גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותאלי ציפורי

הניתוק של שידלובסקי-אור

מתקפת השופטת על התקשורת ממחישה את ניכור מערכת המשפט מהציבור

השופטת בדימוס מיכאלה שידלובסקי אור, אשתו של יו"ר הוועדה לאיתור היועץ המשפטי לממשלה, השופט בדימוס תיאודור אור, רותחת על התקשורת. עד כדי רותחת, עד כדי כך חושבת שעשו להם עוול, עד כדי כך בטוחה ששפכו את דמם ורקדו עליו, שהחליטה לשתף את התקשורת בכאבה במפגן ציטוטים יוצא דופן.

מה שהרתיח את שידלובסקי אור הם הפרסומים המאוד לגיטימיים של "הארץ" ו"מעריב" על קשריה של משפחת אור עם השופט משה גל, מנהל מערכת בתי המשפט, ששמו עלה כאחד המועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

מתברר כי השופט גל פועל למחיקת תביעת רשלנות שהוגשה נגד משרד המשפטים, תביעה שבה מככבת לא אחרת מאשר שידלובסקי אור. עורך דין שהיה קורבן לסחבת במתן פסק דין על-ידי שידלובסקי אור תובע פיצויים על נזקים שנגרמו לו. השופט גל, מתברר עוד, ביקש להיפגש עם התובע כדי לגבש פשרה, בזמן שבעלה תומך בו לתפקיד היועץ.

סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להיות גלוי לחברי הוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. ועוד מתברר, שהשופטת בדימוס מועסקת בחוזה אישי כיועצת בפרויקט המחשוב של הנהלת בתי המשפט, שבראשו עומד כאמור השופט גל.

שוב, סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להי ות גלוי לחברה ולוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. בשבילה, זה "ריקוד" על הדם, רעות לב, צרות עין ומכירת סיפורים בשביל להעלות את הרייטינג. אנחנו רק יכולים לתאר לעצמנו מה היתה חושבת שידלובסקי אור על ניגוד עניינים כזה אם הוא היה מיוחס לעורך דין מהסקטור הפרטי. אל דאגה, סביר שהיא היתה קורעת לו את הצורה.

בית הנהלת בתי המשפט לחברת חשמל

ובכן, כדי לברר אם שידלובסקי אור צודקת בטענותיה, החלטנו לנסות ולהתמודד עם כמה מהציטוטים המדהימים ("הארץ", 23.11.2009), שהיא העניקה לתקשורת הרעה והצהובה, על בסיס השוואה, שכנראה שידלובסקי אור לא ממש תאהב.

החלטנו להשוות את הנהלת בתי המשפט לחברת החשמל. בשבילנו, שניהם מוסדות מהסוג שאמור לשרת את הצרכן. חברת החשמל אמורה להעניק שירותי חשמל ראויים לאזרחי מדינת ישראל והנהלת בתי המשפט אמורה להעניק שירותי שיפוט ראויים לאזרחי מדינת ישראל.

לחברת החשמל, נו, אתם כבר יודעים, יש תדמית נוראה בציבור. אומרים שהיא חברה מנופחת בעובדים, מושחתת, נפוטיסטית, אבל לפחות, כך אנו חושבים, היא מעניקה שירותי חשמל ברמה די גבוהה לצרכניה. מה אומר הציבור על הנהלת בתי המשפט? והאם הוא מרוצה משירותי השיפוט שהיא אמורה להעניק לו? הבה ונבדוק את זה יחדיו באמצעות עדותה של שידלובסקי אור.

  1. 1. "ההתקשרות שלי עם הנהלת בתי המשפט היא בזכות ולא בחסד. אני רצה מבית משפט לבית משפט, עובדת בשטח. אני הייתי השופט הממוחשב הראשון, שעוד בשנת 1993 השתמש במחשב עם וידיאו. אני מכירה את כל התוכנות של בית המשפט, כל ההטמעות של המערכת הממוחשבת הועברו דרכי"

    אנחנו מניחים שגם אורי יוגב, יובל רכלבסקי ואליהו סברלדוב חושבים שההתקשורת של חברת החשמל איתם כיועצים היא בזכות ולא בחסד. שלושתם תותחים, עובדים בשטח, עוברים ממשרד למשרד כדי לשרת את החברה.

    הם מכירים את כל החבר'ה בשטח, יוגב מקורב לנתניהו ויוצא ובא במשרדים הממשלתיים ואין כמוהו מתאים לייעץ לחברת החשמל.

    גם רכלבסקי, היועץ לשינוי מבני והמו"מ עם העובדים, הוא תותח בתחומי יחסי עבודה ושימש בעבר כממונה על השכר. וגם סברלדוב, היועץ החיצוני למנכ"ל בענייני ביקורת פנים, הרי עבד בחברת החשמל כמבקר פנים ומכיר היטב את כל ההטמעות, בדיוק כמו ששידלובסקי אור מכירה את מערכת המשפט על בוריה. בהבדל אחד, מבקר המדינה עומד כנראה לקבוע שחברת החשמל העסיקה את חבורת היועצים ללא בקרה על תוצרי עבודתם, ללא מכרז, ללא מינהל תקין וללא מכרז.

    ולכן, כדי שלא יתגנב ללבנו חשש, קל שבקלים, ששידלובסקי אור זכתה בהתקשרות שלה בחסד, היא חייבת לדעתנו לדרוש ממבקר המדינה לבצע בדיקה מקיפה בנושא גם בהנהלת בתי המשפט כדי שהציבור יידע שהיא קיבלה את ההתקשרות בזכות כישורי המחשוב הנהדרים שלה. המבקר יבדוק את החוזה עם שידלובסקי אור כדי שהציבור יידע איך בדיוק נעשתה ההתקשרות עימה, ועם יועצים נוספים, אם יש כאלה.

    אנחנו בטוחים שהממצאים יהיו מעניינים, כי בין מספרי התקציב של הנהלת בתי המשפט, שעומד על סכום עצום של כ-1.1 מיליארד שקל בשנה, מסתתרים לא מעט הוצאות שהציבור ישמח לדעת עליהן.

    ובכלל, אולי ראוי שלינדנשטראוס יבצע בדיקה עד כמה המערכת המשפטית היא נפוטיסטית. כלומר, כיצד הגיעו הבנים והבנות של השופטים להתמחויות יוקרתיות אצל שופטי עליון והאם המערכת המשפטית לא מתנהגת כחברה סגורה, שדואגת, פחות או יותר, לחבריה.

    עד כמה המינויים של אנשים במערכת הם לא רק או בגלל הכישורים אלא אולי משום שהם "חברים של". אנו בטוחים שהציבור ישמח לקבל תמונה מלאה על רשת הקשרים בתוך מערכת המשפט, רק שאנחנו מסופקים אם לינדנשטראוס, בשר מבשרה של המערכת, יפנה עורף נגדה.

רוע מוכר עיתונים

  1. "אני לא מאחלת לאף אחד שתהיה הזדמנות לרקוד על הדם שלו, כפי שרקדו על הדם שלנו. הרוע מוכר עיתונים"

    האמירה הזו של שידלובסקי אור ממחישה עד כמה גובר והולך הניתוק של מערכת המשפט מהציבור. מה שהכי מדאיג במצב הנוכחי הוא מידת ההכחשה הגדולה בקרב אנשים רבים כל-כך במערכת המשפטית, אנשים מסוגם של שידלובסקי אור. מי בדיוק רוקד על הדם של מי?

    האם סיפור לגיטימי של ניגוד עניינים לכאורה של שופטת בדימוס הוא ריקוד על הדם, או שאסור, פשוט אסור, להטיל דופי בחבורה של אנשים שמורמת מהעם? האם שידלובסקי אור חיה בתוך עמה, או שהיא פועלת רק למען עצמה? האם שידלובסקי אור לא הבחינה שמידת האמון של הציבור במערכת המשפט הולכת ומידרדרת מסקר לסקר? האם היא לא שמה לב שהציבור פשוט לא סומך על מערכת המשפט שלו?

    אם היא חושבת שזה רק הרוע שמוכר עיתונים, או אולי המערכת המשפטית נוטה לרקוד על דמם של נאשמים וזכאים כאחד, בעינויי דין מתמשכים של שנים על גבי שנים? האם היא מודעת לכך בתקופה הזו הנאשמים לעתים מאבדים את פרנסתם, את עולמם, רק משום שהמערכת המשפטית עסוקה כל-כך בעצמה ולא בשירות לצרכניה, האזרחים שרוקדים להם על הדם?

מסמרי שיער

  1. "יש לי סיפורים מסמרי שיער על כל אחד מהאנשים שנזכרו בכתבות האלה עלינו"

    זו אחת האמירות החמורות שאמרה שופטת בדימוס בשנים האחרונות. שידלובסקי אור אומרת בעצם שהיא מחזיקה בבטנה "סיפורים מסמרי שיער" על קולגות שלה ובעצם מעידה עד כמה המערכת המשפטית בעייתית מבפנים.

    כדי לשרת את הציבור היא חייבת לפנות למבקר כדי לשתף אותו ואותנו בסיפורים המזעזעים, רק כדי לממש את הציטוט הידוע של שופט בית המשפט העליון בארה"ב, השופט לואיס ברנדייס, מ-1914: "אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר".

    האם שידלובסקי אור תחשוף לאור השמש ולאור המנורה את הסיפורים מסמרי השיער האלה?

eli@globes.co.il

עוד כתבות

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

"אם ניר צוק היה בארץ, זה היה נסגר": מאחורי הקלעים של קריסת עסקת ישראכרט ובנק אש

לאחר שעסקת רכישת הבנק הדיגיטלי אש בידי ישראכרט תמורת חצי מיליארד שקל עלתה על שרטון בשוק יש מי שתולים את הכישלון בחוסר בשלות טכנולוגית ומסחרית מצד הבנק הדיגיטלי, בעוד אחרים מעריכים: "אם ניר צוק היה בארץ, העסקה הייתה נסגרת"

סאטיה נאדלה, אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילומים: AP

פרמיה של 20%: הבנק שממליץ על שלוש ענקיות הטכנולוגיה

האנליסטים של בנק אוף אמריקה עדיין שוריים על אלפאבית, מיקרוסופט וטסלה ● אך מזהירים: לאחר ההשקעות העצומות והציפיות הגבוהות, יש מעט מקום לטעויות

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם, ''ג'רוזלם פוסט''

חמישה מחברי המל”ג הודיעו על פרישה בעקבות חוק ההפרדה המגדרית באקדמיה

חמישה מחברי המועצה להשכלה גבוהה הודיעו על התפטרות במחאה על החוק המרחיב את האפשרות ללימודים בהפרדה מגדרית ● לדבריהם, מדובר בהתערבות חסרת תקדים בעצמאות המל"ג שעלולה לפגוע במעמד האקדמיה, בשוויון ובהזדמנויות לנשים

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

לא עדכנה על העלאת תעריף כנדרש: אושרה הגשת ייצוגית נגד פלאפון

בבקשה לניהול התביעה הייצוגית נטען כי פלאפון העלתה מחירים ללקוחות ללא הודעה כנדרש בחוק הגנת הצרכן ● התובעים טוענים כי יש לחייב את החברה להשיב ללקוחות את ההפרש בין המחירים ● הערכת שווי הפיצוי, במקרה שהתביעה תתקבל, עומדת על עשרות מיליוני שקלים

משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק המשרדים מתכווץ: התחלות הבנייה בקצב הנמוך ביותר זה 17 שנה

ברבעון הראשון החלה בנייתם של 53,128 מ"ר משרדים בכל רחבי הארץ, קצב שנתי של קצת יותר מ־200 אלף מ"ר ● ב־2025 היקף התחלות הבנייה למשרדים הסתכם בכ־560 אלף מ"ר, ובתחילת העשור הקצב הגיע ליותר ממיליון מ"ר בשנה

המשחק של צרפת מול אנגליה, אמש / צילום: ap

אחרי שלושה ניצחונות – המודל שפספס את המנצחת של המונדיאל

שלוש תחזיות מוצלחות הפכו את מודל המונדיאל של הכלכלן יואכים קלמנט לאחד המסקרנים בעולם הספורט ● הפעם המודל סימן את הולנד, שהודחה בשלבים המוקדמים כזוכה – והמודל שסחף תשומת לב עולמית הגיע לסוף רצף ההצלחות שלו

היילי סטיבנס / צילום: ap, Jose Juarez

התקווה הגדולה של ישראל במפלגה הדמוקרטית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב תתקשה מאוד להשמיד את האתר האסטרטגי החשוב של איראן, ההסכם הביטחוני הגדול בין מצרים וטורקיה, וחברת הקונגרס הפרו-ישראלית היילי סטיבנס מנסה לזכות בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לסנט במישיגן ● כותרות העיתונים בעולם    

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

ההטבה תצומצם, ורכבי הפלאג־אין יתייקרו: נוסחת הזיהום החדשה שמקדם האוצר

רכבי הפלאג־אין הפכו ללהיט של ענף הרכב הישראלי, מגמה שעולה למדינה מאות מיליוני שקלים בשל הטבת המס הירוק ● במשרד האוצר מצאו פתרון: שינוי נוסחת הזיהום החל מ־2027, כך שהיקף ההטבה יצומצם ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הוא יתבצע, וכיצד יושפעו הצרכנים?

קמפיין ההשפעה של ישראל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הניסוי הישראלי לשינוי דעת הקהל בארה"ב שמוערך ב־50 מיליון דולר

ממשלת ישראל מנסה לשקם את תדמיתה בארה"ב בעזרת משפיענים, מקורבי טראמפ ומיליוני הודעות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

היום שאחרי אל על: התפקיד החדש של דינה בן טל גננסיה

דינה בן טל גננסיה, לשעבר מנכ"לית אל על, מצטרפת כדח"צית לנופר אנרג'י ● המינוי מגיע בתקופה של תנופה עסקית בחברה, שמנייתה זינקה בכ-89% מתחילת השנה

שר התקשורת שלמה קרעי במליאת הכנסת, ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך ערוץ הכנסת

חוק השידורים של השר קרעי מגיע לבג"ץ. שורה של בעיות נמצאות במוקד

זמן קצר אחרי שרפורמת השידורים עברה בכנסת הוגשו מספר עתירות בנושא לבג"ץ, שהיום הקפיא חלקים ממנה וקבע דיון המשך לשבוע הבא ● מי המרוויחים הגדולים מחוק השידורים, מי צפוי להפסיד, ולאן נעלמה הבשורה הצרכנית של שידורי הספורט?

קופת גמל להשקעה. למי זה מתאים? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

קופות גמל להשקעה: מי מוביל בתשואות, והאם זה בכלל משתלם?

קופות גמל להשקעה מציעות לחוסכים דרכן אפשרות לפטור ממס רווחי הון אחרי גיל 60 - בתנאי אחד ● למי המוצר מתאים, איך מפקידים ומתי אפשר למשוך את הכסף? ● גלובס עושה סדר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

איך יגיבו מניות השבבים בת"א למפולת, והסקטור שמתחמם בוול סטריט

ההסלמה בין ארה"ב ואיראן עולה מדרגה נוספת, בעוד מתפרסמים דיווחים על היערכות להרחבת הלחימה ● מניות השבבים נכנסו רשמית לשוק דובי ● הבנק המרכזי האירופי יפרסם החלטת ריבית, בארה"ב המשקיעים חוששים מהעלאה מפתיעה ● כלכלנים מעריכים כי האינפלציה בישראל בדרך להיפוך מגמה ● וגם: הסקטור שמככב לאחרונה בוול סטריט צפוי להמשיך בראלי שלו ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

רון יקותיאל, אמנון שעשוע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: איל יצהר, אלעד מלכה

"אין הרבה חברות כמוה בשווי כזה": למה מניית טבע לא מפסיקה לרדת?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • האנליסטים חלוקים לגבי עתידה של מובילאיי לקראת הדוחות השבוע ● בקרן הגידור מסבירים למה טבע דווקא שווה "קנייה" ומחיר יעד גבוה ב-31% מהשוק ● וגם: איזה מנוע צמיחה עשוי להזניק את מניית קלטורה אחרי התנודתיות החדה?

המטה הלאומי לבינה מלאכותית / צילום: Shutterstock

המטה הלאומי לבינה מלאכותית פונה לציבור: מה תרצו מה-AI שלכם?

המטה הלאומי לבינה מלאכותית במשרד רה"מ מנסה למפות את האתגרים הלאומיים הבוערים, שפתרונם באמצעות טכנולוגיות AI עשוי להביא לאימפקט ממשי ● וגם: הנשיא יצחק הרצוג ביקר במיצג "מפה נקום" של זיו קורן ונעם חורב, והפניקס אירחה את תצוגת הגמר של בוגרי מכללת שנקר ● אירועים ומינויים

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

לקראת הנפקת ענק: אנתרופיק מציעה 600 אלף דולר למי שיעצב את הנרטיב שלה בוול סטריט

אנתרופיק מתכוננת להנפקה ומגייסת מנהל יחסי משקיעים בשכר של 600 אלף דולר בשנה ● במקביל, החברה מחזקת את שורותיה עם בכירים חדשים ממתחרות ומשקיעה מיליארדים בהרחבת כוח המחשוב שלה ● לפי הדיווחים, אנתרופיק עשויה לצאת להנפקה כבר באוקטובר

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל: "אנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן - ערוכים לחזרה מיידית ללחימה"

הרמטכ"ל למפקדים ביהודה ושומרון: "עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ושומרים על דריכות גבוהה ● צה"ל התריע שייתכנו אזעקות בדרום הארץ בעקבות הטילים ששוגרו מאיראן לירדן ● להתרעה קדמה הודעה של שגרירות ארה"ב בירדן שטענה ש"נמלי התעופה והים בעקבה מפונים עקב 'איום ממוקד'"; בעקבה הכחישו ● עדכונים שוטפים

כבישי ישראל / צילום: שלומי יוסף

רפורמת הענק בתחבורה הציבורית תחזור לשולחן? לכנסת יש הזדמנות אחרונה

הרפורמה להקמת רשויות מטרופוליניות נחשבת לשינוי המקיף ביותר שתוכנן בתחבורה הציבורית מזה עשרות שנים ● בכירי האוצר והתחבורה מנסים להעביר אותה בוועדת ההסכמות ● המחלוקות הפוליטיות מעכבים את אישור המהלך - שנועד להפחית את עלויות הגודש בכבישים

מותגי הרכב הם האינדיקטור המובהק ביותר / צילומים: יחצ

מותג הרכב שהולך ונעלם מהכבישים אך בכל זאת זוכה לאמון הצרכנים

קטגוריית הרכב מציגה השנה פער מעניין: למרות הגידול העקבי במכירות המותגים הסיניים, הללו נדחקו הרחק מחוץ לרשימת 100 המובילים ● התופעה הזו מדגישה כי הצלחה במכירות אינה בהכרח מתורגמת לעוצמת מותג ● מדד המותגים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

80 מיליון שקל: עובדי רשות המסים בהווה ובעבר נעצרו בחשד לקבלת שוחד

מספר עובדי רשות המסים חשודים כי קיבלו שוחד ואפשרו הגשת בקשות להחזרי מס פיקטיביים בהיקף של כ-80 מיליון שקל ● כמה מהם נעצרו בפשיטה רחבת-היקף של להב 433 ורשות המסים ● גורם בכיר במשטרה: "בשלב זה נבחנת השאלה האם החשודים עבדו ככנופיה מאורגנת, או שכל אחד עבד בנפרד"