גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אייל יצחקי, השמאי הממשלתי הראשי: "אין בועה בשוק הנדל"ן"

גלובס tv "הפרופורציות בין שווי הקרקע לשווי הדירה לא השתנו כבר 20 שנה, וכך גם מספר המשכורות הממוצעות שצריך כדי לקנות דירה ממוצעת" ■ אם כך, כיצד נוצר בקרב הציבור הרושם ההפוך?

בתקופה סוערת כמו 2009, בה - במקביל למיתון דווח על נסיקה במחירי הנדל"ן - הבלבול והדיסאינפורמציה רבים. בעלי עניין שונים מפיצים נתונים - אמינים יותר ופחות - והזוגות הצעירים, הצרכנים העיקריים בשוק הדירות, נאלצים לשלם את המחיר.

השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, אייל יצחקי, הממונה על הערכת שווי קרקעות עבור המדינה לצורך עסקאות נדל"ן שמבצע כל משרד ממשלתי, נמצא בצומת מידע חשוב המאפשר לו לראות בעין מפוכחת את התמונה האמיתית של מחירי הנדל"ן בישראל בכלל, ומחירי הדירות בפרט.

בעוד יצחקי אינו ממונה על תחזיות לעתיד, הוא מוזן בנתוני אמת על עסקאות מכירת דירות שבוצעו עד סוף ספטמבר 2009, שמקורן העיקרי בדיווח המוכר או בא כוחו לרשויות מיסוי מקרקעין. עד כמה שמסד נתונים זה בעייתי לכשעצמו, אין כיום אמין ונטול פניות ממנו.

*הפרסומים בעיתונות והתאחדות הקבלנים מלבים את אש מחירי המגורים. איך אתה רואה זאת בעיניים מקצועיות?

"חלק מהפרסומים אמיתיים, וחלק מגמתי ובא מתוך רצון לסייע בשיווק ולאפשר לאותו יזם שהפיץ את המידע המגמתי להעלות מחירים. זה סוג של הטעיית הציבור, ואנחנו רואים זאת באור שלילי. זה בדיוק המקום שבו ליזם יש את יתרון המידע על פני הציבור הרחב, והוא יכול לנצל אותו ולשדר מידע לא מדויק".

*המגמה הזו בעיתונות תורמת לתחושת הבועה?

"אני לא יודע לומר. בגדול, אני חושב שהמונח 'בועה' לא נכון. יש שתי דרכים למדוד אם בועה קיימת או לא, ושתיהן מוכיחות שאין בועה.

"הראשונה, על-ידי בדיקת הפרופורציה בין מרכיב הקרקע לשווי הדירה. אנחנו רואים שבפריפריה מחיר הקרקע מהווה רק כ-15% משווי הדירה בממוצע. זה ברור שמחיר דירה לא יהיה נמוך מעלות הבנייה שלה, ולכן בפריפריה בוודאי שאין בועה. לגבי המעגל שסביב גוש דן ובגוש דן עצמו, השיעור הוא, כמובן, גבוה יותר. בערי הלוויין מחיר הקרקע יכול להיות בין 25% ל-45%, לא יותר. גם שם אין בועה, מכיוון שאלה השיעורים הרגילים מאז שנות ה-90.

"בתל-אביב אנחנו מגיעים לשיעורי שווי קרקע של בין 45% ל-55% משווי הדירה. גם אלה שיעורים רגילים בתל-אביב כבר 20 שנה".

*מה צריך להיות שיעור שווי הקרקע שיצביע על בועה?

"אם בפריפריה השיעור היה עולה מעל 25%, אולי זה היה סימן ראשון. אבל בועה, כאמור, נמדדת גם לפי דרך נוספת.

"האינדיקטור השני הוא מה שווי הדירה אל מול כוח הקנייה של הציבור. הדרך לבדוק זאת היא לראות כמה משכורות שכיר ממוצע צריך כדי לקנות דירה ממוצעת. היחס הזה במשך 30 שנה לא השתנה משמעותית, והוא נע בין 65 ל-100 משכורות ברוטו. כיום אנו נמצאים באזור ה-90 משכורות. ב-30 שנה האחרונות ישראל די יציבה, השינויים הם איטיים מאוד, ולכן אני לא רואה גם כאן סימני בועה.

"מה גם, שצריך לזכור שסטנדרט הבנייה השתפר ב-30 השנה האחרונות בצורה משמעותית. אם לפני 30 שנה הדירה הממוצעת הייתה בת שלושה חדרים, היום היא דירת ארבעה חדרים לפחות".

*אז מאיפה נובעת התחושה הכללית של בועה, של טירוף מחירים ושוק בוער?

"בשנה האחרונה המחירים באמת עלו, וזה מתחזק אצל הציבור לנוכח הציפייה שהמחירים ירדו לאור המשבר העולמי. מספטמבר 2008 נוצרה התחושה שאו-טו-טו המחירים יורדים ב-20%.

"תהליך הפיכחון היה כואב, כי אנשים חיכו על הגדר והמציאות טפחה על פניהם".

*הקבלנים צדקו כשאמרו שהמחירים יעלו?

"בסוף 2008 הם לא אמרו שהם יעלו, אלא דיברו על ירידה מתונה של פחות מ-10%.

"ברבעון הראשון של 2009 הם גילו שהמחירים לא יורדים ואפילו יציבים. היו הרבה פחות מכירות, אבל המלאי הקטן של הדירות והריבית הנמוכה מאוד, שעודדה אנשים לקחת אשראי זול מאוד ולהשקיע בדירות למטרת השקעה, הביאו לעליית מחירים".

*אתה מסכים עם הערכה שגם לקבוצות הרכישה יש תרומה לעליית מחירי הקרקעות?

"אי-אפשר למדוד את תרומת קבוצות הרכישה למגמה.

"למיטב ידיעתי, אף אחד לא באמת יודע כמה קבוצות רכישה יש וכמה דירות יש בהן. הנתונים לגבי היקף התופעה הם נתונים משוערים, וקשה מאוד להעריך כמה מתוך עליית המחירים משויכת לקבוצות".

"הצרכנים לא יכולים לקבל החלטות מושכלות"

*זה מביא אותנו לשאלת איכות הנתונים. במאמר שכתבת ציינת לרעה את איכות הנתונים במשק, כולל הנתונים שלך, שהם הכי טובים שיש.

"איכות הנתונים על שוק המגורים בישראל, בהשוואה למקובל בעולם, לא מספקת ולא נותנת לקהל הצרכנים הטבעיים של המידע את מה שהם צריכים כדי לקבל החלטות מושכלות".

ביום ג' השבוע פרסם משרד האוצר את הסקירה החודשית על מצב המשק, וכתמיד לא נפקד מקום ענף הנדל"ן למגורים. לפי נתוני האוצר, ירד סך רכישות הדירות ב-6.8%, ומחירי הדירות נותרו ללא שינוי.

"באוקטובר נמשכה מגמת הירידה במספר העסקאות, אם כי בשיעור מתון ביחס לירידה החדה שנרשמה בספטמבר", נכתב בסקירה.

"בלטה במיוחד ירידה בשיעור של 10% ברכישת דירות להשקעה, בעיקר באזור באר-שבע. ניתוח ההכנסות של רוכשי הדירות בשנת 2009 מלמד, כי הגידול החד בהיקף העסקאות משלהי הרבעון השני עד ספטמבר נבע בעיקרו מגידול ברכישת דירות של בעלי שכר נמוך, ייתכן על רקע חשש להמשך עליית מחירי הדירות".

*מדבריך מסתבר שגורמים בכירים בעולם הכלכלי כמו הלמ"ס, האוצר ובנק ישראל מפרסמים הערכות ומחקרים על יסוד נתונים שאין להם ערך.

"זה לא שאין להם ערך. נתונים אלה הם בכל זאת נתוני שוק. הם אומנם לא מספיק איכותיים, אבל יש להם ערך. הפתרון צריך להיות כפול, גם טיוב הנתונים באמצעים טכניים וטכנולוגיים, וגם להחליט מי אמון על איזו הפצה של איזה מידע. ליצור גזרות אחריות של רשויות המדינה השונות: להחליט מה משרד הבינוי והשיכון מוציא, מה הלמ"ס מוציא ומה השמאי הממשלתי מוציא. יש חשיבה, ואני מקווה שתוך חודשים נגיע להסכמות".

*איזה נזק להערכתם נגרם למשק מאיכות הנתונים הירודה?

"רק בתחום המגורים נגרם לציבור הרחב נזק של 55 מיליון שקל בשנה. הנזק המצטבר השנתי למשק כולו גבוה משמעותית, כי השוק לא יכול להיות שוק יעיל ומשוכלל ללא מידע. לכל השחקנים בשוק נגרם נזק - גם לבנקים, לשמאים ולממשלה".

*איך זה פועל בעולם?

"בדקנו ארבע מדינות: בריטניה, גרמניה, ארה"ב ואוסטרליה. ראינו שזמינות המידע שם היא ברמה שאנו כלל לא יכולים לדמיין בארץ. כל אזרח יכול לגשת ולקנות במחיר סמלי מידע על עסקאות. רוכש פוטנציאלי של דירה יכול לדעת בדיוק מהן רמות המחירים שבהן נמכרות הדירות מאותו סוג שהוא מחפש. לא להיכנס להליך ממושך של מו"מ על עיוור כדי להרגיש את השוק. אותו דבר כמובן גם לגבי ציבור המוכרים. אגב, נתונים טובים יותר גם היו מסייעים בשיפור גביית מס אמת וחשיפת העלמות".

*יש ברקע הדברים טענה די חריפה כלפי עו"ד, על כך שהם נוטים לזלזל במילוי טופס מס שבח בסיום עסקה, ועל כן לא יכולים לך נתונים טובים.

"כמובן שאיכות הנתונים שמוזנת במס שבח ע"י עוה"ד הם חלק גדול אם לא עיקר הבעיה, אבל גם כאן צריך להטמיע הרגלים אחרים, ולבקש מממלאי הטופס הקפדה על המילוי התקין של המסמך; ולא לקבל מסמך שלא ממולא כמו שצריך. אבל זה לא נכון להטיל על רשות המסים את האחריות לנושא המידע. אנחנו עושים משהו לא הוגן - כל הזמן תוקפים את רשות המסים במשתמע. אותם מעניינת השורה של ההצהרה של שווי העסקה, ושאר הנתונים צריכים רק לעזור להם להגיע להערכה. בדירות כמעט אין מס, ולכן הדירות פחות מעניינות אותם".

עוד כתבות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי