גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר תיק ומר מדד

תיק המורכב רק מתעודות סל וקרנות אינו אופטימלי

הפופלריות של מכשירי ההשקעה עוקבי המדדים אינה דבר חדש, והיא מתבססת על שלושה גורמים עיקריים: השילוב בין עלותם הזולה ביחס לאלטרנטיבות (קרנות נאמנות ותיקים מנוהלים) והביצועים העודפים, פשטות ההשקעה, ויכולת המדידה הנוחה.

הצד השני של המטבע הוא שבעשור האחרון ישנה אינפלציה של מדדי יחס, מאחר והעסק התגלה כרווחי במיוחד: יצרני המכשירים הפיננסיים שעוקבים אחרי מדדים, כמו תעודות וקרנות סל, מעוניינים להגדיל את היצע המכשירים, וספקי המדדים שמחים על הגידול בביקוש למדדים.

פיזור? כלל לא

השימוש במדדים נפוץ גם בהקשר של הקצאת נכסים. בתהליך בניית תיק נכסים אופטימלי, כלומר תיק המספק את התשואה הגבוהה ביותר ביחס ליחידת סיכון, נהוג להשתמש במדדים כמייצגים של אפיקי השקעה שונים. זו שיטה נוחה לביצוע מאחר וזמינות הנתונים גבוהה, אך טמון בה כשל בסיסי הקשור במתודולוגיה של בניית המדדים - כלומר במשקל שניתן לכל אחד מן הנכסים המרכיבים את המדד, וכפועל יוצא - המשקל שניתן להם בתיק.

נניח שאני מעוניין להרכיב תיק ישראלי הבנוי מ-50% מניות ו-50% אג"ח. לשם כך אני משתמש במדד ת"א 100 כמייצג אפיק המניות, ובמדד התל בונד 60 כמייצג אפיק האג"ח. לכאורה זה תיק מאוד מפוזר: 100 מניות ו-60 איגרות חוב. בפועל, 6 מניות ו-10 איגרות חוב מהוות קרוב לכמחצית מהתיק, מאחר והמדדים עצמם משוקללים על פי שווי שוק. אם הייתי משתמש במדד ת"א 25 ובמדד התל בונד 20, המשקל של טבע וחברת חשמל מסך תיק ההשקעות שלי התיק היה עוד פחות מפוזר, כמובן.

האם שקלול לפי שווי שוק הוא השיטה האופטימלית לבניית תיק השקעות? יכול להיות שבאופן מקרי זה יהיה התיק האופטימלי, אך באופן כללי התשובה שלילית. הסיבה היא ששקלול הרכיבים בתיק על פי שווי שוק מתעלם לחלוטין מהמתאם בין מרכיבי התיק השונים ומהתנודתיות של כל אחד מהם.

אחד הפרמטרים החשובים ביותר בתיק הישראלי שהצגתי הוא המתאם בין מניית טבע והאג"ח של חברת החשמל - המניה בעלת המשקל הגבוה ביותר ואיגרת החוב בעלת המשקל הגבוה ביותר. גם אם במקרה זה המתאם נמוך ביחס למתאם בין זוגות אחרים של מניה ואג"ח, הרי שהמשקל הרב של המניה והאג"ח הספציפיות הללו נובע משווי השוק הגבוה שלהן ביחס למניות ואג"ח אחרות.

ניקח דוגמה משוק המניות האמריקני. מדד ה-S&P 500 הוא האינדקטור הפופולרי ביותר לשוק זה, ולכן הדרך הפשוטה ביותר להשקיע בשוק המניות האמריקני היא לקנות מכשיר השקעה שעוקב אחרי ה-S&P 500. גם המדד הזה בנוי בהסתמך על שווי שוק המניות המרכיבות אותו, ולכן באופן אפקטיבי הוא לא באמת מפוזר על פני 500 מניות.

לפי מכון המחקר EDHEC Risk Institute, הפיזור האפקטיבי של ה-S&P 500 הוא כ-94 מניות. מדד ה-S&P 500 לא נבנה כדי להיות תיק השקעות יעיל, אלא כדי לייצג את שוק המניות האמריקני. לכן הבעיה היא בשימוש שעושים בו לצורך בניית תיק השקעות יעיל.

שווי השוק מטעה

מדדים המבוססים על שווי שוק מוטי מניות צמיחה (Growth Biased). משקיעים נוהגים להבין בין מניות צמיחה (Growth Stocks) למניות ערך (Value Stocks), וגם המדדים מבחינים ביניהם. למשל, S&P 500 Growth Index ו-S&P 500 Value Index, הם תתי קבוצות של המדד הכולל S&P 500.

הבעיה המרכזית באבחנה הזו היא שקיים בלבול בנוגע למונחים עצמם. ראשית, צריך להבחין בין מניית צמיחה לחברת צמיחה. חברת צמיחה מסוגלת לייצר באמצעות פעילותה העסקית תשואה הגבוהה מעלות ההון שלה. כתוצאה מכך, חברת צמיחה צפויה לצמוח בקצב מהיר יותר מחברות אחרות ברמת סיכון דומה ומכלל המשק. חברות אלה אינן נוהגות לחלק דיבידנד, אלא מעדיפות להשקיע את הרווחים בהזדמנויות עסקיות חדשות, כדי להמשיך ולנצל את יכולת הצמיחה שלהן.

מניות צמיחה מניבות תשואה גבוהה יותר למשקיעים מאשר מניות אחרות ברמת סיכון דומה. המפתח לתשואה הגבוהה יותר הוא בתמחור חסר ביחס למניות אחרות. אפשר לסווג מניות לפי קצב הגידול ברווח שלהן למניה, או על יד המומנטום - קצב השינוי במחיר בתקופה המניה בתקופה נתונה.

בהקשר של מדדי מניות, הבעיה בדרכים היא שהשיטות האלו מתבססות על נתוני עבר ולא מסתכלות קדימה. לכן התוצאה המתקבלת לא בהכרח מלמדת כי מניית צמיחה מייצגת חברת צמיחה. מדדי מניות המבוססים על שווי שוק הם מוטי מניות צמיחה, מאחר ושווי השוק ומחיר המניה כיום מגלמים ציפיות לרווחיות החברה בעתיד. וכשמניות אלו הן חלק ממדד, השוק מעריך אותן כמניות צמיחה - אך היום כבר לא בטוח שהן כאלו.

מניות ערך הן מניות שמתומחרות בחסר ביחס לשווי הפנימי שלהן. שווי פנימי נגזר מכל מיני קריטריונים (תלוי במי שמעריך את השווי), בין היתר, גם משיעור צמיחה עתידי. אם נדמה לכם שבסופו של דבר ההבדלים בין ההגדרות של מניות צמיחה ומניות ערך דקים, אתם כנראה צודקים. אך בפועל, אין אחידות בהגדרות ובקריטריונים לסיווג בין ספקיות המדדים השונות ובין אנליסטים ומנהלי השקעות. מה שברור הוא שהאופן בו נבנים המדדים - וכתוצאה מכך גם תיקי השקעות רבים - לא בהכרח מתיישר עם המטרה לבנות תיק השקעות אופטימלי.

הכותב הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ניירות ערך או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-25%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

האישור להקמת מגדל בן 100 קומות על גבול ת"א-רמת גן מתקרב

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה