גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק במכירות חומוס שטראוס בארה"ב: כבשה 40% מהשוק

גדי לסין: "אנחנו יצרן החומוס הגדול בעולם" ■ הירידה בדו"חות שטראוס ברבעון נרשמה בעיקר בשל היחלשות בתוצאות במדינות מזרח אירופה ובעקבות שינויי מטבע ■ לעומתן, מכירות הקפה בברזיל המשיכו במגמה חיובית

בדומה לחברות נוספות בתחום המזון, המשבר הכלכלי משפיע גם על פעילותה של קבוצת שטראוס , וניכר בעיקר בשורת ההכנסות שלה. לצד הירידה הקלה במכירות, חלה ירידה משמעותית יותר ברווח הנקי של שטראוס, לאחר שבשנה שעברה רשמה קבוצת המזון רווח הון משמעותי מהכנסת שותפים לפעילות הקפה (קרן TPG) ולפעילות החברה-הבת סברה בארה"ב (פפסיקו).

הפן החיובי של דו"חות הרבעון השלישי הוא המשך השיפור בשיעורי הרווחיות הגולמית והתפעולית. שטראוס גם ממשיכה להציג פעילות חזקה בארה"ב, באמצעות סברה ופעילות הקפה. במיוחד בולטת החברה-הבת סברה, המייצרת סלטים מצוננים (בעיקר חומוס) - פעילות שדומה לה מתבצעת בארץ תחת המותג "אחלה" - שמכירותיה צמחו ברבעון ב-36%, ל-108 מיליון שקל. ב-9 החודשים מתחילת השנה זינקו מכירות סברה ב-48.2% ל-310 מיליון שקל, והיא עברה במכירותיה את היקף המכירות של חומוס "אחלה" בישראל.

"סברה נמצאת במכירות שיא חודש אחרי חודש, למרות שארה"ב סובלת ממיתון חריף מאוד", אומר מנכ"ל שטראוס, גדי לסין. "היתרון והמזל שלנו זה שאנחנו פועלים בנישה בה אנחנו עולים בנתח שוק, וכבר הגענו בשבועות האחרונים ל-40% משוק החומוס האמריקני. אפשר לקבוע שאנחנו יצרן החומוס הגדול בעולם כיום".

כדי לעמוד בביקושים צפויה סברה להעתיק בקרוב את מפעלה מניו-ג'רזי לריצ'מונד שבווירג'יניה. שטראוס דיווחה בעבר כי העלות הכוללת של הקמת המפעל החדש תסתכם בעד 68 מיליון דולר.

אשתקד, בעקבות הכנסת פפסיקו כשותף בסברה, והנפקת 25.1% משטראוס קפה לקרן ההשקעות TPG Capital, רשמה כאמור שטראוס הכנסות חד-פעמיות בסך 265.7 מיליון שקל. אלה הזניקו את רווחיותה ברבעון השלישי ובחודשים ינואר-ספטמבר 2008.

כתוצאה מכך, ברבעון השלישי של 2009, צנחו רווחי החברה ב-75% ל-62.2 מיליון שקל, ואילו ב-9 החודשים הראשונים של השנה הם ירדו ב-55% ל-173.7 מיליון שקל.

בפעילותה השוטפת סיימה שטראוס את הרבעון השלישי עם ירידה של 1.4% בסך המכירות שהגיעו ל-1.62 מיליארד שקל, כשב-9 החודשים הראשונים של השנה הצטמצמו המכירות בשיעור קטן יותר של 0.5% ל-4.65 מיליארד שקל. בנטרול השפעת השינוי בשערי החליפין, הצמיחה האורגנית במכירות הגיעה ל-3.2% ברבעון, וב-9 החודשים ל-4.2%.

הרווח הגולמי מהמכירות עלה מ-35.7% ל-37.7%, וב-9 החודשים הראשונים של 2009 עלה מ-36.5% ל-37.2%. השיפור ברווח הגולמי הגיע בזכות מהלכי התייעלות בהם נקטה הקבוצה, והוא נרשם למרות ששערי החליפין השפיעו עליו לשלילה. הרווח התפעולי לפני הכנסות והוצאות אחרות ברבעון היווה 9.8% מהמכירות וב-9 החודשים 9.1%, לעומת 7.6% ו-8.1% אשתקד.

"אנחנו שבעי-רצון"

לצד אלה, שטראוס הקטינה במהלך התקופה את התחייבויותיה השוטפות ב-22% ל-1.44 מיליארד שקל, והונה העצמי הגיע ל-1.92 מיליארד שקל. המזומנים נטו מהפעילות השוטפת הגיעו לרמת שיא של 459 מיליון שקל.

המנכ"ל לסין אמר היום (ד') כי "אנחנו מאוד שבעי-רצון מהתוצאות, והן בהתאם להנחות העבודה איתן יצאנו לשנה זו של מיתון גלובלי. היעדים שלקחנו על עצמנו הם שמירה על רמת המכירות, ואנחנו מצליחים בכך. לא פחות חשוב מהשיפור ברווח הגולמי והתפעולי, יש שיפור דרמטי בהון החוזר ותזרים המזומנים. אנו ממשיכים להשקיע במנועי צמיחה, כי ברור לנו, כמו לכולם, שהמיתון הוא זמני".

מפילוח הפעילויות של שטראוס עולה כי מכירות החברה בישראל (לא כולל פעילות הקפה) ירדו ברבעון השלישי ב-3.4% ל-682 מיליון שקל, וב-9 החודשים ב-1.8% לכ-2 מיליארד שקל. גם פעילות הקפה של שטראוס נפגעה ברבעון, והמכירות במסגרתה ירדו ב-0.4% ל-858 מיליון שקל, למרות שב-9 החודשים הראשונים של השנה נרשמה עלייה של 1.2% ל-2.44 מיליארד שקל.

הירידה ברבעון נרשמה בעיקר בשל היחלשות בתוצאות במדינות מזרח אירופה ובעקבות שינויי מטבע. לעומתן, מכירות הקפה בברזיל, שוק הקפה הגדול ביותר של שטראוס, המשיכו במגמה חיובית וסייעו לה להציג צמיחה של 1.2% מסך המכירות בסקטור ב-9 החודשים הראשונים של השנה.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

"פתאום התמונה התהפכה": האם אנבידיה מאבדת את תואר המניה הלוהטת בוול סטריט?

מבט על ביצועי שתי המניות הטכנולוגיות גוגל ואנבידיה בחודשים האחרונים מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● המשקיעים, שנהרו אחרי סמל כלכלת ה־AI, מעבירים את הכסף לענקית החיפוש ● הסיבה: מעבר מהשקעה בהבטחה להשקעה בביצועים מוכחים כמו התרחבות בתחום הענן ומנועי צמיחה חדשים

רמי קאליש

OpenAI רוכשת את נפטון של פיטנגו הישראלית

ענקית הבינה המלאכותית OpenAI רכשה אמש את חברת הבינה המלאכותית הפולנית נפטון, שהמשקיעה הראשונה בה היא פיטנגו, קרן ההון סיכון הישראלית של חמי פרס ורמי קאליש

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"