גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופש העיתונות בסכנה

פסק הדין נגד אילנה דיין נראה כמו ניצול הזדמנות לבוא חשבון עם התקשורת

יש פסקי דין שהשפעותיהם, השלכותיהם ולעתים גם נזקיהם משתרעים הרבה מעבר לצדדים שהתייצבו בבית המשפט כדי להגן על עניינם הפרטי. פסק דינו של שופט בית המשפט המחוזי בירושלים נעם סולברג משלשום (ג'), בתביעת לשון הרע של הקצין סרן ר' נגד השדרנית אילנה דיין ומערכת התוכנית "עובדה", הוא פסק דין שכזה.

פסק הדין הזה, שבסופו חויבו הנתבעים לשלם לסרן ר' פיצוי בסך 300 אלף שקל, מהווה סכנה של ממש לעיתונות החופשית, החוקרת והמסקרת בישראל, ויש בו התערבות גסה בשיקולי עריכה ובשיטות העבודה של העיתונות הטלוויזיונית.

ספר הדרכה לכתבים

עניינו של פסק הדין בכתבה ששודרה בתוכנית "עובדה" בנובמבר 2004, אודות התקרית במוצב גירית ברפיח כחודש וחצי לפני כן, שבמהלכה נורתה ונהרגה הילדה איימאן אל-האמס, שהתקרבה יתר אל המידה אל החיילים במוצב, כשתיק בית-הספר על גבה. אל-האמס היתה בת 13 ו-10 וחודשים במותה. חשוב להדגיש כי מדובר ב-13 שנים ו-10 חודשים, ולא לעגל את גילה ל-14 או ל-13 - מאחר שהעיגול הזה, שמטרתו בתורת הקיצור הנהוגה בעבודת הטלוויזיה, הוא אחת הסיבות שבעטיה מצא השופט סולברג את דיין חייבת בלשון הרע.

התערבותו של בית המשפט בצורת העריכה של הכתבה, התעקשותו לבחון בעצמו את כל צילומי הגלם, לעבור על כל "שוט" ולקבוע אם שילובו או אי-שילובו בכתבה מהווה לשון הרע, היא בבחינת חדירה של המערכת השיפוטית הרחק מעבר לתחום יכולתה ומומחיותה.

סולברג מתעקש לבחון את משמעות המונח "בישול כתבה" במדיה האלקטרונית - רדיו וטלוויזיה, את הפרקטיקה של שילוב צילומי אילוסטרציה בכתבות דוקומנטריות ואת האופן שבו מחברים סאונד וקריינות לצילומים אלה, "voice over". דומה לרגעים כי סולברג שכח שהוא עוסק בכתיבת פסק דין, ונדמה היה לו כי הוא מחבר ספר הדרכה לכתבי טלוויזיה.

מסקנתו של סולברג כי לאור הצהרתה של דיין בפתח הכתבה כי "כך זה נשמע בזמן אמת ברשת הקשר הצה"לית" היה עליה להקפיד שלא לשלב צילומי אילוסטרציה ו-voice over, מוציאה את השופט מלשכתו ומכניסה אותו בנעליו של עורך הווידיאו בחדר העריכה הטלוויזיוני. הוא קובע כי שילוב תמונת אילוסטרציה של נסיעה בג'יפ, בה בשעה שהקריינות דיווחה על כך שהקצין רץ רגלית לעבר גופת הילדה, היא "אילוסטרציה שאינה לגיטימית, משום שהיא מטעה את הצופה בעניין משמעותי".

לאורך כל 130 עמודי פסק דינו מתעקש סולברג להסתמך על הכרעת הדין של בית הדין הצבאי, שזיכה את ר' מעבירת שימוש בלתי חוקי בנשק. אלא שהסתמכות כזו מחמיצה את העניין כולו: שהרי כתבתה של דיין ב"עובדה" לא עסקה רק בשאלת "וידוא ההריגה", דהיינו בשאלה האם לאחר שהילדה כבר נורתה ונהרגה כיוון סרן ר' את נשקו לעברה ורוקן מחסנית כדורית לעבר גופתה, אישום שממנו זוכה.

"זלזול בטהרת ההליך הפלילי"

הכתבה עסקה בכלל ההתרחשויות במוצב בשלב שלפני הריגתה של הילדה, כולל ההנחיות שקיבלו החיילים והמהלכים שהובילו לירי הראשוני בילדה, שנראתה לחיילים במבט ראשון בת 10 עד 12 על-פי דבריהם שלהם ברשת הקשר הצה"לית, שנשאה תיק בית-ספר על גבה, ושהיתה אפשרות שפשוט איבדה את דרכה בפאתי רפיח בדרכה אל בית-הספר.

סולברג גם מתיימר לקבוע האם קביעתה של דיין כי התחקיר המבצעי כשל נכונה או לא - אף שמטבע הדברים התחקירים הצבאיים לא הוגשו כראיה במשפט, ולסולברג לא היתה דרך כלשהי לדעת את תוצאותיהם.

ואולם, ההיבט החמור ביותר בפסק הדין נעוץ בכך שסולברג שולל את קיומו של דיון ציבורי הכרוך בסיקור עיתונאי בעת שמתקיימים הליכים משפטיים כלשהם. לדידו, העובדה שהכתבה ב"עובדה" שודרה במקביל להגשת כתב האישום נגד סרן ר' לבית הדין הצבאי מייתרת את הצורך ב"דיון ציבורי" של הפרשה.

"יש לעורר ולהזהיר", כותב סולברג, "מפני מכשלות שכאלה את ציבור מוציאי הדיבה הפוטנציאליים, העיתונאים והעורכים: יש להזהיר ולהרתיע מפני הזלזול הבלתי נסבל בטהרתו של ההליך הפלילי, מפני החירות שנוטלים לעצמם עיתונאים לפרסם חומרי ראיות וחקירה במהלך משפט, מפני האצטלה של שליחות ציבורית וחובה מוסרית לעשות את אלה".

במילים אחרות, מבחינתו של סולברג אין מקום להבחנה בין בירור משפטי של סוגיה ספציפית - האם נעשה "וידוא הריגה" בגופתה של הילדה - לבין הדיון הציבורי שהעיתונות מעוררת בשאלות ציבוריות רחבות כמו טוהר הנשק, התנהגות של חיילים מול ילדה (השופט מתעקש להגדיר אותה "נערה") והוראות פתיחה באש.

אגב, אף שפסק דינו של בית הדין הצבאי, שזיכה את סרן ר' משימוש לא חוקי בנשק, ניתן כחצי שנה לאחר שידור הכתבה, סולברג מטיל על דיין ועל תוכניתה את האחריות לבירור העובדות המשפטיות עוד קודם לכן, וקובע כי הנטל להוכיח כי הילדה לא היתה מחבלת - קרי, שבתיק בית-הספר שנשאה על גבה לא היה מוטמן מטען נפץ - מוטל על העיתונאי והשדר.

מחמיר בלשון הרע

קשה שלא להתייחס לרקע של סולברג, האדם והשופט, שהביא אותו לרגע הזה של פסק דין מהדהד כנגד אחת העיתונאיות הבכירות בישראל.

סולברג, החובש כיפה ומתגורר בהתנחלות, נחשב בשנים האחרונות לשופט הייעודי בבית המשפט בירושלים לענייני דיבה ולשון הרע. במסגרת זו הוא נחשב לשופט מחמיר מאוד כלפי העיתונות, הנוטה לקבל תביעות לשון הרע רבות. קשה להשתחרר מהרושם שבהקשר זה, משפט אילנה דיין שהתגלגל לידיו נראה לו כהזדמנות של ציבור שלם לבוא חשבון עם התקשורת האליטיסטית, התל-אביבית, עם תעשיית הטלוויזיה וההבלים, שאיננה מקפידה בכבודם של חיילים.

ניכר בו כי הוא נהנה בכתיבת פסק הדין, ואף השתעשע במתן כותרות ביניים כמו "קדימון" ו"פתיח". הוא אף נטפל לשמה של התוכנית - "עובדה", כדי לטעון כי אסור להביע דעות או מסקנות במסגרתה, שהרי "מדוע שהצופה יפקפק בדבריה הבוטחים של אילנה דיין? הרי זו 'עובדה'".

הנה עובדה נוספת: פסק דינו של השופט סולברג הוא כה חמור, כה מרחיק לכת, ונזקיו כה גדולים - עד שלא יהיה מנוס מהגשת ערעור לבית המשפט העליון, שמסורת הפסיקה הנוהגת בו בעניינים של חופש העיתונות היא, למרבה המזל, שונה מרוח פסיקותיו של מי שנחשב עד לאחרונה מועמד לגיטימי לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן