גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניתוק של שידלובסקי-אור

מתקפת השופטת על התקשורת ממחישה את ניכור מערכת המשפט מהציבור

השופטת בדימוס מיכאלה שידלובסקי אור, אשתו של יו"ר הוועדה לאיתור היועץ המשפטי לממשלה, השופט בדימוס תיאודור אור, רותחת על התקשורת. עד כדי רותחת, עד כדי כך חושבת שעשו להם עוול, עד כדי כך בטוחה ששפכו את דמם ורקדו עליו, שהחליטה לשתף את התקשורת בכאבה במפגן ציטוטים יוצא דופן.

מה שהרתיח את שידלובסקי אור הם הפרסומים המאוד לגיטימיים של "הארץ" ו"מעריב" על קשריה של משפחת אור עם השופט משה גל, מנהל מערכת בתי המשפט, ששמו עלה כאחד המועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

מתברר כי השופט גל פועל למחיקת תביעת רשלנות שהוגשה נגד משרד המשפטים, תביעה שבה מככבת לא אחרת מאשר שידלובסקי אור. עורך דין שהיה קורבן לסחבת במתן פסק דין על-ידי שידלובסקי אור תובע פיצויים על נזקים שנגרמו לו. השופט גל, מתברר עוד, ביקש להיפגש עם התובע כדי לגבש פשרה, בזמן שבעלה תומך בו לתפקיד היועץ.

סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להיות גלוי לחברי הוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. ועוד מתברר, שהשופטת בדימוס מועסקת בחוזה אישי כיועצת בפרויקט המחשוב של הנהלת בתי המשפט, שבראשו עומד כאמור השופט גל.

שוב, סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להי ות גלוי לחברה ולוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. בשבילה, זה "ריקוד" על הדם, רעות לב, צרות עין ומכירת סיפורים בשביל להעלות את הרייטינג. אנחנו רק יכולים לתאר לעצמנו מה היתה חושבת שידלובסקי אור על ניגוד עניינים כזה אם הוא היה מיוחס לעורך דין מהסקטור הפרטי. אל דאגה, סביר שהיא היתה קורעת לו את הצורה.

בית הנהלת בתי המשפט לחברת חשמל

ובכן, כדי לברר אם שידלובסקי אור צודקת בטענותיה, החלטנו לנסות ולהתמודד עם כמה מהציטוטים המדהימים ("הארץ", 23.11.2009), שהיא העניקה לתקשורת הרעה והצהובה, על בסיס השוואה, שכנראה שידלובסקי אור לא ממש תאהב.

החלטנו להשוות את הנהלת בתי המשפט לחברת החשמל. בשבילנו, שניהם מוסדות מהסוג שאמור לשרת את הצרכן. חברת החשמל אמורה להעניק שירותי חשמל ראויים לאזרחי מדינת ישראל והנהלת בתי המשפט אמורה להעניק שירותי שיפוט ראויים לאזרחי מדינת ישראל.

לחברת החשמל, נו, אתם כבר יודעים, יש תדמית נוראה בציבור. אומרים שהיא חברה מנופחת בעובדים, מושחתת, נפוטיסטית, אבל לפחות, כך אנו חושבים, היא מעניקה שירותי חשמל ברמה די גבוהה לצרכניה. מה אומר הציבור על הנהלת בתי המשפט? והאם הוא מרוצה משירותי השיפוט שהיא אמורה להעניק לו? הבה ונבדוק את זה יחדיו באמצעות עדותה של שידלובסקי אור.

  1. 1. "ההתקשרות שלי עם הנהלת בתי המשפט היא בזכות ולא בחסד. אני רצה מבית משפט לבית משפט, עובדת בשטח. אני הייתי השופט הממוחשב הראשון, שעוד בשנת 1993 השתמש במחשב עם וידיאו. אני מכירה את כל התוכנות של בית המשפט, כל ההטמעות של המערכת הממוחשבת הועברו דרכי"

    אנחנו מניחים שגם אורי יוגב, יובל רכלבסקי ואליהו סברלדוב חושבים שההתקשורת של חברת החשמל איתם כיועצים היא בזכות ולא בחסד. שלושתם תותחים, עובדים בשטח, עוברים ממשרד למשרד כדי לשרת את החברה.

    הם מכירים את כל החבר'ה בשטח, יוגב מקורב לנתניהו ויוצא ובא במשרדים הממשלתיים ואין כמוהו מתאים לייעץ לחברת החשמל.

    גם רכלבסקי, היועץ לשינוי מבני והמו"מ עם העובדים, הוא תותח בתחומי יחסי עבודה ושימש בעבר כממונה על השכר. וגם סברלדוב, היועץ החיצוני למנכ"ל בענייני ביקורת פנים, הרי עבד בחברת החשמל כמבקר פנים ומכיר היטב את כל ההטמעות, בדיוק כמו ששידלובסקי אור מכירה את מערכת המשפט על בוריה. בהבדל אחד, מבקר המדינה עומד כנראה לקבוע שחברת החשמל העסיקה את חבורת היועצים ללא בקרה על תוצרי עבודתם, ללא מכרז, ללא מינהל תקין וללא מכרז.

    ולכן, כדי שלא יתגנב ללבנו חשש, קל שבקלים, ששידלובסקי אור זכתה בהתקשרות שלה בחסד, היא חייבת לדעתנו לדרוש ממבקר המדינה לבצע בדיקה מקיפה בנושא גם בהנהלת בתי המשפט כדי שהציבור יידע שהיא קיבלה את ההתקשרות בזכות כישורי המחשוב הנהדרים שלה. המבקר יבדוק את החוזה עם שידלובסקי אור כדי שהציבור יידע איך בדיוק נעשתה ההתקשרות עימה, ועם יועצים נוספים, אם יש כאלה.

    אנחנו בטוחים שהממצאים יהיו מעניינים, כי בין מספרי התקציב של הנהלת בתי המשפט, שעומד על סכום עצום של כ-1.1 מיליארד שקל בשנה, מסתתרים לא מעט הוצאות שהציבור ישמח לדעת עליהן.

    ובכלל, אולי ראוי שלינדנשטראוס יבצע בדיקה עד כמה המערכת המשפטית היא נפוטיסטית. כלומר, כיצד הגיעו הבנים והבנות של השופטים להתמחויות יוקרתיות אצל שופטי עליון והאם המערכת המשפטית לא מתנהגת כחברה סגורה, שדואגת, פחות או יותר, לחבריה.

    עד כמה המינויים של אנשים במערכת הם לא רק או בגלל הכישורים אלא אולי משום שהם "חברים של". אנו בטוחים שהציבור ישמח לקבל תמונה מלאה על רשת הקשרים בתוך מערכת המשפט, רק שאנחנו מסופקים אם לינדנשטראוס, בשר מבשרה של המערכת, יפנה עורף נגדה.

רוע מוכר עיתונים

  1. "אני לא מאחלת לאף אחד שתהיה הזדמנות לרקוד על הדם שלו, כפי שרקדו על הדם שלנו. הרוע מוכר עיתונים"

    האמירה הזו של שידלובסקי אור ממחישה עד כמה גובר והולך הניתוק של מערכת המשפט מהציבור. מה שהכי מדאיג במצב הנוכחי הוא מידת ההכחשה הגדולה בקרב אנשים רבים כל-כך במערכת המשפטית, אנשים מסוגם של שידלובסקי אור. מי בדיוק רוקד על הדם של מי?

    האם סיפור לגיטימי של ניגוד עניינים לכאורה של שופטת בדימוס הוא ריקוד על הדם, או שאסור, פשוט אסור, להטיל דופי בחבורה של אנשים שמורמת מהעם? האם שידלובסקי אור חיה בתוך עמה, או שהיא פועלת רק למען עצמה? האם שידלובסקי אור לא הבחינה שמידת האמון של הציבור במערכת המשפט הולכת ומידרדרת מסקר לסקר? האם היא לא שמה לב שהציבור פשוט לא סומך על מערכת המשפט שלו?

    אם היא חושבת שזה רק הרוע שמוכר עיתונים, או אולי המערכת המשפטית נוטה לרקוד על דמם של נאשמים וזכאים כאחד, בעינויי דין מתמשכים של שנים על גבי שנים? האם היא מודעת לכך בתקופה הזו הנאשמים לעתים מאבדים את פרנסתם, את עולמם, רק משום שהמערכת המשפטית עסוקה כל-כך בעצמה ולא בשירות לצרכניה, האזרחים שרוקדים להם על הדם?

מסמרי שיער

  1. "יש לי סיפורים מסמרי שיער על כל אחד מהאנשים שנזכרו בכתבות האלה עלינו"

    זו אחת האמירות החמורות שאמרה שופטת בדימוס בשנים האחרונות. שידלובסקי אור אומרת בעצם שהיא מחזיקה בבטנה "סיפורים מסמרי שיער" על קולגות שלה ובעצם מעידה עד כמה המערכת המשפטית בעייתית מבפנים.

    כדי לשרת את הציבור היא חייבת לפנות למבקר כדי לשתף אותו ואותנו בסיפורים המזעזעים, רק כדי לממש את הציטוט הידוע של שופט בית המשפט העליון בארה"ב, השופט לואיס ברנדייס, מ-1914: "אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר".

    האם שידלובסקי אור תחשוף לאור השמש ולאור המנורה את הסיפורים מסמרי השיער האלה?

eli@globes.co.il

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

המלחמה שבה כולם מנחשים מה טראמפ יעשה, ומנסים להרוויח מזה כסף

בשוקי המניות והנפט בארה"ב נרשמה השבוע פעילות חריגה לפני הודעת טראמפ באשר לשיחות עם איראן, שעוררה חשדות לשימוש במידע פנימי ● עוד קדמו לכך טענות ערב המלחמה סביב המסחר בפולימרקט, פלטפורמת ההימורים המבוססת על חוכמת המונים ולעתים גם על מידע פנים ● כיצד נערכים להתמודד עם התופעה?

מייסדי Notraffic: מימין אור סלע, אוריאל כץ, טל קרייזלר / צילום: הדר גולן

החברה הישראלית שמשחררת פקקי תנועה בארה"ב בגיוס ענק

חברת נו טראפיק מספקת מערכת משולבת חומרה ותוכנה שמאפשרת לצמתי דרכים לתעדף תנועה בכיוונים מסוימים ובכך לשחרר פקקי תנועה ● היום הודיעה החברה על גיוס של 90 מיליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

למרות הביקורות, פשרה נוספת במתווה החל"ת אושרה ותעלה היום להצבעה

תקופת הזכאות לחל"ת קיבלה קיצור נוסף: מ-14 ימים ל-10 ימים בלבד ● בנוסף למתווה החל"ת, ההצעה כוללת מספר הקלות נוספות, ביניהן ביטול הדרישה לניצול ימי חופשה כתנאי לקבלת דמי אבטלה, תוספת ימי חל"ת למי שניצל את מלואם ב"עם כלביא", ומסלול מיוחד לעובדים שעתיים ● ההצבעה צפויה לעלות היום לקריאה שנייה ושלישית

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מחירי הנפט צנחו הלילה, החוזים העתידיים על וול סטריט עולים

ירידת מחירי הנפט מגיעה לאחר הכרזת טראמפ על "מתנה" מאיראן שתקל על שוק האנרגיה ● מגמה חיובית באסיה: הניקיי בכ-2.9%, הקוספי מזנק בכ-2%, השנזן עולה ב-1.3% ● החוזים העתידיים על וול סטריט בעלייה של עד 0.8%

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן גילתה את נקודת התורפה של העולם. האם אירופה תשים לזה סוף?

משבר האנרגיה המתחולל בשל חסימת מצר הורמוז והפגיעה בתשתיות במפרץ מטלטלים את העולם כולו ● בינתיים, אירופה מנסה להאיץ הקמת רשתות חשמל מאוחדות ופרויקטים גרעיניים, אך מגלה שהחלופות לעקיפת איראן מוגבלות, יקרות וחשופות לאיומים

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters

נביא הזעם של השווקים בתחזית מפתיעה ליום שאחרי המלחמה באיראן

למרות הסיכונים המיידיים ואי הוודאות סביב תוצאות הלחימה, מנכ"ל ג'יי פי מורגן, ג’יימי דיימון, מעריך כי המלחמה עשויה דווקא לשפר את סיכויי השלום במזרח התיכון בטווח הארוך ● לדבריו, שינוי בגישת מדינות האזור לצד אינטרסים כלכליים משותפים עשוי לדחוף ליציבות ● במקביל, הוא מזהיר מהיחלשות ארה"ב ומהתלות בסין

מוחמד אל עריאן / צילום: Reuters, REUTERS

הכלכלן המוערך שטוען: המלחמה לא עומדת להסתיים כל כך מהר

הכלכלן המוערך מוחמד אל עריאן מזהיר מהלם כלכלי עולמי שלא יפגע רק בתחום האנרגיה כתוצאה מפגיעת המלחמה במדינות המפרץ ● לדבריו, ההשקעות הגלובליות של המדינות, שהפכו בשנים האחרונות למשמעותיות ביותר, עומדות כעת בסכנה

עבודה מהבית עם הילדים / צילום: Shutterstock

משרד האוצר: פריון ההורים נפגע רק ב-10%. מומחים מציגים תמונה שונה

באוצר מעריכים כי הורים העובדים מהבית עם ילדיהם מאבדים רק 10% מיעילותם לעומת עובדים ללא ילדים ● אולם מומחים טוענים כי הנתון אופטימי מדי ומבוסס על ניסיון העבר מימי הקורונה

מקס סטוק / צילום: מירו ממן

הלקוחות נוהרים, אבל זו גם מניה אטרקטיבית במיוחד במשברים

מקס סטוק הפכה משם נרדף לחנות זולה של מוצרים לבית ופנאי - לאימפריית קמעונאות ● מגוון המוצרים הייחודי ויעילות תפעולית מסייעים לה לצמוח בתקופה המתוחה, אבל היא לא משחקת במגרש ריק: המתחרים כבר נערכים על הקווים ● האם המניה תמשיך להוות "נכס הגנתי" בתיק? ● ניתוח חברה, מדור חדש

יובל שרף ויפתח קליין בקמפיין שופרסל יובל שרף ויפתח קליין בקמפיין שופרסל / צילום: צילום מסך

שופרסל מחזקת את הפעילות הפיננסית, ומשיקה אפליקציה חדשה

הקבוצה מרחיבה את הפעילות הפיננסית עם אפליקציית "תו הזהב" שמרכזת שוברים, הטבות וכרטיסי אשראי ● המהלך מגיע על רקע התחרות הגוברת בתחום המתנות הדיגיטליות, עם כניסת שחקנים כמו פייבוקס והפניקס

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

סיילספורס משקיעה עשרות מיליוני דולרים במתחרה הישראלית החדשה של וויז

השקעה של עשרות מיליוני דולרים מסיילספורס מקפיצה את שווי יוניקורן הסייבר אפווינד ל־1.6 מיליארד דולר ● ענקיות הענן מחפשות אלטרנטיבה עצמאית לוויז, והחברה הישראלית נהנית מהסכמי אינטגרציה עם אמזון ומגעים עם מיקרוסופט ● במקביל היא מציגה יחד עם אנבידיה פתרון לאיום חדש ועולה בתחום הבינה המלאכותית

אנשים במקלט / צילום: ap, Oded Balilty

איך בנוי המרחב המוגן, וממה הוא חסין?

כולם יודעים שבעת אזעקה צריך ללכת למרחב המוגן, אבל כיצד הוא פועל? ● וגם: האם יש סוג מסוים שמבטיח הגנה טובה יותר מהאחרים? ● שאלת השעה

הטלפון שלכם עבר לבד לשעון קיץ? זו הסיבה

שיבושי GPS מכוונים שנועדו לפגוע באיומים אוויריים גורמים לכך שמכשירים מזהים את מיקום המשתמש במדינות שכנות ומקדימים את השעה בהתאם ● וגם: ויזה משיקה פיילוט עולמי למסחר מבוסס סוכני AI - וגם ישראל בפנים ● אירועים ומינויים

הפערים בין עשירים לעניים העמיקו / צילום: Shutterstock

הפערים בין עשירים לעניים בישראל הצטמצמו? מחקר חדש מגלה בדיוק ההפך

מדדי אי־השוויון בהכנסה ובצריכה כללית מראים אומנם ירידה בפערים, אך מחקר חדש של מוסד שורש למחקר כלכלי־חברתי חושף כי הפערים בצריכה הבסיסית נותרו עמוקים ואף התרחבו בעשורים האחרונים ● באיזה ענף הפערים הכי משמעותיים?

מילואימניקים / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בנק ישראל מזהיר: הצעירים שנקראים פעם אחר פעם למילואים לא ממהרים לחפש עבודה קבועה

בנק ישראל חשף כי עלות השכר והמענקים ב–2025 עמדה על 27 מיליארד שקל ● עם זאת, ישנן עלויות נלוות כמו פגיעה בפריון, לחצי אינפלציה ומחסור קריטי בעובדים ● בצל המלחמה באיראן, מספר המגויסים צמח פי כמה, וההשלכות עשויות להיות כבדות ● המלצה מרכזית: גיוס חרדים

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני / צילום: Reuters, Marco Iacobucci

החוקה מעל הפוליטיקה: מדוע האיטלקים דחו את "המהפכה המשפטית" של מלוני

למרות רוב בפרלמנט וניסיון לרכך את ההצעה, הציבור האיטלקי בלם את השינויים המוצעים במערכת המשפט ● המהלך נתפס כפוליטי וככזה שפוגע בחוקה, ומיליוני מצביעי ימין נטשו את הקואליציה במשאל העם ● כעת, ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני ניצבת מול מנדט סדוק ואופוזיציה שנהנית מרוח גבית לקראת הבחירות הקרובות

אילוסטרציה: איל יצהר

עו"ד שביצע הונאות נדל"ן וגזל קרקעות וכספים במשך 16 שנים נשלח ל-6 שנות מאסר

עו"ד שכיב אבו רוקון הורשע, במסגרת הסדר טיעון ועפ"י הודאתו, בשורה ארוכה של עבירות מרמה, זיוף ועבירות מס באחת מפרשות הונאות המקרקעין הנרחבות שנחשפו בשנים האחרונות ● השופטת: "מעשיו אופיינו בתעוזה רבה, והוא לא פסח על בעלי קרקע שנפטרו ועל כאלה שגרים בחו"ל ונמצאים במצב סיעודי"

מזרחי טפחות והפועלים / צילום: איל יצהר, איל הצפון

פועלים ומזרחי טפחות יצאו בהטבה מיוחדת. בדקנו מי עדיף

בחודשים האחרונים הבנקים הפועלים ומזרחי טפחות הציעו ללקוחות מענק כספי עבור ילדים ● הפועלים הציע 500 שקל, לעומת 1,000 שקל בבנק מזרחי, אך ההטבה של בנק הפועלים מוצעת להיקף גדול יותר של לקוחות ● וגם: האותיות הקטנות מאחורי ההצעות המפתות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

הפסקת אש? לא כולם ממהרים לפתוח את השמפניות

אנליסטים מדגישים כי למרות הצהרותיו החוזרות של דונלד טראמפ על התקדמות בשיחות עם איראן, בשלב זה הן אינן מגובות באישורים רשמיים, בלוחות זמנים או בצעדים מעשיים מצד איראן

כותרות העיתונים בעולם

"פגם יסודי בהכנה למלחמה": ההימור של ישראל שהתברר כשגוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שיחות חשאיות במצרים שכנעו את טראמפ לשנות כיוון כלפי איראן, פקיסטן מתווכת בין ארה"ב לאיראן כי יש לה הרבה מה להפסיד מהמשך המלחמה, וישראל העריכה לפני תחילת המלחמה שניתן להצית מרד פנימי שיוביל להפלת השלטון • כותרות העיתונים בעולם