גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניתוק של שידלובסקי-אור

מתקפת השופטת על התקשורת ממחישה את ניכור מערכת המשפט מהציבור

השופטת בדימוס מיכאלה שידלובסקי אור, אשתו של יו"ר הוועדה לאיתור היועץ המשפטי לממשלה, השופט בדימוס תיאודור אור, רותחת על התקשורת. עד כדי רותחת, עד כדי כך חושבת שעשו להם עוול, עד כדי כך בטוחה ששפכו את דמם ורקדו עליו, שהחליטה לשתף את התקשורת בכאבה במפגן ציטוטים יוצא דופן.

מה שהרתיח את שידלובסקי אור הם הפרסומים המאוד לגיטימיים של "הארץ" ו"מעריב" על קשריה של משפחת אור עם השופט משה גל, מנהל מערכת בתי המשפט, ששמו עלה כאחד המועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

מתברר כי השופט גל פועל למחיקת תביעת רשלנות שהוגשה נגד משרד המשפטים, תביעה שבה מככבת לא אחרת מאשר שידלובסקי אור. עורך דין שהיה קורבן לסחבת במתן פסק דין על-ידי שידלובסקי אור תובע פיצויים על נזקים שנגרמו לו. השופט גל, מתברר עוד, ביקש להיפגש עם התובע כדי לגבש פשרה, בזמן שבעלה תומך בו לתפקיד היועץ.

סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להיות גלוי לחברי הוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. ועוד מתברר, שהשופטת בדימוס מועסקת בחוזה אישי כיועצת בפרויקט המחשוב של הנהלת בתי המשפט, שבראשו עומד כאמור השופט גל.

שוב, סוג של בעיה? סוג של ניגוד עניינים? דיווח שהיה אמור להי ות גלוי לחברה ולוועדה? לא בשביל שידלובסקי אור. בשבילה, זה "ריקוד" על הדם, רעות לב, צרות עין ומכירת סיפורים בשביל להעלות את הרייטינג. אנחנו רק יכולים לתאר לעצמנו מה היתה חושבת שידלובסקי אור על ניגוד עניינים כזה אם הוא היה מיוחס לעורך דין מהסקטור הפרטי. אל דאגה, סביר שהיא היתה קורעת לו את הצורה.

בית הנהלת בתי המשפט לחברת חשמל

ובכן, כדי לברר אם שידלובסקי אור צודקת בטענותיה, החלטנו לנסות ולהתמודד עם כמה מהציטוטים המדהימים ("הארץ", 23.11.2009), שהיא העניקה לתקשורת הרעה והצהובה, על בסיס השוואה, שכנראה שידלובסקי אור לא ממש תאהב.

החלטנו להשוות את הנהלת בתי המשפט לחברת החשמל. בשבילנו, שניהם מוסדות מהסוג שאמור לשרת את הצרכן. חברת החשמל אמורה להעניק שירותי חשמל ראויים לאזרחי מדינת ישראל והנהלת בתי המשפט אמורה להעניק שירותי שיפוט ראויים לאזרחי מדינת ישראל.

לחברת החשמל, נו, אתם כבר יודעים, יש תדמית נוראה בציבור. אומרים שהיא חברה מנופחת בעובדים, מושחתת, נפוטיסטית, אבל לפחות, כך אנו חושבים, היא מעניקה שירותי חשמל ברמה די גבוהה לצרכניה. מה אומר הציבור על הנהלת בתי המשפט? והאם הוא מרוצה משירותי השיפוט שהיא אמורה להעניק לו? הבה ונבדוק את זה יחדיו באמצעות עדותה של שידלובסקי אור.

  1. 1. "ההתקשרות שלי עם הנהלת בתי המשפט היא בזכות ולא בחסד. אני רצה מבית משפט לבית משפט, עובדת בשטח. אני הייתי השופט הממוחשב הראשון, שעוד בשנת 1993 השתמש במחשב עם וידיאו. אני מכירה את כל התוכנות של בית המשפט, כל ההטמעות של המערכת הממוחשבת הועברו דרכי"

    אנחנו מניחים שגם אורי יוגב, יובל רכלבסקי ואליהו סברלדוב חושבים שההתקשורת של חברת החשמל איתם כיועצים היא בזכות ולא בחסד. שלושתם תותחים, עובדים בשטח, עוברים ממשרד למשרד כדי לשרת את החברה.

    הם מכירים את כל החבר'ה בשטח, יוגב מקורב לנתניהו ויוצא ובא במשרדים הממשלתיים ואין כמוהו מתאים לייעץ לחברת החשמל.

    גם רכלבסקי, היועץ לשינוי מבני והמו"מ עם העובדים, הוא תותח בתחומי יחסי עבודה ושימש בעבר כממונה על השכר. וגם סברלדוב, היועץ החיצוני למנכ"ל בענייני ביקורת פנים, הרי עבד בחברת החשמל כמבקר פנים ומכיר היטב את כל ההטמעות, בדיוק כמו ששידלובסקי אור מכירה את מערכת המשפט על בוריה. בהבדל אחד, מבקר המדינה עומד כנראה לקבוע שחברת החשמל העסיקה את חבורת היועצים ללא בקרה על תוצרי עבודתם, ללא מכרז, ללא מינהל תקין וללא מכרז.

    ולכן, כדי שלא יתגנב ללבנו חשש, קל שבקלים, ששידלובסקי אור זכתה בהתקשרות שלה בחסד, היא חייבת לדעתנו לדרוש ממבקר המדינה לבצע בדיקה מקיפה בנושא גם בהנהלת בתי המשפט כדי שהציבור יידע שהיא קיבלה את ההתקשרות בזכות כישורי המחשוב הנהדרים שלה. המבקר יבדוק את החוזה עם שידלובסקי אור כדי שהציבור יידע איך בדיוק נעשתה ההתקשרות עימה, ועם יועצים נוספים, אם יש כאלה.

    אנחנו בטוחים שהממצאים יהיו מעניינים, כי בין מספרי התקציב של הנהלת בתי המשפט, שעומד על סכום עצום של כ-1.1 מיליארד שקל בשנה, מסתתרים לא מעט הוצאות שהציבור ישמח לדעת עליהן.

    ובכלל, אולי ראוי שלינדנשטראוס יבצע בדיקה עד כמה המערכת המשפטית היא נפוטיסטית. כלומר, כיצד הגיעו הבנים והבנות של השופטים להתמחויות יוקרתיות אצל שופטי עליון והאם המערכת המשפטית לא מתנהגת כחברה סגורה, שדואגת, פחות או יותר, לחבריה.

    עד כמה המינויים של אנשים במערכת הם לא רק או בגלל הכישורים אלא אולי משום שהם "חברים של". אנו בטוחים שהציבור ישמח לקבל תמונה מלאה על רשת הקשרים בתוך מערכת המשפט, רק שאנחנו מסופקים אם לינדנשטראוס, בשר מבשרה של המערכת, יפנה עורף נגדה.

רוע מוכר עיתונים

  1. "אני לא מאחלת לאף אחד שתהיה הזדמנות לרקוד על הדם שלו, כפי שרקדו על הדם שלנו. הרוע מוכר עיתונים"

    האמירה הזו של שידלובסקי אור ממחישה עד כמה גובר והולך הניתוק של מערכת המשפט מהציבור. מה שהכי מדאיג במצב הנוכחי הוא מידת ההכחשה הגדולה בקרב אנשים רבים כל-כך במערכת המשפטית, אנשים מסוגם של שידלובסקי אור. מי בדיוק רוקד על הדם של מי?

    האם סיפור לגיטימי של ניגוד עניינים לכאורה של שופטת בדימוס הוא ריקוד על הדם, או שאסור, פשוט אסור, להטיל דופי בחבורה של אנשים שמורמת מהעם? האם שידלובסקי אור חיה בתוך עמה, או שהיא פועלת רק למען עצמה? האם שידלובסקי אור לא הבחינה שמידת האמון של הציבור במערכת המשפט הולכת ומידרדרת מסקר לסקר? האם היא לא שמה לב שהציבור פשוט לא סומך על מערכת המשפט שלו?

    אם היא חושבת שזה רק הרוע שמוכר עיתונים, או אולי המערכת המשפטית נוטה לרקוד על דמם של נאשמים וזכאים כאחד, בעינויי דין מתמשכים של שנים על גבי שנים? האם היא מודעת לכך בתקופה הזו הנאשמים לעתים מאבדים את פרנסתם, את עולמם, רק משום שהמערכת המשפטית עסוקה כל-כך בעצמה ולא בשירות לצרכניה, האזרחים שרוקדים להם על הדם?

מסמרי שיער

  1. "יש לי סיפורים מסמרי שיער על כל אחד מהאנשים שנזכרו בכתבות האלה עלינו"

    זו אחת האמירות החמורות שאמרה שופטת בדימוס בשנים האחרונות. שידלובסקי אור אומרת בעצם שהיא מחזיקה בבטנה "סיפורים מסמרי שיער" על קולגות שלה ובעצם מעידה עד כמה המערכת המשפטית בעייתית מבפנים.

    כדי לשרת את הציבור היא חייבת לפנות למבקר כדי לשתף אותו ואותנו בסיפורים המזעזעים, רק כדי לממש את הציטוט הידוע של שופט בית המשפט העליון בארה"ב, השופט לואיס ברנדייס, מ-1914: "אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר".

    האם שידלובסקי אור תחשוף לאור השמש ולאור המנורה את הסיפורים מסמרי השיער האלה?

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

אילו מניות כבר לא מעניינות את המשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

גלובס התחקה אחרי המניות 'כחול לבן' שהכי עניינו את המשקיעים הישראלים בשנה החולפת ● בנק אוף אמריקה ממליץ על מניות הבנקים הישראליות ● האם כדאי לרכוש דולרים כשהשקל חזק ● וגם: רועי ורמוס שובר שתיקה

תחנת דלק בלונדון / צילום: ap, Frank Augstein

10 מיליארד אירו זה רק ההתחלה: האיחוד האירופי במשבר אנרגיה

על פי נתוני האיחוד האירופי מחירי הנפט והגז המונזל זינקו ב-60%-70% מאז תחילת המלחמה עם איראן ● לפי חישובי הנציבות האירופית, מדינות האיחוד הוציאו 24 מיליארד אירו יותר ממה שהיה צפוי על אנרגיה מאז פרוץ המלחמה

אפיקי החיסכון התאוששו מהר מחודש קשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"השווקים מתמחרים סיום מלחמה": אפיקי החיסכון התאוששו במהירות מחודש קשה

החודש שעבר היה גרוע לחוסכים בישראל, אבל באפריל התחוללה "התאוששות מטורפת - לא הספקת למצמץ והשווקים חזרו לשיא", אומרים באנליסט, שנפגע פחות במרץ ● ומה הלאה? "ארה"ב פחות יקרה ונראית בתמחורים סבירים", אומרים במור, שגם בלט לחיוב ● ומי בתחתית?

שיין פאריש

איש המודיעין שחושף: זה מה שלמדתי מהמשקיעים הגדולים בעולם

שיין פאריש, שעבד 15 שנה בגוף ביון קנדי, החל לעסוק בקבלת החלטות אחרי אסון התאומים ● בספרו "חשיבה צלולה" הוא מתרגם את מה שלמד מחתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן וממנהל ההשקעות צ'רלי מאנגר לסדרת כללים שיעזרו לשפר ביצועים ● לגלובס הוא מסביר למה החלטות יומיומיות יותר חשובות לפעמים מאלה שנחשבות הרות־גורל

אביעד מור, רועי כשר ושירה רזיאל / צילום: הילל בן אור

להסתכל למלחמה בעיניים: התערוכה המשותפת של הלוחם ואשת החייל שנפל

במרחב "בפנוכו" בתל אביב נפתחה התערוכה "לגעת באוויר חשוף", שבמקשת לתת צורה לאובן הפרטי ולשבר האישי ● וגם: ביום העצמאות חולקו עוגות של רשת רולדין לכ-4,500 עובדי המרכז הרפואי שמיר ● אירועים ומינויים

המרוץ לירח חוזר וישראל מחממת מנועים / צילום: AI GEMINI

מקיסריה לירח: מסילת הרכבת שעשויה לשבור את שוק החלל

ההצלחה של ארטמיס 2 החודש הייתה עוד שלב במסע המחודש אל הירח, וגם החברות הישראליות לא נשארות מאחור: מסילה שתזניק אספקה במהירות על־קולית, טכנולוגיה להפקת חמצן וכריית מינרלים מהאדמה ואפילו שיגור של חוות שרתים ● מושבה מחוץ לכדור הארץ היא כבר לא מדע בדיוני

מייקל ג'קסון בהופעה בימי התהילה. היעד: אייקון מופשט / צילום: Reuters, Laszlo Balogh

על "מייקל" - הסרט שיקבע את עתידו של הנכס הכי רווחי ושנוי במחלוקת

הביופיק החדש על מלך הפופ הוא חלק מאסטרטגיה רחבה שמטרתה להחזיר את המוזיקה שלו למרכז, להגדיל את ההכנסות ולהפעיל מנוע כלכלי שממשיך לייצר ערך מהמורשת שלו ● בכך הוליווד מנסה לחזק את מעמדו של מייקל ג'קסון כאחד המותגים הרווחיים בעולם המוזיקה, אחרי שחמק מציפורני תרבות הביטול

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

אינטל הציגה דוחות חזקים; המניה מזנקת בחדות במסחר המוקדם

הכנסות החברה עמדו על 13.6 מיליארד דולר, לעומת צפי של 12.3 מיליארד; הרווח - 29 סנט למניה, הרבה מעל הצפי ● המאמץ של ליפ-בו טאן בתחום חוות השרתים נושא פרי עם גידול חד של 22% בהכנסות ● לעומת זאת, פעילות הייצור עבור לקוחות חיצוניים נותרה הפסדית ● החברה מעלה תחזיות

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם ומה המילה העברית למנגל? / צילום: Shutterstock

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם, ומה המילה העברית למנגל?

מהי התחנה המזרחית ביותר של רכבת ישראל, איזה הישג רשמה הג'ודוקא רז הרשקו בשבוע שעבר, וכמה שמות יש לאריה בתנ"ך? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

היממה המדהימה של אינטל עוד לא הסתיימה

לאחר שניפצה אמש את כל התחזיות, אינטל בדרך לפתוח את יום המסחר היום בשווי של מעל ל-412 מיליארד דולר ● זו הייתה ללא ספק השנה של המנכ"ל ליפ-בו טאן, שהבין היטב את התפקיד שהחברה יכולה למלא בטרנספורמציה הדרמטית שעוברת כיום תעשיית הבינה המלאכותית ● עם צמיחה של 81% מאז תחילת השנה, ובסך-הכול 224% בשנה האחרונה

יירוטים של טילים (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

חיזבאללה שוב הפר את הפסקת האש: 2 רקטות שוגרו לגליל

טראמפ: איראן מתכננת להגיש הצעה שתתן מענה לדרישות שלנו ● נשיא איראן ביקש מהאזרחים להפחית בצריכת האנרגיה: "במקום 10 - תדליקו רק שני נורות, מה הבעיה?" ● צה"ל תקף משגרים של חיזבאללה בשלושה מרחבים בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

פלה פאד קין של ''בית תאילנדי'' / צילום: יהונתן בן חיים

יריב מלילי חוגג 30 שנה לבית תאילנדי: "הכסף לא מניע אותי"

יריב מלילי הקים עם אשתו לק את "בית תאילנדי" והביא לתל אביב טעמים וריחות שלא היו פה ● עכשיו הם חוגגים למסעדה 30 שנה, פותחים את הבר "נאי" ובקרוב גם מסעדה חדשה במלון "פאבליקה" בהרצליה, בהשקעה של יותר מ־10 מיליון שקל: "קנינו מכולות בהון תועפות" ● והוא לא מתכוון להוריד רגל מהגז: "גם אחרי 30 שנה אין ודאות. יש רק פאשן משוגע לעשות משהו"

איתן זינגר, מנכ''ל סיבוס / צילום: רמי זרנגר

"ראינו גם מקרים של 2,500 שקל": מנכ"ל סיבוס חושף כמה מקבלים בכל ענף

כשאיתן זינגר נכנס לכיסא מנכ"ל חברת ההטבות לעובדים סיבוס, היא נחשבה לשחקן משני ולא מאוד רלוונטי. היום הוא חולש על 60% מהשוק, ולדבריו הקפיץ את ההכנסות פי שלושה ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לתחרות החדשה מכיוון וולט בנפיטס, הטלפון מרותי ברודו, מה הישראלים מזמינים הכי הרבה, ולמה המוסדיים פתאום משקיעים מאות מיליוני שקלים במסעדות

ג'רום פאוול / צילום: ap, Charles Krupa

משרד המשפטים סוגר את החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול

התובעת הפדרלית ג'נין פירו הודיעה כי החליטה לסגור את החקירה הפלילית נגד יו"ר הפדרל ריזרב ● עוד אמרה פירו כי ביקשה ממבקר הפנים של הפד לחקור את חריגות העלויות בפרויקט שיפוץ המטה בוושינגטון ● פאוול טען כי הסיבה האמיתית לחקירת פירו הייתה להפעיל לחץ עליו ועל הפד להוריד את הריבית, בהתאם לרצונו של טראמפ

בניין שנפגע מטיל איראני בערד. הפער הגבוה ביותר שנמצא בבדיקה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הדירות נהרסו מטיל איראני, וערכן יעלה במאות אלפי שקלים

חוק השיקום מעמיד את בעלי הדירות שנפגעו במלחמה בפני דילמה כלכלית: מכירה מיידית ליזם בתוספת "מענק יציאה" או המתנה לדירה חדשה במסלול מואץ ● ניתוח שמאות חושף פערים של מאות אלפי שקלים וזינוק של עד 50% בשווי הנכס באזורי הפריפריה

אילוסטרציה: Shutterstock

מרץ האדום בתשואות הפנסיה: אלו בתי ההשקעות שנפגעו הכי פחות

החוסכים סבלו מירידות חדות של 2.3% במסלולים הכלליים, ופי שניים מכך במסלולי המניות ובמסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 ● הגופים שבלטו לטובה במסלולים הכלליים הם בית ההשקעות אנליסט, אחריו מור ובמקום השלישי נמצא אינפיניטי ● ומי בתחתית?

האם יש מתכון לפרישה בטוחה? / אילוסטרציה: Shutterstock

המתמטיקה של החופש: האם יש מתכון לפרישה בטוחה?

מחקר מיתולוגי הבטיח נוסחה מנצחת לפרישה, אם רק תמשכו מהחיסכון עד 4% בשנה ● אבל כשצוללים לנתונים' מתברר המרחק בין התיאוריה למציאות ● מאינפלציה שוחקת, דרך הסיכון שעלול לחסל את התיק בדיוק כשיצאתם לגמלאות ועד האגו שדוחף לטעויות בזמן הכי גרוע: המומחים מסבירים מה באמת צריך לקחת בחשבון, והאם בעידן של חוסר ודאות ניתן בכלל לייצר ביטחון כלכלי לעשרות שנים קדימה

מנכ''ל בנק לאומי,  חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הבנקים שהובילו את רכישת אג"ח המדינה בהנפקות ברבעון הראשון

דירוג של האוצר מגלה: בתקופה שכוללת את מבצע "שאגת הארי" הבנקים הגדולים היו בצמרת הטבלה בשוק הראשוני, בכל הפרמטרים - לאומי היה במקום הראשון והפועלים שני ● רכישות החוב בוצעו גם ע"י בנקים זרים כגון בנק אוף אמריקה, ג'יי פי מורגן, סיטי בנק וגולדמן סאקס

יאיר שניר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון של מייקל דל Dell Technologies Capital / צילום: רמי זרנגר

"תגמול למי שנשאו בנטל": העובדים והמשקיעים ירוויחו הון מהחברה שגייסה לפי שווי דמיוני

ואסט דאטה, העוסקת באחסון ועיבוד מידע ל-AI, גייסה השבוע מיליארד דולר לפי שווי דמיוני של 30 מיליארד דולר - הגבוה בתולדות ההייטק הישראלי ● המשקיע יאיר שניר היה שם עוד לפני "בום" הבינה המלאכותית ● "הבנו שיש כאן משהו מעניין, אבל אלו לא סדרי גודל שדמיינו"

צחי נחמיאס והשטח של מפעל אליאנס שקנה כדי להקים חוות שרתים / צילום: ורד פיצ'רסקי, גיל ארבל

מיליארד שקל על קרקע: האם חוות השרתים יצדיקו את ההשקעה?

חברת מגה די סי שילמה מיליארד שקל עבור 180 דונם בחדרה, במטרה להפוך את המפעל הישן של אליאנס לחוות שרתים ● נכון להיום מצויות בשלבי תכנון או בנייה כ־20 חוות שרתים גדולות ברחבי הארץ, ועולה השאלה - האם יש צורך בכולן, ועד כמה יהיה משתלם להשקיע בתחום