גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

לא גדול, לא מרשים, אבל בכל זאת: אקזיט ביומד בבורסה בת"א

בניגוד לדעה הרווחת כי הבורסה באחד-העם נועדה לגיוס בלבד, מספר קרנות הון סיכון ביצעו לאחרונה אקזיטים בחברות ביומד ■ סייבל השקעות, שביצעה חלק מהמכירות לגופים שונים, גם מחוץ לבורסה, טוענת: "יש קרנות שהרוויחו פי 2-3 על ההשקעה"

הנפקת חברות ביומד בבורסה בתל-אביב נחשבת לרוב כאירוע של גיוס ולא של אקזיט. שוק ההון הישראלי, כך לפי התפיסה, לא תורם נזילות גבוהה ולא מאפשר שווי של מאות מיליוני דולרים לחברות הביומד הצעירות. זה יגיע, לרוב, רק עם מכירת החברה, רישום שלה גם בבורסה בחו"ל, או אם תחול אצלה התפתחות משמעותית כמו עסקת מסחור.

כלל אצבע נוסף שידוע בשוק ההון הוא, שקרנות ההון סיכון הנפיקו בבורסה חברות שאיבדו בהן עניין. לא משום שהן אינן טובות, אלא גם משום שדרכן התארכה מעבר ללוחות הזמנים הסבירים של הקרנות להחזר על ההשקעה. בנוסף, לחלק מהחברות הללו אין פוטנציאל לאקזיט ענק. לא פעם, גם הקרנות משנות את טעמן ומתמקדות בתחומים אחרים.

התקופה האחרונה היא עת מבחן לאקזיט האפשרי באחד העם. בחלק מן החברות תקופת החסימה (Lock up) - איסור על מסחר במניות לאחר הנפקה, שנקבע בדרך-כלל על שנה וחצי - הסתיימה בין סוף 2008 לתחילת 2009, שעה שמניות הביומד הישראליות היו בשפל. קיץ 2009, שהתאפיין בנסיקה של מניות המגזר מעבר לשאר השוק - מגמה הנמשכת עד היום - שינה את התמונה.

הקרנות איבדו שליטה על הבורסאיות

אמנם, מעטות הן החברות ששבו למחיר ההנפקה המקורי שלהן, אך לעומת ההשקעות ההיסטוריות של הקרנות הן סיפקו החזרים לא רעים, לעיתים של פי 2-3. זה ראוי לציון בעידן שבו חברות בנות 10 ואף בוגרות מכך נמכרות במחצית משוויין.

דוגמאות בולטות למימושים על-ידי קרנות בזמן האחרון הן: מכירת אחזקות ויטהלייף ויוזמה בכן-פייט; המכירות שביצעו גיזה ופיטנגו בביוליין; המימוש של IHCV ודור ונצ'רס במזור; ומכירת המניות של עופר היי-טק במדיגוס.

שחר סיידון, שותף-מנהל בחברת סייבל השקעות, חברת ייעוץ ושירותים פיננסיים, היה בין הראשונים שנתנו מענה לקרנות שרוצות לנצל את הטרנד. לדבריו, יש גם בעיה במהלך - חיסול האחזקה יכול להצניח את המניה. לדבריו, סייבל בנתה מודל המאפשר לקרנות לממש את האחזקות במינימום נזק כזה.

"כאשר הקרנות ניגשות לבדן למכור את החבילה, אין להן היכרות עמוקה עם המוסדיים ועם פעילי שוק ההון. הרוכשים הפוטנציאליים מזהים חולשה, ויכולים להציע דיסקאונט מטורף על מחיר המניה", טוען סיידון.

סייבל משלבת מכירה של מניות מחוץ לבורסה יחד עם מכירה בבורסה, תוך התחשבות בסנטימנט בשוק כלפי המניה ולאירועים הצפויים בה. "הקרנות שהנפיקו חברות בבורסה, איבדו את אסטרטגיית האקזיט. זה כבר לא תלוי בהן", אומר סיידון. "אנחנו בונים להם תוכנית שבה הם רואים שוב מתי ואיך יגיע האקזיט. מחזירים להם את תחושת השליטה באחזקה".

"יש חברות שבהן אפשר היום לקבל בבורסה בתל-אביב שווי שאיננו נמוך בהרבה מזה שהיינו מקבלים בעסקת מכירה", אומר אסיף שטופמן, שותף בעופר היי-טק, שביצעה אקזיט כזה במדיגוס. "יש בכך משהו הוגן: מי שהנפיק נכס טוב וראוי, יכול היום לממש. חברות קטנות יותר אולי לא היו צריכות מראש להגיע לבורסה, אז מדוע שבעל עניין ימכור וירוויח?".

יעל שניצר, שותפה-מנהלת אף היא בסייבל, אומרת כי "הקרנות מזהות את השווי הגואה, אך גם מבינות שהן חיכו שנים עד ההנפקה, ותקופה ארוכה נוספת עד שהותר להן לממש מניות, ולכן אין להן טעם לחכות עוד שנים עד הבוננזה האפשרית". בסייבל סירבו לציין מי מהקרנות נמנית על רשימת לקוחותיהם.

הקרנות מעוניינות לצאת גם משום שאיבדו שליטה על החברות הבורסאיות, ובתחום הביומד הן היו רגילות במיוחד להיות מעורבות.

שטופמן מסכים כי יש צורך לפעול תוך תכנון, כדי למכור מניות בחברות ציבוריות. "מחזורי המסחר בחברות הביומד הם נמוכים, ולכן מכירת המניות היא קשה. עדיף למכור את כל האחזקה לקונה ידוע מראש", אומר שטופמן, ומוסיף כי כאשר עופר היי-טק מכרה את מניות מדיגוס, השוק לא ראה בכך איתות שלילי, כי עופר לא הייתה משקיעה אסטרטגית.

עניין למשקיעים

פרופ' פנינה פישמן, מנכ"לית חברת כן-פייט, לא רואה במכירת מניות בעלי העניין בהכרח מקור ליצירת נזק לחברה. "ויטהלייף מימשה עם ההנפקה, כי אינה מחזיקה בחברות בורסאיות, ובהמשך מימשה משיקולי נזילות. יש קרנות שמחזיקות במניות אצלנו היום, ויכולות לממש תמורת פי שניים מההשקעה, אך מעדיפות להמתין לאקזיט משמעותי".

גם אורי הדומי, מנכ"ל מזור, רואה במימושים מגמה חיובית, למרות שבמקרה שלו המימושים שבוצעו על-ידי דור ו-IHCV לחצו את מניית החברה מטה. "לא תמיד מכירות המניות היו בזמנים הנכונים מבחינת החברה", הוא אומר, "אבל גם לקרנות יש את התזמון שלהן". לדברי הדומי, לאחרונה פנו אליו גורמים מחו"ל המעוניינים להשקיע בחברות ישראליות נסחרות, גם על-ידי רכישת אחזקות של הקרנות המקומיות.

מעניין לעקוב אחרי תנועות כאלה של חיסול השקעה, משום שכל עוד הן נמשכות, יש לחץ על המניה.

ואולי גם ייצא משהו טוב מזה: טעם האקזיט שבכל זאת נעשה בחברות שכבר נחשבו לפחות מעניינות, עשוי לעודד את הקרנות להכניס בעתיד לבורסה חברות טובות, בוגרות ובשלות יותר.

עוד כתבות

מייסדי פאראגון, מימין: מפקד 8200 לשעבר תא''ל במיל' אהוד שניאורסון וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק / צילום: יח''צ

חברת הסייבר ההתקפי שהקימו אהוד ברק ובכירי 8200 יוצאת לוול סטריט

חברת הסייבר ההתקפי פאראגון מתכננת מיזוג ספאק בבורסה בניו יורק • בכוונתן של פאראגון ורד לאטיס להתמזג לחברת הספאק הבורסאית Bold Eagle לפי שווי של 1.25 מיליארד דולר • פאראגון מהווה כיום 85% מהכנסות הפעילות הממוזגת עם רד לאטיס, שהסתכמו ב־267 מיליון דולר בשנה האחרונה

איור: גיל ג'יבלי

18 מנדטים על הכוונת: המיזמים ששואפים לשנע מאות אלפי ישראלים מחו"ל לקלפי. עד כמה זה ריאלי?

שורת יוזמות אזרחיות התגייסו לסייע לישראלים תושבי חו"ל להגיע ארצה ולממש את זכות ההצבעה בבחירות ● עם זאת, מי שחלם על "טיסה חינם" נותר מאוכזב ● בעוד שמארגני היוזמות מציגים פעילות א־פוליטית, המהלך מעורר מחלוקת קשה ● מי עומד מאחורי המיזמים ומה הם מציעים?

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

הקומה החדשה בקניון הזהב / צילום: מורג ביטן

הקניון הגדול בישראל משיק קומה חדשה

קומת הפלטינום בקניון הזהב, המשתרעת על כ-12 אלף מ"ר, הוקמה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל וכוללת כ-30 חנויות ● עם השלמת ההרחבה משתרע הקניון בראשל"צ על שטח כולל של כ-122 אלף מ"ר, ובכך הוא הופך לקניון הגדול בישראל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ברקת הבטיח לשבור את כללי המשחק, ו"הסל של המדינה" לא סיפק את הסחורה

ביום חמישי נסוגה קרפור מהמיזם של שר הכלכלה ● המדינה השקיעה 25 מיליון שקל בקמפיין, ברשת חתכו את מחירי הסל בכ־35%, וברקת טען כי הציבור חסך לפחות 40 מיליון שקל ● אלא שהמתחרות לא הצטרפו, קיבוע המחירים עלה לקרפור ביוקר, ומוצרים מחוץ לסל התייקרו

אילוסטרציה: Shutterstock

"שערוריה": בית הדין הכריח חברה לשלם פיצויי עתק לעובד. כך היא הגיבה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

אופיר שריד / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

מנכ"ל מליסרון אופיר שריד הלך לעולמו

אופיר שריד, שהלך היום לעולמו בגיל 54 לאחר מאבק במחלה קשה, הוביל את מליסרון כמעט שבע שנים ונחשב למנהל ג'נטלמני ומוערך בענף ייצרי ● הוא נכנס לתפקיד רגע לפני הקורונה, הוביל את החברה בשינוי אסטרטגי שכלל כניסה משמעותית למגורים, ובמקביל המשיך להרחיב ולחזק את פעילות הקניונים

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש

שמואל שילה, יו''ר סקופ / צילום: יח''צ

חברת המתכות שנסקה ביותר מ־100% בשנה והפכה את הבעלים שלה למיליארדר

מניית חברת המתכות הוותיקה סקופ נסקה בשנה האחרונה במעל 100%, הודות לשיפור בתוצאות ורכישת פעילות בארה"ב ● הנהנה המרכזי - הבעלים שמואל שילה, ששווי החזקתו תפח לכ־1.5 מיליארד שקל ● שורה של גופים מוסדיים שהשקיעו במניה אשתקד כבר מורווחים פי 2

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הפלונטר הפוליטי שמשאיר את ענקיות ההייטק בערפל רגולטורי

לפי מנגנון המס הגלובלי, תאגידי הענק חייבים לשלם לפחות 15% מס - מהלך שאישורו מתעכב בארץ ● החשש: יגרום לבריחת כספים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב, השקל נחלש ב-1%; אלקטרה נדל"ן נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● שבוע המסחר בעולם נפתח ברגל שמאל: מחירי הנפט ותשואות האג"ח בארה"ב ממשיכים לטפס, החוזים בניו יורק אדומים ● המסחר יתקיים השבוע במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

עשרה ימים גורליים: שופרסל ויגאל דמרי בסכנת הדחה

חברת הנדל"ן בהובלת הקבלן הוותיק ורשת הקמעונאות שופרסל מתנדנדות על סף המדד המוביל בת"א, דוראל ואנרג'יקס בקרב ענקים על הכניסה, וגל הדחות דרמטי בדרך גם למדד ת"א 90 ● תמונת המצב לקראת עשרת ימי המסחר המכריעים לעדכון המדדים, שיחלו השבוע

טל אמסלם, לבנת סילברמן ואביבה סילברמן-שתפ אוריאל סילברמן זל ורשת הפטיסרי דודו אוטמזגין / צילום: עומרי אבוחצירא

לציון שלוש שנים ל־7 באוקטובר: המחווה לזכר אוריאל סילברמן ז”ל

לקראת יום השנה השלישי ל־7 באוקטובר, רשת הפטיסרי דודו אוטמזגין משיקה חבילת עוגיות שוקולד צ’יפס המבוססת על מתכון שפיתח רס”ל (מיל.) אוריאל אביעד סילברמן ז”ל, שנפל בקרב ברצועת עזה ● וגם: מתחם קולנוע חדש יוקם בקניון רננים בהשקעה של כ־12 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

גרוק כבר מדבר עברית בטסלה. מי הבא בתור?

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

קרסו נשארה בלי הקבלן המבצע בפרויקט הירושלמי

לפי הדיווח של קרסו, בשבועות האחרונים הפסיקה החברה הקבלנית נטע ליפשיץ את העבודות בפרויקט "יובל הצעירה" בירושלים באופן חד־צדדי, ובהמשך הודיעה כי לא תוכל להמשיך בביצוען ● בעקבות זאת, ב־26 בספטמבר מסרה לה קרסו הודעת סילוק יד ● בקרסו מציינים כי מספר קבלנים כבר הביעו נכונות עקרונית להשלים את הפרויקט

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יוצאת למהלך היסטורי של 150 מיליארד דולר

יצרנית השבבים הודיעה כי תגדיל את תוכנית רכישת המניות העצמית שלה ב־150 מיליארד דולר לסכום של 235 מיליארד - התוכנית הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה ואי־פעם בוול סטריט ● המנכ"ל ג'נסן הואנג: "הצמיחה מונעת משינוי שמתרחש פעם בדור"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

בית המשפט המחוזי מרכז אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה, לאחר שקבע כי קיימת אפשרות סבירה שהיא לא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב''כ לשעבר רונן בר / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש שב"כ לשעבר נגד ראש ממשלה: מהם הסיכויים המשפטיים ומהו סכום הפיצוי המקסימלי?

ראש השב"כ לשעבר רונן בר מתכנן להגיש תביעת דיבה נגד ראש הממשלה בעקבות האשמותיו סביב האירועים שקדמו ל-7 באוקטובר ● האם חסינותו של נתניהו תעמוד לו, איך תפעל דוקטרינת "הגלישה מהתפקיד", ומה תקרת הפיצויים בתביעה?

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה