גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני אוהב פקחים

וידוי: קוראים לי דרור פויר, ומאז שמתה כלבתי ואין לי אוטו אני אוהב פקחים מכל סוג

א.

מאז שאין לי אוטו ומתה לי הכלבה השתנה היחס שלי לפקחים מהקצה אל הקצה; אני אוהב אותם. כן, קוראים לי דרור פויר ואני אוהב פקחים. זה לא רק מפני שעכשיו אין לי מה לפחד מהם מאחר שאין ברשותי דבר הדורש פיקוח. הרי גם כשהיו ברשותי כלבה ואוטו הייתי אוסף את הקקי וחונה כמעט תמיד רק איפה שמותר, ובכל מקרה לעולם לא על מעבר חצייה או בחניית נכה. ובכל זאת, הם תמיד היו בגדר אויב, משהו שיש לחשוש ממנו אינסטינקטיבית.

לא עוד. זה כבר כמה זמן שהפקח הוא חבר. אני רואה אותם נכנסים לרחוב שלי ומקבל אותם בברכת שלום, מה שתמיד מפתיע אותם, שרגילים לקללות במקרה הרע ולתירוצים במקרה הטוב, לפעמים אני אפילו עוזר להם למלא את עבודתם ושולח אותם לרשום דוח לעוד אחד מהנבלות האלה שחוסם את המדרכה.

אני מרגיש שהם פה בשבילי, דואגים שלא אדרוך בגוש צואה, שאוכל לרדת ולעלות וללכת על המדרכה בבטחה יחסית, בודקים שהעסקים יפנו את הזבל שלהם ולא ישתלטו על המרחב הציבורי, שגינת המשחקים לא תהפוך לאתר מנגל, שחוף הים לא ייגזל, שהנתיב לא ייחסם, ועוד. למעשה, הם הדבר היחיד שעומד ביני לבין חיים של גיהינום אורבני. ובבקשה חסכו ממני את הסיפורים שלכם - לכל אחד יש סיפורי זוועה על פקחים. גם המגירה שלי מלאה, האמינו לי.

הייתי מחבק אותם, בחיי, אבל קראתי השבוע בעיתון שעיריית תל אביב לא מכבסת להם את המדים, מה שגורם להם להיות קצת מסריחים, וגם לי יש הקווים האדומים שלי. ראו איזה מסכנים אלה, אפילו המעביד שלהם לא אוהב אותם. אף אחד לא אוהב אותם, אף אחד לא מכבד אותם.

ואני, כשאני רואה מישהו שאף אחד לא אוהב אותו ואף אחד לא מכבד אותו - ישר אני אוהב אותו ומכבד אותו. לפחות קצת.

ב.

למעלה מניתי את העיסוקים הטובים של הפקח, אבל חייבים להודות שחלק גדול לא פחות מעבודת הפקח הוא אבסורדי מעיקרו. לטעמי, גם על זה יש לכבדו ולאהוב אותו. כי אין דבר אנושי יותר - ולכן נשגב יותר - מהאבסורד.

האבסורד הוא המותר העיקרי של האדם על החיה. הנה, השבוע ישבתי במרפאה. בא פקח לרשום דוח על הצבת שלט, והודה שאם לא היה שלט היה רושם דוח בגלל אי-הצבת שלט. אם זו אינה שירה, איני יודע שירה מהי. אתה חייב להעריך בנאדם שככה בודק את גבולות ההיגיון ואף שריר לא זע בפניו.

עוד אבסורד פיקוח קטן, שתוקן: פקחים של התמ"ת עוברים בין מקומות עבודה כדי לאכוף את החוק למניעת הטרדה מינית. העניין הוא שעד עכשיו הם היו מחויבים להודיע מראש על הגעתם. מגוחך למדי. בשבוע שעבר עברה בקריאה טרומית הצעה של ח"כ יחימוביץ' לחוק שיאפשר לפקחי התמ"ת לקיים ביקורות פתע.

אבסורד פיקוח קצת יותר גדול: יש יותר מפקחים שמפקחים על מהגרי העבודה (משהו כמו 300 אלף איש) מאשר מפקחים שאוכפים את חוקי ההגנה על העובד הישראלי (משהו כמו שניים וחצי מיליון איש).

אבסורד פיקוח גדול עוד יותר: המשרד להגנת הסביבה. כולו. עשרות בודדות של פקחים אמורים לאכוף את החוקים הסביבתיים שנוגעים לכולנו (משהו כמו שבעה מיליון איש). אין להם שום כוח ושום סיכוי. הם צריכים לעמוד מול כוחות גדולים וחזקים מהם אלפי מונים. הם צריכים להיות בכל מקום - ביבשה, בים ובאוויר; במפעל, באגזוז ובצינור הביוב.

עבודתם היא האבסורד בהתגלמותו: סיזיפיות אין-סופית, חסרת משמעות, תכלית או תוחלת. יש ילד ששם את האצבע בסכר. אבל זה לא הם. היו מתים. הם יותר כמו הילד הזה שאתה רואה בחוף הים, מנסה להעביר את הים ממקום למקום בעזרת כפית. והכפית קטנה. ויש בה חור.

ג.

ומה עם האבסורד של תקיפת הפקחים של המינהל האזרחי שהותקפו השבוע בשטחים (הופ! דילוג זריז, לולייני, אל ענייני היום), כשבאו לאכוף את הקפאת הבנייה בהתנחלויות?

מבלי להיכנס לפוליטיקה, די ברור שכל ההקפאה הספציפית הזו היא די חרטבונה. לא ככה? בני בגין, שהצביע בעדה, הסביר את עמדתו השבוע ואמר שזו בכלל לא הקפאה, רק הגבלות על אישורי בנייה, והוסיף כי בעשרת החודשים האלה ייבנו אלפי דירות ומבני ציבור, ועם תום התקופה תתחדש הבנייה. סביר להניח שגם המתנחלים מבינים את זה. זו הצגה.

השבוע עלו הפקחים לכותרות עוד לפני התקיפה. ברק רצה לגייס עוד ארבעים פקחים, והתברר שעד עכשיו היו רק 14 פקחים שאכפו את חוקי הבנייה בכל השטחים. בדיוק כמו אחיהם מהמשרד לאיכות הסביבה, ובדיוק כמו אחיהם במשרד התמ"ת - גם להם נתנו כפית ואמרו להם להעביר את הים. זה כל-כך עלוב, שזה כבר לא מצחיק.

ועדיין, בכל הצגת ההקפאה הזו ואכיפת החוק, היחידים שהותקפו וחטפו קללות היו הפקחים. למה? אם הכול הצגה, מה אתם (לא אתם, המתנחלים) רוצים מהם (לא מכם, מהפקחים)?

נדמה שזה אכן שבוע טוב להצדיע בו לפקחים.

ואפרופו, השילוב בין פקחים לשטחים גרם לי לחשוב: האם נראה את היום שבו פקח מסרב פקודה? נדמה שדבר כזה לא יכול לקרות, נכון? נדמה כאילו סירוב פקודה אינו חלק מעולמו של הפקח. נדמה כאילו עבודתו אינה מצריכה, ולכן אינה דורשת, וממילא אינה עושה שימוש, בשום סוג של היגיון או של מחשבה או של שיפוט עצמי, שלא לדבר על תכונות נאצלות יותר כמו תבונה, או חמלה, או אהבה.

ד.

הביטו בהם, בפקחים, אבל בעין חדשה: תמיד הם מעטים, תמיד חסרי סיכוי וסמכות, תמיד עושים שוב ושוב את אותה העבודה, והיא אף פעם לא נגמרת ואף פעם גם לא תוכל להיגמר, מעצם טבעה; ועדיין הם ממשיכים, נושאים בעול, רושמים דוח, ועוד אחד, עושים סיבוב, ועוד אחד, ועוד ביקורת, ועוד מבצע יזום, ושוב, ושוב.

ולמחרת הם קמים, והכול חוזר על עצמו פעם נוספת. ואם מישהו היה מעריך אותם על זה עוד מילא, אבל לא - כל מה שהם מקבלים זה בוז והתעלמות, כל מה שהם שומעים מהבוקר עד הערב זה שקרים ותירוצים. אף אחד לא מציע להם כוס קפה, אף אחד לא מברך אותם לשלום, אף אחד לא מחבק אותם (טוב, לזה יש סיבה טובה, לפחות בתל אביב).

נדמה שדווקא בשבוע הזה, כשמיטב הנוער הערכי, היהודי, המוסרי, הנעלה והציוני שבשטחים תוקף פקחים ומקלל אותם על לא עוול בכפם - אולי בשבוע הזה נהיה אנחנו נחמדים כלפיהם, ואם לא כלפיהם ספציפית אז כלפי אחיהם הפקחים בכל עיר ועיר, שמנת חלקם גם היא לא שפרה עליהם?

בואו נראה להם שאנחנו אוהבים אותם, שאנחנו לא כמו המתנחלים, שלנו יש כבוד לאבסורד ולפואטיקה, שאנחנו יודעים להעריך את האדם הקטן.

ה.

כשאתה מביט על מצבת הפקחים בכל תחום כמעט במדינה (גם באלה שמנינו וגם באחרים, כמו בחינוך, למשל), אתה מבין שמדינת ישראל לא יכולה להחליט כלום, והמשפט הזה נכון גם בגרסת המראה שלו: אתה מבין שמדינת ישראל יכולה להרשות לעצמה להחליט הכול. תעשה כך או תעשה כך - התוצאות בשטח אותן תוצאות. בסביבה, בשטחים, במקום העבודה, בכביש, בבית הספר ובמכון הכושר; הקפאה, הפשרה - הכול אותו חרטא. החקיקה, בהרבה מקרים, טובה ומתקדמת ומתחשבת, אבל מה היא שווה כשאין מי שיאכוף אותה וכשמצב האוכפים תמיד כל-כך גרוע? ונכון שאפשר להתנחם שגם את החוקים הרעים והטיפשיים אי-אפשר לאכוף פה, אבל איזו מין נחמה זו, תגידו לי אתם.

ו.

חזק ואמץ אחי הפקח. גם אם מסביב הכול נראה בכי רע, ויומך הוא מסכת של אנרגיות שליליות, דע לך שיש גם כאלה המכירים בערכך.

עוד מעט חנוכה. מעטים מול רבים וכל זה. השנה, הפקחים הם המכבים שלי!

דרור פויר

הרהור

הייתי מחבק את הפקחים אבל קראתי שהעירייה לא מכבסת להם את המדים, וגם לי יש קווים אדומים

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים