גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבדים נתונים

בעולם הערבי קוראים להחרים את אינטל בגלל פעילותה בארץ, בירושלים החרדים נלחמים בה. לישראל יש רק מה להפסיד

לפני שמונה שנים התרחש בביירות מאורע קטן ופאתטי, שהזכיר עד כמה הפוליטיקה סימאה את עיני המזרח התיכון: לבנון אסרה את הכניסה על משלוח של מעבדי אינטל. על אחד הקרטונים שורבטה הכתובת, "ציונים, לכו הביתה!". זה מה שעשו במזרח התיכון בקיץ 2001, טיפה לפני המגדלים התאומים. במקומות אחרים התשובה לטכנולוגיה מתקדמת הייתה טכנולוגיה מתקדמת. במזרח התיכון התשובה הייתה גראפיטי על קרטונים.

השיניים שנחרקו אז בביירות, נחרקות עכשיו בהרבה מקומות אחרים. בכל רחבי האינטרנט נשמעת הקריאה להעניש את אינטל על מעבדי נחלים שלה ועל הקריה בקריית גת ("הנכבה בפנים", כותב אחד באתר "האינתיפאדה האלקטרונית", בפרפראזה ברורה על סיסמת פרסומת ישנה של אינטל. הוא מספר על הכפר הערבי שהיה שם לפני 1948). ההתאנות לאינטל היא חלק מן המאמץ לארגן חרם כלכלי על ישראל, על מנת להביא את "מדינת האפרטהייד" אל קצה. סוף-סוף, איך תוכל המדינה הזו להסתיים, אם מציון יצא Quad-Core i7?

המסע הזה צובר תנופה, ומעניק חיים חדשים לנוסחת המדינה הדו-לאומית. בטווח הארוך, מן המסע הזה נובעת הסכנה הגדולה ביותר לשלומה של ישראל. היא לא תוכל להוסיף ולהיות, אם מעמד בינוני משכיל בארצות המערב יפנה נגדה. ניסיון דרום אפריקה לימד את כל מחרימי העולם, שאין אמצעי אפקטיבי יותר להחלשת כוח העמידה של חברה במצור מאשר הפסקת ההשקעות הזרות.

מה שמביא אותי אל מאורעות השבת שעברה בשערי מפעל אינטל בירושלים. כנופיות של אברכי משי השביתו את מנוחת השבת, כדי לתקוף את חילול השבת באינטל. זה כנראה מה שאנשים צעירים עושים, כאשר אין פורקן אחר לפרצי ההורמונים בגופם.

מה יקרה אם ענן הריקאציה השחור הזה יוסיף להתחשר? מה יקרה אם גדודי הסער האלה יחזרו ויתקפו את מפעל אינטל שבת אחר שבת? לא קשה לנחש. אינטל אינה עושה עסקים מפני שיש לה סנטימנטים, היא עושה עסקים כדי להרוויח כסף. הזמן האחרון לא היטיב איתה כל-כך: קנס עצום מידי האיחוד האירופי, הסדר אנטי-מונופוליסטי יקר להחריד עם המתחרים מ-AMD (שכסף מן המפרץ הפרסי זורם אליהם). אינטל לא תשמור אמונים לירושלים. יזמים קפיטליסטיים פירקו את מפעליהם ועזבו על עניינים קלי ערך מאלימות דתית.

הטליבאן באברכיסטן

אפשר להגיב על ההסתה הדתית נגד אינטל במשיכת כתפיים. סוף-סוף, הישראלים פיתחו עור עבה. הם יתקשו להשתכנע שאלימות השבת הזו חמורה יותר מכל אלימות שבת אחרת. לאינטל יש הרבה יותר מדי סיבות להישאר. אבל מה היה קורה אילו התברר שאינטל אורזת, ועוברת אל מחוז נידח בסין; שבו הממשלה לא רק תסבסד, אלא גם תוסיף לזייף את שערי החליפין למען מי שמכינים את דוחותיהם הרבעוניים בדולרים של ארצות הברית?

זה יהיה אסון. אסון כלכלי, אסון חברתי (לרבבות התלויים, במישרין או בעקיפין, בנוכחות אינטל), אסון מדיני, אסון מורלי. או אז משמרות השבת המהפכניות של ירושלים יהיו ראויות לעיון קצת יותר מעמיק. אם חברה מגיעה למסקנה, באמצעות מוסדותיה היציגים, שאלמנטים של האוכלוסייה מסכנים את ביטחונה, את שגשוגה, אולי אפילו את המשך קיומה, האין לה הרשות להתגונן מפניהם?

הבה נהיה רציניים. מה אפשר לעשות? להטיל משטר צבאי על אברכיסטן? להפסיק את הסובסידיות? לפזר את המדרסות? להוציא את הניאו-טליבאניזם היהודי אל מחוץ לחוק? לא אופציה. אפילו לא אופציה. קשה להיזכר איזו חברה דמוקרטית עשתה דברים כאלה, ונשארה דמוקרטית. טורקיה? לא. היא לא הייתה דמוקרטית כאשר אסרה מלחמה על הדת המאורגנת. למען האמת, היא הייתה קרובה אל המודלים הפשיסטיים של אירופה. הדיקטטורה הטורקית, בין 1923 ל-1946, קמה כדי להציל את הטורקים. אילמלא קמה, מותר לשער שבגבולות הרפובליקה הטורקית של ימינו היינו מוצאים שורה של מדינות עצמאיות, או חצי-עצמאיות, שרובן היו שייכות ללא-טורקים. ספק אם הייתה לשון טורקית מודרנית, ספק אם הייתה מתפתחת זהות טורקית לאומית. הארמנים, היוונים, הכורדים והצ'רקסים כנראה לא היו מצטערים, אבל זה עניין אחר.

ההצלחה להקים מדינת לאום טורקית חילונית על הריסות הקיסרות המוסלמית העות'מאנית הייתה מן ההישגים הפוליטיים הגדולים במאה ה-20. מייסד המדינה הזו, מוסטפא כמאל "אטאטורק", הפך לאל לכל דבר בדת אזרחית, יעד של סגידה, כמו קיסרי רומא העתיקה. מורשתו נמצאת עכשיו בנסיגה. הממשלה הניאו-איסלאמיסטית (אולי בעצם "ניאו-עות'מאנית") שונאת את אטאטורק. אם היא תאריך ימים - והיא כנראה תאריך - היא תתחיל להוריד את דיוקנאותיו מן הקירות. היא תתקשה, לעומת זאת, להחזיר את הגלגל לאחור. רק מהפכה טוטליטרית תוכל לפרק את מורשתה של מהפכה טוטליטרית אחרת.

התחלות ואתחולים

מה אפשר אפוא להסיק מזה? שאפשר להשעות את החיים הדמוקרטיים עשרים שנה בערך, כדי לאפשר התחלה רציונלית יותר של דמוקרטיה? לא. כאשר טורקיה כוננה משטר רב-מפלגתי, לאחר מלחמת העולם השנייה, היא לא התחילה עידן דמוקרטי. היו בה לפחות שלוש הפיכות צבאיות, תלוי איך סופרים, והרבה יותר משלוש התערבויות ישירות של הצבא בפוליטיקה. היו בה גלים של דיכוי, היו בה רציחות פוליטיות, ראש ממשלה אחד נתלה, היו בה אלמנטים של מלחמת אזרחים.

אבל גם חברות דמוקרטיות מובהקות יותר מטורקיה היו זקוקות להתחלות, או לאתחולים, שהיו בהן מידות ניכרות של כפייה ושל עיליתנות (אליטיזם). החוקה האמריקאית המהוללת, שנכנסה לתוקפה ב-1788, הייתה לאמתו של דבר פוטש נגד קודמתה הלא מוצלחת. אלמלא הפוטש ההוא, ספק אם ארצות הברית הייתה מאריכה ימים, ובוודאי לא הייתה נעשית מעצמה גלובלית.

אני קורא ריאיון ברשת עם חבר הכנסת ניצן הורוביץ, המעיד על עצמו שיש לו הערצה גדולה לאטאטורק. הריאיון מתפרסם באתר הנקרא על שם מוסטפא כמאל (israelikemalist.wordpress.com), בכותרת "דרוש כמאליזם ישראלי". מה הייתי מעדיף? שבמקום להגיד "אטאטורק" הורוביץ יגיד "גאמבטה" (Gambetta). ליאון גאמבטה היה מראשוני המנהיגים של הרפובליקה השלישית הצרפתית בשנות ה-70 של המאה ה-19. הוא היה דמוקרט. ב-1877 הוא הכריז מלחמה על הדת המאורגנת בצרפת. יותר מכל בני זמנו הוא הטה את הרפובליקה נגד השפעתה העצומה של הכנסייה הקתולית. בלעדיו צרפת הייתה מתקשה להפוך למדינה מודרנית.

מהי אם כן המסקנה? גאמבטיזם במקום כמאליזם? מה חבל שקשה להסיק מסקנות. מלחמתם של מייסדי הרפובליקה השלישית נגד הדת זרעה את זרעי הפורענות. פילוג עמוק בחברה הצרפתית הניב את פרשת דרייפוס, את הקיטוב הפוליטי והרעיוני שבין שתי מלחמות העולם ולבסוף את משטר וישי.

כל-כך ברור שהגנת אינטל נגד כנופיות המשי היא אינטרס לאומי מן המדרגה הראשונה. השאלה היא עד כמה חזקה יכולה להיות היד החזקה. ובלבד שהיא תהיה חזקה.**

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב