גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערן זמורה: "אני בצד ההורג, אין מה לעשות"

ערן זמורה ויורם רוז, בעלי הוצאת "כנרת זמורה ביתן", ששותפים ברשת צומת ספרים, מעדיפים להיות בצד שמוביל את שוק הספרים לתחרות מטורפת - אבל סופגים השמצות על הוזלת השוק, על עושק הסופרים ועל הרס התרבות

"יכולת השיווק שלנו גדולה יותר בגלל השותפות בצומת, אז מגיע לנו העליהום הזה? לעשות חוקים כדי שהצרכן ייהנה פחות? מה זו המניפולציה הזו? אני לא מבין...". כך אומר ערן זמורה בעלבון בפגישה שנערכה השבוע עימו ועם שותפו יורם רוז באור-יהודה במשרדים המפוארים של כנרת-זמורה-ביתן-דביר - ההוצאה שכולם אוהבים לשנוא.

העשור האחרון בעולם המו"לות הישראלי מאופיין יותר מכל במעבר מתרבות לכלכלה. מה שעד לחיבור בין הוצאות כנרת-זמורה-ביתן ומודן עם רשת "צומת ספרים", נתפס כתחום מנומנם של אינטלקטואלים עגולי משקפיים, נתגלה כענף שמוכר כ-17 מיליון ספרים לשנה ומגלגל סכומי כסף אדירים.

כשב-2001 אישר הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, דרור שטרום, את המיזוג האנכי בין רשת צומת להוצאת "כנרת-זמורה-ביתן", נרשמה שמחה גדולה בקרב קוראי הספרים בארץ. סוף סוף יש קונטרה למונופול של סטימצקי.

2005 בישרה את השינוי הגדול בשוק הספרים כש"מודן" הצטרפה לשותפות, והתחילו מבצעי המכירות הגדולים. "כשפתחנו את צומת כולם חיבקו ונישקו אותנו", נזכר זמורה, "אבל כשההצלחה היא קצת יותר גדולה וגם סופרים עוברים אלינו בגלל טיפול רציני יותר, אז למישהו זה מדגדג".

אז כנראה שזה קצת יותר מדגדוג כי לאחר שהרשת הצעירה והדינמית בניהולו הנמרץ של אבי שומר התגלתה כלא רק סקסית אלא גם אסרטיבית, כששינתה את הרגלי צריכת הספרים עם מבצעי מכירות שלא נודעו כמוהם ("אבא במאה" ואחרים), הראשונות שנפגעו היו חנויות הספרים העצמאיות שהחלו להיסגר, ואחריהן המו"לים (שלא שותפים בצומת) שטענו שיש עדיפות לספרי השותפות במבצעים שהביאו למצב שבו מה שלא במבצע לא קיים.

אבל חמור מזה, לטענתם המבצעים מביאים אותם לסף פשיטת רגל. מה שרונית קן, הממונה על ההגבלים ראתה כהצלחה כלכלית כבירה ולכן אישרה את צירוף "הספרייה החדשה" של מנחם פרי (שהיה ממובילי המאבק נגד צומת) לשותפות, נתפס בעיני כל האחרים כהקרסת הענף, והוביל לניסיון להעביר בכנסת (כנראה בינואר הקרוב) את מה שנקרא "החוק הצרפתי" שיאסור על הורדת מחירי ספרים בשנה הראשונה להוצאתם, יפקח על תשלום הוגן לסופרים וינסה לתת מענה למצב הקשה של חנויות הספרים העצמאיות.

יורם רוז (מנכ"ל כנרת) וערן זמורה (מנכ"ל זמורה ביתן) לא נוהגים להתראיין. התחושה העזה של עוול בשל ה"עליהום" שכדבריהם נעשה עליהם, הביא אותם לכנס פגישה ולענות בצורה מסודרת על שאלות בנושא החיבור עם צומת, המבצעים, הצפת הכותרים, החוק הצרפתי ועוד.

יורם רוז, ערן זמורה / צלם תמר מצפי

"ידיעות אחרונות כל הזמן מאחורייך, מה תעשי". רוז (מימין) וזמורה

"צומת זו בכלל תאונת דרכים"

על החיבור השנוי במחלוקת בין צומת להוצאות שלה, נטען כי הוא נותן עדיפות לספרי ההוצאות שבשותפות. אבי שומר מנכ"ל צומת ספרים מכחיש באין ספור כתבות וראיונות שיש עדיפות כזו.

זמורה: "כל נושא השותפות עם צומת התחיל כשרצינו להיפטר ממלאים אדירים של ספרים שהיו לנו במחסנים. צומת זו בכלל תאונת דרכים. אף אחד לא חשב על רשת כזו, ומי שעשה את הרשת באמת זה אבי שומר. אנחנו דשדשנו עם 10-12 חנויות. לא שלא הצליח, אבל הוא עשה את זה".

רוז: "החוכמה שלנו היא שהבנו שאנחנו לא מבינים בקמעונאות. חיפשנו קמעונאי אמיתי שחי את זה, שבא מהבאסטות, ואבי שומר הוא התשובה. זה הכל. אנחנו בכלל לא בעניין. לא מבינים בזה שום דבר".

זמורה: "מה שמעניין אותנו זה המו"לות".

*אבל אתם חלק מהצינור שמפיץ את הספרים.

זמורה: "בהחלט. למזלנו הצלחנו. כמו שיכולנו להיכשל. לאמא שלי היו שלוש חנויות ('מוזה', א.ס). נכשלנו איתן והפסדנו הרבה כסף. והייתה לי שותפות בחנות עם אורנה גאון ואירית רזילי, הפסדנו כסף וסגרנו. כמו שקרה לרשת החנויות של 'כתר' שלא הצליחו. במקרה הזה הצלחנו בגלל השיטה, בגלל המחירים הזולים. זה נס".

*ממש לא נס. חיבור של רשת שיווק קמעונאי עם יצרן, זה דבר שלא נעשה בשום מקום בעולם. ובתוספת למבצעים, בוודאי שזה יצליח.

רוז: "לא מדויק. באיטליה יש רשת בשם 'פילטרי מלי' שזו גם הוצאת ספרים וגם רשת חנויות".

*אבל שם אתה יודע שאתה נכנס לחנות של הוצאה מסוימת. ב"צומת" הציבור לא יודע שהיא שלכם.

רוז: "בצומת יש ספרים של כל ההוצאות".

*אבל כפי שנטען לא אחת ב"צומת" יש עדיפות לספרים שלכם, אחרת אין טעם לשותפות.

רוז: "נכון, יש קדימות. זה לא לגיטימי?"

זמורה: "צריך לזכור שאנחנו הוצאת הספרים הגדולה ביותר ולכן ממילא אנחנו מקבלים את השטח שמתאים לגודל ההוצאה, אז אנחנו תמיד נהיה בולטים. גם בסטימצקי. כשלא היה ריב - בלטנו שם יותר מאחרים. בהחלט השקענו ברשת הזאת, לקחנו סיכונים, אז מה הפסול בזה?"

רוז: "אנחנו עובדים עם שומר בדיוק כמו שאנחנו עובדים עם סטימצקי מבחינת מחירים, ובדיוק כמו כל הוצאה אחרת, ולפעמים יש בינינו מלחמת גוג ומגוג על המבצעים".

"אף סופר אצלנו לא מתלונן"

המבצעים, נשמת אפו של השינוי שהנהיגו צומת ספרים, עליהם אמר ירון סדן מנכ"ל עם עובד ויו"ר התאחדות הוצאות הספרים: "הציבור לא קונה יותר ספרים, הוא קונה מבצעים", הם זרע המחלוקת.

זמורה: "מה יעשה מו"ל אם נשארו לו במלאי 1,700 עותקים? שלא ימכור במחיר מוזל?"

*לא מדובר על חיסול המלאי. המבצעים הם על כותרים חדשים.

רוז: "החשבון הוא פשוט. אם אתה מוכר פי שלושה מאותו ספר במחיר מוזל, אתה מרוויח יותר מאשר מחיר מלא. המו"ל מרוויח על ספר בודד במחיר מלא - 15 שקל. אם הוא מוכר במבצע נשארים לו 7-8 שקלים לספר. עכשיו, אם הוא מוכר פי שלושה הוא מרוויח קרוב ל-20 שקל".

זמורה: "החשבון הוא כזה - מספר במחיר מלא של 80 שקל אתה נותן 50% או 60% הנחה לרשתות עלות המפיצים, אז בסוף יישאר לך 15 שקל רווח. עכשיו, כשאני מוכר ב-25 שקל נשארים לי 6-7 שקלים, אבל אז אני מוכר שלושה ספרים ולא אחד. כלומר נשארים לי 21 שקלים. זאת אומרת אם קודם מכרתי אלף ספרים במחיר מלא, עכשיו עם המבצעים אני מוכר פתאום 3,000 ספרים ואפילו מגיע ל-7,000 , 8,000, 9,000".

* אבל ככה הסופרים מפסידים. הם מקבלים את האחוזים שלהם מהמחיר הנמוך של הספר במבצע.

זמורה: "לפי החוזה הסופר מקבל 18% מתוך הרווחים ל-2,000-3,000 הכותרים הראשונים. אח"כ ל-3,000 הבאים, וככה זה הולך. ואני לא מדבר על אלה שמקבלים 30%-40% שזה לא מעט. אז נכון שעם המבצע הוא מקבל 4.8 לעומת ה-6 שהוא קיבל על מחיר מלא. היום אני מוכר גם 10,000 ספרים שקודם לא מכרתי 1,500 מהם בגלל המחיר. אז עם המבצעים הסופר מרוויח יותר. הוא אולי מקבל פחות על כל ספר, אבל מוכר הרבה יותר ספרים. לכן אף סופר אצלנו לא מתלונן".

אם כל כך טוב, למה כולם באים אליכם בטענות?

זמורה: "תראי, הצרכן לא בא אלינו בטענות, הסופר לא בא אלינו בטענות. מי בא אלינו בטענות? מו"לים וסטימצקי. אף אחד לא מפרגן לנו את ההצלחה הזו".

*אז אתה מרוצה מהמבצעים?

זמורה: "גם אנחנו נלחמים בעניין המחיר. גם לנו מחיר של 20-25 שקל לספר לא נוח. אנחנו מרוויחים הרבה פחות ממה שהרווחנו קודם. אם קודם הרווחנו 15 לספר, עכשיו אנחנו מרוויחים 6, 7. זה דרמטי. איפה הקונץ? ביכולת למכור כמות הרבה יותר גדולה. ונכון שסופר שעבד 6 שנים מגיע לו יותר, אבל אנחנו הרי לא קוסמים.

"מה, אני לא רוצה למכור ב-40 שקל? אבל יש תנאי שוק שלא מאפשרים את זה היום. יש תחרות, אנשים מחכים למחירים זולים. אז מה, לשבת בצד ולהגיד 'אני לא משחק את המשחק' ולמצוא את עצמי כמו סבא שלי עוד כמה שנים? (סבו של ערן - ישראל זמורה שהקים את "מחברות לספרות" סירב להוציא ספרים מסחריים שיאזנו את ספרי האיכות, וההוצאה נכשלה כלכלית והפסיקה את פעילותה ב-1967. א.ס.)".

"להיות בצד שמקנאים בו או בצד שמקנא"

השנים האחרונות מאופיינות גם בכמות אדירה של ספרים שיוצאים כל שנה. (6,700 כותרים חדשים ב-2008) כמות שאין לה אח ורע בעולם המערבי יחסית לכמות האוכלוסייה. כל כותר חדש שמגיע דוחק מהחנויות כותר מבוגר ממנו רק במספר ימים או שבועות, וככה בעצם לספרים אין חיי מדף.

*אתם מרוצים מכך שאתם מוציאים 30 כותרים חדשים כל חודש ואין לכם זמן ויכולת להשקיע בכל אחד?

זמורה: "יוצאים הרבה ספרים. זאת אחת הבעיות. מצד שני כל הזמן אנחנו חושבים איך פספסנו את הספר הזה או זה. אנחנו משלמים 10,000 או 15,000 מקדמה וזה הימור. אתה לא יודע מה יצליח".

רוז: "אם הייתי יודע איזה ספרים להוציא...זו תעשיית הימורים. אתה לא יודע".

*חלק מאחריות ההוצאה, זה להביא ספרות טובה לארץ. הנה, הוצאתם את "נוטות החסד" המצוין, הזכויות, התרגום והעריכה עלו לכם הון עתק, ואז הספר נעלם בים הספרים האחרים שהוצאתם.

רוז: "אנחנו עוברים על הרשימה של רבי-המכר בארץ. נגיד 50 ספרים. מתוך ה-50 נגיד 10 שלנו, 40 לא שלנו. מתוך ה-40, 30 היו פה על השולחן וסירבנו להם. אנחנו מתחרפנים מזה. בא לנו לבכות. זה כל ישיבה ככה".

זמורה: "יש מצבים שזיו (האחראי בהוצאה על רכישת זכויות מחו"ל א.ס) מביא מחו"ל 10 הצעות לספרים ואז צריך לבחור. על הראשון אומרים 'יאללה הצעת מחיר 5,000 דולר'. השני בא, יש מכרז - 10,000 דולר. בשלישי אנחנו כבר אומרים לא, ואז זה מתברר כהצלחה מסחרית כמו הארי פוטר, או נער החידות מבומביי. ומישהו אחר לקח".

רוז: "ידיעות אחרונות כל הזמן מאחורייך, מה תעשי? הופ תפס לך את הספר, מה תעשי?"

זמורה: אם אתה מאמין בכלכלה חופשית ואתה מאמין בצורך האנושי לגדול ולהתחזק ולהצליח אז אתה מבין שאנחנו רוצים להיות המו"ל הכי גדול והכי טוב ושישבחו אותנו כל הזמן".

רוז: "השאלה האם אתה רוצה להיות בצד שמקנאים בו או בצד שמקנא".

זמורה: אני בצד ההורג אין מה לעשות. אני חושב שבזכות, ואני לא שוויצר. אני שלם עם כל מילה שאני אומר ולכן אמרתי לממונה - 'תמצאי ביקורת אחת עלינו של ניצול, של קיצורי דרך'. כשאנחנו מחליטים להוציא ספר. קודם לעשות אותו הכי טוב ואח"כ להשתגע בלמכור אותו. וברוב הדברים לשמחתי הצלחנו יותר מאחרים. וזה גורל".

רוז: "לכולם יש הרבה מה ללמוד מאיתנו. באמת. בהתנהגות, ביחס. אנחנו עושים בי"ס למו"לות. בי"ס למופת".

"מלחמות עולם אינן דרכנו"

ח"כ ניצן הורוביץ מוביל באחרונה הצעת חוק הקוראת לאיסור מבצעים והנחות על כותרים בשנה הראשונה להוצאתם, בדומה לחוקים מקבילים בצרפת (חוק לאנג הקרוי על-שם שר התרבות הצרפתי שיזם אותו) ובגרמניה. כל ההוצאות (מלבד השותפות בצומת) ורשת סטימצקי תולות את יהבן בהעברתו בכנסת.

זמורה: "לכאורה מה איכפת לנו, אנחנו נסכים לו. יימכרו ספרים במחיר גבוה. אבל זה מטומטם לגמרי לקבוע מחיר לספר עם כל מיני טענות מופרכות כאילו זה ישמור על הסופר, במקום לתת לשוק להתנהג באופן חופשי".

רוז: "אני יכול לספר לך שכל המו"לים שמתחרים איתנו (על זכויות לכותרים מחו"ל - א.ס.) שטוענים שהם מפסידים כסף, מתחילים במקדמות של 20 ו-50 ו-100 אלף דולר. מאיפה יש להם כסף? מזה שהם מפסידים על המכירות בצומת? מזה שמפסידים בסטימצקי? מאיפה יש להם את הכסף הזה? הם מביאים כסף מהבית?"

*אז מה הלאה? תימשך מלחמת עולם?

זמורה: "מלחמות עולם אינן דרכנו, עולם המו"לות חשוב לנו לא פחות מלאחרים, אנו חלק ממנו שנים ארוכות ונשמח לתת יד ולמצוא פתרונות הגיוניים, ובוודאי למציאת דרך שתדאג לסופרים. יש אלינו פניות ממו"לים שהלכו לכיוון ה'חוק הצרפתי', אבל בתוך תוכם אינם מאמינים בנחיצותו ובהגיון שבו, בוודאי בחלקים נכבדים ממנו, אבל מעוניינים להרגיע את השוק ולנסות לטפל בדרך הגיונית ונכונה בבעיות המועלות ע"י גורמים שונים בענף.

"אנו נוטים ללכת להסכמות, לפחות לגבי חלק מהדברים, כשאנחנו מאמינים שכוחות השוק החופשי יביאו לפתרון גם בלי התערבות.

"אנו מנסים לגבש הצעה, שאיני בטוח שיסכימו עליה, אבל מרגישים חובה לנסות הצעה שתאפשר לכל הצדדים לחיות איתה, בלי פגיעה בתחרות החופשית, ובשוק הספרים שרק גדל ומתרחב כעובדה".

עוד כתבות

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

הפגנה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

סקר: המלחמה בעזה שלחה יותר אירופאים להיות פרו-פלסטינים מאשר למען ישראל

סקר חדש של האוניברסיטה העברית חושף כי מחצית מהנשאלים בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובפולין לא שינו את עמדתם בגלל המלחמה, אבל מבין מי שכן – שיעור גדול הרבה יותר הפכו לפרו-פלסטינים ● הישראלים, מנגד, רואים רק בגרמניה "ידידה" אירופית, ברוב דחוק

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת וסרגיי נובק, מנהל מחלקת תכנון ועיצוב מבני, אורמת בשיחה עם חזי שטרנליכט / צילום: כדיה לוי

הבכירים באורמת חושפים: "בונים על יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה"

מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, ומנהל תכנון והנדסת צנרת בחברה, סרגיי נובק, השתתפו בכנס "מנהיגות צעירה" של גלובס אמש ● נובק סיפר על התמיכה שקיבל כשגויס למילואים לאחר ה-7 באוקטובר, ובלשר הוסיף: "היינו צריכים להתמודד עם 10% מגויסים מהמפעל ו־25% מהנדסים מגויסים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה אדומה באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג משיל מערכו 1.6% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות קלות לאחר שזינקו אמש ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500