרסם בימים אלה.

פיתוח השלב הראשון של הנמל מסתכם בכ-100 מיליון שקל ללא עלות הקרקע, ואילו פיתוח השלב הבא, שיכלול את מחסנים 2 ו-3, יסתכם בכ-100 מיליון שקל נוספים.

המתחם לא אמור לכלול שטחים אך ורק לאופנה כמו בקניונים למשל, אלא יכלול בעיקר אלמנטים אותנטיים שיתחברו למקום וליפו עצמה. עדיין תהיה נוכחות של מסחר ובתי-קפה, אבל יושם דגש על תרבות, כבוד לפעילות הימית, מועדוני שיט ופעילות של דייגים, כמו שוק דייגים, גלריות ואמנות.

גני שרונה

גני שרונה

מתחם גני שרונה בדרום הקריה כולל 27 בניינים טמפלרים לשימור. בקבוצת המבנים המערבית זכתה במכרז המינהל קבוצה המורכבת ממנכ"ל אזורים לשעבר, מתי דב, הפרסומאים ראובן אדלר ואייל חומסקי וקרן מידאס השקעות.

בקבוצת המבנים המזרחית זכתה קבוצה שמורכבת מחברת רוגובין ומחברת אירני חברה להשקעות, הבעלים של רשת האופנה פקטורי 54.

27 המבנים ששווקו כוללים ביחד כ-13 אלף מ"ר בנוי בגני שרונה, שהיא המושבה הרביעית שהקימו הגרמנים הטמפלרים בארץ ישראל במחצית השנייה של המאה ה-19.

הבנייה החדשנית במסגרת פרויקט גני שרונה תשלב בתוכה שטחים ציבוריים פתוחים ובנויים, שימור המבנים הטמפלרים וכן שימור העצים העתיקים. המבנים לשימור מיועדים לשימושים כמו מסעדות, בתי-קפה, מבני ציבור, חנויות מוזיקה, סדנאות לאמנות, גלריות, פעילויות לילדים ולקשישים וחנויות ספרים למזכרות - כל זאת תוך שימור המבנים הטמפלרים ושיחזור אווירת הכפר הטמפלרי ההיסטורי.

קבוצת דב-אדלר-חומסקי-מידאס מעריכה כי עלות השיפוץ בקבוצת המבנים המערבית תסתכם בכ-30 מיליון שקל, בנוסף לסכום הזכייה שעמד על 45.1 מיליון שקל.

בכתבה שפורסמה ב"גלובס" בחודש שעבר אמר גורם מקבוצת רוגובין כי עלות שיפוץ קבוצת המבנים המזרחית צפויה להסתכם בכ-40 מיליון שקל, זאת בתוספת סכום הזכייה במכרז, שעמד על 45 מיליון שקל. הגורם העריך כי ההכנסה השנתית תסתכם בכ-12 מיליון שקל. גורמים בשוק מעריכים כי כדי להחזיר את ההשקעה, דמי השכירות במתחם יצטרכו להיות מעל 100 דולר למ"ר לחודש.

האם יהיו מספיק לקוחות?

האם 4 מתחמים היסטוריים שיפעלו כמתחמי בילוי ופנאי לא יהיו יותר מדי בתל-אביב אחת, והאם יהיה להם מספיק קהל? לדברי תמיר בן-שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן-שחר, שסיפקה ייעוץ ל-4 המתחמים, "כל אחד מהפרויקטים המדוברים הם בעלי מאפיינים שונים. נמל תל-אביב, לדוגמה, נהנה מהימצאותו על חוף הים ומהיכולת להקים שם מתחם של הסעדה, בילוי ומעט מסחר. מתחם זה משרת קהלי יעד רבים ולא רק את תושבי תל-אביב.

"נמל יפו מתוכנן כמרכז תרבות, בילוי ומסחר, שהקונספט שלו נגזר מהימצאותו על החוף, מהימצאותו בתוך נמל עתיק, והכי חשוב, מהימצאותו ביפו. נוצר לו קונספט ייחודי לו ותמהיל מיוחד השונה מנמל תל אביב.

"מתחם התחנה יהיה פרויקט בשטח קטן יחסית בשוליים של נווה-צדק, שכבר היום מהווה עוגן ומוקד של הסעדה ותרבות המתובלים בשטחי מסחר ייחודיים, כך שכאן, ייצוב של קונספט מוגדר, מיתוג המקום ותמהיל של הסעדה יוקרתית, בארים, בתי-קפה מיוחדים ומסחר שלא קיים במקומות אחרים, יאפשרו את הצלחתו. מתחם שרונה מיועד לשרת את כולם - את תושבי תל-אביב שיגיעו במיוחד אליו בגלל ייחודיותו, את המבקרים שיגיעו לתל-אביב, ויתרון הנוסף שלו הוא כוח הקנייה הרב שממוקם מסביבו - מועסקים, דיירי מגדלי המגורים שיקומו, בתי-המלון וגם חיילי הקריה".

שמאית המקרקעין רלי טרייסטמן-אגמי מציינת כי "כל אחד מהמתחמים שונה בקונספט אחד מהשני, וכל אחד ממרכז אזור אחר מסביבו. תל-אביב צמאה למקומות כאלה. בסך-הכל זו עיר גדולה ועיר תיירות, ובסך-הכל אולי קצת נמאס לציבור מהמרכזים המסחריים הרגילים, והוא מחפש מקומות עם אופי".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה