גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכו הטלנובלות הקוריאניות לתעשייה שמגלגלת מיליארדים?

ללא רגולציה אבל עם השקעות ממשלתיות ופרטיות גדולות, צמחה בדרום-קוריאה תעשיית טלוויזיה שמגלגלת מיליארדי דולרים ומוכרת תוכן לכל העולם ■ האם המודל הקוריאני ישים גם בישראל?

האסימון הדרום-קוריאני נפל סופית ב-1994. חברי הממשלה בסיאול קיבלו לידיהם מסמך המפרט את הכנסות הסרט ההוליוודי שיצא באותה שנה, "פארק היורה". חישוב גס של הכסף שנכנס למפיקי הסרט מפרסום, חסויות, הפצה ומוצרים נלווים, גילה כי בכדי שהכלכלה המקומית תהנה משיעור הכנסה דומה, צריכה דרום-קוריאה למכור ברחבי העולם 1.5 מיליון מכוניות יונדאי. סביב שולחן הממשלה ההיא נולדה אחת הרפורמות המצליחות ביותר בתולדות הקולנוע והטלוויזיה העולמיים. ממדינה שתושביה לא ראו עד לסוף שנות ה-80 סרט הוליוודי מימיהם, הפכה דרום קוריאה למעצמת טלוויזיה וקולנוע בינלאומית.

בפסטיבל הטלוויזיה של ראש-פינה שייפתח בסוף השבוע הקרוב, יתקיים פאנל שישאל אם בדרום-קוריאה - למה בעצם לא כאן? מעט כמו בישראל, גם דרום-קוריאה היא מדינה דמוקרטית, אך חוקי חירום לאומיים מכתיבים את סדר היום. זה אולי המקור לחשדנות ארוכת השנים כלפי התקשורת.

מצנזורה לרפורמה

מרבית כלי התקשורת במדינה האסייתית נשלטו מאז שנות ה-60 על-ידי הממשלה, וגם החופשיים יותר סבלו מצנזורה קשה והגבלות משמעותיות. החרדה הדרום-קוריאנית היתה, אולי כמו כאן, לתרבות המקומית. הסגירות שלטה והתעשייה המקומית היתה ענייה ולא אטרקטיבית.

"עד לסוף שנות ה-80, תחילת שנות ה-90, חייב החוק הקוריאני להקרין בבתי-הקולנוע ובטלוויזיה רק סרטים וסדרות מקומיים", מספר ד"ר אלון לבקוביץ, מומחה לדרום-קוריאה מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית. "הדבר השתנה בעקבות ההתערבות של ארצות-הברית, בת-ברית של דרום-קוריאה, שחשה כי הוליווד נדחקת".

החשש של המחוקק הקוריאני התממש. הוא ראה כיצד המפיקים המקומיים מעדיפים לייבא תכנים מהוליווד - וחמור יותר, מהאויבת המיתולוגית יפן - במקום לייצר תוכן מקומי. היצירה המקומית, כמו שנהוג לקרוא לזה כאן, החלה לסבול מרגרסיה. מחשש להרס התרבות המקומית, המחוקק שזה עתה התיר את הרסן החליט להילחם על שימור התרבות המקומית - הפעם לא על-ידי סגירות, אלא דווקא על-ידי תחרות.

מנקודה זו ואילך התמקדה הממשלה הקוריאנית בניסיונות לייצר סרטים ותוכניות טלוויזיה בעלי פוטנציאל להצלחה כלכלית. האלמנט התרבותי הקוריאני והמסר נדחקו במדיניות מתוכננת לאחור.

בעוד בישראל הלך המחוקק לזכייניות המדשדשות בדרישה שישקיעו בקולנוע, הממשלה הקוריאנית פנתה לענקיות התעשייה המקומית, סמסונג ודייהו. אלה אולצו להקים חברות הפקה משלהן ולהשקיע בתעשיית הטלוויזיה והקולנוע. הממשלה ידעה כי גופים אלה יוטרדו פחות מהאילוצים האמנותיים, יתייחסו ליצירה כאל עסק, ובעיקר - ישקיעו מאמץ מיוחד בערוצי ההפצה ובפיתוח הטכנולוגי.

הקוריאנים הבינו כי לא ההתערבות בתוכן ובהסדרת השוק היא זו שתביא את השינוי, אלא ההשקעה בבסיס הטכנולוגי והמבני של התעשייה. בהמשך, כשהחברות הנסחרות נקלעו למשבר כלכלי ורצו לסגת מההפקה, למפיקים הפרטיים וליוצרים היה הרבה יותר פשוט לקנות מניות ולהחזיר לידיהם את שוק ההפקה, שעכשיו כבר שגשג.

"בשונה ממדינת ישראל, קוריאה לקחה על עצמה קודם כל את נושא התשתיות", אומר לבקוביץ. "כל האולפנים חוברו אוטומטית לסיבים אופטיים, ובהמשך זה גם בא לידי ביטוי במיוחד בתשתיות האינטרנט. כבר לפני עשור מחיר החיבור היה זול ביותר, ותפיסת הממשלה היא לפרוס את התשתית - ורק אחר-כך לאפשר לגופים לעבוד באופן המרבי על גבי התשתיות האלה".

תעשיית האינטרנט המתקדמת איפשרה לקוריאנים לשווק כלפי חוץ את התכנים שלהם. ברחבי הרשת הופצו הטלנובלות המקומיות, שהפכו להיט מחתרתי תחילה בסין, יפן, ויאטנם וסינגפור - ולאט-לאט בעולם כולו.

בינתיים המשיכה הממשלה לקחת חלק פעיל בשיווק היצירה המקומית. היא חתמה הסכמים לייצוא עם יפן, נתנה חסות לפסטיבלי סרטים וטלוויזיה, ודאגה לחשוף יוצרים מקומיים למיטב היצירות מרחבי העולם.

"כשאתה מגיע לפסטיבלי טלוויזיה בעולם, כמו מיפקום למשל, אתה רואה דוכנים ענקיים שממומנים על-ידי הממשלה הקוריאנית", מספר נשיא דורי מדיה, נדב פלטי. בערוצי הטלנובלות של דורי, "ויוה" ו-"ויוה פלטינה", המשדרים בישראל וברחבי העולם, זוכות הטלנובלות הדרום-קוריאניות להצלחה כבירה.

"הממשלה הקוריאנית נותנת תמיכה ישירה בטלנובלות", מספר פלטי, "מדובר בתמיכה שמגיעה לכ-200 אלף דולר לפרק בסדרה של 30-45 פרקים. עכשיו יותר ויותר מדינות אסייתיות מעתיקות את המודל. בפסטיבל האחרון שנערך בצרפת הקימה סינגפור עמדה עצומה, בעוד אנחנו מקימים עבור החברה שלנו בעצמנו. היום שמעתי שבאינדונזיה, שם אנחנו פועלים, התקבלה החלטה ממשלתית להשקיע ב-4 טלנובלות חדשות".

תשתיות תחילה

ממשלת דרום-קוריאה השקיעה גם מיליונים במלגות, ושלחה סטודנטים למקצועות הקולנוע והטלוויזיה ללימודים גבוהים בחו"ל. בנוסף הונהגו תוכניות להסמכה של עובדים טכניים במכשור המתקדם ביותר, ומיליונים הושקעו בדיגיטציה של אולפנים. למשקיעים זרים ניתנו הקלות במס ותמריצים.

באופן די אירוני, החזקותיה של קוריאה במכסות המסך תרמה לחיוב לתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. על-ידי ליברליזציה של המכסות במקום ביטולן, שמרה קוריאה על רשת תמיכה שעודדה משקיעים פרטיים לקחת סיכון בהפקה וביצירה. בניגוד לסובסידיות, שמצריכות תהליך ביורוקרטי מסובך, איפשרה קוריאה למפיקים להחליט בעצמם מה הם עושים עם המכסות שלהם - ולא הכתיבה להם איזה תוכן לשדר.

גם היעדר אפליה בתחום התוכן היתה חלק ממדיניות מכוונת. היתה החלטה מודעת שהאידיאולוגיה השלטת היחידה בשוק צריכה להיות איכות, וכל האחרות שניות לה. הממשלה, ששמה לה למטרה להשקיע במה שמכונה "הברזלים" ובאיכות ההפקה, התעלמה לחלוטין מהאוריינטציה הפוליטית או האתנית של התוכן. הקוריאנים הבינו כי הפתיחות תורמת לתרבות המקומית הרבה יותר מההסתגרות בתרבות המקומית.

מלכתחילה הרפורמה הקוריאנית כיוונה ליצוא. באופן מיידי, הסדרות הקוריאניות, שהיו זולות ונוצצות, קנו להן קהל מעריצים הדוק בארצות אסיה ובמדינות רבות אחרות.

"אם אתה רואה דרמה קוריאנית מ-2002 ודרמה מהיום, זה נראה כאילו הבדל של 20 שנה בהתקדמות", מספרת מנהלת ערוץ "ויוה פלטינה", דנה יפה.

יפה, עם ניסיון ארוך מול הקוריאנים ברכישת תוכן, מספרת כי מדובר לא רק בטלנובלות. "יש עכשיו סדרה בלשית שרצה בקוריאה, 20 פרקים והשקעה של 17 מיליון דולר. לא צריך לזלזל בשוק הראשוני שלהם, סין, יפן, טייואן וסינגפור, אבל זה רק הולך ומתעצם בעולם. נפתח לטלנובלות האלה באחרונה שוק באוסטרליה, שם התוכניות משגשגות בערוצי נישה לאסייתיים, ופתאום הן הפכו ללהיט גדול באיראן ובאמירויות ,שמצאו בסדרות שלהם צניעות שאין בטלנובלות הלטיניות למשל. גם אצלנו זה תפס כמו אש בשדה קוצים, כי אמא ובת יכולות לשבת לראות יחד כי זה צנוע, וההתייחסות היא לא חושפנית או מציצנית".

יצוא במיליארדי דולרים

ההכנסות בקוריאה מהסחר בסדרות ובסרטים מגיעות למיליארדים. אחרי הוליווד, התכנים הדרום-קוריאנים הם היקרים בעולם. הסדרות קידמו את כל ענפי היצוא של המדינה, כאשר כוכביהן הפכו פרזנטורים לכל דבר שמיוצר בדרום-קוריאה. המדינה גם זכתה לזינוק אדיר בתיירות, כשהחלה להציע "סיורי סטים" בין תפאורות של טלנובלות שסיימו את הצילומים.

"היתה הבנה בממשל הקוריאני שאפשר למתג את קוריאה מחדש", מספר ד"ר לבקוביץ. "קוריאה החדשה והנוצצת. כשכוכב טלנובלות קוריאני מגיע לביקור ביפן, באים עשרות אלפים לקבל אותו. יש מפגשי מועדוני מעריצים עצומים. זו היתה אפשרות למיתוג ברחבי אסיה".

לדברי דנה יפה, ההתנהלות מול הדרום-קוריאנים שונה מההתנהלות מול מדינות אחרות בעולם, והיא גם נגישה יותר. "לאיגוד הקוריאני לתיירות יש נציגויות בכל מקום, ותמיד יש להם נכונות לעזור. הם רואים בזה חלק בלתי נפרד ממאמצי התיירות. הם מצלמים במקומות היסטוריים מקומיים, ושימרו סטים שהפכו לאתרי עלייה לרגל. כל דרמה נמשכת כחודשיים וחצי, וכבר אחרי הפרק השני אפשר למצוא בחנויות פס-קול, מרצ'נדייז ומגזינים".

"לפני 10 שנים גם בדרום-קוריאה התעשייה היתה במשבר"

לדברי עורך פסטיבל ראש-פינה ועורך "רייטינג", ירון טן-ברינק, אין כל סיבה שהמודל לא יגיע לישראל. "גם בדרום-קוריאה מצאה עצמה תעשיית הטלוויזיה לפני עשור במשבר עמוק", אומר טן-ברינק. "ישראל היא מדינה ענייה בהרבה, אבל אני חושב שהממשלה בהחלט יכולה לתת פה כתף בלי להזדקק להשקעה גדולה של משאבים. אני מקווה שבפסטיבל ראש-פינה ניתן מעט חומר למחשבה בנושא ונתניע התחלה של תהליך".

נדב פלטי נחרץ הרבה יותר. "אני מאמין כי בישראל אפשר בהחלט לעשות זה", אומר נשיא ומנכ"ל דורי מדיה. "ראינו כמה השקיעו בישראל בהיי-טק ובקולנוע והפכו אותם למשמעותיים בעולם. גם הטלוויזיה הישראלית מתחילה להצליח בחו"ל, אבל בלי תמיכה ממשלתית. צריך לזכור שהבעיה בישראל היא שיש לך רק 5 גופי שידור, שאם הם יזמינו ממך משהו תעבוד, ואם לא אז לא. הממשלה לא חייבת לשים מיליוני דולרים בהפקות, אבל היא יכולה לנקוט בצעדים לקידום בשווקים בעולם ובתשתיות. תוכן זה לא משאב טבעי כמו גז או נפט, זה כל אחד יכול לעשות. אין לי ספק כי השקעה מסודרת ממשלתית יכולה לתרום. יש היום תעשייה טובה, את זה לא צריך לגדל כמו בדרום-קוריאה".

"רק עכשיו מכרנו את 'חצויה' ל-30 מדינות ונמכור עוד הרבה יותר", אומר פלטי. "אפילו את העונה השלישית של 'האלופה' מכרנו כבר לויאטנם. גילינו כי השחקנים הישראלים עוברים יפה מאוד מסך בכל העולם, הלוק הישראלי מתאים להרבה מדינות, ומספיק לשים דיבוב. זה אומר שאיכות היצירה שלך טובה כמו שהיא. אם המדינה היתה יודעת להכניס את ענף התוכן לשוק המשותף האירופי למשל, היא היתה עוזרת מאוד. אם בכדורגל ובכדורסל אנחנו באירופה - למה שלא נהיה גם בתוכן שם? הערוצים האירופים מחוייבים לקנות יצירה אירופית, ואם היצירות שלנו ייחשבו ככאלה - זה בן-רגע יפתח אפשרויות כלכליות חדשות, בלי השקעה מקומית. אסור לשכוח שהאפשרויות הישראליות מצומצמות יותר, והפוטנציאל להצליח בחו"ל גדול יותר. כאן צריך התערבות ממשלתית".

רווחים מהכנסות נלוות לתעשיית המדיה

* תיירות: 1.3 מיליארד דולר, מכ-10 מיליון תיירי טלנובלות

* ייצוא בירה: בשנת 2008 צמח היצוא של הבירה המקומית, המשווקת באמצעות כוכבי הטלנובלות הקוריאנים בכל רחבי אסיה, ב-24% לכ-200 מיליון דולר

* ניתוחים פלסטיים: ההצלחה של הטלנובלות הקוריאניות בסין הביאה לגידול בהזמנת ניתוחים פלסטיים שיעצבו לסינים תווי פנים קוריאניים

עוד כתבות

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל