גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלת מטבע: האם להשקיע ברנמינבי הסיני?

שני מכשירים פיננסים המנסים להשקיע בו

לפני כשנה וחצי ניתחנו במסגרת טור זה מוצר שהונפק על ידי מורגן סטנלי, ועוקב אחר המטבע הסיני רנמינבי (Renminbi). השבוע, לאחר בקשה של לקוח למכשיר העוקב אחר המטבע הסיני, ולאור ביקורו של הנשיא אובמה בסין, חזרנו לבדוק מה התחדש בצד ההיצע של מכשירים העוקבים אחר המטבע הסיני.

אחת הבעיות המרכזיות הניצבות בפני משקיעים זרים המעוניינים להשקיע בסין היא שהשוק הסיני בכלל, ושוק המטבעות שם בפרט, אינם נגישים. ממשלת סין מציבה מגבלות רבות בפני משקיעים זרים ולכן קשה להשקיע במדינה עצמה באופן חופשי.

בשוק המניות, למשל, קיימות מניות B המיועדות למשקיעים במטבע זר (זרים ומקומיים) ומניות A המיועדות למשקיעים מקומיים ולקומץ משקיעים זרים בלבד. בכלל, כשעוסקים במטבע הסיני, נשאלת השאלה מה הוא אמור לשקף? המטבע הרי אינו נסחר באופן חופשי. עד לפני מספר שנים הרנמינבי הוצמד באופן מלא לדולר, עד שהממשל הסיני החליט לאפשר ניוד חלקי שלו. עם זאת, לכל צורך פרקטי המטבע הסיני עדיין נשלט ומווסת על ידי הממשל, ולכן כמעט שאין תנודות בשער החליפין רנמיניבי/דולר.

בשנה וחצי האחרונות השער עומד על כ-6.83 רנמינבי לדולר. בדומה למטבעות אחרים בעבר בשווקים מתעוררים, גם המטבע הסיני מתומחר לדעת מומחים רבים בחסר ביחס לדולר. כלומר, הוא לא משקף את המאזן המסחרי בין ארה"ב וסין.

ההיגיון שבחשיפה למטבע הסיני כהשקעה בפני עצמה הוא לכאורה מוכר. הטיעונים המוכרים מדברים על עתיד כלכלת ארה"ב, ועל מעמדה העולמי שנראה עגום. אם לשפוט על פי ההיסטוריה ייתכן שאנו עדים לתהליך איטי של שקיעתה של האימפריה. אין לארה"ב דרך להיחלץ ממשבר זה אלא על ידי פיחות מאסיבי של הדולר, וסין על פי הטיעון היא זו שתכתיב את הטון כשכלכלתה הצומחת היא זו שתמשוך את העולם.

איני כלכלן מאקרו או מומחה ליחסי סחר בין מדינות כך שאם טיעונים אלו נשמעים פשטניים, זה לא במקרה. כך הם משתקפים מן השיח התקשורתי. האם באמת מדובר בשאלה כה פשוטה?

כמות הידיים שבוחשות בקלחת בכל הנוגע למטבעות היא אינסופית: ממשלות, קרנות גידור, בנקים וכו'. המכנה המשותף לכולם, ללא יוצא מן הכלל, הוא שיש להם אמצעים רבים הרבה יותר, ומתוחכמים הרבה יותר, מאשר לכל משקיע פרטי.

לכל אחד מן הגופים האלו אינטרס משלו, וכולם פועלים בשוק הנזיל ביותר בעולם. ניתוח כלכלי אשר לפיו מטבע מסוים צפוי להתחזק ביחס למטבע אחר עשוי להיות הגיוני אך אין כל הבטחה שיתקיים. בכל הנוגע לנושא הסיני הנושא אף סבוך עוד יותר: תמחור החסר של המטבע הסיני הוא אחד משורשי המתיחות הקיימת בין ארה"ב לסין.

לקלחת הזו סביב שער החליפין יש להוסיף את נושא החוב העצום של ממשלת ארה"ב לסין ומחלוקות פוליטיות אחרות, לכאורה לא קשורות, כגון הגרעין האירני וצפון קוריאה, ושאלת עצמאותה של טיבט. המחלוקות הפוליטיות הללו, שכביכול אינן קשורות נושא, עשויות להתגלות כקשורות מאוד.

למשל, כדוגמה היפוטתית, אפשר לתאר תרחיש שבו מגיעות שתי המדינות הללו להסכמה על שיתוף פעולה בנושא הגרעין האיראני בתמורה ל"שקט תעשייתי" בזירת המטבע. לכן, התשובה האינסטינקטיבית האמיתית לשאלה של הלקוחות "כדאי או לא כדאי?" היא שאין לי מושג. התשובה הזו מתסכלת את הלקוחות שלא מבינים איך אני, ואידיוטים אחרים כמותי, לא מסוגלים לקרוא את המציאות.

CNY או CYB?

במובן מסוים, השקעה במטבע הסיני כיום מזכירה רכישת אופציית call עליו. נכון להיום, הממשל הסיני מונע מן המטבע להתחזק ביחס לדולר, אך הוא גם מונע ממנו להיחלש. ב-2008, בעוד מטבעות אחרים בשווקים מתעוררים נחלשו באופן חד ביחס לדולר, שער החליפין רנמינבי/דולר נותר יציב.

בהנחה שהמטבע הסיני נסחר בחסר הרי שהחשבון של מי שבוחר להיחשף אליו כיום הוא פשוט: אם הסינים ימשיכו לשלוט באופן מלאכותי בשער החליפין, משקיע דולרי לא ייפגע. אם הסינים יאפשרו למטבע להיסחר באופן חופשי, משקיע דולרי כנראה ירוויח. לכן, כהשקעה אסטרטגית בתיק השקעות למטרת הגברת הפיזור המטבעי, ייתכן שמדובר ברעיון לא רע.

אך אסור להניח שרעיון זה אינו יכול להיכשל. תהליך שחרור המטבע הסיני יכול להימשך שנים. באופן פרקטי, כאמור, קשה להיחשף ישירות למטבע וגם מגוון המכשירים הפיננסים המאפשרים למשקיע הפרטי המערבי להיחשף באופן פשוט למטבע הסיני הוא מוגבל.

שני מכשירים כאלה הם תעודה דולרית שסימולה הוא CNY אשר הונפקה על ידי מורגן סטנלי, ו-ETF של חברת WisdomTree שסימולה הוא CYB. הבדל מהותי אחד בין שני המכשירים הוא החשיפה לסיכון האשראי של המנפיק במקרה של CNY (מאחר שזו תעודת חוב ולא קרן, בניגוד ל-CYB). כך, ביום שלאחר קריסת ליהמן ברדרס נרשמה נפילה חדה בערך של CNY.

הבדל מהותי נוסף הוא באופן שבו נחשף כל מכשיר למטבע הסיני.CNY עוקבת אחר מדד הנקרא S&P Chinese Renminbi Index. מדד זה מבטא את שער החליפין בין המטבעות על סמך חוזי פורוורד לשלושה חודשים. CYB, לעומת זאת, היא למעשה קרן כספית (money market) דולרית אשר מגודרת למטבע הסיני באמצעות חוזי פורוורד. הרציונל הוא לנסות לדמות קרן כספית במטבע הסיני.

לאורך השנים כל מכשיר מתנהג באופן מעט שונה, ושניהם מתנהגים באופן מעט שונה משער החליפין בפועל (spot). מבין שני המכשירים, ה-CYB הוא לטעמי העדיף בגלל סיכון האשראי הנמוך יותר. כמו כן, היקף הנכסים המנוהל בו הוא כ-200 מיליון דולר לעומת כ-20 מיליון דולר ב-CNY. בשני המקרים, מדובר בסכומים יחסית זניחים, ולמעשה אפשר לומר ש-CNY הוא מכשיר כמעט לא רלוונטי. בכל מקרה, היקף הנכסים כנראה מרמז על העניין המועט עדיין במטבע הסיני, ועל כך שהשוק כנראה עדיין לא חושב שעידן הניוד הסיני הגיע.

עוד כתבות

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס, סקר רסול סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023 אנחנו באובדן מוחלט"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

חאן התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● אבל הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים מסוכן למעמד הדמוקרטיה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עולה ב-1%

מדד ת"א 90 יורד ב-0.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים