גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר עיכובים רבים: אושרה תוכנית איקאה בראשון-לציון

היקף ההשקעה של קבוצת ברונפמן-פישר בפתיחת החנות: 400 מיליון שקל ■ הרשת החלה בגיוס 450 עובדים לכל מחלקות החנות ■ עיריית ראשל"צ החלה בסוף השבוע בעבודות להרחבת כביש 4311 המוביל למתחם

הוסר סופית הסבך הביורוקרטי שעיכב את פתיחת החנות השנייה של רשת הרהיטים השוודית איקאה במתחם מעוין שורק שבראשון-לציון. ל"גלובס" נודע כי ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז מרכז אישרה לאחרונה את תוכנית המתחם למתן תוקף - השלב האחרון והסופי בהליך אישור התוכנית.

איקאה בראשל

החלטה זו מהווה אור ירוק, לו המתינה איקאה זמן רב, לפתיחת החנות במעוין שורק, שמתוכננת לתקופה שבין סוף פברואר ותחילת מארס 2010. במתחם מחזיקה קבוצת ברונפמן-פישר באמצעות החברה בת אירוס הגלבוע.

ל"גלובס" נודע כי היקף ההשקעה של הקבוצה בפתיחת החנות עומד על 400 מיליון שקל, כולל ההשקעה בבניית המבנה ובבניית התשתיות הפנימיות לקראת פעילות. בנוסף החלה הרשת בגיוס 450 עובדים לכל מחלקות החנות.

אמנם קבלת ההחלטה בוועדה המחוזית לקחה זמן רב, אבל נראה שעיריית ראשון-לציון לא מבזבזת זמן והחלה בסוף השבוע האחרון בעבודות להרחבת כביש 4311 (ראשון-לציון-פלמחים) המוביל למתחם מעוין שורק. במסגרת ההרחבה יהפוך הכביש מדו-נתיבי לכביש בן ארבעה נתיבים. לפי הערכות, בהמשך אף יופעלו קווי אוטובוס של "אגד" שיסיעו קונים ממוקדים שונים אל המתחם ובחזרה ממנו.

האישור למתן תוקף, שהתקבל בדיון פנימי של ועדת המשנה להתנגדויות, מגיע לאחר שרשרת התפתחויות ארוכה וסבוכה. לפני שנה בדיוק פרסם מינהל מקרקעי ישראל מכרז מחודש לחכירת המתחם במעוין שורק, שהחליף את המכרז בו זכתה אירוס הגלבוע ב-2006 להקמת הסניף השני של איקאה. הצורך להחליף את המכרז המקורי נבע מביטול זכייתה של אירוס הגלבוע במכרז זה על-ידי בית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב ב-2007 משום שלטענת השופטת נורית אחיטוב, אירוס הגלבוע זכתה ליחס מועדף.

במכרז המחודש התבקש הזוכה לשלם, מעבר למחיר המינימום על הקרקע, שנקבע על 132 מיליון שקל, גם 293.6 מיליון שקל דמי השבת השקעות לאירוס הגלבוע בגין עלויות הבנייה שבוצעו על ידיה במקום לאחר הזכייה במכרז המקורי. לבסוף זכתה אירוס הגלבוע גם במכרז המחודש, במארס השנה, כשהציעה סכום הגבוה ב-36 שקל ממחיר המינימום הנקוב במכרז - 132 מיליון שקל.

אלא שמה שדחה את מועד פתיחת החנות הוא הימשכות הדיונים של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז מרכז בתוכנית אותה היא הפקידה בתנאים במאי 2008, שקובעת היקף שטח מצומצם יותר מההיקף המקורי. לפיה ניתן יהיה לעשות במתחם שימוש למסחר ולמקם מוקד אחד של מסחר מיוחד בהיקף של 24 אלף מ"ר - שטח שלא ניתן לחלק למספר חנויות - והכוונה היא לאיקאה.

לתוכנית זו היו 7 התנגדויות, מתוכן הוסרו שש בדיון של ועדת ההתנגדויות במאי. ההתנגדות שנותרה היתה של חברת שפתנית של רוני יצחקי, שהחזיק במגרש בן 12 דונם סמוך למגרש איקאה. אלא שביוני רכשה אירוס הגלבוע את שפתנית תמורת 20-30 מיליון שקל ובתור הבעלים החדשים הסירה את ההתנגדות.

למרות שהוסרו כל ההתנגדויות בחרה ועדת ההתנגדויות להעביר את התוכנית לעיון הוולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים) של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. זו החליטה ביולי כי ניתן להקים את מתחם איקאה לפי התוכנית המצומצמת.

עתה, כאמור, אישרה ועדת ההתנגדויות בוועדה המחוזית את התוכנית למתן תוקף. יו"ר איקאה ישראל, רון הדסי, אמר בתגובה כי "אנחנו מברכים על החלטת הועדה לתת תוקף לתכנית. אין לנו ספק כי פתיחת איקאה במתחם מעוין שורק תביא לשגשוג כלכלי באזור ראשון-לציון והסביבה, כפי שחנות איקאה בנתניה תרמה להתפתחות מתחם פולג ונתניה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; אינטל מזנקת, רובינהוד נופלת

ירידות באירופה ● פייבר מזנקת בעקבות הדוחות, גם ורוניס וטבע, למונייד נסוגה למרות תוצאות טובות ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● ב-21:00 שעון ישראל: החלטת הריבית האחרונה של יו"ר הפד ג'רום פאוול

פרויקט גת רימון (וויי בוקס ארט) / צילום: משה צור אדריכלים

פנטהאוז בפארק המסילה בתל אביב נמכר ב-55 מיליון שקל

עשרות הצעות הוגשו למכרז מחיר מטרה בבית שמש, ברקע הקיפאון היחסי במכרזי הקרקעות מתחילת המלחמה ● הממשלה תחלק מעל 230 מיליון שקל ל־14 רשויות מקומיות על קידום היתרי בנייה - קריית גת בראש ● מצפה רמון חתמה על הסכם פיתוח להקמת כ־3,000 דירות ● ובת"א: פנטהאוזים נמכרו בעשרות מיליוני שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן

נקודת החלוקה של פרסל הום בדיזנגוף סנטר / צילום: דיזנגוף סנטר

משרד התקשורת בוחן האם זרוע הפצה של עלי אקספרס פועלת בישראל כחוק

בעקבות פנייה של פורום חברות הלוגיסטיקה, בדיקה ראשונית של משרד התקשורת מעלה כי Parcel Home - זרוע הפצה של עלי אקספרס בארץ - פועלת ללא היתר לחלוקת דברי דואר, וייתכן כי יינקטו נגדה צעדי אכיפה ● הטיעון: המצב הקיים מייצר "תחרות בלתי הוגנת"

מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות / צילום: Reuters, Abd Rabbo Ammar

אחרי כמעט 60 שנה: מה עומד מאחורי הודעת הפרישה של איחוד האמירויות מאופ"ק?

ההודעה נמסרה ערב פגישת הקרטל בוינה, בעיצומו של משבר היצע חריג על רקע המלחמה באיראן ● כעת, באבו דאבי מבקשים להשתחרר מהמכסות שמכתיבה ערב הסעודית, ולפלס דרך עצמאית שתאפשר להגביר את היצוא ● שאלת השעה

מפעל של תאת לשיפוץ מטוסים / צילום: אתר החברה

החברה הביטחונית שאיבדה כחצי מהשווי, למרות שיפור בתוצאותיה

השוק ציפה לתוצאות חזקות יותר מחברת תיקוני המטוסים תאת, שבעבר נשלטה ע"י קרן פימי ● ביטחונית אחרת, מניית הכטב"מים אירודרום בה משקיע ראש המוסד לשעבר, איבדה כ–70% מהשיא

חברת הכנסת אפרת רייטן הזירה המרכזית, ערוץ כנסת, 23.04.26 / צילום: שלומי אמסלם

"הממשלה תעשה עצמה רשות שופטת": כך נולדה ועדת החקירה הממלכתית

הדיון על ועדת החקירה לאירועי ה־7 באוקטובר מתלהט, ורבים דורשים לדבוק במנגנון שקבוע בחוק ● אבל מה הוביל לחקיקה, והאם זה באמת קשור לרצון להרחיק פוליטיקאים מהחקירה? ● המשרוקית של גלובס

רכבים שרופים כחלק מתופעת הפרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

"87% מהקבלנים נדרשים לשלם פרוטקשן": המספרים מאחורי אובדן המשילות

מבקר המדינה ממשיך להתריע על אוזלת־היד בטיפול בפרוטקשן ● בביקורת מעקב שפרסם על היבטי משילות בנגב מציין המבקר אנגלמן כי "פעולות האכיפה בתחומים מסוימים כמעט אינן מתקיימות", וכי קבלנים נאלצים לשלם סכומי עתק ● עוד הוא מתריע: "חלון ההזדמנויות להסדיר את התיישבות הפזורה הבדואית הולך ונסגר"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים

נאסד"ק ירד במעל 1%, לאחר שעלה אתמול לשיא ● OpenAI לא עמדה ביעדי ההכנסות ובמספר המשתמשים, מנויים נוטשים, כך לפי וול סטריט ג'ורנל ● מחירי הנפט מזנקים לאחר שאיחוד האמירויות הודיעה על פרישה מ-OPEC ● ספוטיפיי צונחת בעקבות הדוח הרבעוני

בין הסיבות לעיכובים. השרים חיים כץ (משמאל) ויריב לוין / צילומים: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שוק הנדל"ן בקיפאון ניהולי: המינויים הבכירים שתקועים בעיצומו של משבר

חצי שנה מאז פרישת ינקי קוינט מרשות מקרקעי ישראל, והתפקיד טרם אויש ● גם יו"ר מטה התכנון עזב, ואין מי שיחתום על מחליף בשל היעדר שר פנים קבוע ● אילו תפקידים בכירים נותרו ללא מנהל?

שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי,  יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני

מיליארדים יזרמו לשוק: קרנות הריט רוצות להיכנס לתחום החם של חוות השרתים

חוק חדש יאפשר לקרנות הריט להגדיל משמעותית ייזום ובניית פרויקטים של נדל"ן מניב ● בריט 1 מציינים כי היתרון הוא רווחיות גבוהה יותר מברכישת נכסים קיימים והיכולת להיכנס לענפים חדשים, כמו חוות שרתים, "שלא עומדות למכירה או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ובלי טיסות: כך עלולים להיראות חייו של נוחי דנקנר

בית המשפט שידון בבקשת הבנקים להכריז על מי שהיה האיש החזק במשק כפושט רגל, עלול להטיל הגבלות מחמירות על חיי היומיום שלו ולאפשר לנאמן לממש לו נכסים אישיים: "אי־אפשר להישאר אמיד בפשיטת רגל" ● וגם: מדוע שינו הבנקים גישה, והאם משפחת דנקנר תסייע?

מייסדי איידוק: גיא ריינר, אלעד וולך ומיכאל ברגינסק / צילום: גיא שרייבר

בהובלת גולדמן זאקס: הסטארט-אפ הישראלי שגייס 150 מיליון דולר

חברת הבינה המלאכותית הרפואית איידוק השלימה סבב של 150 מיליון דולר, שמעלה את סך הגיוסים לכחצי מיליארד דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסעיף שבגללו עשרות אלפי עסקים לא יקבלו בקרוב פיצוי מלא מהמדינה

מתווה הפיצויים לעסקים נכנס לישורת האחרונה, חודשיים לאחר פרוץ המערכה מול איראן ● עם זאת, עשרות אלפי עסקים צפויים להידרש לעבור בדיקה מעמיקה מסיבות בירוקרטיות - מה שצפוי לעכב את התשלום בחודשים ● ומה לגבי העובדים שהוצאו לחל"ת?

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו בימים הקרובים צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

תרופות הרזיה. עולם שלם של טיפולים משלימים / צילום: ap, Business Wire

החברות שרוצות נתח משוק התרופות נגד השמנה ומתמקדות בתופעות הלוואי שלהן

המנכ"ל של יצרנית אדוויל כבר הצהיר שהוא רואה פוטנציאל רווח בטיפול בתופעות הלוואי של התרופות הפופולריות נגד השמנה, והוא לא היחיד שמשנה אסטרטגיה כדי להשתתף בחגיגה ● בהדרגה, נוצרות גם הזדמנויות השקעה חדשות

מתחם האלף לאחר שיושלם / הדמיה: טוטם הדמיות

לראשונה: רשות הרישוי הארצית במינהל התכנון תדון בהיתר בנייה לפרויקט מגורים

רשות הרישוי הארצית שקיבלה סמכות לתת היתרי בנייה ככלי עוקף בירוקרטיה, תדון בהיתר לפרויקט של חברת שפיר במתחם האלף בראשון לציון ● העירייה: יש לבטל את הדיון

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג מרחפן נפץ בלבנון

טראמפ: "איראן הודיעה שהיא בקריסה, רוצה שנפתח את הורמוז" ● מקורות פקיסטניים ל-CNN: המתווכים מצפים לקבל בימים הקרובים הצעה מתוקנת מאיראן לסיום המלחמה ● הערכה: הכלכלה האיראנית לא תחזיק מעמד יותר מ-8 שבועות תחת מצור ● שר האוצר האמריקאי: גורמים שיקיימו קשרים עם חברות תעופה איראניות - מסתכנים בחשיפה לסנקציות ● דיווחים שוטפים

גורניצקי מתמזג עם מקוב נוף הוברמן / צילום: צילום: פרטי

משרד גורניצקי ממזג לתוכו את משרד הנדל"ן מקוב נוף הוברמן עם 25 עורכי דין

משרד הבוטיק שיצטרף לגורניצקי מייצג, בין היתר, את קבוצת בסר ואת חברת גיא ודורון לוי ● המשרד הממוזג צפוי למנות 375 עורכי דין ● שוק המיזוגים בענף חווה ירידה במלחמה, אך בשנה החולפת נרשמת בו התאוששות

יואל אסתרון / איור: גיל ג'יבלי

מו"ל כלכליסט יואל אסתרון פורש אחרי 18 שנים

אסתרון צפוי לפרוש ב-30 ביוני, 18 שנים אחרי שהקים את העיתון ● "זו הייתה זכות גדולה ומרגשת להוביל את כלכליסט שהגשים את החלום שלנו", כתב לעובדים

צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

באגף התקציבים מזהירים: ישראל נכנסת לכלכלת טראומה ואיבדה את "רצועת הביטחון" הפיסקלית

תמר לוי-בונה, סגנית הממונה על התקציבים, בכנס מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן: "בעבר הייתה לנו כלכלה שמורידה את הריבית על החוב שלה, שמעלה הוצאות אזרחיות ומגדרת את הוצאות הביטחון - הכול התהפך לגמרי, ומקבלי ההחלטות צריכים לבחור - חוב, רמת חיים או ביטחון"