גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד חג'ג': "בלי קבוצות רכישה אין נדל"ן בישראל; גם גינדי שמה יותר מ-400 מיליון שקל במכרז וצריכה לארגן קבוצה"

גלובס tv מארגני קבוצות הרכישה המובילים הגיעו לפאנל של "גלובס" נדל"ן כדי להשיב על העליהום מצד הקבלנים: "הקמפיין שלהם אנוכי, מגמתי ואינטרסנטי" ■ "מי שיוציא את העולם מהמשבר הכלכלי זה המעמד הבינוני וההתארגנות שלו; הדירות שמכרנו היו לאנשים חכמים שבדקו את כל האפשרויות"

הנושא החם והטעון ביותר של השנים האחרונות בענף הנדל"ן, לצד הנושא המסורתי של מחירי הדירות, הוא קבוצות הרכישה. דומה כי נאמר כמעט הכל על התופעה, וכי לא נותר כמעט לחדש דבר. אולם, בכל פעם שעוסקים בנושא מתברר עד כמה רב הערפל, כיצד שחקנים מכל קצוות ענף הנדל"ן מפזרים נתונים והצהרות לא מדויקים, ועד כמה האינטרסים המנוגדים מקשים לבחון את ההתרחשויות בתחום.

נוכח המתקפה החריפה של הקבלנים בתקופה האחרונה נגד מארגני קבוצות הרכישה, כדי לנסות להבהיר חלק מהקושיות ובכדי לשמוע את דעתם של מארגני הקבוצות, כינס גלובס נדל"ן לפאנל חמישה ממארגני קבוצות הרכישה המובילים: ענבל אור, מנכ"לית אור סיטי נדל"ן; עו"ד קרן בן דוד, מנכ"לית משותפת (יחד עם האדריכלית חני הורוביץ) בחברת מגדלים; דרור הלוי, מנכ"ל קבוצות רוכשים; דני הרצוג, מנכ"ל קפיטל גרופ (יחד עם בנו, אלון הרצוג); ועו"ד יצחק חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג' (יחד עם אחיו עידו חג'ג').

גלובס: הטענה הכי שכיחה מצד הקבלנים אומרת שאתם פועלים כמותם, אבל כללי המשחק לא שווים לכולם, למשל בכל הנוגע לתשלומי המיסוי.

חג'ג': "הטענה לגמרי לא נכונה. יש פער מיסים, אבל הוא החלק הקטן בעסקאות. ב-95% מהעסקאות שילמנו מע"מ בדיוק כמו קבלן, ולכן נשאר הפער של מס הרכישה שהוא שולי. אם התאחדות הקבלנים היו מכוונים את הביקורת שלהם נכון הם היו צריכים להעביר לובי לכיוון הפוך, ולומר שיש לבטל את מס הרכישה כאשר קונים קרקע כחלק מעסקה והרכישה נועדה למכירה, ולהשאיר את מס הרכישה כמס על רכישת דירות או נכסים חדשים. כל ההתמודדות שלהם מול קבוצות הרכישה היא פסולה ברמה הלאומית. מה שהציל את השוק הישראלי מול כל השווקים הבינלאומיים בעולם שקיבלו סטירה מצלצלת, היו קבוצות הרכישה. מחולל הצמיחה הגדול ביותר זה השקעה בתשתיות ונדל"ן, הגופים היחידים שבנו מאז תחילת המשבר או לפחות החלק הארי הן קבוצות הרכישה.

"למה הופיעו הקבוצות? תשאל את הקבלנים. למה חצי מהדירות בפארק צמרת בתל אביב הן של קבוצות רכישה? כאשר חבס קנה קרקע ב-150 אלף דולר ליחידת דיור, הוא מכר לפי קרקע שמתגלמת במכירה ב-800 אלף דולר, כמעט פי 6. אז באה קבוצה ואומרת למה אני צריך לקנות ממנו במחיר הזה, אני אקנה ב-150 אלף דולר לקרקע, אתן שירותים מקצועיים לקבוצה, הבנייה תעלה 300 אלף דולר, סה"כ 450 אלף דולר ואני אגמור ב-500 אלף, מה שגוף אחר מוכר ב-1.5 מיליון דולר. הפערים שנולדו במחירים בין קבוצות הרכישה לחברות בכלל לא קשורים למיסים, כמעט כל הקבוצות בצמרת רכשו עם מע"מ".

אור: "לפני שיהיה מאוחר, קבוצות הרכישה חייבות לשלב ידיים ולתאם פגישה עם שר הבינוי והשיכון, על מנת למסד את הנושא מול הממשלה. הממשלה הולכת בהחלט להיכנס בקבוצות הרכישה. אני הצלחתי להבין ששר השיכון רוצה לתמוך בקבוצות הרכישה, אבל הוא מחפש דרך למסד אותן באופן שלא יפגע בקבלנים. הקבלנים שבים ומתלוננים אצלו שממסים את הקבלנים ואילו קבוצות הרכישה לא ממוסות ושאין ערבויות".

הרצוג: "הקמפיין של הקבלנים אנוכי, מגמתי ואינטרסנטי. במקום שבו הקבלנים 'מפסידים', מרוויחים צרכני הקצה, שהם הקונים בקבוצות הרכישה. יש פה איזה שקר לאומי או טעות לאומית, המדינה לא רק שלא מפסידה היא מרוויחה בענק. זה לא רק העניין של כמות הדירות, אלא גם שבמקום לקנות דירות להשקעה בקנדה האנשים קונים בארץ. בכל העולם הנדל"ן התרסק ופה הוא התרומם כי יש תנועה. אף אחד לא מונע מהקבלנים לארגן קבוצות רכישה. הקבלנים בוכים על מה שהרוויח הקונה במקום הקבלן, אותם 12%-13% שמארגני הקבוצות חוסכים לקונים. עצירת התופעה משמעותה שהממשלה באה לדאוג לאינטרס של הקבוצה הצרה של הקבלנים. הקונים בקבוצות הם העם.

"הכותרת כאילו המדינה הפסידה ממיסים חצי מיליארד דולר בגלל הקבוצות היא אולי קליטה ונהדרת, אבל זה לא שאנו המארגנים הרווחנו אותה אלא כל הרוכשים. אנחנו משלמים מס מלא על כל דולר שאנו מרוויחים כמארגנים. אולי אחוז אחד מהעסקאות הן נטולות מע"מ. מה שנשאר זה מס הרכישה, ועל קרקע משלמים מס רכישה קבוע של 5%. על מגרשים משלמים מס של 5% מהדולר הראשון, בעוד בדירות זה מדורג, כך שמתמטית המדינה מרוויחה יותר. עד לרמת דיור של מיליון שקל, עדיף למדינה למסות את האזרח כקרקע. אלו אמיתות פשוטות שעם ישראל לא יודע. הכותרות צועקות המדינה מפסידה, הקבלנים מפסידים, אבל אם כולם מפסידים אז מישהו מרוויח, וזה הקונה. ווליום העסקאות ענק, וכולם מרוויחים".

בן דוד: "קבוצות הרכישה זה כוח צרכני והרוכש בוחר בקבוצות הרכישה. דירות שמכרנו בחודשים האחרונים היו לאנשים חכמים שבדקו את כל האפשרויות ובחרו להצטרף לקבוצת רכישה. למעלה מ-80% הם לא משקיעים, אלא אלה שיגורו בדירה. במידה ורשויות המס יחליטו לתת את האפשרות לאותם רוכשים לשלם מס רכישה על הדירה, ולא על הקרקע, המדינה תקבל הרבה פחות".

קבוצות רכישה קבוצת רכישה / צלם: תמר מצפי

"המדינה מקבלת יותר"

חג'ג': "אם מסתכלים על מיסים נטו, המדינה מקבלת יותר ובגדול. כשאנחנו נכנסנו לצפון תל אביב הקרקע הייתה נרכשת אז ע"י קבלנים במחיר של 140 אלף דולר ליחידה. מי שמוכר את הקרקע זה מישהו שמשלם מס שבח. מישהו פרטי שקנה ב-30 אלף דולר והיה משלם 50% מס שבח על הרווח. לאחר מכן הגיעו הקבוצות והעלו את המחירים, ובאותה תקופה שרכשו קבלנים ב-140 אנחנו רכשנו ב-220 אלף ואח"כ ב-260 אלף דולר. המס שבח הוא לא 5% אלא 50%, והמס שבח מחושב על הקרקע על כל שקל שהורווח פה".

אתה מדבר פה על תופעה אחרת. בעקבות המיתון, כולם המתינו לירידת מחירים, אבל הקבוצות באו והעלו את הביקוש ואת המחירים.

אור: "העלנו את מחירי המגרשים אבל עדיין המוצר לרוכש הוא הרבה יותר זול".

חג'ג': "להיפך. קבוצת רכישה מצליחה להיות אטרקטיבית אם היא מראה שהיא נופלת ממחירי השוק של הקבלן הסמוך ב-15%-30%. כלומר, לא רק ששילמנו הרבה יותר מיסים, אלא שהצרכן שילם הרבה פחות ממחירי השוק, וזה בהגדרה. אחרת לא יכולה להתקיים קבוצת רכישה. אני אומר לך, אם קבוצת רכישה מוכרת באותו מחיר של קבלן תקנה מקבלן. באותו מחיר, אסור לך לקנות מקבוצת רכישה".

בן דוד: "הפרופגנדה של הקבלנים מסיטה את האש לכיוון אבדן המיסים מהמקום המרכזי: הרווח היזמי שהקבלן גוזר ושהוא מעמיס על המחיר והוא לא יכול להתחמק ממנו, כי זה הרווח האמיתי שלו. בפרויקט האחרון קנינו מגרש מאפריקה ישראל בלב הסביונים ושילמנו מע"מ ותוך שבועיים נמכרו 82 דירות עם מחיר משוער הנמוך ב-25% מהבניינים הנבנים בסמוך. 90% מהאנשים שקנו שם הולכים לגור בדירות, ומדובר בדירות במחיר שבין 930 אלף שקל ל-1.3 מיליון שקל, כלומר 90% היו יכולים להיות פטורים או כמעט פטורים ממס רכישה, אבל היות וקנו קרקע דרך קבוצה שילמו מס רכישה של 5%".

הרצוג: "עניין המיסים זה פופוליזם זול. המדינה עושה כאילו רוצים להוזיל ומן הצד השני היא בפאניקה כשיש ירידת מחירים בנדל"ן. כשהיה מיתון החשב הכללי השתגע לאן הלכו המיסים, כי יש ירידה עצומה בגבייה. מבחינת המדינה בחדר סגור הם שמחים על כל שקל כשעולה המחיר בשוק. אם באמת היו רוצים שיוזלו הדירות, בהחלטה פשוטה בכנסת ניתן לפטור ממע"מ זוגות צעירים ולהוזיל את הדירות. זה שקר קולקטיבי שכולם עסוקים בו, המדינה היא הנהנית העיקרית מעליית המחירים, ממסי השבחה ורכישה וזו הפרה החולבת של המדינה. קבוצות הרכישה הן היחידות שמנסות להוזיל משהו. את מחיר הקרקע ואת מחיר הבנייה אף אחד לא מוזיל לנו, הדבר היחידי שניתן להוזיל זה הרווח היזמי. הקבלנים קופצים וזועקים געוואלד כאילו לא על עצמם, אלא על המדינה שמפסידה. עוד מעט הם יבקשו להתערב גם למי שבונה צמוד קרקע. אצלי יש לך סיכוי לחסוך, אצל הקבלן בטוח לא תחסוך".

* דרור הלוי, אתה אחד ממחוללי הבאזז של קבוצות הרכישה עם קבוצת "מגדלי ההייטקיסטים" שארגנת לפני כשנתיים. התופעה גם העלתה מחירים וגם את חמתם של הקבלנים כנגד הקבוצות.

הלוי: "אני תומך בכיוון שהקבלנים מבקשים שיהיו הבהרות לגבי מה מותר ומה אסור מבחינת מיסוי ומבחינת התהליכים. הרעיון שצריך להבהיר את הכללים מקובל עלי. אני לא רוצה לעשות ספקולציות. יש מקרים בהם יועצי מס בכירים אומרים 'זה חוקי, אבל אל תעשה כי יחפשו אותך'. אני לא רוצה להיות בתחום האפור ואני שם. אם יש שאלה האם צריך להטיל מס על המגרש או על מלוא מחיר הדירה אני מראש מגדיר שזה על מלוא מחיר הדירה. היתרון בקבוצות מדברות על הפחתה בחלק של הרווח היזמי ובנושא המימון. הנושא של המיסוי שולי לגמרי. אם אפשר להביא ללקוח מוצר זול יותר ולהביא אותו ישר למפעל עם פחות מתווכים זה טוב לשוק, טוב לקונים וטוב לבעלי הקרקעות. התחום יחסית חדש ופרוץ ויכולות וצפויות להיות נפילות, כמו שהיו אצל קבלנים, ואני מציע לרוכש לראות מי כבר אכלס דירות בעבר ברוכשים והאם יש לו ניסיון".

ומה בנוגע לסיכון הגדול עליו מדברים הקבלנים, נוכח העובדה שאתם לא מספקים ערבויות לפי חוק מכר?

חג'ג': "הצד הקנייני זה הסיכון הכי פחות חשוב. אתה מקבל מהיום הראשון הערת אזהרה המקנה הגנות בחוק וקדימות. אתה מקבל את כל ההגנות שאדם שקנה קרקע לעצמו מקבל מבחינה קניינית. אתה מקבל הערת אזהרה ולא משלם שקל לפני שנעלנו את הקרקע והקרקע היא לא על שם הקבלן, אלא על שם הרוכש.

"הסיכון בקבוצות רכישה גלום בעיקר בנושא התמחור. הכל זה אומדנים. אומרים שיעלה לך 1,000 דולר למ"ר. אני יכול לדעת את זה, הרי רק עוד שנה אני יוצא למכרז? זו הערכה. יש מי שיעריך את זה בצורה שמרנית במחירים נכונים שמשקפים את מחיר הבנייה באמת, ויש מי שמעריך באופן לא מקצועי או מתמחר לא נכון כדי להציג מחיר משוער נמוך, וכשיגמרו, המחיר יהיה הרבה יותר גבוה, ויש מקרים כאלה בקרב קבוצות הרכישה.

"בנוסף, סיכון שני, השונה בעליל מקבלנים, שבקבוצה לא קנית דירה אלא חלק בקרקע שעליה תקבל שירותי תכנון ובנייה, וכל דבר שנתקע זה נתקע לך. מרגע שרכשת קרקע ואתה הולך לבצע לעצמך אין לך את הגנת המחיר הסגור, אין לך קבלן שהבטיח לך מועד סיום, וכל יום אחרי זה תקבל פיצוי. בקבוצות חותמים חוזה עם קבלן ביצוע רק לאחר היתר בנייה, ועד אז עוברים הרבה מים בירדן. בטווח הזה שבין תכנון לבין היתר בנייה, אין מועד מסירה ברור". מה קורה אם מישהו רוצה לצאת מהקבוצה?

אור: "רוכש ששם 30% בהתחלה יהיה לו מאוד קשה לצאת במהלך הדרך, אבל אם הוא נקלע לקשיים ולא מוצא רוכש במקומו, הבנק נכנס בנעליו ומממש במקומו את הזכויות שלו ולא פוגע בחברי הקבוצה. אנחנו ממשיכים לבנות והבנק ממשיך להזרים כספים לבנייה. מאידך, אני ליוויתי בעבר קבלן שעשה טעות עסקית ונכנס לפרויקט בירושלים בזמן האינתיפאדה וזה הפיל את כל שרשרת הפרויקטים שלו, לרבות פרויקט מאוד רווחי באזור אחר. הוא הבעלים של הקרקע, והרוכש לא יכול היה לעשות כלום. בקבוצות זה לא יכול לקרות.

"בעבר היו רוכשים מתוחכמים יותר ומשקיעים. היום הרוב רוכשים למטרת מגורים, אפילו זוגות צעירים שרוצים לחסוך ולקנות באזור המרכז והם קונים בקבוצות רכישה. הם לא מתוחכמים, אבל הם לוקחים עו"ד טוב, בודקים את המארגן ואת העלויות ואז נכנסים לקבוצת הרכישה".

- יש טענה שהקבוצות בונות בניינים מכוערים, שטובים למשקיע ובמחיר זול אבל לא טובים לדייר. ישבו כאן גינדי החזקות שבועיים לפני מכרז דרום הקריה (שרונה) ואמרו שאם קבוצות הרכישה יזכו זה יהיה מצער כי לחברה יש תכנונים יפהפיים ובנייני הקבוצות יהיו 'זבל'.

חג'ג': "גינדי החזקות מתנהגת כמו מארגן קבוצת רכישה. היא מוכרת לאנשים מקבוצות רכישה ואומרת להם אני לא יודעת מתי יהיה היתר, איך תראה הדירה בדיוק ומה המפרט. היום, בגלל בעיית מימון קשה יזמים לא יכולים לקחת פרויקטים גדולים. אם אתם רוצים להגיד שאין קבוצות רכישה, אז אין נדל"ן בישראל, כי זה שם נרדף היום. יזם לא יכול לקנות ולבנות בהיקפים שלנו ולשלם כמונו על קרקעות 200 מיליון שקל במגדלי תל אביב או בפארק צמרת. היום אין יזם שיכול לקבל ליווי להיקף כזה של פרויקט. גינדי שמה יותר מ-400 מיליון שקל במכרז, ובשביל להביא את הכסף צריכה לארגן עכשיו קבוצת רוכשים, והם עשו בדיוק עסקת קבוצה. אם התופעה כה פסולה, היא פסולה לכולם, וכל יום אתה מתבשר על קבלנים אחרים שהולכים בדרך הזו. קבוצת רכישה זה בעצם אקט שעושים את כל השיווק בסמוך לרכישת הקרקע כדי לפזר סיכונים. בנגזרת של השוק של היום זו הדרך היחידה לעשות עסקאות. אם אתה לא משווק את כל היחידות ביום הראשון אתה נחשף לסיכון של השוק, שאתה לא מוכל לקחת אותו וגם לא הבנק המלווה, ואז אין לך פרויקט בעצם. זו שיטה שמתחייבת היום מהשוק הישראלי".

הרצוג: "אתם העיתונאים מחפשים את הגימיק, אבל הגימיק הוא שהכלכלה מנצחת. מי שיוציא את העולם מהמשבר הכלכלי זה המעמד הבינוני וההתארגנות שלו. היום קבלן לא יכול לבוא לקנות פרויקט של 100 מיליון דולר, קבוצת רכישה מסוגלת. אותם פרויקטים לא היו נמכרים אלא לקבוצת רכישה".

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות