גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק במכירות חומוס שטראוס בארה"ב: כבשה 40% מהשוק

גדי לסין: "אנחנו יצרן החומוס הגדול בעולם" ■ הירידה בדו"חות שטראוס ברבעון נרשמה בעיקר בשל היחלשות בתוצאות במדינות מזרח אירופה ובעקבות שינויי מטבע ■ לעומתן, מכירות הקפה בברזיל המשיכו במגמה חיובית

בדומה לחברות נוספות בתחום המזון, המשבר הכלכלי משפיע גם על פעילותה של קבוצת שטראוס , וניכר בעיקר בשורת ההכנסות שלה. לצד הירידה הקלה במכירות, חלה ירידה משמעותית יותר ברווח הנקי של שטראוס, לאחר שבשנה שעברה רשמה קבוצת המזון רווח הון משמעותי מהכנסת שותפים לפעילות הקפה (קרן TPG) ולפעילות החברה-הבת סברה בארה"ב (פפסיקו).

הפן החיובי של דו"חות הרבעון השלישי הוא המשך השיפור בשיעורי הרווחיות הגולמית והתפעולית. שטראוס גם ממשיכה להציג פעילות חזקה בארה"ב, באמצעות סברה ופעילות הקפה. במיוחד בולטת החברה-הבת סברה, המייצרת סלטים מצוננים (בעיקר חומוס) - פעילות שדומה לה מתבצעת בארץ תחת המותג "אחלה" - שמכירותיה צמחו ברבעון ב-36%, ל-108 מיליון שקל. ב-9 החודשים מתחילת השנה זינקו מכירות סברה ב-48.2% ל-310 מיליון שקל, והיא עברה במכירותיה את היקף המכירות של חומוס "אחלה" בישראל.

"סברה נמצאת במכירות שיא חודש אחרי חודש, למרות שארה"ב סובלת ממיתון חריף מאוד", אומר מנכ"ל שטראוס, גדי לסין. "היתרון והמזל שלנו זה שאנחנו פועלים בנישה בה אנחנו עולים בנתח שוק, וכבר הגענו בשבועות האחרונים ל-40% משוק החומוס האמריקני. אפשר לקבוע שאנחנו יצרן החומוס הגדול בעולם כיום".

כדי לעמוד בביקושים צפויה סברה להעתיק בקרוב את מפעלה מניו-ג'רזי לריצ'מונד שבווירג'יניה. שטראוס דיווחה בעבר כי העלות הכוללת של הקמת המפעל החדש תסתכם בעד 68 מיליון דולר.

אשתקד, בעקבות הכנסת פפסיקו כשותף בסברה, והנפקת 25.1% משטראוס קפה לקרן ההשקעות TPG Capital, רשמה כאמור שטראוס הכנסות חד-פעמיות בסך 265.7 מיליון שקל. אלה הזניקו את רווחיותה ברבעון השלישי ובחודשים ינואר-ספטמבר 2008.

כתוצאה מכך, ברבעון השלישי של 2009, צנחו רווחי החברה ב-75% ל-62.2 מיליון שקל, ואילו ב-9 החודשים הראשונים של השנה הם ירדו ב-55% ל-173.7 מיליון שקל.

בפעילותה השוטפת סיימה שטראוס את הרבעון השלישי עם ירידה של 1.4% בסך המכירות שהגיעו ל-1.62 מיליארד שקל, כשב-9 החודשים הראשונים של השנה הצטמצמו המכירות בשיעור קטן יותר של 0.5% ל-4.65 מיליארד שקל. בנטרול השפעת השינוי בשערי החליפין, הצמיחה האורגנית במכירות הגיעה ל-3.2% ברבעון, וב-9 החודשים ל-4.2%.

הרווח הגולמי מהמכירות עלה מ-35.7% ל-37.7%, וב-9 החודשים הראשונים של 2009 עלה מ-36.5% ל-37.2%. השיפור ברווח הגולמי הגיע בזכות מהלכי התייעלות בהם נקטה הקבוצה, והוא נרשם למרות ששערי החליפין השפיעו עליו לשלילה. הרווח התפעולי לפני הכנסות והוצאות אחרות ברבעון היווה 9.8% מהמכירות וב-9 החודשים 9.1%, לעומת 7.6% ו-8.1% אשתקד.

"אנחנו שבעי-רצון"

לצד אלה, שטראוס הקטינה במהלך התקופה את התחייבויותיה השוטפות ב-22% ל-1.44 מיליארד שקל, והונה העצמי הגיע ל-1.92 מיליארד שקל. המזומנים נטו מהפעילות השוטפת הגיעו לרמת שיא של 459 מיליון שקל.

המנכ"ל לסין אמר היום (ד') כי "אנחנו מאוד שבעי-רצון מהתוצאות, והן בהתאם להנחות העבודה איתן יצאנו לשנה זו של מיתון גלובלי. היעדים שלקחנו על עצמנו הם שמירה על רמת המכירות, ואנחנו מצליחים בכך. לא פחות חשוב מהשיפור ברווח הגולמי והתפעולי, יש שיפור דרמטי בהון החוזר ותזרים המזומנים. אנו ממשיכים להשקיע במנועי צמיחה, כי ברור לנו, כמו לכולם, שהמיתון הוא זמני".

מפילוח הפעילויות של שטראוס עולה כי מכירות החברה בישראל (לא כולל פעילות הקפה) ירדו ברבעון השלישי ב-3.4% ל-682 מיליון שקל, וב-9 החודשים ב-1.8% לכ-2 מיליארד שקל. גם פעילות הקפה של שטראוס נפגעה ברבעון, והמכירות במסגרתה ירדו ב-0.4% ל-858 מיליון שקל, למרות שב-9 החודשים הראשונים של השנה נרשמה עלייה של 1.2% ל-2.44 מיליארד שקל.

הירידה ברבעון נרשמה בעיקר בשל היחלשות בתוצאות במדינות מזרח אירופה ובעקבות שינויי מטבע. לעומתן, מכירות הקפה בברזיל, שוק הקפה הגדול ביותר של שטראוס, המשיכו במגמה חיובית וסייעו לה להציג צמיחה של 1.2% מסך המכירות בסקטור ב-9 החודשים הראשונים של השנה.

עוד כתבות

מגדל אינפיניטי ברעננה / צילום: skypro

ריט 1: עלייה של כ-6% ב-NOI ברבעון, שיעור התפוסה במגדל אינפיניטי עלה

לדברי ריט 1, התוצאות החזקות מגיעות הודות להנבה של שטחים שהושכרו בתקופה, השפעת עליית המדד על דמי השכירות, ועל אף השפעה של מכירת הקומות במגדל היובל בתל אביב בתחילת שנת 2025

המסעדנית שלי גרבלר (מימין) והשפית נרקיס אלפי. ''חתונה טובה'' / צילום: תמר מצפי

מסעדת הפיצה החדשה שלא נפתחה והמחיר: 100 אלף שקל לשבוע

השפית נרקיס אלפי והמסעדנית שלי גרבלר היו ערוכות לפתוח השבוע בתל אביב את "קוטה", מסעדת פיצה שתיתן חיזוק למסעדת השף האינטימית שלהן - ותייצר מחזורים גדולים ● על ההתמודדות עם ספקים ("ברור שיש מיזוגניה"), על המלחמה ("החלונות נופצו בסבב שעבר") ועל המחיר, כשלהישאר סגורות עולה להן 100 אלף שקל בשבוע

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הפועלים נותן הטבה: פיקדון של 500 שקל בחשבון למשפחות עם ילדים. באיזו ריבית?

ההטבה בעלות של כ-50 מיליון שקל לבנק הפועלים תופקד בימים הקרובים לכ-100 אלף משפחות שעומדות בסדרה של קריטריונים מוגדרים מראש ● מטרתה גם לעודד חיסכון לילדים, וניתן יהיה להרחיב את הפיקדון עד 25 אלף שקל

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שמזהיר: צריכים להתרחק מהסקטור הזה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בחינה היסטורית של משבר הנפט ב-50 השנים האחרונות מלמדת כי שני דברים יכריעו את כיוון השווקים ● מנהל ההשקעות שבטוח שתוך כמה שבועות העולם יחזור להתעסק ב-AI ● העלייה בהיקפי ההשקעות הריאליות של לאומי פרטנרס, פועלים אקוויטי ודיסקונט קפיטל, מניבה רווחים של מאות מיליוני שקלים לבנקים המחזיקים בהן ● וגם: מי החברות שקפצו לעשירייה הראשונה של מחלקות הדיבידנדים?

זיו אדלר לירן וקסברגר / צילום: אלן שיבר, תמונה פרטית

האנשים שבחרו במקצוע שבו כולם שונאים אותם: "בשנה הראשונה זה שובר 90%"

בשביל שכר רחוק מלהיות נחשק וסיכוי אפסי למילה טובה, שופטי הכדורגל עולים לדשא מדי שבת וסופגים מטחי קללות ובוז מהיציעים ● שופטי העבר ובכירי האיגוד, לירן וקסברגר וזיו אדלר, פותחים הכל בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי": האדרנלין של "בית החרושת לקבלת החלטות", הטעויות שרודפות אותם בלילה והמחיר שמשלמות המשפחות ● מה מנצח את ההיגיון? "זה חיידק, מי שלא שם לא מבין"

הדמיית מתחם המלונאות שצפוי לקום בחוף דור / צילום: יואל פגין אדריכלים

רמ"י אישרה: הבונגלוס והקרוואנים בחוף דור יפונו לטובת מתחם מלונות

פרויקט התיירות הוותיק של מושב דור מתקדם לשלב היתר הבנייה: במקום מתחם הקמפינג הוותיק על קו המים, צפויים לקום שני מלונות עם 515 חדרים - זאת כחלק ממגמת הרחבת היצע חדרי המלון לאורך חוף הכרמל

אנשים ישנים בתחנת בן גוריון / צילום: נת''ע

בקרוב תקבלו פחות התרעות על טילים: הפיילוט שמחכה לאישור האלוף

עפ"י מידע שהגיע לגלובס, בפיקוד העורף עומלים על חלוקה מחודשת של מדינת ישראל לפי אזורים, על מנת לצמצם את התרעות השווא ● בפיקוד שוקלים לבצע פיילוט בנושא, שמחכה לאישורו של האלוף שי קלפר, מפקד פיקוד העורף

3 עננים שחורים מעיבים על השווקים / צילום: Shutterstock

3 עננים שחורים שמרחפים על הכלכלה וטיפ מנצח אחד לניהול התיק

בשוק עוד לא התאוששו מהירידות החדות במניות התוכנה בעקבות ההשפעות של כלי AI, וכבר מתמודדים במקביל עם עוד שני זעזועים כלכליים בולטים: עליית מחירי הנפט וקשיים בשוק האשראי הפרטי ● מה מוביל לכל אחד מהזעזועים הכלכליים הללו, מאילו מניות וסקטורים כדאי להתרחק, ואיפה נמצאים המרוויחים מהם? ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "להגיב למידע שהשוק מכיר זה בדרך-כלל לא נכון ומוביל למכירה בזול או קנייה ביוקר"

האי ח'ארג / צילום: ויקיפדיה

לראשונה: ארה"ב תקפה את הנקודה הרגישה ביותר באיראן

טראמפ חשף אמש כי הורה לתקוף את האי ח'ארג הממוקם 20 ק"מ מאיראן, שאחראי על 90% מתפוקת הנפט של המדינה, ולכן נחשב אחת הנקודות הרגישות ביותר של טהרן

אסף רפפורט, ממייסדי WIZ, אלון טל, מייסד קרן Merit, לן בלווטניק, מבעלי רשת 13 / צילום: עמר הכהן, תמונה פרטית, יח''צ

"השקעה לשם השפעה": כך ישלטו קרן Merit וההייטקיסטים ברשת 13

השבוע תחל קרן Merit שמייצגת את קבוצת ההייטקיסטים בבדיקת נאותות לרשת 13, ובמקביל תפנה לרשות השנייה לקבלת רישיון הערוץ לידיה ● אם הכול יעבור בהצלחה, יוכלו המשקיעים החדשים להתפנות לאתגרי היומיום: מחסור בתכנים, שפל רייטינג ובעיות בניהול ובדיגיטל

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מדד המחירים לצרכן בפברואר גבוה מהתחזיות; מחירי הדירות חזרו לרדת

עוד לפני המלחמה: קצב האינפלציה השנתי עלה ב-2% בפברואר, בעוד התחזיות היו שיישאר ללא שינוי על 1.8% ● מחירי הדירות רשמו ירידה של 0.9%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבת קיבלה שקל אחד בלבד בירושה וערערה. מה קבע ביהמ"ש?

למה בית המשפט לא ביטל עבירת תנועה למרות שעברו ארבעה חודשים? ● מה נפסק לגבי צוואת אם שנתנה לבתה רק שקל אחד? ● והאם אפשר לסרב לתמ"א 38 בגלל פחד ממעליות? ● 3 פסקי דין בשבוע

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר עילי רטיג / צילום: באדיבות אוניברסיטת בר אילן

המומחה שמעריך: נפילת המשטר באיראן? אולי בעוד 5 שנים

שיחה עם ד"ר עילי רטיג, חוקר באוניברסיטת בר־אילן ובמרכז בגין־סאדאת ● על תפקיד הנפט במלחמה והכוח שהוא נותן לאיראן, התעתוע מאחורי עליית המחירים והחשיבות המכרעת עבור טראמפ

חברי מיליציית כתאאב חיזבאללה משתתפים בלוויה של חבר מיליציה שנהרג מתקיפה אמריקאית / צילום: ap, Hadi Mizban

לא רק בסיסי צבא: מה איראן תוקפת בעיראק?

הקרבות בזירה העיראקית מסלימים, לאחר שבסוף השבוע כוחות שמזוהים עם איראן הרגו חייל צרפתי ● האם אש הקרבות מעיראק יכולה להגיע גם לישראל? ● שאלת השעה

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

15 פיצוצים הרעידו את "האי האסור" של איראן: מה טראמפ מנסה להשיג

בתום שבועיים של מלחמה, ארה"ב העלתה הילוך ותקפה לראשונה מטרות צבאיות באי ח'ארג שבשליטת איראן ● לעת עתה בחרו האמריקאים לא לפגוע בתשתיות האנרגיה עצמן, אך טראמפ מאיים לעשות כן אם מיצר הורמוז יישאר סגור ● מהו אותו אי קטן, ולמה הוא כה מהותי עבור משמרות המהפכה?

תדרוך ביטחוני בארה''ב בראשות הנשיא טראמפ בזמן המלחמה עם איראן / צילום: ap, Daniel Torok/The White House

טראמפ רוצה לאבטח את מצר הורמוז. זה מה שיידרש לכך

אבטחת המצר לאורך קו החוף של איראן תדרוש פריסה גדולה של ספינות מלחמה או מבצע קרקעי רחב ● לצד שתי האפשרויות, עומדות גם סכנות רבות ● בינתיים, טראמפ נשבע לפתוח מחדש את הורמוז

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

מנכ"ל צים מתרחק מרכישת החברה, אבל יש לו 100 מיליון דולר בכיס

אלי גליקמן, מנכ"ל צים, מכר בשבוע שעבר את רוב מניותיו תמורת כ-40 מיליון דולר ● המימוש הגיע לאחר זינוק במניית צים בשל עסקה למכירתה – מהלך שהצית גליקמן עצמו ● קיבל גם עשרות מיליוני דולרים בשכר ובדיבידנדים בתפקיד שלקח לדבריו בשל "האתגר והתגמול"

חברת מטא / צילום: Shutterstock

דיווח: מטא בדרך לפיטורי ענק

ענקית הטכנולוגיה מטא בוחנת צמצום משמעותי שישפיע על עד כ-20% מכוח האדם בחברה, בזמן שהיא משקיעה מאות מיליארדי דולרים בפיתוח תשתיות בינה מלאכותית ● דובר החברה בתגובה לדיווחים: "דיווח ספקולטיבי"

מטה חברת מטא בקליפורניה / צילום: ap, Jeff Chiu

מה עומד מאחורי גל הפיטורים הגדול ביותר בתולדות מטא

אם סבב הפיטורים במטא עליו דוווח בשבוע שעבר ייצא לפועל, הוא יהיה הגדול ביותר בתולדותיה עם מעל ל-15 אלף עובדים ברחבי העולם ● סבב זה נובע מכורח של החברה לבצע השקעות עתק על מנת להדביק את הקצב במרוץ החימוש להקמת חוות שרתים אל מול מתחרותיה

מכשיר galaxy s26ultra / צילום: יח''צ

סמארטפון האנדרואיד הטוב ביותר שיש כיום

סמסונג השיקה את הגלקסי S26 אולטרה, שמתהדר בפיצ'ר פרטיות ופיתוחי בינה מלאכותית, אך לא בטוח שתרצו לרכוש אותו ● הסיבה קשורה בעיקר לתג המחיר הגבוה ולדמיון המשמעותי לדור הקודם