גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבדים נתונים

בעולם הערבי קוראים להחרים את אינטל בגלל פעילותה בארץ, בירושלים החרדים נלחמים בה. לישראל יש רק מה להפסיד

לפני שמונה שנים התרחש בביירות מאורע קטן ופאתטי, שהזכיר עד כמה הפוליטיקה סימאה את עיני המזרח התיכון: לבנון אסרה את הכניסה על משלוח של מעבדי אינטל. על אחד הקרטונים שורבטה הכתובת, "ציונים, לכו הביתה!". זה מה שעשו במזרח התיכון בקיץ 2001, טיפה לפני המגדלים התאומים. במקומות אחרים התשובה לטכנולוגיה מתקדמת הייתה טכנולוגיה מתקדמת. במזרח התיכון התשובה הייתה גראפיטי על קרטונים.

השיניים שנחרקו אז בביירות, נחרקות עכשיו בהרבה מקומות אחרים. בכל רחבי האינטרנט נשמעת הקריאה להעניש את אינטל על מעבדי נחלים שלה ועל הקריה בקריית גת ("הנכבה בפנים", כותב אחד באתר "האינתיפאדה האלקטרונית", בפרפראזה ברורה על סיסמת פרסומת ישנה של אינטל. הוא מספר על הכפר הערבי שהיה שם לפני 1948). ההתאנות לאינטל היא חלק מן המאמץ לארגן חרם כלכלי על ישראל, על מנת להביא את "מדינת האפרטהייד" אל קצה. סוף-סוף, איך תוכל המדינה הזו להסתיים, אם מציון יצא Quad-Core i7?

המסע הזה צובר תנופה, ומעניק חיים חדשים לנוסחת המדינה הדו-לאומית. בטווח הארוך, מן המסע הזה נובעת הסכנה הגדולה ביותר לשלומה של ישראל. היא לא תוכל להוסיף ולהיות, אם מעמד בינוני משכיל בארצות המערב יפנה נגדה. ניסיון דרום אפריקה לימד את כל מחרימי העולם, שאין אמצעי אפקטיבי יותר להחלשת כוח העמידה של חברה במצור מאשר הפסקת ההשקעות הזרות.

מה שמביא אותי אל מאורעות השבת שעברה בשערי מפעל אינטל בירושלים. כנופיות של אברכי משי השביתו את מנוחת השבת, כדי לתקוף את חילול השבת באינטל. זה כנראה מה שאנשים צעירים עושים, כאשר אין פורקן אחר לפרצי ההורמונים בגופם.

מה יקרה אם ענן הריקאציה השחור הזה יוסיף להתחשר? מה יקרה אם גדודי הסער האלה יחזרו ויתקפו את מפעל אינטל שבת אחר שבת? לא קשה לנחש. אינטל אינה עושה עסקים מפני שיש לה סנטימנטים, היא עושה עסקים כדי להרוויח כסף. הזמן האחרון לא היטיב איתה כל-כך: קנס עצום מידי האיחוד האירופי, הסדר אנטי-מונופוליסטי יקר להחריד עם המתחרים מ-AMD (שכסף מן המפרץ הפרסי זורם אליהם). אינטל לא תשמור אמונים לירושלים. יזמים קפיטליסטיים פירקו את מפעליהם ועזבו על עניינים קלי ערך מאלימות דתית.

הטליבאן באברכיסטן

אפשר להגיב על ההסתה הדתית נגד אינטל במשיכת כתפיים. סוף-סוף, הישראלים פיתחו עור עבה. הם יתקשו להשתכנע שאלימות השבת הזו חמורה יותר מכל אלימות שבת אחרת. לאינטל יש הרבה יותר מדי סיבות להישאר. אבל מה היה קורה אילו התברר שאינטל אורזת, ועוברת אל מחוז נידח בסין; שבו הממשלה לא רק תסבסד, אלא גם תוסיף לזייף את שערי החליפין למען מי שמכינים את דוחותיהם הרבעוניים בדולרים של ארצות הברית?

זה יהיה אסון. אסון כלכלי, אסון חברתי (לרבבות התלויים, במישרין או בעקיפין, בנוכחות אינטל), אסון מדיני, אסון מורלי. או אז משמרות השבת המהפכניות של ירושלים יהיו ראויות לעיון קצת יותר מעמיק. אם חברה מגיעה למסקנה, באמצעות מוסדותיה היציגים, שאלמנטים של האוכלוסייה מסכנים את ביטחונה, את שגשוגה, אולי אפילו את המשך קיומה, האין לה הרשות להתגונן מפניהם?

הבה נהיה רציניים. מה אפשר לעשות? להטיל משטר צבאי על אברכיסטן? להפסיק את הסובסידיות? לפזר את המדרסות? להוציא את הניאו-טליבאניזם היהודי אל מחוץ לחוק? לא אופציה. אפילו לא אופציה. קשה להיזכר איזו חברה דמוקרטית עשתה דברים כאלה, ונשארה דמוקרטית. טורקיה? לא. היא לא הייתה דמוקרטית כאשר אסרה מלחמה על הדת המאורגנת. למען האמת, היא הייתה קרובה אל המודלים הפשיסטיים של אירופה. הדיקטטורה הטורקית, בין 1923 ל-1946, קמה כדי להציל את הטורקים. אילמלא קמה, מותר לשער שבגבולות הרפובליקה הטורקית של ימינו היינו מוצאים שורה של מדינות עצמאיות, או חצי-עצמאיות, שרובן היו שייכות ללא-טורקים. ספק אם הייתה לשון טורקית מודרנית, ספק אם הייתה מתפתחת זהות טורקית לאומית. הארמנים, היוונים, הכורדים והצ'רקסים כנראה לא היו מצטערים, אבל זה עניין אחר.

ההצלחה להקים מדינת לאום טורקית חילונית על הריסות הקיסרות המוסלמית העות'מאנית הייתה מן ההישגים הפוליטיים הגדולים במאה ה-20. מייסד המדינה הזו, מוסטפא כמאל "אטאטורק", הפך לאל לכל דבר בדת אזרחית, יעד של סגידה, כמו קיסרי רומא העתיקה. מורשתו נמצאת עכשיו בנסיגה. הממשלה הניאו-איסלאמיסטית (אולי בעצם "ניאו-עות'מאנית") שונאת את אטאטורק. אם היא תאריך ימים - והיא כנראה תאריך - היא תתחיל להוריד את דיוקנאותיו מן הקירות. היא תתקשה, לעומת זאת, להחזיר את הגלגל לאחור. רק מהפכה טוטליטרית תוכל לפרק את מורשתה של מהפכה טוטליטרית אחרת.

התחלות ואתחולים

מה אפשר אפוא להסיק מזה? שאפשר להשעות את החיים הדמוקרטיים עשרים שנה בערך, כדי לאפשר התחלה רציונלית יותר של דמוקרטיה? לא. כאשר טורקיה כוננה משטר רב-מפלגתי, לאחר מלחמת העולם השנייה, היא לא התחילה עידן דמוקרטי. היו בה לפחות שלוש הפיכות צבאיות, תלוי איך סופרים, והרבה יותר משלוש התערבויות ישירות של הצבא בפוליטיקה. היו בה גלים של דיכוי, היו בה רציחות פוליטיות, ראש ממשלה אחד נתלה, היו בה אלמנטים של מלחמת אזרחים.

אבל גם חברות דמוקרטיות מובהקות יותר מטורקיה היו זקוקות להתחלות, או לאתחולים, שהיו בהן מידות ניכרות של כפייה ושל עיליתנות (אליטיזם). החוקה האמריקאית המהוללת, שנכנסה לתוקפה ב-1788, הייתה לאמתו של דבר פוטש נגד קודמתה הלא מוצלחת. אלמלא הפוטש ההוא, ספק אם ארצות הברית הייתה מאריכה ימים, ובוודאי לא הייתה נעשית מעצמה גלובלית.

אני קורא ריאיון ברשת עם חבר הכנסת ניצן הורוביץ, המעיד על עצמו שיש לו הערצה גדולה לאטאטורק. הריאיון מתפרסם באתר הנקרא על שם מוסטפא כמאל (israelikemalist.wordpress.com), בכותרת "דרוש כמאליזם ישראלי". מה הייתי מעדיף? שבמקום להגיד "אטאטורק" הורוביץ יגיד "גאמבטה" (Gambetta). ליאון גאמבטה היה מראשוני המנהיגים של הרפובליקה השלישית הצרפתית בשנות ה-70 של המאה ה-19. הוא היה דמוקרט. ב-1877 הוא הכריז מלחמה על הדת המאורגנת בצרפת. יותר מכל בני זמנו הוא הטה את הרפובליקה נגד השפעתה העצומה של הכנסייה הקתולית. בלעדיו צרפת הייתה מתקשה להפוך למדינה מודרנית.

מהי אם כן המסקנה? גאמבטיזם במקום כמאליזם? מה חבל שקשה להסיק מסקנות. מלחמתם של מייסדי הרפובליקה השלישית נגד הדת זרעה את זרעי הפורענות. פילוג עמוק בחברה הצרפתית הניב את פרשת דרייפוס, את הקיטוב הפוליטי והרעיוני שבין שתי מלחמות העולם ולבסוף את משטר וישי.

כל-כך ברור שהגנת אינטל נגד כנופיות המשי היא אינטרס לאומי מן המדרגה הראשונה. השאלה היא עד כמה חזקה יכולה להיות היד החזקה. ובלבד שהיא תהיה חזקה.**

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בכיר אמריקני: ארה"ב תהיה מוכנה לשקול הצעה איראנית ל"העשרה סמלית" של אורניום

דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית