גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: התנהלות בנק דיסקונט בתחום ניכיון הצ'קים היא בעייתית

השופטת תמר אברהמי קבעה כי הבנק התרשל בכך שלא פעל נמרצות לגביית צ'קים שחזרו לאחר שביצע בהם ניכיון

גם הבנקים בישראל עושים ניכיון לצ'קים. ניכיון צ'ק משמעו מכירת צ'ק כנגד סכומו, בניכוי ריבית. הסכום המופחת מסכום הצ'ק (הריבית) משקף את תשלום סכום הצ'ק בהווה (אף שהכסף יתקבל כמקווה מהמושך בעתיד), ואת רכיב הסיכון בעסקה - כלומר את "מחירה" של האפשרות שרוכש הצ'ק לא יצליח להיפרע מן המושך.

במצב הרגיל, מכירת צ'ק במסגרת עסקת ניכיון הנה עסקה מוגמרת, ולאחריה אין רוכש הצ'ק רשאי לשוב אל המוכר ולדרוש ממנו את סכומו, וזאת גם אם הצ'ק מחולל. דברים אלה הן כלליים, אבל כל עסקה והייחוד שלה, כל עסקה ותנאיה המיוחדים.

לחברת "שובלים - איתן ארזי בנייה (1992) בע"מ" היה חשבון בבנק דיסקונט לישראל בע"מ. עיקר פעילותה בבנק היה בניכיון צ'קים מעותדים שנמסרו לה מלקוחותיה. לאחר שבמועד כלשהו חדל הבנק מלכבד את ההמחאות שלה, קרסה החברה.

בשנת 2005 הגיש החברה נגדה הבנק, באמצעות עו"ד רמי אברמוב ואהרון צאל, לבית משפט השלום בתל-אביב, תביעה בגין חובה כלפיו. סכום התביעה, שעלה על 400 אלף שקל, התבסס על צ'קים של לקוחות החברה שנעשה בהם ניכיון, כאמור, ושחוללו.

פרקליט החברה, עו"ד ליאור קשלס, טען מנגד כי מעת שהצ'קים נמכרו מהחברה לבנק במסגרת עסקאות ניכיון, אין הוא רשאי לחייב את חשבונה בגינם. עוד הוא טען כי הבנק התרשל בגביית הצ'קים, וכי אלמלא התרשלותו - ניתן היה לממש את חלק הארי שלהם.

עסקת ניכיון קלאסית

בפסק דין שיצא תחת ידיה עתה, לא חוסכת השופטת תמר אברהמי מילים קשות מן הבנק. אף שכפי שנראה לא היה בכך כדי להוביל לדחייה מוחלטת של התביעה, עדיין היה בכך כדי לחסוך מן החברה סכום כסף נכבד.

"למרות העיקרון הכללי לגבי מכירת צ'ק שנוכה ללא חזרה, הכירה הפסיקה באפשרותם של צדדים לעסקה המכונה 'ניכיון' להסכים על כך שבמקרה של חילול הצ'קים - יוכל הקונה לחזור אל המוכר ולדרוש ממנו את סכום הצ'קים", הזכירה אברהמי. שהרי עסקת הניכיון כפופה תמיד לתנאים שפורטו בהסכם הניכיון. אברהמי הוסיפה והזכירה כי בעובדה שהעסקה הוכתרה בכותרת "ניכיון" אין כדי ללמד באורח נחרץ על מהותה ותנאיה.

משאלה הם פני הדברים, לא היה לאברהמי אלא לפנות לנסיבות העניין הספציפי. במסמך התנאים לביצוע ניכיון צ'קים עתידיים, עליו חתמה החברה, היא מצאה הוראה המקימה לבנק זכות לחייב את חשבונו של המנכה בסכומים שלא כובדו על-ידי הבנק הנמשך.

"אדם מוחזק כמי שיודע את תוכנו של הסכם עליו הוא חתם ומסכים לו... וזאת גם אם בחר לחתום על הסכם בלי לקרוא אותו", דחתה אברהמי טענה שלפיה נציג החברה לא קרא את התנאים שבמסמך ולא ייחס להם חשיבות. היא דחתה גם טענה שלפיה מדובר בתנאי מקפח בחוזה אחיד, שיש לשנותו.

"נכון הוא שהגדרת 'ניכיון' בדרך-כלל אינה מקנה זכות חזרה, אולם לא הוכח כי ההסכמה היתה של עסקת ניכיון קלאסית חרף המינוח בו נקטו הצדדים", הוסיפה. לדידה, הוכח כי חרף כינוייה של העסקה היה ידוע לשני הצדדים כי היא כללה אפשרות של הבנק לחזור אל החברה במקרה של חילול הצ'קים ולחייב את חשבונה. גם התנהלות הצדדים לאורך הזמן - היה על החברה להפקיד בחשבונה פיקדון בשיעור 25% מסכום הצ'קים שהועברו לניכיון, והבנק נהג לחייב את חשבונה בסכומי צ'קים מעותדים שחוללו ולהשיבם לידיה לשם גבייתם - חיזקה את מסקנתה של אברהמי.

הבנק התרשל בגבייה

"על רקע כל האמור, אין תימה כי עם קריסת החברה ראה הנתבע בסכומי הצ'קים שחוללו משום חוב של החברה, ולא הביע פליאה על קיום זכות של הבנק לחיוב החשבון בסכומים אלה", הוסיפה אברהמי.

לדידה, לבנק אכן עמדה זכות חוזית לחייב את חשבון החברה בסכומי הצ'קים שחוללו. "שאלת אפשרות הבנק לחייב את החשבון ובמקביל להמשיך ולהחזיק בצ'קים היא שאלה נפרדת, אשר תידון להלן" המשיכה.

רק עד כאן יכול היה הבנק לרוות נחת מפסק הדין. בהמשכו - הביקורת. אברהמי קיבלה את טענת החברה, שלפיה הבנק התרשל בגביית צ'קים בסך כ-230 אלף שקל שנמשכו על-ידי אחד מלקוחותיה. היא קבעה כי כטענת החברה אכן נודע לבנק אודות סכסוך שנתגלע בין החברה לבין אותו לקוח, וכי הוא אכן הוזהר כי הלקוח צפוי לבטל את הצ'קים.

אברהמי קבעה כי בעוד שבמועד ביטול הצ'קים על-ידי הלקוח היה חשבונו במצב שאיפשר את פירעונם, הרי במועד שבו בחר הבנק לפעול לגבייתם - כ-3 חודשים מאוחר יותר - אותו לקוח כבר קרס. אף שבהקשרים אחרים ייתכן כי אין מדובר בפרק זמן ארוך, "במקרה שלפנינו דומה כי פער הזמנים התרחש בתקופה קריטית למצבו הכלכלי של מושך הצ'קים", קבעה אברהמי.

"סבירותה של התנהלות (כמו גם תום-לב) אינה נבחנת כחוכמה שבדיעבד", הזכירה השופטת. "יש לבחון את מצב הדברים העובדתי במקרה הספציפי במועד הרלוונטי".

אברהמי קבעה כי אנשי החברה שבו וביקשו מן הבנק, כבר בשלבים מוקדמים יחסית, ודחקו בו לבצע את הגבייה. הם אף הציעו עורך דין שיפעל לביצוע הגבייה. הבנק סירב לכך ואף לא פעל בעצמו לגביית הצ'קים. את עמדתו הוא נימק בכך שלא מוטלת עליו חובה למסור לחברה את הצ'קים לשם גבייה.

"קיים קושי בקבלת עמדת הבנק", חרצה אברהמי. היא מצאה חוסר היגיון בטענה, שלפיה בעוד הבנק רשאי לחייב את חשבון החברה בסכומי הצ'קים שחוללו - הוא רשאי להמשיך ולאחוז בהם ולא להשיבם לידיה לשם גבייתם.

אין מסמך "מסודר וקריא"

אברהמי לא הסתירה את מורת-רוחה מהסתמכות הבנק על פרשנות המסמך שנוסח על-ידו. לדידה, לא ניתן לצפות מלקוח לקרוא לתוך סעיפי הסכם שנוסח על-ידי הבנק הבנה משפטית ויישום של מינוחים שלא בהם בחר הבנק לתיאור העסקה הנדונה, מבלי להבהיר את הדבר ללקוח במפורש.

"שיקול-דעת של הבנק צריך להתבצע בסבירות, בתום-לב וגם מתוך ראייה של אינטרס הלקוח אשר עלול להיפגע", המשיכה אברהמי. היא קבעה כי הדרך בה פעל הבנק ("בעיקר - לא פעל") אינה מתיישבת עם החובות המוטלות עליו לפי הדין כלפי לקוחותיו.

משלא הובא בפניה די מידע בנוגע למצב חשבונו של הלקוח המושך ולנכסיו בכל נקודת זמן רלוונטית, ראתה אברהמי לנקוט בדרך האומדנא - וקבעה כי מסכום התביעה יש להפחית, בגין התרשלות הבנק, כ-100 אלף שקל.

"התנהלותו של הבנק כפי שנחזתה בתיק זה הינה בעייתית", התקרבה אברהמי לסיכום. מפסיקה שהובאה בפניה היא הסיקה כי "מדובר בפרקטיקה שאינה נדירה, ואשר הביאה למחלוקות ולהתדיינויות מיותרות וארוכות".

אברהמי הביעה מורת-רוח מחסרונו של מסמך "מסודר וקריא", אשר מבהיר את מהות העסקה המכונה בבנק "ניכיון", כפי שהבנק רואה אותה.

"להתנהלות הבעייתית של הבנק יש השלכה במקרה שלפנינו באופן חלקי לגבי התוצאה וכן לגבי הוצאות המשפט", קבעה אברהמי - ונמנעה מלזכות את הבנק בהוצאות או בשכר-טרחה. (תא"ק14617-05).

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו