גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלת מטבע: האם להשקיע ברנמינבי הסיני?

שני מכשירים פיננסים המנסים להשקיע בו

לפני כשנה וחצי ניתחנו במסגרת טור זה מוצר שהונפק על ידי מורגן סטנלי, ועוקב אחר המטבע הסיני רנמינבי (Renminbi). השבוע, לאחר בקשה של לקוח למכשיר העוקב אחר המטבע הסיני, ולאור ביקורו של הנשיא אובמה בסין, חזרנו לבדוק מה התחדש בצד ההיצע של מכשירים העוקבים אחר המטבע הסיני.

אחת הבעיות המרכזיות הניצבות בפני משקיעים זרים המעוניינים להשקיע בסין היא שהשוק הסיני בכלל, ושוק המטבעות שם בפרט, אינם נגישים. ממשלת סין מציבה מגבלות רבות בפני משקיעים זרים ולכן קשה להשקיע במדינה עצמה באופן חופשי.

בשוק המניות, למשל, קיימות מניות B המיועדות למשקיעים במטבע זר (זרים ומקומיים) ומניות A המיועדות למשקיעים מקומיים ולקומץ משקיעים זרים בלבד. בכלל, כשעוסקים במטבע הסיני, נשאלת השאלה מה הוא אמור לשקף? המטבע הרי אינו נסחר באופן חופשי. עד לפני מספר שנים הרנמינבי הוצמד באופן מלא לדולר, עד שהממשל הסיני החליט לאפשר ניוד חלקי שלו. עם זאת, לכל צורך פרקטי המטבע הסיני עדיין נשלט ומווסת על ידי הממשל, ולכן כמעט שאין תנודות בשער החליפין רנמיניבי/דולר.

בשנה וחצי האחרונות השער עומד על כ-6.83 רנמינבי לדולר. בדומה למטבעות אחרים בעבר בשווקים מתעוררים, גם המטבע הסיני מתומחר לדעת מומחים רבים בחסר ביחס לדולר. כלומר, הוא לא משקף את המאזן המסחרי בין ארה"ב וסין.

ההיגיון שבחשיפה למטבע הסיני כהשקעה בפני עצמה הוא לכאורה מוכר. הטיעונים המוכרים מדברים על עתיד כלכלת ארה"ב, ועל מעמדה העולמי שנראה עגום. אם לשפוט על פי ההיסטוריה ייתכן שאנו עדים לתהליך איטי של שקיעתה של האימפריה. אין לארה"ב דרך להיחלץ ממשבר זה אלא על ידי פיחות מאסיבי של הדולר, וסין על פי הטיעון היא זו שתכתיב את הטון כשכלכלתה הצומחת היא זו שתמשוך את העולם.

איני כלכלן מאקרו או מומחה ליחסי סחר בין מדינות כך שאם טיעונים אלו נשמעים פשטניים, זה לא במקרה. כך הם משתקפים מן השיח התקשורתי. האם באמת מדובר בשאלה כה פשוטה?

כמות הידיים שבוחשות בקלחת בכל הנוגע למטבעות היא אינסופית: ממשלות, קרנות גידור, בנקים וכו'. המכנה המשותף לכולם, ללא יוצא מן הכלל, הוא שיש להם אמצעים רבים הרבה יותר, ומתוחכמים הרבה יותר, מאשר לכל משקיע פרטי.

לכל אחד מן הגופים האלו אינטרס משלו, וכולם פועלים בשוק הנזיל ביותר בעולם. ניתוח כלכלי אשר לפיו מטבע מסוים צפוי להתחזק ביחס למטבע אחר עשוי להיות הגיוני אך אין כל הבטחה שיתקיים. בכל הנוגע לנושא הסיני הנושא אף סבוך עוד יותר: תמחור החסר של המטבע הסיני הוא אחד משורשי המתיחות הקיימת בין ארה"ב לסין.

לקלחת הזו סביב שער החליפין יש להוסיף את נושא החוב העצום של ממשלת ארה"ב לסין ומחלוקות פוליטיות אחרות, לכאורה לא קשורות, כגון הגרעין האירני וצפון קוריאה, ושאלת עצמאותה של טיבט. המחלוקות הפוליטיות הללו, שכביכול אינן קשורות נושא, עשויות להתגלות כקשורות מאוד.

למשל, כדוגמה היפוטתית, אפשר לתאר תרחיש שבו מגיעות שתי המדינות הללו להסכמה על שיתוף פעולה בנושא הגרעין האיראני בתמורה ל"שקט תעשייתי" בזירת המטבע. לכן, התשובה האינסטינקטיבית האמיתית לשאלה של הלקוחות "כדאי או לא כדאי?" היא שאין לי מושג. התשובה הזו מתסכלת את הלקוחות שלא מבינים איך אני, ואידיוטים אחרים כמותי, לא מסוגלים לקרוא את המציאות.

CNY או CYB?

במובן מסוים, השקעה במטבע הסיני כיום מזכירה רכישת אופציית call עליו. נכון להיום, הממשל הסיני מונע מן המטבע להתחזק ביחס לדולר, אך הוא גם מונע ממנו להיחלש. ב-2008, בעוד מטבעות אחרים בשווקים מתעוררים נחלשו באופן חד ביחס לדולר, שער החליפין רנמינבי/דולר נותר יציב.

בהנחה שהמטבע הסיני נסחר בחסר הרי שהחשבון של מי שבוחר להיחשף אליו כיום הוא פשוט: אם הסינים ימשיכו לשלוט באופן מלאכותי בשער החליפין, משקיע דולרי לא ייפגע. אם הסינים יאפשרו למטבע להיסחר באופן חופשי, משקיע דולרי כנראה ירוויח. לכן, כהשקעה אסטרטגית בתיק השקעות למטרת הגברת הפיזור המטבעי, ייתכן שמדובר ברעיון לא רע.

אך אסור להניח שרעיון זה אינו יכול להיכשל. תהליך שחרור המטבע הסיני יכול להימשך שנים. באופן פרקטי, כאמור, קשה להיחשף ישירות למטבע וגם מגוון המכשירים הפיננסים המאפשרים למשקיע הפרטי המערבי להיחשף באופן פשוט למטבע הסיני הוא מוגבל.

שני מכשירים כאלה הם תעודה דולרית שסימולה הוא CNY אשר הונפקה על ידי מורגן סטנלי, ו-ETF של חברת WisdomTree שסימולה הוא CYB. הבדל מהותי אחד בין שני המכשירים הוא החשיפה לסיכון האשראי של המנפיק במקרה של CNY (מאחר שזו תעודת חוב ולא קרן, בניגוד ל-CYB). כך, ביום שלאחר קריסת ליהמן ברדרס נרשמה נפילה חדה בערך של CNY.

הבדל מהותי נוסף הוא באופן שבו נחשף כל מכשיר למטבע הסיני.CNY עוקבת אחר מדד הנקרא S&P Chinese Renminbi Index. מדד זה מבטא את שער החליפין בין המטבעות על סמך חוזי פורוורד לשלושה חודשים. CYB, לעומת זאת, היא למעשה קרן כספית (money market) דולרית אשר מגודרת למטבע הסיני באמצעות חוזי פורוורד. הרציונל הוא לנסות לדמות קרן כספית במטבע הסיני.

לאורך השנים כל מכשיר מתנהג באופן מעט שונה, ושניהם מתנהגים באופן מעט שונה משער החליפין בפועל (spot). מבין שני המכשירים, ה-CYB הוא לטעמי העדיף בגלל סיכון האשראי הנמוך יותר. כמו כן, היקף הנכסים המנוהל בו הוא כ-200 מיליון דולר לעומת כ-20 מיליון דולר ב-CNY. בשני המקרים, מדובר בסכומים יחסית זניחים, ולמעשה אפשר לומר ש-CNY הוא מכשיר כמעט לא רלוונטי. בכל מקרה, היקף הנכסים כנראה מרמז על העניין המועט עדיין במטבע הסיני, ועל כך שהשוק כנראה עדיין לא חושב שעידן הניוד הסיני הגיע.

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

גר בראש העין, משקיע באינדיאנה

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה