גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון הורה להביא את זאב רוזנשטיין לדיון בערעור אזרחי שהוא צד לו

השופט אליקים רובינשטיין מחיל את עיקרון השוויון גם על אסירים: גם הם זכאים להיות נוכחים בביהמ"ש באופן אישי בדיון בהליך אזרחי שהם צד לו - וזאת גם אם הם מיוצגים בו בידי עורך דין

זאב רוזנשטיין הוא אחד האסירים המפורסמים בישראל. הוא מרצה 12 שנות מאסר בגין עבירות סמים בהן הורשע בארה"ב, אליה הוסגר על-ידי המדינה, ובגין הזמנת רצח (שלא התבצע לבסוף) של האחים נסים ויעקב אלפרון.

אף ששמו של רוזנשטיין מתקשר בתודעת הציבור הישראלי לתחום הפלילי, הוא מעורב גם בהליכי משפט אזרחיים, כאלה שבין אדם לחברו. הליך אזרחי שכזה מתנהל בינו לבין אחד, רוני משעל שמו, במסגרתו קבועה לדיון בפני בית המשפט המחוזי בתל-אביב לפברואר הקרוב, שמיעת ערעור אזרחי.

אף שבמסגרת הערעור האזרחי מיוצג רוזנשטיין בידי עו"ד אבי גביש, הוא מבקש להיות נוכח בדיון באופן אישי. בקשתו זו נדחתה על-ידי המותב הדן בערעור, והוא הגיש בקשת רשות לערער על כך בפני בית המשפט העליון.

התייצבות אישית

פרקליטו של רוזנשטיין טען בבקשה כי זכותו של מרשו, כצד להליך האזרחי, להיות נוכח בהליך המתנהל נגדו, מה גם שלעתים קרובות יש לבעל-דין בהליך אזרחי מידע, שיהא מקום למסרו לידי עורך דינו או לבית המשפט, לשאלותיו, וכן לשם התרשמות מהדיון והתייחסות לפשרה, ככל שכזו תוצע.

שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, החליט לצרף את המדינה כצד לבקשת הרשות לערער. הוא ביקש לשמוע את עמדתה בנוגע לבקשתו של רוזנשטיין.

תחילה נקטה המדינה עמדה מתחמקת-משהו, כשטענה כי ישנם מקרים שבהם איזון האינטרסים מביא לתוצאה, אליה הגיע בית המשפט המחוזי, היינו לדחיית בקשה שכזו. עם זאת, המדינה הציעה כי מאחר שעמדתה לא נשמעה בפני בית המשפט המחוזי - יוחזר אליו הדיון בבקשתו של רוזנשטיין, בלא הסכמה לגוף העניין.

רובינשטיין התעקש וביקש את עמדת המדינה לגופה. זו הפעם הודיעה המדינה כי היא מסכימה להבאתו של רוזנשטיין לדיון בערעור האזרחי.

אף שדי היה בכך לשם קבלת הערעור, ראה רובינשטיין הזדמנות להרחיב בסוגיה עקרונית של זכותם בעלי-דין - גם אם הם אסירים - ליחס של שוויון, והוא לא הסתפק בקבלתו בהסכמה של הערעור.

"אכן שונה המשפט האזרחי מן הדין הפלילי, המחייב בכלל קיום דיון בפני הנאשם", פתח. שהרי הדין אוסר על קיום דיון בפלילים אלא בפניו של הנאשם, ככל שאין בחוק ספציפי הוראה אחרת. בתחום האזרחי אין הוראה דומה לזו. ההוראה הקרובה ביותר לכך היא זו המסמיכה את בית המשפט הדן בהליך אזרחי להורות כי בעלי הדין יתייצבו, באופן אישי, לישיבת קדם-משפט או לדיון מקדמי בערעור.

"אחת המטרות היא כמובן האפשרות לסיים את התיק בהסכמה, ולכך נחוצה לא אחת נוכחות בעלי הדין עצמם, כדי להיוועץ בהם, להסביר להם ולקבל הוראותיהם", כך רובינשטיין.

במילים אחרות - סמכותו של בית המשפט לחייב התייצבות אישית של בעלי-דין, כאמור, נועדה למקרים שבהם נוכחותם האישית עשויה לתרום תרומה של ממש לניהולו היעיל וההוגן של ההליך, וכאשר אין בייצוגו של בעל-דין כדי לפתור את הסוגיה הדורשת פיתרון.

מעיניו של רובינשטיין לא נעלמה העובדה שלא בכך המדובר כאן. "ענייננו שונה", הטעים והמשיך, "כאן מבקש בעל-הדין עצמו להיות נוכח. מי שנעשה אסיר - נשללה הימנו לעת מאסרו חרותו, אך לא נשללו ממנו כל זכויותיו, ובנהלו הליכים אזרחיים או מינהליים על דרך הכלל, ובכפוף לנסיבות ספציפיות (כגון טרדנות לשמה) או לנימוקים מיוחדים ומשכנעים במיוחד - יש לאפשר לו להיות נוכח במשפטו; זאת - מה גם שייתכנו הצעות פשרה וייתכן צורך בהנחיות מצדו לבא-כוחו. הוא גם זכאי לשוויון דיוני עם הצד שכנגד".

שוויון בין בעלי הדין

בקשר לכך ראה רובינשטיין להזכיר את חובתו של השופט לנהוג בשוויון בבעלי הדין. "לא יישא פני דל ולא יהדר פני גדול, לא יסביר פניו לאחר וירע פניו לאחר".

הוא הבהיר כי הוא אינו סבור כי בעניינו של רוזנשטיין בית המשפט לא ינהג, חלילה, שוויון במתדיינים. ובכל זאת, לדידו, תחושת השוויון מצדיקה גם אפשרות נוכחות בדיון לרוזנשטיין, כשם שיריבו, משעל, יהיה נוכח בו. "אמנם מדברים אנו במי שמיוצג - אך ועדיין ככל שבעל הדין שכנגד רשאי להיות נוכח, אם ירצה בכך, הוא הדין למבקש, אף בהיותו אסיר".

רובינשטיין הזכיר כי אף שלמערכת המשפט זהו תיק מני תיקים רבים, הרי לבעלי הדין הוא עשוי להיות חשוב ביותר. ועוד: "כבוד האדם מתבטא גם בכך שאל מול בית המשפט - גם בתיק אזרחי או מינהלי ולא רק פלילי - לא יהא מצבו של אסיר שונה משל בעל-דין אחר, קרי שוויון כפשוטו", כך רובינשטיין.

לאור כל אלה הוא סיכם בקובעו כי צריך שיהיו סיבות טובות במיוחד שלא לאפשר לבעל-דין, שהוא אסיר או עצור, "לריב את ריבו", היינו, להיות נוכח, באופן אישי, בבית המשפט, במהלך הדיון בהליך האזרחי, שהוא צד לו.

"איני מקל ראש לא בעומס המוטל על שירות בתי הסוהר, ולא בכך שאסירים מסוימים, וכנראה גם המבקש ביניהם, נזקקים לליווי מוגבר; אך זכויותיהם עמם", סיים רובינשטיין, קיבל את הערעור והורה על הבאתו של רוזנשטיין בפני בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בעת שמיעת הערעור האזרחי שבינו לבין משעל. (רע"א 7284/09).

הדייר המוגן רוזנשטיין / רקע

הערעור האזרחי, אשר בדיון בו יהיה זאב רוזנשטיין רשאי להשתתף באופן אישי, הוגש על-ידי רוני משעל. משעל הוא הבעלים של בניין בדרום תל-אביב, בו מחזיק רוזנשטיין בקומת הקרקע כדייר מוגן, ושבו הוא ניהל בעבר עסק של מכונות מזל.

בשנת 2005 הגיש משעל תביעה לפינויו של רוזנשטיין מהנכס. את התביעה הוא ביסס על 3 עילות פינוי של דיירים מוגנים: הכנסת שינויים במושכר, אי-תשלום דמי שכירות ונטישת המושכר. תביעתו נדחתה.

שופטת בית משפט השלום בתל-אביב, רחל ערקובי, קבעה כי אף אחת מעילות הפינוי לא הוכחה על-ידי משעל. לדבריה, מכוח חוזה השכירות רוזנשטיין היה רשאי לבצע בנכס שיפוץ יסודי, כפי שאכן עשה בפועל. עוד היא קבעה כי רוזנשטיין עמד בתשלומי השכירות, ואף שילם ביתר.

בנוגע לעילת הנטישה, ערקובי קבעה כי רוזנשטיין לא נטש את המושכר, וכי דווקא משעל היה זה שניסה להיפטר ממנו כדייר מוגן, בכך שהזניח את המושכר ולא מנע את הגעתו למצב של כמעט-התמוטטות, וכי דווקא רוזנשטיין היה זה שהחל לשפצו.

היא קבעה כי בכך שרוזנשטיין נעצר והוסגר לארה"ב אין לראות משום נטישה של הנכס, אלא "היעדרות שלא מרצון". לדידה, כוונתו לשוב אל המושכר אמיתית, וזאת במיוחד לאחר ששב מארה"ב לישראל והחל לשפצו.

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות