גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המערב הפרוע של הכדורגל האירופי

"לא אופתע אם מתישהו יגיע סכסוך בין שחקן לקבוצה להכרעת ביה"ד העליון של האיחוד האירופי לענייני זכויות אדם", אומר עו"ד אפרים ברק, הנמנה על צוות השופטים של CAS -ביה"ד העליון לענייני ספורט ■ איך הגיע שוק העברות השחקנים למצב של כאוס מוחלט?

את משחק הבית של באיירן מינכן בצ'מפיונס ליג מול בורדו ראה עו"ד אפרים ברק מבוקס ה-VIP, שהקבוצה מבוואריה שומרת לאורחים המכובדים שלה. מוקף באשתו של קארל היינץ רומיניגה ופיגורות אחרות, ראה ברק את בורדו משחילה שניים לבאיירן ומול עיניהם הכלות של המארחים הגרמניים שלו הלך השלב הבא בצ'מפיונס ליג והתרחק משמעותית.

ברק נחשב היום לאחד ממשפטני הספורט הבכירים בעולם. הוא נמנה על צוות השופטים של ה-CAS - בית הדין העליון לענייני ספורט מטעמם של ארגוני הספורט החשובים בעולם: פיפ"א, אופ"א והוועד האולימפי. ברק הוזמן למינכן על ידי רומיניגה וראשי באיירן האחרים לסיעור מוחות. מתחת לפני השטח סוערות הרוחות באירופה. שוק ההעברות ביבשת איבד מזמן כל רסן כשהפרות חוזים הדדיות מצד שחקנים וקבוצות הפכו לדבר שבשגרה. לכאורה, להפרות האלה לא היה מקום, כי פיפ"א הגדירה תקנות ברורות לגבי העברות שחקנים. אבל חוסר אחידות ביישום התקנות ובפסיקות הגופים השיפוטיים של פיפ"א ואופ"א עצמן, הכניסו את תחום ההעברות למערב פרוע.

ברקע מוצאות עצמן לא פעם תקנות אופ"א מתנגשות עם המשפט האירופי, ובתי המשפט של האיחוד האירופי הפכו במספר הזדמנויות החלטות של אופ"א או בתי הדין שלה. הקבוצות והשחקנים למדו שבמקרים בהם לא תאמו החלטות המוסדות השיפוטיים של פיפ"א את רצונם, בתי המשפט של האיחוד האירופי - שם לפוליטיקה ולדיפלומטיה יש משקל כבד - קשובים אליהם הרבה יותר. כבר מזמן שהאיחוד האירופי הכניס את הכדורגל לשיגעון.

רומיניגה הוא גם נשיא ה-ECA, ארגון המורכב מ-144 מועדונים באירופה, ונציגים מהארגון נכחו במינכן ונטלו חלק בפגישה עם ברק. הקבוצות הגדולות באירופה מוטרדות מיכולתן לשמור ברשותן שחקנים על-פי החוזים שנחתמו איתם, ואילו ארגון השחקנים האירופי מגדיר את המצב הקיים כחזרה לימי טרום חוק בוסמן.

גן עדן למפרי הסכמים

כל הצדדים מחכים עכשיו לפסיקת בית המשפט הפדרלי השווייצרי בערעור שהגיש אדריאן מוטו על פסיקת ה-CAS בעניינו. החלוץ הרומני היה שחקנה של צ'לסי שנתפס משתמש בקוקאין, והורחק מהקבוצה בנימוק של הפרת חוזה. צ'לסי שילמה על מוטו 13 מיליון ליש"ט, והקבוצה תבעה מהשחקן פיצויים. גם בית הדין של ההתאחדות האנגלית קבע שמוטו הפר הסכם, והצדדים ביקשו את פיפ"א להחליט מה יהיה גובה הפיצוי שיידרש השחקן לשלם. פיפ"א החליטה שלא להחליט ובצ'לסי החליטו לערער ל-CAS. הרכב בראשות ברק פסק לצ'לסי 17 מיליון אירו. מוטו ערער לבית המשפט הפדרלי השווייצרי על עצם ההרשעה וגובה הפיצוי במהלך עוקף מוסדות פיפ"א.

תקנות ההעברה של פיפ"א משנת 2001 מתירות שתי תקופות מעבר במהלך העונה (חלון ההעברות הקייצי וחלון ההעברות של ינואר), ונקבעה הוראה בדבר פיצוי במקרה של הפרה. ברק אומר שבאותה תקופה נטו התקנות להיטיב יותר עם השחקנים במקרה של הפרת חוזה מצד המועדון, המצב השכיח יותר נכון לאותה תקופה. התוצאה היתה שלאט ובהדרגה החלה תופעה של שחקנים מפרי חוזה כשאת הפיצויים נשאו עליהן הקבוצות הרוכשות.

קו השבר המשמעותי היה לפני שנתיים. אנדי וובסטר היה שחקנה של הארטס הסקוטית ונקנה על-ידי וויגאן מהפרמיירליג במהלך תקופת החוזה שלו. כשהיה נתון תחת חוזה, קיבלה הארטס הצעות נדיבות לרכוש אותו, ודחתה אותן. אבל בעצת סוכנו עזב וובסטר את הארטס ביוזמתו. הארטס תבעה את וובסטר ובית הדין של פיפ"א קבע אמנם שעל וובסטר לשלם 650 אלף ליש"ט פיצויים, אבל התיר למעשה את הפרת החוזה בכך שקבע ששחקנים עד גיל 28 יוכלו לפדות את חוזיהם בתום השנה השלישית של חוזה בן ארבע שנים ולעבור קבוצה באופן חופשי. שחקנים מבוגרים יותר יוכלו לעשות זאת אחרי שנתיים בלבד. וובסטר ערער ל-CAS, ושם הופחת גובה הפיצוי שנדרש לשלם ל-180 אלף ליש"ט, שממילא מומנו על ידי וויגאן.

פסק הדין הזה הכה בתדהמה את הקבוצות. המועדונים מצאו את עצמם בפני דילמה: הם סגרו עם שחקנים חוזים של עשרות מיליוני יורו, אבל בלי יכולת ממשית להבטיח את מימושם. ברק מגדיר את התקופה הזאת כ"גן עדן למפרי הסכמים".

העניינים התחילו להתהפך בעקבות פסק הדין של ה-CAS בתביעה שהגישה שחטאר דונייצק נגד שחקנה מטוזלם שעבר לסרגוסה ונגד המועדון הספרדי עצמו. על-פי הפסיקה חויבה סרגוסה לשלם פיצויים בגובה 13 מיליון אירו, סכום כבד שהופך את הפרת החוזה לבלתי כדאית. המקרה הנוסף היה זה של מוטו שחויב אישית לפצות את צ'לסי. "המטוטלת עברה לצד השני. אפשר אמנם להפר חוזה ולעבור קבוצה, אבל התשלום העצום של פיצויים מעקר את האפשרות הזאת", אומר ברק.

ברק אומר שלא יופתע אם מתישהו יגיע סכסוך בין שחקן לקבוצה להכרעת בית הדין העליון של האיחוד לענייני זכויות אדם.

הרבה יותר מבוסמן

חוקי האיחוד האירופי עשו שמות בכדורגל והמעורבות וההשפעה העצומה (הישירה והעקיפה) של הארגון בנעשה בכדורגל כבר מזמן שינתה סדרי עולם. חוק בוסמן הוא בלי ספק המהלך המשפיע ביותר על מפת הכדורגל העולמי והוא נחקק בבית דין של האיחוד האירופי, ולא באחד מבתי הדין של פיפ"א. אבל הסיפור לא נגמר בבוסמן.

כל מדינה רשאית לקבוע בעצמה את מכסת הזרים המותרת בארצה. לפני כשבע שנים הגיעה תביעה של שחקן רוסי בשם סימוטנקב, ששיחק בליגה השנייה בספרד, לבית הדין לזכויות אדם של האיחוד האירופי בטענה שנמנע ממנו לעבור לקבוצה אחרת בספרד רק מפני שמכסת הזרים באותה קבוצה כבר היתה מלאה. סימטונקב טען לאפליה ביחס לכל שחקן ספרדי אחר, בטענה שהוא נהנה מרישיון עבודה בתוקף. בית הדין של האיחוד קיבל את תביעתו והיא הפכה לתקדים שתופס עד היום במדינות האיחוד.

לפני כשלוש שנים נחתם בין האיחוד האירופי לכ-40 מדינות ממרכז אמריקה ואפריקה "הסכם קוטנו". מדובר היה בהסכם פוליטי שבא ליצור תמיכה של אירופה במדינות אמריקה ואפריקה בתחומי התרבות והתעסוקה. לפי ההסכם, כל אזרח מאחת ממדינות ההסכם העובד תחת רישיון עבודה באירופה, חלות עליו זכויות עובד מקומי. ההסכם חל גם על הכדורגל באירופה והשלכותיו היו עצומות. התוצאה היתה ששחקן מגאנה או מגיניאה המשוונית שמשחק באירופה תחת היתר, ורוצה לעבור לכל קבוצה באירופה, לא ייחשב כזר.

בתוך המציאות הגלובאלית הזאת, מנסה לאחרונה פיפ"א להעביר תקנה לפיה כל מועדון יחויב להחזיק בסגל שלו לפחות שישה שחקנים מתוצרת המועדון ועוד לפחות חמישה אחרים ילידי המדינה. המהלך הזה מגיע בניסיון להתגבר על הטענות בדבר התפוגגות הכדורגל "המדינתי" והתרחקות הזיקה של המועדונים מהקהילה בתוכה הם פועלים.

המציאות הקיימת משרתת בסופו של דבר את הקבוצות הגדולות והכסף העצום שברשותן ומגבירה את הפערים בין הקבוצות החזקות לחלשות עד כדי אובדן תחרות שתסכן משמעותית את העניין בענף בעתיד. אופ"א ונשיאה מישל פלאטיני מוטרדים מאוד מהמציאות הקיימת ומבינים ששוק ההעברות איבד מזמן שליטה, ומנסים למצוא דרכים לרסן אותו. אוהדי הכדורגל בוודאי ישמחו אם החלטה כזו תעבור. הקבוצות הגדולות והשחקנים סביר שפחות. מעניין איך תשרוד החלטה כזאת - אם תתקבל בסופו של דבר - את בתי המשפט של האיחוד האירופי.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות