גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופש העיתונות בסכנה

פסק הדין נגד אילנה דיין נראה כמו ניצול הזדמנות לבוא חשבון עם התקשורת

יש פסקי דין שהשפעותיהם, השלכותיהם ולעתים גם נזקיהם משתרעים הרבה מעבר לצדדים שהתייצבו בבית המשפט כדי להגן על עניינם הפרטי. פסק דינו של שופט בית המשפט המחוזי בירושלים נעם סולברג משלשום (ג'), בתביעת לשון הרע של הקצין סרן ר' נגד השדרנית אילנה דיין ומערכת התוכנית "עובדה", הוא פסק דין שכזה.

פסק הדין הזה, שבסופו חויבו הנתבעים לשלם לסרן ר' פיצוי בסך 300 אלף שקל, מהווה סכנה של ממש לעיתונות החופשית, החוקרת והמסקרת בישראל, ויש בו התערבות גסה בשיקולי עריכה ובשיטות העבודה של העיתונות הטלוויזיונית.

ספר הדרכה לכתבים

עניינו של פסק הדין בכתבה ששודרה בתוכנית "עובדה" בנובמבר 2004, אודות התקרית במוצב גירית ברפיח כחודש וחצי לפני כן, שבמהלכה נורתה ונהרגה הילדה איימאן אל-האמס, שהתקרבה יתר אל המידה אל החיילים במוצב, כשתיק בית-הספר על גבה. אל-האמס היתה בת 13 ו-10 וחודשים במותה. חשוב להדגיש כי מדובר ב-13 שנים ו-10 חודשים, ולא לעגל את גילה ל-14 או ל-13 - מאחר שהעיגול הזה, שמטרתו בתורת הקיצור הנהוגה בעבודת הטלוויזיה, הוא אחת הסיבות שבעטיה מצא השופט סולברג את דיין חייבת בלשון הרע.

התערבותו של בית המשפט בצורת העריכה של הכתבה, התעקשותו לבחון בעצמו את כל צילומי הגלם, לעבור על כל "שוט" ולקבוע אם שילובו או אי-שילובו בכתבה מהווה לשון הרע, היא בבחינת חדירה של המערכת השיפוטית הרחק מעבר לתחום יכולתה ומומחיותה.

סולברג מתעקש לבחון את משמעות המונח "בישול כתבה" במדיה האלקטרונית - רדיו וטלוויזיה, את הפרקטיקה של שילוב צילומי אילוסטרציה בכתבות דוקומנטריות ואת האופן שבו מחברים סאונד וקריינות לצילומים אלה, "voice over". דומה לרגעים כי סולברג שכח שהוא עוסק בכתיבת פסק דין, ונדמה היה לו כי הוא מחבר ספר הדרכה לכתבי טלוויזיה.

מסקנתו של סולברג כי לאור הצהרתה של דיין בפתח הכתבה כי "כך זה נשמע בזמן אמת ברשת הקשר הצה"לית" היה עליה להקפיד שלא לשלב צילומי אילוסטרציה ו-voice over, מוציאה את השופט מלשכתו ומכניסה אותו בנעליו של עורך הווידיאו בחדר העריכה הטלוויזיוני. הוא קובע כי שילוב תמונת אילוסטרציה של נסיעה בג'יפ, בה בשעה שהקריינות דיווחה על כך שהקצין רץ רגלית לעבר גופת הילדה, היא "אילוסטרציה שאינה לגיטימית, משום שהיא מטעה את הצופה בעניין משמעותי".

לאורך כל 130 עמודי פסק דינו מתעקש סולברג להסתמך על הכרעת הדין של בית הדין הצבאי, שזיכה את ר' מעבירת שימוש בלתי חוקי בנשק. אלא שהסתמכות כזו מחמיצה את העניין כולו: שהרי כתבתה של דיין ב"עובדה" לא עסקה רק בשאלת "וידוא ההריגה", דהיינו בשאלה האם לאחר שהילדה כבר נורתה ונהרגה כיוון סרן ר' את נשקו לעברה ורוקן מחסנית כדורית לעבר גופתה, אישום שממנו זוכה.

"זלזול בטהרת ההליך הפלילי"

הכתבה עסקה בכלל ההתרחשויות במוצב בשלב שלפני הריגתה של הילדה, כולל ההנחיות שקיבלו החיילים והמהלכים שהובילו לירי הראשוני בילדה, שנראתה לחיילים במבט ראשון בת 10 עד 12 על-פי דבריהם שלהם ברשת הקשר הצה"לית, שנשאה תיק בית-ספר על גבה, ושהיתה אפשרות שפשוט איבדה את דרכה בפאתי רפיח בדרכה אל בית-הספר.

סולברג גם מתיימר לקבוע האם קביעתה של דיין כי התחקיר המבצעי כשל נכונה או לא - אף שמטבע הדברים התחקירים הצבאיים לא הוגשו כראיה במשפט, ולסולברג לא היתה דרך כלשהי לדעת את תוצאותיהם.

ואולם, ההיבט החמור ביותר בפסק הדין נעוץ בכך שסולברג שולל את קיומו של דיון ציבורי הכרוך בסיקור עיתונאי בעת שמתקיימים הליכים משפטיים כלשהם. לדידו, העובדה שהכתבה ב"עובדה" שודרה במקביל להגשת כתב האישום נגד סרן ר' לבית הדין הצבאי מייתרת את הצורך ב"דיון ציבורי" של הפרשה.

"יש לעורר ולהזהיר", כותב סולברג, "מפני מכשלות שכאלה את ציבור מוציאי הדיבה הפוטנציאליים, העיתונאים והעורכים: יש להזהיר ולהרתיע מפני הזלזול הבלתי נסבל בטהרתו של ההליך הפלילי, מפני החירות שנוטלים לעצמם עיתונאים לפרסם חומרי ראיות וחקירה במהלך משפט, מפני האצטלה של שליחות ציבורית וחובה מוסרית לעשות את אלה".

במילים אחרות, מבחינתו של סולברג אין מקום להבחנה בין בירור משפטי של סוגיה ספציפית - האם נעשה "וידוא הריגה" בגופתה של הילדה - לבין הדיון הציבורי שהעיתונות מעוררת בשאלות ציבוריות רחבות כמו טוהר הנשק, התנהגות של חיילים מול ילדה (השופט מתעקש להגדיר אותה "נערה") והוראות פתיחה באש.

אגב, אף שפסק דינו של בית הדין הצבאי, שזיכה את סרן ר' משימוש לא חוקי בנשק, ניתן כחצי שנה לאחר שידור הכתבה, סולברג מטיל על דיין ועל תוכניתה את האחריות לבירור העובדות המשפטיות עוד קודם לכן, וקובע כי הנטל להוכיח כי הילדה לא היתה מחבלת - קרי, שבתיק בית-הספר שנשאה על גבה לא היה מוטמן מטען נפץ - מוטל על העיתונאי והשדר.

מחמיר בלשון הרע

קשה שלא להתייחס לרקע של סולברג, האדם והשופט, שהביא אותו לרגע הזה של פסק דין מהדהד כנגד אחת העיתונאיות הבכירות בישראל.

סולברג, החובש כיפה ומתגורר בהתנחלות, נחשב בשנים האחרונות לשופט הייעודי בבית המשפט בירושלים לענייני דיבה ולשון הרע. במסגרת זו הוא נחשב לשופט מחמיר מאוד כלפי העיתונות, הנוטה לקבל תביעות לשון הרע רבות. קשה להשתחרר מהרושם שבהקשר זה, משפט אילנה דיין שהתגלגל לידיו נראה לו כהזדמנות של ציבור שלם לבוא חשבון עם התקשורת האליטיסטית, התל-אביבית, עם תעשיית הטלוויזיה וההבלים, שאיננה מקפידה בכבודם של חיילים.

ניכר בו כי הוא נהנה בכתיבת פסק הדין, ואף השתעשע במתן כותרות ביניים כמו "קדימון" ו"פתיח". הוא אף נטפל לשמה של התוכנית - "עובדה", כדי לטעון כי אסור להביע דעות או מסקנות במסגרתה, שהרי "מדוע שהצופה יפקפק בדבריה הבוטחים של אילנה דיין? הרי זו 'עובדה'".

הנה עובדה נוספת: פסק דינו של השופט סולברג הוא כה חמור, כה מרחיק לכת, ונזקיו כה גדולים - עד שלא יהיה מנוס מהגשת ערעור לבית המשפט העליון, שמסורת הפסיקה הנוהגת בו בעניינים של חופש העיתונות היא, למרבה המזל, שונה מרוח פסיקותיו של מי שנחשב עד לאחרונה מועמד לגיטימי לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות