גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תשדרגו את רכב הליסינג ותייבאו רכב ספורט מארה"ב

וגם: איזה רכב לקנות כדי ליהנות מרפורמת המיסוי הירוק ומהם היתרונות של היבוא המקביל ■ אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, שוק הרכב הישראלי ישתנה ב-2010 מהיסוד ■ מדריך הישרדות להזדמנויות בשוק הרכב

סיסמאות דרמטיות אינן אהובות עלינו בדרך כלל, אבל אין מנוס מלהודות ששנת 2010, שנמצאת מעבר לפינה, עתידה להיות שנת מפנה היסטורית בשוק הרכב הישראלי. אחרי שנים ארוכות של דריכה במקום, עתידים להשתנות בשנה הבאה חוקי המשחק. לכול אחראי הרגולטור, שבחודשים האחרונים דחס לצוואר בקבוק צר שלל רפורמות מיסוי ויבוא, חלקן מאוד משמעותיות. צוואר הבקבוק אמור להשתחרר כנראה בתחילת 2010, ולשנות את שיטות השיווק בענף, להשפיע על המחירים, להרחיב את היצע הדגמים ולהגדיל את חופש הבחירה.

הבעיה היא שעבור הלקוח הישראלי הטיפוסי, שבלשון המעטה אפשר לומר שחדשנות אינה הצד החזק שלו, השינויים הללו מתרחשים מחוץ לסף התודעה. חלקם מכילים מנגנוני מיסוי כה מורכבים, שאפילו מומחי מס לא מצליחים לגבש לגביהם דעה אחידה. אחרים פותחים פתח לשינויים משמעותיים בשיטות המכירה, הפרסום ותחזוקת כלי רכב. בקיצור, בלגן שאף גורם ממסדי לא מוצא את הזמן להסביר או לפרש לאזרח הקטן.

לטובת מי שעומד מול השינויים הללו חיוור פנים ולא מוצא תשובה, מצורף כאן מדריך הישרדות מקוצר לשוק הרכב ב-2010 ולהזדמנויות שבו. באחריות מוגבלת.

1

שווי השימוש הרציף

הזדמנות לשדרג את רכב הליסינג

מאזדה 3

בתחילת ינואר 2010 אמור האוצר לשנות את שיטת החישוב של "שווי השימוש" - אותו מס שיורד מדי חודש מהתלוש של כמאתיים אלף עובדים בישראל והממסה את השימוש הפרטי ברכב הליסינג.

כוונת האוצר היא לעבור ממודל של "קבוצות מחיר" למודל "רציף", והעיקרון מאחוריה הגיוני ופשוט: במקום לחלק את כל כלי הרכב הנמכרים בארץ לשבע קבוצות מחיר קשיחות, ולקבוע מדרגות מס-שימוש שונות לכל אחת מהן, יחושב כעת המס על הרכב הצמוד כאחוז ממחירו הרשמי לצרכן של הרכב, משהו בסביבות 2.5% בממוצע.

הבעיה היא ששיטת החישוב והעדכון לאותם אחוזי מס היא כה סבוכה, עד שאפילו מנהלים בכירים בענף הרכב עומדים מולה אובדי עצות. בהיעדר מידע חוגגת הפאניקה; כבר נתקלנו לאחרונה במודעות שמזהירות מפני "התייקרות שווי השימוש בשנה הבאה". אבל נראה שהפאניקה מיותרת. השינויים ב"לוקש" עבור רוב מקבלי הרכב הצמוד במשק יהיו מינוריים, ויסתכמו בעלייה או בירידה חודשית מינורית, יחסית, מהנטו.

ההזדמנות:

שינוי השיטה מסתמן דווקא כהזדמנות מצוינת לשדרוג הרכב הצמוד. עד כה הגבילו מעבידים רבים את העובדים לרכב מ"קבוצת מחיר" מוגדרת, ששויכה לתפקיד ולוותק של העובד בחברה. כעת יוכלו עובדים לנטוש את המשפחתית ה"עירומה" לטובת דגם גדול, מאובזר או חזק יותר, שמתאים להם יותר. כל זה תמורת פחות מהמחיר של מכל דלק בודד בהשוואה למצב הקיים. לעובדים, שהוגבלו עד כה לקבוצה 4 או 5, למשל, פירוש הדבר הרחבה דרמטית במגוון כלי הרכב העומדים לרשותם.

2

יבוא אישי

תהליך מהיר, אכיפה הדוקה

מיצובישי אקליפס

גם היבוא האישי, הצלע השלישית במשולש החדש של יבוא הרכב לישראל, אמור לעבור שינויים בתחילת השנה הבאה. על-פי הודעת משרד התחבורה, השינוי המרכזי יהיה האצה בתהליך קבלת רישיון היבוא והאישורים, שכיום יכול להימשך שלושה חודשים ויותר (למי שלא מחזיק בקשרים המתאימים). אם זה אכן יתרחש, תוסר אבן נגף ביורוקרטית משמעותית.

לצד הסוכרייה מתכוון משרד התחבורה להדק משמעותית את רשת האכיפה וההתאמה הטכנית של המכונית מיבוא אישי, ולפיכך אפשר לצפות שבשלב הראשון לפחות ייבדקו המכוניות והמסמכים הנלווים בשבע עיניים, ולא ניתן יהיה "לעגל פינות" בנושאי הפנסים, סוג הדלק ושאר דרישות התקינה. כל זה עלול להוסיף למחיר הרכב. גם רשות המסים אינה מתכוונת לעשות חיים קלים ליבואנים האישיים, וככל שמשרד התחבורה יפתח את הברז יותר, רשות המסים תכווץ את הצינור.

ההזדמנות:

כמו שאר אפיקי היבוא, גם היבוא האישי ייפתח מחדש ליבוא של מכוניות לא-אמריקאיות, שמיוצרות בארצות הברית. המשמעות היא הגדלה משמעותית בהיצע של רכבי כביש-שטח ומיניוואנים יפניים גדולים, ואופציות לכמה רכבי נישה וסגנון חיים מעניינים, כמו רכבי קופה וספורט.

עם זאת, לא תוחזר האפשרות לייבא מארצות הברית מכוניות שאינן מיוצרות בה. זוהי אכזבה למי שבונה על חידוש היבוא של ב.מ.וו סדרה 7, מרצדס S קלאס, ושלל דגמים אחרים, שמיוצרים באירופה אבל נמכרים בארצות הברית במחירים שהאירופים יכולים רק לחלום עליהם.

3

יבוא מקביל של רכב

ההיצע יתרחב

לקסוס היברידית

אם תוכניות משרד התחבורה יתגשמו, עוד לפני סוף השנה הנוכחית ייפתח שוק הרכב ליבוא מקביל. ללקוח תהיה, תיאורטית, אפשרות לרכוש באופן סדיר רכב חדש לא רק מהיבואנים הרשמיים שלהם יש חוזה ייצוג רשמי עם יצרן הרכב, אלא מיבואן מקביל שמייבא את כלי הרכב מדילרים בחו"ל במקביל ליבואן הרשמי. השיטה הזו קיימת בארץ כבר שנים במוצרי חשמל ואלקטרוניקה, ובתחומים הללו, לפחות, היא הביאה למלחמת מחירים ערה.

אלא שלמרות לוח הזמנים הקצר ליישום, עדיין רב הנסתר על הגלוי ביבוא המקביל. אנחנו לא יודעים איך תתבצע התחזוקה של רכב מיבוא מקביל, מי ייבא את החלפים, מה יהיו מועדי האספקה ומי ידאג לתיקונים במקרה של בעיות, שנמצאות באחריות היצרן. אפשר גם לשער שלפחות בשלב הראשון השיווק בארץ יתבצע באמצעות האינטרנט, ואולי גם באולמות תצוגה בודדים במרכז.

נזכיר, ליבואן המקביל יש יתרון: הוא יכול לשלוח את הלקוח לבחון את הרכב פיזית באולם של היבואן הסדיר, ואז למכור את הרכב אצלו. עם זאת, אנו משערים שהאפשרות ל"תפירה אישית" של הרכב - בחירת צבע, ריפוד וכו' - תהיה מוגבלת יותר, מכיוון שליבואן המקביל לא תהיה אפשרות להזמין את כלי הרכב מהיצרנים.

ההזדמנות:

בשלב הראשון, לפחות, אפשר לצפות שעיקר היבוא המקביל יתמקד ברכבי יוקרה, שם יש ליבואנים הרבה "בשר" ואפשרות להציע מחירים אטרקטיביים. זו עשויה להיות אלטרנטיבה מעניינת למי ששקל להביא רכב יוקרה ביבוא אישי, אבל חשש להישאר בארץ בלי תמיכה ובלי גב. היבוא המקביל גם ירחיב משמעותית את מספר הדגמים הלא-אמריקאיים שמיוצרים בארצות הברית, כולל שלל מכוניות היברידיות מעניינות.

4

המיסוי הירוק

הרכב הקטן מככב

פיאט 500

מי שבוחן את הפלחים העיקריים של שוק הרכב בישראל עשוי להגיע למסקנה שהמיסוי הירוק ייצר הרבה מהומה על לא מאומה. אחרי כל הרעש, ההכרזות הסביבתיות ושינויי המס המורכבים, שינויי המחיר בפלח המשפחתיות שבין כ-114 ל-160 אלף שקלים היו מינוריים, ורובם נבלעו או נוטרלו על-ידי הנחות מסחריות, עדכונים בשערי המטבע, וכדומה. גם הלקוחות לא הגיבו על השינויים בפאניקה.

גם בשוליים הגבוהים לא הייתה הרבה דרמה. אמנם בכלי רכב יקרים ומזהמים, בעיקר מסביבות ה-190 אלף שקלים ומעלה, נרשמה התייקרות לא מבוטלת, אבל היבואנים גילו דרכים יצירתיות להמריץ את המכירות, דוגמת "מבצעי מכירות מיוחדים", פתרונות אטרקטיביים של טרייד אין והרבה פרסום.

ההזדמנות:

הפלח היחיד, שבו המיסוי הירוק אמור להביא עמו הטבה משמעותית, הוא פלח המכוניות העירוניות הקטנות והנקיות. אלה אמורות ליהנות ממלוא ההטבות של המיסוי הירוק, והאוצר נחוש בדעתו להשתמש בהן כדוגמה להצלחת המיסוי הירוק - גם אם זה כרוך בלכופף ליבואנים את היד. כבר כעת ניתן להבחין בהרחבה משמעותית של ההיצע בפלח המכוניות הקטנות בישראל, ואם האוצר ימשיך ללחוץ האטרקטיביות היחסית שלהן תגדל - במיוחד לגבי מי שהאלטרנטיבה הכספית שלו למכונית קטנה היא רכישת משומשת בת 3 מליסינג.

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?