גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרצל חבס: "למה לא טוענים לבועה ברכב? סטנדרט הדירות עלה"

הרצל חבס בראיון ל"גלובס": "רק בישראל יש אובססיה שחייבים להיות בעלי דירה" ■ "אין בועה; בממוצע של 10 שנים המחירים עלו ב-2%-4% בשנה"

חברת חבס השקעות אישרה את הפרסום ב"גלובס", לפיו היא תנפיק כ-10% ממניותיה תמורת כ-36.4 מיליון שקל לחברת ההשקעות אודין של גבי פרל ולקרנות פנסיה הוותיקות "עמיתים", בחלקים שווים. מחיר ההנפקה הפרטית יעמוד על 9.1 שקל למניה (נמוך בכ-5% ממחיר השוק הבוקר), והוא משקף לחברה שווי של 365 מיליון שקל (אחרי הכסף).

הרצל חבס, בעל השליטה ויו"ר חבס, אמר כי "ההשקעה של אודין ושל קרנות הפנסיה בחברה, מהווה הבעת אמון בהנהלת החברה ובעסקיה. בנוסף, אנו רואים ערך מוסף במעורבותה של אודין בפעילות החברה. אנו סמוכים ובטוחים, כי הצטרפותם של משקיעים אלו לבעלי המניות הקיימים, ומעורבותו של גבי פרל, תתרום להגדלת היקף פעילותינו הנדל"נית בישראל ובחו"ל, ותאפשר לנו לממש את מטרותינו להרחבה משמעותית של היקף הפעילות תוך ניצול הזדמנויות עסקיות אטרקטיביות שהן פועל יוצא של מצב השווקים בעולם".

חברת חבס מתמחה בייזום פרויקטים בתחום הדיור. בראיון ל"גלובס", התייחס בעל השליטה בה, הרצל חבס, למחירי הנדל"ן הגבוהים בישראל ובמיוחד בתל-אביב, שם בונה החברה דירות יוקרה. "אין ספק שלא מדובר בבועה", הוא אומר, "מדובר במדידה לא נכונה של השוק על ידי חלק מהשחקנים".

*אז איך צריך למדוד את שוק הדירות?

"את המדידה צריכים לעשות על ציר זמן ארוך הרבה יותר מאשר השנה האחרונה. בוא נזכור שבלא מעט שנים בעשור הנוכחי השוק הישראלי היה בנסיגה. בממוצע רב שנתי של 10 השנים האחרונות מחירי המכירה התקדמו בסך הכל בשיעור זעום של בין 2%-4% לשנה".

"שיעור הרווחיות זעום עד אפסי"

*אז לטעמך, המחירים לא זינקו?

"אני רוצה לומר: לא כצעקתה. השתנו הסטנדרטים של הבנייה וכתוצאה מזה עלויות ההקמה של הפרויקטים השתנו. היום כמעט ברור שלא תצא למכירה של דירה בתל אביב בלי מיזוג אוויר בדירה, אך לפני עשור ברוב הפרויקטים היית מקבל הכנה למיזוג אוויר שזה בקושי נקודת חשמל וצנרת. למה לא אומרים שיש בועה במחירי המכוניות? הרי מחיר המכירה של מכונית טיפוסית האמיר מאוד בעשור האחרון. כי זאת לא אותה מכונית. ועל זה אף אחד לא מרים גבות ואומר שהמחירים צריכים לרדת ב-50% וכנ"ל לגבי מוצרים אחרים".

*בכל זאת, קשה להתעלם מסחרור המחירים. מהיכן הביקושים?

"בענף הנדל"ן למגורים בישראל, שהתבלט בשנה האחרונה יחסית בחוסן לעומת מה שאנחנו רואים בעולם, הוזכר שלא מעט משקיעים קונים דירות ואנו לא רואים בזה שום בעיה, נהפוך הוא. לא כל משקיע קנה כדי למכור וזה בדיוק כמו שלא כמו כל חוסך מתכוון מחר לפרוע את החיסכון".

*מה באמת ההשפעה של רוכשי דירות לצורך השקעה בלבד?

"בעולם הרחב מקובל שרוב הדירות לא נמצאות בידי אלה שגרים בהן. בארה"ב הרוב המוחץ של הדיירים הם לא בעלי הנכס שבו הם מתגוררים. רק בישראל ישנה נורמה אובססיבית שאתה חייב להיות הבעלים של הדירה שבה אתה מתגורר. לא יקרה שום אסון אם מבחינה סטטיסטית נתקרב אנחנו למערב ולא נביא את המערב אלינו".

*אז אתה לא צופה שמחירי הנדל"ן למגורים ירדו?

"אם נבדוק את שיעור הרווחיות של היזמים בפרויקטים שמוקמים היום נגלה ששיעור הרווחיות זעום עד אפסי. אם אותם יזמים יפגשו מציאות של מחירים שונים הם פשוט לא יזמו, לא יהיו בשלים להכין פרויקטים וממילא ייווצר עוד פעם מחסור בדירות. אנו מעריכים שלא תהיינה כאן סטיות משמעותיות במחירים הנוכחיים. אני לא חושב שצריך לקחת דוגמה מבניין פלוני או אלמוני שבו יש אולי החרגה מהכלל. אלה לא דוגמאות טיפוסיות והן לא מלמדות על השוק. בסך הכל השוק די מתון".

"למינהל יש אג'נדה משלו"

*שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר שהוא רוצה להפשיר קרקעות, וכך הוא יגרום להורדת מחירים. האם הוא יכול להצליח?

"אם למינהל מקרקעי ישראל תהיה יכולת למכור קרקעות, אני מבטיח שהוא ינסה למקסם את המחיר כפי שעשה מאז ומעולם. למינהל יש אג'נדה משלו שזה מקסימום כסף עבור כל מגרש. אלו כללי המשחק שבו הוא משחק. צריך גם לזכור את עניין ה-time to market: כל קרקע שיוצאת עכשיו לשוק - עד שיקומו עליה בניינים מדובר בטווח זמן של שנים. אף אחד לא יכול לעשות מעשה קסמים ולהוציא מחר מגרש ומחרתיים יהיה עליו בניין. התהליכים האלה הם ארוכים, וימים יגידו אם באמת המינהל מסוגל לשנות דברים".

לאחר שתושלם ההנפקה הפרטית בחבס השקעות, יחזיקו אודין וקרנות "עמיתים" ב-4.98% ממניות החברה כל אחד ויצטרפו לבעלי המניות הקיימים: משפחת חבס (44% מההון לאחר ההקצאה), קבוצת עופר (כ-23% מההון), דש אייפקס (5.08%) ואנליסט (6.87%).

לחבס השקעות פעילות נדל"ן למגורים בישראל, עם מספר פרויקטים יוקרתיים בתל אביב, בהם Yoo, רוטשילד 1 ופארק צמרת. כמו כן לחברה מספר נכסי נדל"ן מניב בשוויץ ובגרמניה.

החברה פעילה גם באירופה באמצעות חברת NSI - הנסחרת בבורסה של אמסטרדם - שבה חבס היא בעל המניות הגדול ביותר (21%). בעקבות המשבר בענף, נאלצה חבס להזרים לבנקים מעל 100 מיליון שקל, כנגד ירידת ערכן של מניות NSI ששועבדו לצורך ההלוואות. בנוסף, ביצעה החברה הפחתה של המוניטין בגין השקעתה בחברה.

נכון לסוף המחצית הראשונה של 2009 רשמה חבס הפסד נקי של 44 מיליון שקל על הכנסות של 242.9 מיליון שקל. את 2008 סיימה החברה בהפסד של 132.2 מיליון שקל. בסוף הרבעון השני נרשם לחבס הון חוזר שלילי בהיקף של כ-182 מיליון שקל, שנבע בעיקרו מאשראי בנקאי לטווח קצר. למרות זאת, בחברה ציינו כי לאור הסכמת הבנקים לחדש את האשראי במועד פירעונו, גירעון זה אינו צפוי להוביל לבעיית נזילות או לאי עמידה בהתחייבויתיה בשנתיים הקרובות.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל