גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שמתי 300 אלף שקל באג"ח ט' והלך כל הכסף שחסכתי לדירה; היועץ בבנק אמר לי שזה בסדר"

גלובס tv אפריקה העבירה הבוקר למסלקת הבורסה רק את הריבית ולא הקרן למחזיקי אג"ח ט' ■ משקיעה פרטית באסיפה דרמטית של מחזיקי האג"ח: "הייתי צריכה לשמור על ערך הכסף לדירה, וזה נראה סיכון נמוך בהנחה ברורה שהאג"ח תיפרע במועד וארוויח ריבית גבוהה מבבנק"

"אכלתי אותה קשה. אני מצפה לראות את רוב כספי בחזרה. יש כאן העדפת נושים ברורה לטובת מחזיקי האג"ח הארוכות והבנקים. ההוכחה לכך היא שמאז ההצעה להסדר מחירן עלה, ואילו האג"ח הקצרות ירדו באופן משמעותי ביותר. שמתי 300 אלף שקל והלך הכסף. היועץ בבנק אמר לי שזה בסדר".

כך אמרה ל"גלובס" אורלי, משקיעה פרטית באג"ח מסדרה ט' של אפריקה ישראל , עם תחילתה של אסיפת מחזיקי אג"ח סוערת, שבה לוקחים חלק משקיעים פרטיים רבים. זאת שעות ספורות לאחר שנודע כי הבוקר העבירה אפריקה למסלקת הבורסה את תשלום הריבית בלבד למחזיקי אג"ח ט', ולא את הקרן.

- למה קנית את האג"ח?

"קניתי בחודש יולי, היה לי כסף לדירה שהייתי צריכה לשמור על הערך שלו, וזה נראה לי סיכון נמוך בהנחה ברורה שהיא תיפרע במועד וארוויח ריבית גבוהה מאשר בבנק. אני אדם שונא סיכון, וכיום אני במצוקה אמיתית. אנחנו השעיר לעזאזל. אנו תקועים עם נייר שאי אפשר לממש".

כאמור, אפריקה שבשליטת לב לבייב, הפסיקה הבוקר לעמוד בתשלומים בזמן. הקורבנות הראשונים של ה"תספורת" למחזיקי האג"ח היו מחזיקי סדרה ט'. אפריקה העבירה הבוקר למסלקת הבורסה רק את תשלום הריבית (4.2%) לאג"ח ט' בגובה של 11.43 מיליון שקל ולא את התשלום המלא, שביחד עם הקרן מגיע לכ-550 מיליון שקל. אג"ח ט' גייסה לראשונה בנובמבר 2005 והיא צמודת מדד. מועדי תשלום הריבית חלים מדי רבעון החל מפברואר 2006. בנציגות אג"ח ט' נמצאים רמי ירדן מגלובל פייננס, ילין לפידות ומנורה-מבטחים.

לטענת אג"ח ט', לאפריקה ישראל יש היכולת לעמוד בתשלומים בזמן, אך החברה טוענת שיש בכך משום העדפת נושים. לאפריקה ישראל חוב של 7.4 מיליארד שקל ל-13 סדרות אג"ח שונות, ועל פי שטר הנאמנות, מחר בבוקר לכל אחת מהסדרות יש עילה לפירעון מיידי מאחר שהבוקר לא בוצע, כאמור, תשלום הקרן לאג"ח ט'.

מניית אפריקה ישראל נסחרה בשיא בשנת 2007 לפי שווי של 28.5 מיליון שקל. החברה נכללה במדד המעו"ף והיתה חביבת המשקיעים שנהנו מתשואה גבוהה, אפילו הטובה ביותר במדד ת"א 25 בשנת 2007.

עו"ד דן אבנון אמר באסיפה: "על פי הוראות רשות ניירות ערך אנחנו לא רשאים להמשיך להיות נאמנים של סדרה ט' מחשש לניגוד עניינים, אך אנו ממשיכים למלא את התפקיד עד שיימצא נאמן חלופי".

עו"ד גיסין: "לאפריקה יש כסף לפירעון החובות - אך לא רצון לשלם"

עו"ד גיא גיסין, המייצג את מחזיקי אג"ח ט' אמר: "אפריקה היא חברה סולבנטית, אך אין לה רצון לשלם. ההנהלה לא ניהלה איתנו מו"מ של ממש. היתה כוונה לשלם לנו פיצוי בתמורה להצטרפותנו להסכם שנחתם עם יתר סדרות האג"ח, אך הכוונה דוכאה כיוון שהם חששו מהתנגדות של בעלי אג"ח בינוניות".

האסיפה התכנסה לצורך קבלת עדכון מהחברה, אך הנהלת אפריקה סירבה לשלוח נציג. "הציעו לנו להתחלק בכסף 'פארי פאסו'", אמר גיסין. "חוות הדעת שבידינו מראות שלא ניתן לכלול את החובות של יתר מחזיקי האג"ח עם החוב של אג"ח ט'. אי אפשר להחזיק את המקל משני הקצוות - או שהחברה סולבנטית או שהיא לא. ואז, אם בודקים שלושה חודשים אחורה מחשש להעדפת מרמה, רואים שבוצעו תשלומים בגובה של יותר ממיליארד שקל".

תוצאות אסיפת אג"ח ט' מהיום: 93% מכלל הקולות שהשתתפו, נגועים וטהורים כאחד, הצביעו בעד הרחבת סמכויות הנציגות לנקוט פעולות כפי שהתבקש.

גלובל פייננס: חשיפה של 150 מיליון שקל לאג"ח ט'

באסיפה דחופה של גלובל פייננס, החשופה ב-150 מיליון שקל לאג"ח ט', אמר הבוקר גיסין: "לחברה יש הנכסים וההון לעמוד בהתחייבויותיה. הבעיה היא עם הרצון לעשות זאת. אפריקה ישראל התכוונה לפצות אותנו, אך נסוגה בשל חשש שיבואו סדרות בינוניות שיטענו גם כן לפיצוי". גיסין העביר ביקורת קשה על התנהלותה של אפריקה ישראל, וטען שהחברה מסרבת להיפגש עם גלובל פייננס. התשלום שאמור היה להתקבל הבוקר (קרן וריבית) הוא 550 מיליון שקל, כך שכשליש מסדרה ט' נמצא בידי גלובל פיייננס.

מנפיקת המוצר גלובל פייננס היא שותפות בבעלות שווה של דש ניירות ערך ושל קבוצת משקיעים הכוללת את רמי ירדן, ד"ר דוד כהן ואחיינו, גדעון תדמור (מנכ"ל דלק אנרגיה).

אלשיך: "טיעוני אפריקה על התנהלות התקשורת הם טיעוני אווירה וחבל שכך"

מחזיקי אג"ח ט' הגישו הבוקר לשופטת ורדה אלשיך בקשה לאישור ולהקצבת זמן להגשת תגובה לפנייה של אפריקה ישראל אתמול לבית המשפט. אלשיך התייחסה היום לפניית אפריקה על סעיפיה החריפים באומרה: "אני חייבת לומר כי לא ברורה לי כלל ועיקר הרלוונטיות של סעיפים 34-36 לבקשה. האם יש בכך ניסיון לומר כי בית המשפט הושפע, מושפע או יושפע מהנאמר בתקשורת שעה שיבוא להכריע בתיק?! מדובר בטיעוני אווירה וחבל שכך!".

היום עומדת להצבעה החלטה להרחבת סמכויות נציגות אג"ח ט', לרבות נקיטת פעולות משפטיות נגד אפריקה ישראל. אלשייך העניקה למחזיקי אג"ח ט' אפשרות להתנגד להחלטה עד ליום א' וביקשה את תגובת נציגות מחזיקי אגרות חוב סדרה ט' לבקשה של אפריקה ישראל לאישור ההסדר עם מחזיקי האג"ח של החברה.

מוקדם יותר הודיעה הנהלת אפריקה ישראל שלא תגיע לאסיפת אג"ח ט' על אף שהוזמנה אליה. "זאת התנהגות ארוגנטית ולא ראויה, והם לא התנהגו כך כשגייסו את הכסף. נפעל באמצעים המשפטיים לגביית החוב שלנו. אני 18 שנה עו"ד ומשוכנע שנצליח לשכנע את בית המשפט לכנס אסיפה נפרדת לאישור הסדר החוב", אמר גיסין.

לטענת מחזיקי האג"ח, לא היתה הצעה של ממש על השולחן לפיצוי של מחזיקי אג"ח ט', אלא התקיימה שיחה לא רשמית שבה שקלו לפצות אותם ב-25 מיליון שקל, אך הדבר לא יצא לפועל.

"העדפה ברורה של בעלי המניות"

עו"ד גיסין הוסיף: "הדירקטורים צריכים לשקול את השיקולים של בעלי החוב לפני אלו של בעלי המניות. לבייב מספר על עסקים חדשים ברומניה, זאת העדפה ברורה של בעלי המניות, וניאלץ להגיד זאת בבית המשפט".

שרית דומני מ-U בנק אמרה: "המשמעות של דיפולט באג"ח של גלובל פייננס היא שונה מדיפולט באג"ח ט' של אפריקה ישראל".

נציג מגדל שוקי הון אמר: "אתם מבקשים מאיתנו לקבל מראש החלטה לפרק את החברה וזה בעייתי. אתם עלולים ליצור תקדים, ופירוק של חברה זאת החלטה שצריכה לעבור אישור ב'בית'. אג"ח ט' צריכים לקבל יותר, ואין לנו ויכוח על כך אלא על הדרך".

נציג אחד המוסדיים אמר לגיסין: "אם הייתי בכובע שלך הייתי עושה הכול כדי להכשיל את אג"ח ט', כי בהגדרה זה רע לכם, אבל אנחנו רוצים לקבל כמה שיותר ב-ט'. נעשה כל שביכולתנו כדי לקבל את מה שמגיע לנו. החברה פעלה בשיתוף עם האג"ח הארוכות כדי שלבייב ישאר בעל השליטה, וכדי שהארוכות יקבלו יותר מהקצרות".

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; אקרו קופצת לאחר המיזוג עם ישראל קנדה

מדדי ת"א 90 יורד בכ-0.6%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם