גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא גדול, לא מרשים, אבל בכל זאת: אקזיט ביומד בבורסה בת"א

בניגוד לדעה הרווחת כי הבורסה באחד-העם נועדה לגיוס בלבד, מספר קרנות הון סיכון ביצעו לאחרונה אקזיטים בחברות ביומד ■ סייבל השקעות, שביצעה חלק מהמכירות לגופים שונים, גם מחוץ לבורסה, טוענת: "יש קרנות שהרוויחו פי 2-3 על ההשקעה"

הנפקת חברות ביומד בבורסה בתל-אביב נחשבת לרוב כאירוע של גיוס ולא של אקזיט. שוק ההון הישראלי, כך לפי התפיסה, לא תורם נזילות גבוהה ולא מאפשר שווי של מאות מיליוני דולרים לחברות הביומד הצעירות. זה יגיע, לרוב, רק עם מכירת החברה, רישום שלה גם בבורסה בחו"ל, או אם תחול אצלה התפתחות משמעותית כמו עסקת מסחור.

כלל אצבע נוסף שידוע בשוק ההון הוא, שקרנות ההון סיכון הנפיקו בבורסה חברות שאיבדו בהן עניין. לא משום שהן אינן טובות, אלא גם משום שדרכן התארכה מעבר ללוחות הזמנים הסבירים של הקרנות להחזר על ההשקעה. בנוסף, לחלק מהחברות הללו אין פוטנציאל לאקזיט ענק. לא פעם, גם הקרנות משנות את טעמן ומתמקדות בתחומים אחרים.

התקופה האחרונה היא עת מבחן לאקזיט האפשרי באחד העם. בחלק מן החברות תקופת החסימה (Lock up) - איסור על מסחר במניות לאחר הנפקה, שנקבע בדרך-כלל על שנה וחצי - הסתיימה בין סוף 2008 לתחילת 2009, שעה שמניות הביומד הישראליות היו בשפל. קיץ 2009, שהתאפיין בנסיקה של מניות המגזר מעבר לשאר השוק - מגמה הנמשכת עד היום - שינה את התמונה.

הקרנות איבדו שליטה על הבורסאיות

אמנם, מעטות הן החברות ששבו למחיר ההנפקה המקורי שלהן, אך לעומת ההשקעות ההיסטוריות של הקרנות הן סיפקו החזרים לא רעים, לעיתים של פי 2-3. זה ראוי לציון בעידן שבו חברות בנות 10 ואף בוגרות מכך נמכרות במחצית משוויין.

דוגמאות בולטות למימושים על-ידי קרנות בזמן האחרון הן: מכירת אחזקות ויטהלייף ויוזמה בכן-פייט; המכירות שביצעו גיזה ופיטנגו בביוליין; המימוש של IHCV ודור ונצ'רס במזור; ומכירת המניות של עופר היי-טק במדיגוס.

שחר סיידון, שותף-מנהל בחברת סייבל השקעות, חברת ייעוץ ושירותים פיננסיים, היה בין הראשונים שנתנו מענה לקרנות שרוצות לנצל את הטרנד. לדבריו, יש גם בעיה במהלך - חיסול האחזקה יכול להצניח את המניה. לדבריו, סייבל בנתה מודל המאפשר לקרנות לממש את האחזקות במינימום נזק כזה.

"כאשר הקרנות ניגשות לבדן למכור את החבילה, אין להן היכרות עמוקה עם המוסדיים ועם פעילי שוק ההון. הרוכשים הפוטנציאליים מזהים חולשה, ויכולים להציע דיסקאונט מטורף על מחיר המניה", טוען סיידון.

סייבל משלבת מכירה של מניות מחוץ לבורסה יחד עם מכירה בבורסה, תוך התחשבות בסנטימנט בשוק כלפי המניה ולאירועים הצפויים בה. "הקרנות שהנפיקו חברות בבורסה, איבדו את אסטרטגיית האקזיט. זה כבר לא תלוי בהן", אומר סיידון. "אנחנו בונים להם תוכנית שבה הם רואים שוב מתי ואיך יגיע האקזיט. מחזירים להם את תחושת השליטה באחזקה".

"יש חברות שבהן אפשר היום לקבל בבורסה בתל-אביב שווי שאיננו נמוך בהרבה מזה שהיינו מקבלים בעסקת מכירה", אומר אסיף שטופמן, שותף בעופר היי-טק, שביצעה אקזיט כזה במדיגוס. "יש בכך משהו הוגן: מי שהנפיק נכס טוב וראוי, יכול היום לממש. חברות קטנות יותר אולי לא היו צריכות מראש להגיע לבורסה, אז מדוע שבעל עניין ימכור וירוויח?".

יעל שניצר, שותפה-מנהלת אף היא בסייבל, אומרת כי "הקרנות מזהות את השווי הגואה, אך גם מבינות שהן חיכו שנים עד ההנפקה, ותקופה ארוכה נוספת עד שהותר להן לממש מניות, ולכן אין להן טעם לחכות עוד שנים עד הבוננזה האפשרית". בסייבל סירבו לציין מי מהקרנות נמנית על רשימת לקוחותיהם.

הקרנות מעוניינות לצאת גם משום שאיבדו שליטה על החברות הבורסאיות, ובתחום הביומד הן היו רגילות במיוחד להיות מעורבות.

שטופמן מסכים כי יש צורך לפעול תוך תכנון, כדי למכור מניות בחברות ציבוריות. "מחזורי המסחר בחברות הביומד הם נמוכים, ולכן מכירת המניות היא קשה. עדיף למכור את כל האחזקה לקונה ידוע מראש", אומר שטופמן, ומוסיף כי כאשר עופר היי-טק מכרה את מניות מדיגוס, השוק לא ראה בכך איתות שלילי, כי עופר לא הייתה משקיעה אסטרטגית.

עניין למשקיעים

פרופ' פנינה פישמן, מנכ"לית חברת כן-פייט, לא רואה במכירת מניות בעלי העניין בהכרח מקור ליצירת נזק לחברה. "ויטהלייף מימשה עם ההנפקה, כי אינה מחזיקה בחברות בורסאיות, ובהמשך מימשה משיקולי נזילות. יש קרנות שמחזיקות במניות אצלנו היום, ויכולות לממש תמורת פי שניים מההשקעה, אך מעדיפות להמתין לאקזיט משמעותי".

גם אורי הדומי, מנכ"ל מזור, רואה במימושים מגמה חיובית, למרות שבמקרה שלו המימושים שבוצעו על-ידי דור ו-IHCV לחצו את מניית החברה מטה. "לא תמיד מכירות המניות היו בזמנים הנכונים מבחינת החברה", הוא אומר, "אבל גם לקרנות יש את התזמון שלהן". לדברי הדומי, לאחרונה פנו אליו גורמים מחו"ל המעוניינים להשקיע בחברות ישראליות נסחרות, גם על-ידי רכישת אחזקות של הקרנות המקומיות.

מעניין לעקוב אחרי תנועות כאלה של חיסול השקעה, משום שכל עוד הן נמשכות, יש לחץ על המניה.

ואולי גם ייצא משהו טוב מזה: טעם האקזיט שבכל זאת נעשה בחברות שכבר נחשבו לפחות מעניינות, עשוי לעודד את הקרנות להכניס בעתיד לבורסה חברות טובות, בוגרות ובשלות יותר.

עוד כתבות

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

ויקטורי - רשת מזון / צילום: תמר מצפי

מה השלב הבא? רשת ויקטורי תמכור דירות

רשת ויקטורי הודיעה כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם מספר חברות קבלן שיאפשרו ללקוחותיהם לקנות דירה במחירים שוברי שוק בסופרמרקטים ● המהלך של ויקטורי מגיע לאחר מבצע מכירת המכוניות ברשת אושר עד שהתנהל היום

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה מילואימניקים יוצאים נגד "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

יורם אורון / צילום: איל יצהר

עסקת ענק בתחום הרחפנים: דיפנד מרעננה נמכרת ב-1.5 מיליארד דולר

החברה הישראלית דיפנד (D-Fend) מרעננה נמכרת ב- 1.55 מיליארד דולר במזומן למוטורולה סולושנס האמריקאית, במה שמוגדר כמכירת החברה הביטחונית בסכום הגבוה אי-פעם בישראל

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

"מקצועות מושלמים קיימים רק באגדות": עורכי הדין הבכירים מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

מספר עובדי אנבידיה במדינה הזו יוכפל פי 4 – וזו לא ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הכריז בביקור בטייוואן כי החברה תבנה מתחם משרדים חדש בצפון המדינה שיכיל עד 4,000 עובדים ● בהחלטה זו, בדומה לישראל, אנבידיה נותנת אמון במדינה שנמצאת תחת איום גאו־פוליטי מתמשך ● וגם: מה מתכננת אינטל בכנס המחשוב הגדול?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מתוך העמוד הרשמי של דוברות ראש הממשלה

לקראת הצבעה נוספת בכנסת: הקרב על הפטור ממע”מ ביבוא אישי חוזר למליאה

חברי הכנסת צפויים היום להצביע על הצו של שר האוצר, שמעלה את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל מ־75 דולר ל־130 דולר ● כזכור, בפברואר דחתה המליאה את הצו הקודם של סמוטריץ', שביקש להעלות את הפטור ל־150 דולר

כותרות העיתונים בעולם

"עורק חלופי ובטוח": המדינה המפתיעה שרוצה להחליף את הורמוז

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את השתלטות צה"ל על מבצר הבופור, סוריה רוצה להפוך לחלופה למצר הורמוז, והאנטישמיות בנורבגיה דוחקת יהודים מחוץ למרחב הציבורי • כותרות העיתונים בעולם 

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

מזכ''ל חיזבאללה נעים קאסם / צילום: ap, Bilal Hussein

חיזבאללה לטראמפ: מוכנים להפסקת אש מלאה

יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ● דיווח בסוכנות הידיעות תסנים: בצל הפעולות של ישראל בלבנון, צוות המשא ומתן האיראני "מפסיק את השיחות וחילופי המסרים באמצעות המתווך"● לנוכח המתיחות והאפשרות שיקרסו המגעים, בטהראן מאיימים: "אם נתניהו לא יעצור את המלחמה בלבנון - תחל קריסת הכלכלה האמריקנית"● סמ"ר אדם צרפתי, לוחם ביחידת מגלן בן 20, נהרג מפגיעת רחפן נפץ בלבנון; שלושה חיילים נפצעו ●  עדכונים שוטפים

פרויקט ''קונספט'' של אורון נדל''ן באור יהודה. עיכוב של 6 עד 13 חודשים / הדמיה: אורון נדל''ן

שלוש תביעות הוגשו החודש נגד אורון נדל"ן בשל איחור במסירת דירות

רוכשי דירות בשלושה פרויקטים של החברה באור יהודה, בראשון לציון ובמבשרת ציון תובעים פיצויים על עיכובי מסירה של חודשים ארוכים ● החברה צפויה לטעון כי מלחמת "חרבות ברזל" מהווה כוח עליון, בעוד הרוכשים דוחים זאת ומייחסים את העיכובים לסיבות אחרות כמו צווי הפסקה מינהליים וסכסוכים עסקיים עם קבלנים

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים