גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלום לפילגש

לידיעת מאהבות ובוגדים: אפשר להרוויח כסף טוב מ"לבד על הגג שבתות וחגים"

עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי היא מומחית בדיני משפחה

אתמול (ד') פורסם כי י', תושבת המרכז, תובעת את עזבונו של מוני פנאן ז"ל, בטענה כי היתה בת-זוגו החשאית במשך 15 שנותיו האחרונות וכי הוא זן אותה ודאג לה, וכעת משהלך לעולמו - היא נותרה בחוסר כל.

נראה כי בתקופה הנוכחית עובר מעמד ה"מאהבת" שדרוג משמעותי, וממושג שהיה כמעט מילת גנאי, הוא נהפך ליוקרתי ונחשק ואף טומן בחובו הבטחות כלכליות רבות. מ"פילגש" או "מאהבת" נהפכה האישה ל"בת-זוג" או טוב מכך ל"ידועה בציבור", ומסתבר כי מלהיות "לבד על הגג שבתות וחגים" אפשר ליצור מקור הכנסה מכובד.

באופן אבסורדי, בהרבה מובנים שופר מעמדה של המאהבת על פני זה של האישה הנשואה: היא שותפה רק לזכויות ולא לחובות, היא חולקת את זכויותיו של הגבר, אך לרוב אינה צריכה לחלוק עימו את זכויותיה שלה, היא אינה תלויה בו לקבלת גט, לא צריכה לקנות את חירותה בויתורים ממונייים, ויכולה ללדת ילדים מכמה גברים במקביל, מבלי שהללו יחשבו לממזרים בעיני ההלכה. כמו כן נהנית המאהבת מהטבות כלכליות רבות מהמדינה, ממס הכנסה ומתוקף מעמדה כאם חד-הורית.

הגב' י' מצהירה בכתבה כי פנאן כלכל אותה משך 15 שנה ודאג להעביר לה מדי חודש כספים (ככל הנראה במזומן). כעת היא תובעת את העיזבון להמשיך ולזון אותה, וככל הנראה לקבוע מה חלקה ברכוש שנצבר אם נצבר על שם מר פנאן.

עדיף להיות מאהבת

בשנים הנוכחיות נוטים בתי המשפט לענייני משפחה לפרשנות מרחיבה בהכרת מעמד המאהבת כמעמד המניב זכויות. במאי השנה קבעה השופטת שפרה גליק מבית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן כי לא ניתן לדחות על הסף תביעה של מאהבת להיחשב כידועה בציבור לשעבר של גבר נשוי, על אף שהלה מעולם לא עזב את אשתו החוקית.

למעשה, בכך קבעה השופטת כי קיימת אפשרות שהמאהבת תזכה בסופם של ההליכים במעמד של ידועה בציבור של הגבר הנשוי, וייתכן כי בעקבות זאת היא תוכל לקבל חלקים מרכושו, או מזונות.

אף אם המאהבת אינה זוכה להכרה כידועה בציבור, פעמים רבות היא מקבלת פיצוי כספי על "עוגמת-הנפש" שנגרמה לה מניהול רומן עם גבר נשוי. בשנת 2004 בית המשפט העליון שינה את ההלכה שנהגה לפני כן, ופסק כי המאהבת לשעבר יכולה לקבל פיצוי על הפרת הבטחת נישואים מגבר נשוי.

בית המשפט העליון קבע כי אין זה מתפקידו לבצע שיפוט מוסרי, ואף אם האישה נהלה רומן עם גבר ביודעה כי הוא נשוי - היא עדיין ראויה לפיצוי. על בסיס הלכה זאת פסקה השופטת סיוון בבית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן, רק בשבוע שעבר, פיצוי בסך 50 אלף שקל לאישה שניהלה רומן עם גבר נשוי, לאחר שהלה חזר לבסוף לשלום-בית עם אשתו החוקית.

האשה החוקית משלמת פעמיים

כספים אלה מגיעים הלכה למעשה מחשבונה של האישה החוקית. בתביעת המאהבת לשעבר שהוגשה לשולחנה של השופטת גליק, הגישה האישה החוקית בקשה להצטרף כצד להליך.

האישה טענה כי זכותה לנסות להוכיח כי המאהבת לא היתה ידועה בציבור של בעלה, מכיוון שאם הבעל יחוייב לשלם למאהבת - תהיה לכך השלכה כלכלית עליה כאישה החוקית.

השופטת גליק דחתה את הבקשה בנימוק שהכספים שישולמו למאהבת, אם ישולמו, ינוכו רק ממחציתו של הבעל ברכוש - ולא מהמחצית של האישה החוקית.

נראה כי קביעה זו מלאכותית מעט, מכיוון שבפועל רכושם של בני-זוג החיים ביחד אינו נחלק למחציות, הוא מהווה מקשה אחת ממנה הם חיים, והחלוקה מתבצעת רק אם הם נפרדים. לפיכך, אם הבעל יחוייב לשלם למאהבת סכום כסף ניכר, ויצטרך לשם כך למכור את דירת המגורים בה הוא חי או לפדות תוכניות חסכון - האם מצבה של אשתו החוקית לא ייפגע בהתאם?

אם האישה החוקית תתגרש מבעלה, ייתכן כי אז תזכה ביותר ממחצית הרכוש, ולהחלטתה של השופטת גליק תהיה משמעות, אך כל עוד האישה ממשיכה לחיות עם הבעל - בפועל היא זו שמשלמת למאהבת את הפיצוי על השנים בהם היא נאפה עם בעלה מאחורי גבה.

היש אבסורד גדול מזה?

החוקית תובעת בגין "הרס משפחה"

נראה כי בשנים הנוכחיות בית המשפט לענייני משפחה מספק שפע פיצויים והטבות למאהבת, ואין מי שמגן על האישה החוקית ומפצה אותה על עוגמת-הנפש. מי יפצה אותה על אובדן שנותיה הטובות ביותר, מי יחזיר לה את הכספים שהבעל בזבז על המאהבת במשך שנים?

במדינות מסוימות בארה"ב כונן חוק בשם "Alienation of affections", המאפשר לאישה החוקית לתבוע את המאהבת לתשלום פיצויים בגין הרס משפחתה. למרבה הצער, בישראל אין כל אפשרות כזאת, והפיצויים עוברים באופן חד-כיווני בלבד: המאהבת מקבלת פיצויים מהאישה החוקית - ולא להפך.

האישה החוקית לא יכולה להיפרע בנזקיה הכלכלייים מהמאהבת, אך האם תוכל להיפרע מהבעל? אם האישה החוקית תיפרד מבעלה כדי להביא לחלוקת רכוש לא שווה, שתטיל רק על הבעל לשאת בתשלומים ששילם למאהבת - האישה תצטרך להוכיח מה היה שווי אותם כספים וכיצד הועברו לה, משימה לא פשוטה לשחזור כשהרומן השתרע על פני שנות נישואים לא מעטות.

למרבה האירוניה, במקרה זה האישה החוקית תוכל אולי למצוא ישועה דווקא בבתי הדין הרבניים. לבית הדין הרבני יש אפשרות לחייב את הבעל בתשלום כתובה ופיצויים לאישה החוקית, כשהוא זה שהביא בהתנהגותו לגירושים.

בחיוב הבעל שהחזיק מאהבת בתשלום פיצויים לאישה החוקית, בית הדין הרבני יכול להעביר את המסר כי יש הבדל בין נישואים וקידושין לבין חיים בחטא. יש משמעות להתחייבות שאדם לוקח על עצמו מתחת לחופה וכאשר הוא חותם על חוזה הכתובה.

האישה החוקית אינה חפץ שמחליפים כשהוא מתיישן במודל חדש יותר, ומי שבוגד במוסד הקדוש של משפחה שנבנתה בחופה וקידושין - צריך לשלם את המחיר. למרבה הצער, כאמור, מסר זה יועבר אך ורק לבעל אך לא למאהבת.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים