גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון נוסף לאובמה: הסנאט אישר דיון בחוק הרפורמות בבריאות

עתה תנסה מליאת הסנאט לרבע את המעגל: איך לשכנע רפובליקנים לאשר מימון כלשהו להפלות והקמת תכנית ממלכתית לביטוח בריאות, שתתחרה עם חברות פרטיות ■ "אירופיזציה של אמריקה"? ■ הבית הלבן: "הצבעה היסטורית"

לאחר שבוע קשה של ירידה בסקרים וביקורות שליליות על ביקורו באסיה, רשם לפנות בוקר (א') הנשיא ברק אובמה ניצחון מרשים: הסנאט אישר להעביר את חוק הרפורמות בבריאות, אחד מעמודי התווך במצעו של אובמה, לדיון במליאה, למרות התנגדות עיקשת של הגוש הרפובליקני, שניסה לקבור את יזמת החקיקה בעודה באיבה באמצעות חסימת הדיון עם נשק הפיליבאסטר.

לא עזרה תחינה נרגשת של סנטור אורין האץ', רפובליקן מיוטה, שהזהיר כי אמריקה הקפיטליסטית עומדת לעבור תהליך של "אירופיזציה" באדיבות ממשל אובמה. גם נבואות זעם של רפובליקנים אחרים, שלפיהן חוק הרפורמות בבריאות יקרב את ארה"ב לסף פשיטת רגל, נפלו על אזניים אטומות.

בסופו של יום שאופיין ברטוריקה מתלהמת, התגברו הדמוקרטים על חילוקי הדעות הרציניים בתוך המחנה שלהם, בנועם או בכוח הזרוע, וגיבשו רוב מיוחד של 60 קולות שהיה דרוש כדי לשבור את איום הפיליבאסטר של הרפובליקנים. אף דמוקרט, אפילו אלה שמייצגים אזורי בחירה עתירי מצביעים רפובליקניים, לא העז לשבור את סד המשמעת המפלגתית. הרפובליקנים גייסו 39 קולות, ללא הועיל.

הצעת החוק הדמוקרטית, שעלותה 848 מיליארד דולר, בפרישה לעשר שנים, תועלה לדיון במליאה לאחר פגרת חג ההודיה, בתחילת דצמבר. מנהיגי הסיעה הדמוקרטית מקווים לסיים את הדיון בתוך שלושה שבועות. אחר-כך, בהנחה שמליאת הסנאט תאשר את הצעת החוק, יערכו מנהיגי הסנאט ובית-הנבחרים ועידה, שמטרתה ליישב את הגרסאות של שני הבתים. (גרסת החוק של בית-הנבחרים אושרה בתחילת נובמבר). ועידה זו, שתיערך בתקופת חג המולד וראש השנה האזרחית, אמורה להפיק הצעת חוק אחת, שעליה יצביעו, בנפרד, מליאות שני הבתים. רק לאחר שתאושר בשניהם, תוגש הצעת החוק לחתימתו של הנשיא. בתרחיש אופטימלי, טקס החתימה ייערך בשבוע הראשון של ינואר 2010.

כל המחוקקים הדמוקרטים חדורי הכרה שהעברת חוק הרפורמות היא משימה היסטורית שמתחייבת מאילוצים חברתיים. אם יאושר החוק, יצטרפו 31 מיליון אמריקנים למעגל בעלי ביטוח רפואי; חברות הביטוח לא יוכלו לאסור מכירת פוליסות לאזרחים על סמך "מצבים רפואיים שקיימים לפני מתן הפוליסה"; ומבוטחים שוב לא יצטרכו לחשוש שחברות הביטוח שלהם יוכלו לבטל את הפוליסה בכל עת, כפי שהן רשאיות לעשות עתה, בכפוף לתנאים מסוימים. מעל הכל, החוק החדש יאפשר, בפעם הראשונה, להקים "קופת חולים ממלכתית", שתתחרה עם חברות הביטוח הפרטיות ותגרום בכך להורדת מחירים בכל הענף.

ההתנגדות הרפובליקנית, שמוזנת בסיוע הנדיב של המבטחים הפרטיים, היא נתון קבוע שאינו ניתן לשינוי. בעיית הרוב הדמוקרטי בסנט היא, שחלק מהמחוקקים הדמוקרטיים ממצבים עצמם באמצע הסרגל הפוליטי: הם אמנם אינם רפובליקנים, אבל קיים מרחק משמעותי בינם לבין עמיתיהם הליברליים לסיעה. אותם דמוקרטים שמרניים מתקשים לבלוע שני רכיבים מרכזים בהצעת החוק הדמוקרטית: הקמת גוף ממשלתי למתן ביטוח רפואי לאזרחים שיענו על קריטריונים מסוימים, וקביעת הליכים למימון הפלות. מבחינה מסוימת, המאמצים לשכנעם יהיו שקולים למאמצים לרבע את המעגל. יש אנליסטים שמעריכים, כי המפלגה הדמוקרטית לא תצליח להתגבר על המכשול הזה.

שתי סנטוריות דמוקרטיות, בלנש לינקולן, מארקנסו, ומארי לנדריו, מלואיזיאנה, כבר הבהירו, שהן מתנגדות להקמת קרן ביטוח ממלכתית, למרות הסכמתן לתמוך בהעלאתה של יזמת החקיקה לדיון במליאת הסנאט. הסכמה זו, אגב, ניתנה לאחר לחץ קשה של הנהגה הדמוקרטית בסנאט, ורק לאחר שלשון הצעת החוק הורחבה וכוללת עתה 100 מיליון דולר למימון צרכי בריאות בלואיזיאנה. גם סנטור ג'ו ליברמן, עצמאי שמצביע עם הדוקרטים, מתנגד לאופציה הממלכתית. כיצד תרצה ההנהגה הדמקורטית את שתי הסנטוריות במהלך הדיון במליאה עדיין לא ברור.

בדקות האחרונות לפני הההצבעה לפנות בוקר, התעלה ראש הסיעה הדמוקרטית, הסנטור הארי ריד, אדם יבשושי בדרך כלל, לשיאים רטוריים: "שוו בנפשכם", אמר הסנטור, "אם במקום לדון בביטול העבדות, אם במקום לדון במתן זכויות התבעה לנשים ומיעוטים, היינו מחניקים את הדיון בהצבעה פרוצדורלית".

זה היה קטע מרגש, אבל מה שהכריע את גורל ההצבעה היה הסחר בסוסים שהתנהל בחדרי המשרדים של הסנטורים.

בתגובה על ההישג בסנאט אמר לפנות בוקר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס: "ההצבעה ההיסטורית בסנאט היא צעד נוסף במאמצים לשים קץ לעוולות שגורמות חברות הביטוח, לרסן את העלויות התופחות של הביטוח הרפואי, להעניק יציבות וביטחון למבוטחים העכשוויים, ולהרחיב את מעגל הביטוח לאלה שעד עתה היו מחוצה לו".

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"