גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לני רוט מגלה את ישראל

אפשר להתגאות בעמידתנו האיתנה במשבר אבל אין להתעלם מאיומים שאורבים בהמשך

"המשימה בוצעה" - כך נכתב על הכרזה הענקית שהוצבה מאחורי הנשיא, ג'ורג' בוש, כאשר נחת על סיפונה של נושאת המטוסים אברהם לינקולן, ב-1 במאי 2003. הנשיא, כידוע, הוא גם מפקד הכוחות המזוינים, והכרזה אמורה הייתה לבשר על קיצה של מלחמת עיראק השנייה.

סדאם חוסיין הודח (אם כי אז הוא עדיין לא נתפס) וחיילי הקואליציה (בעיקר אמריקנים) השתלטו על המדינה. התחושה הייתה שבוש הבן זכה בניצחון סוחף הרבה יותר מזה של אביו, 12 שנים מוקדם יותר, ועוד הדיח דיקטטור. בקיצור, אם הסרט המקורי היה להיט, סרט ההמשך נראה כמו שובר קופות.

לרוע המזל, כפי שכולנו יודעים היום, החיים אינם כה פשוטים. חייהם של אלפי חיילים אמריקנים הגיעו לקיצם אחרי אותה נחיתה של בוש על סיפון נושאת המטוסים: 4,224 מבין 4,363 ההרוגים האמריקנים בעיראק נהרגו לאחר אותו מאורע (97%), ובאופן בלתי נמנע, גם האחוז הזה עוד יעלה ככל שתתמשך המלחמה.

האם המיתון הסתיים?

אני מציין את הסטטיסטיקה הזו לא כדי למתוח ביקורת על המלחמה בעיראק, אלא כדי להדגים את סכנות השמחה המוקדמת מדי. לאחרונה הופיעו כמה מאמרים שבישרו כי ישראל היא הכלכלה המערבית הראשונה שיצאה מהמיתון. רבים שיבחו את יכולתה להיחלץ כמעט ללא פגע מן המשבר שהוא אולי החריף ביותר מאז שנות ה-30 של המאה שעברה. לפי אינדיקטורים מקרו-כלכליים טהורים, ישראל רשמה צמיחה מתונה ברבעון השני של השנה, וצמיחה מואצת יותר ברבעון השלישי. התחזית לכל השנה ולשנה הבאה, גבוהה מכפי שרבים צפו.

המטבע הישראלי חזק באופן מרשים, מה שהניע את הבנק המרכזי לרכוש כמויות חסרות תקדים של מט"ח ולתגבר מאוד את יתרות המט"ח שלו.

ויחד עם זאת, נותרו עדיין אתגרים מערכתיים משמעותיים שיש לטפל בהם. להערכתי, האתגר הראשון במעלה הוא התעסוקה, או ההעדר שלה. ישראל לא איבדה מקומות עבודה רבים במהלך המשבר, ושיעור האבטלה בה - קצת מעל 8% - נמוך מזה של ארה"ב, שעולה על 10% לראשונה מזה כמעט 30 שנה.

אך, לדעתי, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הוא אינדיקטור חשוב בהרבה בכל הנוגע לפוטנציאל של המשק. המדד הזה מודד את אחוז האנשים שמוכנים לעבוד, עובדים או מחפשים עבודה באופן פעיל. אלו שאין להם עניין בעבודה אינם כלולים בו. וכאן, בעוד שבארה"ב שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הוא כ-65%, בישראל הוא עומד על כ-50% בלבד.

בטווח הארוך הפער הזה מייצג איום קיומי על יכולתה של ישראל להישאר תחרותית. בישראל חיים קרוב למיליון וחצי ערבים וכחצי מיליון חרדים, שביחד מהווים כ-30% מהאוכלוסייה. מעט מאוד גברים חרדים ונשים ערביות משתתפים בכוח העבודה. נשים חרדיות וגברים ערבים עובדים, אך בשיעורים נמוכים בהרבה מהמקובל במגזרים האחרים בישראל.

זה היה נכון גם לפני המשבר, ואם לא יתרחשו שינויים דרסטיים, זה יישאר נכון לזמן רב. המעמד הזה של הבלתי עובדים יעיק על המשק הלאומי לאורך זמן, מאחר שעובדים מעטים מדי תומכים בלא-עובדים רבים מדי. אך מאחר שכאמור אין לכך קשר למשבר, ישראלים רבים חשים שמדינתם ממשיכה לרוץ הלאה לכיוון הבראה בטוחה.

קשה לעודד בפיג'מה

באמריקה, לעומת זאת, מצב הרוח מפוכח ורציני יותר. מספר המובטלים עולה על 15 מיליון, ומלבדם יש עוד 10 מיליון שנמצאים בתת-תעסוקה. זוהי הכפלה של שיעור האבטלה מלפני שנה, ושינוי מהותי לרעה אפילו במדינה ענקית כמו ארה"ב.

מספר האמריקנים שיושבים בבית ללא עבודה מאז השנה שעברה עולה על כל אוכלוסיית ישראל, וכמות הגדולה פי שניים ממספר אזרחי ישראל היא חסרת תעסוקה. לכן, בעוד ששוק המניות האמריקני נסק במשך רוב השנה, לאזרח האמריקני הממוצע קשה להתלהב מכך שמדד דאו ג'ונס שוב העפיל מעל ל-10,000 נקודות. בטח כשהוא צופה בחדשות בטלוויזיה בביתו, לבוש בפיג'מה וממתין לאופרת הסבון של שעת הצהריים.

התוצאה היא שחיקה באמון בממשל אובמה. כעת, לראשונה מאז כניסתו לבית הלבן, שיעור התמיכה בנשיא ירד אל מתחת ל-50%. הוא אמנם ירש מצב קשה מהממשל הקודם, אך כעת זו הכלכלה שלו. שיעור התמיכה בקונגרס, שמתמודד עכשיו עם רפורמות בשירותי בריאות ויוזמות נוספות, עומד על 22% בלבד, ונראה שאפילו הבריטים זכו לשיעור תמיכה גבוה יותר במושבות האמריקניות, לפני הכרזת העצמאות ב-1776.

ואם כבר מדברים על המהפכה שבה הפכה אמריקה לאומה בסוף המאה ה-18, צריך לציין שארה"ב ייצרה כמות לא מבוטלת של מנהיגים אגדתיים מתוך אוכלוסייה כוללת שלא עלתה על שלושה מיליון נפש. וושינגטון, ג'פרסון, פרנקלין, אדמס, מדיסון, המילטון, הנקוק, הנרי, והרשימה עוד ארוכה. כיום, עם אוכלוסייה גדולה פי מאה, ארה"ב מגדלת בקושי מנהיג או שניים. במקום זאת, שתי המפלגות הגדולות נכנסו לאובססיה של מכות הדדיות מתחת לחגורה.

אני שוהה כעת בישראל, ולמרבה התדהמה הפוליטיקה כאן פחות מפלגתית מאשר בארה"ב. נכחתי בכנס שדרות לפני שבועיים, שבו דיון בן יומיים הוקדש אך ורק לאתגרים החברתיים-כלכליים שעומדים בפני ישראל. הכנס הזה הראה איך מדי שנה יותר ויותר אנשים נשמטים מרשת הביטחון החברתית ההיסטורית של ישראל, וכי להצלחה הפיננסית של המדינה מתלווים גם פערים כלכליים שהולכים וגדלים.

סילבן שלום, השר לפיתוח הנגב והגליל, נשא נאום מרגש שתיאר עד כמה קריטי הצורך להעצים את האזורים הללו ולהבטיח שהם ייהנו מאותה ההתקדמות של מרכז הארץ. ציפי לבני, מנהיגת האופוזיציה, אמרה שלמרות שתפקידה הוא למתוח ביקורת על הצהרות נציגי הממשלה, היא חשה צורך לאמץ כל מילה שנכללה בנאומו של השר.

לחגוג, אבל בזהירות

משתתפי הדיונים הכירו בכך שישראל עדיין נהנית מחדשנות מדהימה, ממוסדות אקדמיים ברמה עולמית וממחויבות לאומית מתמדת למחקר ופיתוח. אלא שעץ המו"פ הזה נשתל בצורה סלקטיבית, ומעט מדי אזורים במדינה נהנים מפירותיו.

תקציב המו"פ הישראלי הוא כמעט 5% מן התמ"ג, בעוד שהממוצע בכלכלות המתועשות קרוב יותר ל-2%. במונחי מהנדסים לנפש, ישראל ראשונה בעולם. העסקים בתוספת התשתית המשפטית והפיקוחית משכו לישראל עשרות מיליארדי דולרים בהשקעות זרות, ב-15 השנים האחרונות.

"המנהלים המתוחכמים בעולם"

השבוע נפגשתי לארוחת בוקר בתל אביב עם אדם אמריק, קולגה לשעבר ושותף במשרד עורכי הדין ווכטל, ליפטון, רוזן וכץ בניו יורק. הוא ייצג את משפחת ורטהיימר במכירת 80% מישקר לברקשייר האתאוויי של וורן באפט, ובאחרונה ייצג את שאול שני במכירת GVT.

אמריק אומר ש"המנהלים הישראלים הם מאנשי העסקים המתוחכמים ביותר בעולם. חברות בינלאומיות מתרשמות ללא הפסקה מהשותפויות שלהן בישראל, ומתוגמלות על ידן. יתרה מכך: מבנה המשילות והניהול מוכר לכל אחד שמורגל לעבודה בכל מדינה מתועשת מתקדמת".

עסקאות של מיליארד דולר עדיין נדירות, אך הן כבר לא חסרות תקדים. ישראל תהיה חברה מכובדת ב-OECD. יש לה מטבע יציב ותעשיית שירותים פיננסיים תוססת. הבנקים הישראלים לא השתכרו ממינוף, לא התפשרו על תקני ההלוואות שלהם ולא נזקקו לחילוצים ממשלתיים. לשם השוואה, בשבוע שעבר הפך קומרס בנק מפלורידה לבנק ה-124 שפשט רגל בארה"ב בשנה האחרונה לבדה.

לכן, הישראלים צריכים לחגוג את ההישגים המדהימים הרבים של ארצם. אבל בצל כמה איומים כלכליים קריטיים, יהיה טיפשי לחגוג מוקדם מדי ולהתעלם מחולשות מסוכנות, בייחוד בתחום כוח העבודה. או אם לחזור לדוגמה בה פתחנו, המשימה עוד לא בוצעה, אבל אנחנו בהחלט בדרך.

ולגבי ידידינו אמריק, הוא מעריך שהוא ימשיך לקפוץ לישראל כמה פעמים בשנה כדי לייעץ ללקוחותיו. בדרך כלל הקפיצות הללו מסתכמות בלא יותר מ-24 עד 48 שעות, ולא משום שהוא זקוק למיילים נוספים כנוסע מתמיד.

לני רוט הוא סגן נשיא בכיר ב-UBS פלורידה, וחבר בחבר הנאמנים של אוני' בן גוריון

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

אילוסטרציה: Shutterstock

האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב

"הציפייה שלנו היא שהשיפור הגיאופוליטי (בישראל), שכבר בא לידי ביטוי בשיפור התמחור בחלקים רבים משוק ההון, כמו בשוק המניות והאג"ח בארץ, יבוא לידי ביטוי גם בשקל ויתמוך בייסופו מול סל המטבעות", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים, ועורכי הדין כבר נערכים לנסח חוזי שכירות המותאמים לחוסר הוודאות הביטחוני ● מהו השינוי הדרמטי הצפוי בהגדרה של מלחמה כ"כוח עליון", האם ניתן יהיה להקפיא את תשלום שכר הדירה במתקפת הטילים הבאה, ולכמה זמן אפשר יהיה לחתום על חוזה שכירות לדירה חלופית

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס מותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושולחת אזהרה

דירוג האשראי שמעניקה מודי'ס לישראל נותר ברמה של Baa1 - וגם התחזית נותרה שלילית ● לצד מחמאות על חוזקות הכלכלה המקומית, במודי'ס מזהירים מפני חידוש אפשרי של העימות מול איראן וצופים עלייה חדה ביחס החוב של המדינה