גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזחיחות של רון לובש ואמיר קס

כך נהנו הזמרת ריטה ורחל תורג'מן מהשוחד של ברוידי במרקסטון, בעקיפין ובלא ידיעתן

אומרים שתמונה אחת שווה אלף מילים, ולא סתם אומרים את זה. באחת התמונות שנמצאת בארכיון גלובס וצולמה אי שם ב-2004 בתוך מערכת "גלובס", נראים רון לובש ואמיר קס, אשר הוזמנו אלינו אז לשיחה פתוחה על יציאתה לדרך של קרן מרקסטון. הלוח מאחורי לובש וקס היה עמוס חצים, עיגולים ומושגים מעולם הפרייבט אקוויטי. רק עיגול אחד קטן היה חסר במצגת הזו, עיגול שעליו היה צריך לכתוב "השוחד של ברוידי", וממנו היו אמורים לצאת חצים לעיגולים האחרים.

לכל אורך השיחה, אי אפשר היה שלא לחוש בביטחון העצמי המופרז של לובש וקס. לובש עם לשונו המהוקצעת, המצוחצחת והמשכנעת, וקס עם החיוך הקבוע בזווית הפה. עם מאות מיליוני דולרים תחת ידם, עם דמי ניהול שזורמים באופן קבוע, עם כוח כל-כך עצום, הם הפכו ליעד לחיזורים ונהנו מכל רגע. עד כדי כך נהנו, שהם הפכו ל"סלבס", יצאו ובאו כמעט בכל האירועים, הקוקטיילים והמסיבות של הסקטור העסקי. ארכיוני התמונות של העיתונים מפוצצים בתמונות של השניים באירועים חגיגיים.

תמיד מחויכים, תמיד משועשעים, תמיד מרוצים, על גבול הזחיחות והיהירות. אנחנו מתקשים להבחין באותן תופעות, לפחות לא באותה עוצמה, אצל זהבית כהן, שמנהלת את ההשקעות של אייפקס בישראל ואצל ישי דוידי, שמנהל את קרן פימי. אין פלא שאייפקס ופימי נחשבות לקרנות הרבה יותר מוצלחות.

לשיא הזחיחות ולשיא היהירות ולשיא השואו-ביזנס הגיעו לובש וקס עם השקת פריזמה, ההשקעה היומרנית והגדולה ביותר של הקרן, שלימים התבררה כהשקעה כושלת למדי, שמרקסטון תצליח בעתיד, עם מכירת פסגות לאייפקס, לצאת ממנה בעור שיניה. השניים החליטו לחגוג את השקת פריזמה באירוע גרנדיוזי בקיסריה, להזמין את כל המי ומי, ולהנעים את זמנם בשירתה מלאת האנרגיה של ריטה.

הכסף זרם כמו חול, אז מה זה עוד כמה מאות אלפי שקלים בשביל בילוי נעים בקיסריה. השבוע התברר שבעקיפין ובלא ידיעתה, אפילו ריטה היתה בין אלו שנהנו מכספי השוחד של ברוידי, שהוביל להקמת מרקסטון.

אבל היו כאלה שנהנו הרבה יותר מריטה. הרבה-הרבה יותר. אספנו בשבילכם את הרשימה של הנהנים מכספי השוחד של ברוידי, שהוביל להקמת מרקסטון.

1. רון לובש ואמיר קס

אוקיי, זה כבר ברור, הם הנהנים הראשיים מכל העסק הזה. תוך חמש שנים הם קיבלו 40 מיליון דולר ברוטו בדמי ניהול (כולל תשלום לעובדיהם, לשכירות ולמסיבות ראווה בקיסריה). וזה לא הסוף, כמובן, כי אורך חייה של מרקסטון עומד על עשר שנים, ולובש וקס יקבלו עוד 40 מיליון דולר בחמש השנים הבאות, אלא אם כן הקרן תפורק ו/או השניים ייאלצו להיפרד מהקרן (וקשה לנו להאמין ששני התסריטים הללו יתממשו, למרות הרעש השבוע).

זה הכל? רגע, רגע. יש עוד תעלומה: מה יקרה עם 8 מיליון הדולר, דמי הניהול שאליוט ברוידי היה אמור לקבל בכל שנה, עוד 40 מיליון דולר בסך הכל? האם הם יזרמו לכיסו של דני גילרמן, היו"ר החדש של הקרן? לא נראה לנו.

גילרמן יזכה לשכר הרבה יותר נמוך, ויתספק במיליון או שניים. אז לאן יילכו עוד כמה מיליוני דולרים מדי שנה? יוחזרו למשקיעים? או, אולי, יישארו אצל לובש וקס, ואז הם יהפכו למרוויחים הענקיים מכל הפרשה? את התשובות לכל השאלות המעניינות הללו צריכים לקבל המשקיעים בקרן, בעיקר הגופים המוסדיים האמריקניים, שהשקיעו את מרבית הכסף במרקסטון.

בכל מקרה, ברוידי, לובש וקס זכו לחוזה חלומי ודי חריג, כנראה גם בזכות חבילת הפינוקים שברוידי עטף בה את מנהלי הגופים המוסדיים האמריקניים: 2% שזורמים בכל שנה מהיקף הסכום הכולל של הקרן (800 מיליון דולר), בלי כל קשר להשקעה בפועל, או לכל פרמטר של ביצועים. זה תמצית הבלוף של קרנות מהסוג של מרקסטון: בדרך כלל הן מעשירות בעיקר את מנהליהן, והרבה פחות, אם בכלל, את משקיעיהן. קיימות כמה קרנות שהן טובות למשקיעים, אך קשה לומר זאת על התעשייה הזו כולה.

זה הזמן לשנות את מבנה התגמולים למנהלי הקרנות למיניהן, בין אם פרייבט אקוויטי או קרנות גידור (שההבדלים ביניהם די היטשטשו בשנים האחרונות). אם מנהלי הקרן מאמינים באמונה שלמה שהם מסוגלים להשיג ביצועי-יתר, הם צריכים להסכים להסדר חדש של דמי ניהול, שיהיה הוגן: כלומר, שמנהלים מסוגם של לובש וקס יפסידו כאשר הקרן מניבה תשואה שלילית וירוויחו כאשר הקרן מציגה ביצועים טובים.

דמי הניהול גם אמורים להיות דחויים, ולא קבועים, כדי לתמרץ את המנהלים להשיג תשואות טובות.

טוב, זו באמת אשליה. למה שהגופים המוסדיים, שמשקיעים בקרנות כאלו, שבעצמם גובים דמי ניהול קבועים ובלי קשר לביצועים, יסכימו לשבירת כללי המשחק? הרי כולם נפגשים בסופו של דבר בהופעה של ריטה בקיסריה.

2. רחל תורג'מן

זוכרים את הסיפור של תורג'מן? נזכיר לכם: יד ימינו לשעבר של עמיר פרץ, לשעבר יו"ר ההסתדרות. הסיפור המוזר מתחיל כך. בכיר במרקסטון סיפר לסבר פלוצקר, הפרשן הכלכלי של "ידיעות אחרונות", שפרץ התגייס לשכנע את עמיתיו, ראשי האיגודים המקצועיים בארה"ב, להשקיע במרקסטון. "פרץ הבטיח להם, במפגשים ובמכתבים, ששותפים בקרן מרקסטון 'ידועים בישראל כבעלי היסטוריה חיובית של שיתוף פעולה עם העבודה המאורגנת'. לפרץ מגיע מלוא הקרדיט, הוא פתח לישראל מאגר השקעות פוטנציאלי ענק..."

פרץ אישר את הדברים ואמר לפלוצקר: "ראשי האיגודים המקצועיים באמריקה לא היו מוכנים להתיר לקרנות הפנסיה בשליטתם להשקיע בישראל בלי לקבל קודם כל את אישור הכשרות של ההסתדרות. הם דרשו ערבויות לכך שכספם יממן פרויקטים עם עבודה מאורגנת ויחס הוגן ושוויוני לעובדים. זה היה התנאי מבחינתם. רק אחרי שהבטחתי שקרן מרקסטון אכן עומדת בכך, הם פתחו את הקופות והקרנות. והכסף זורם".

והכסף אכן זרם. לימים נפרד פרץ מההסתדרות ויורשו, עופר עיני, נפרד מתורג'מן. ואז, כמובן בלי כל קשר, ולחלוטין איננו רומזים על כזה, מתוך הערכה מקצועית שרחש לובש לתורג'מן ("היא מהמנהלים הבכירים של הדור הבא, אחד האנשים ששוחים הכי טוב בעולם הפנסיוני"), שכרה מרקסטון את שירותי הייעוץ של חברת ספארק בבעלותה של תורג'מן, שסיפקה ייעוץ לגופים שונים.

ההסכם שנחתם לשנתיים העניק לספארק מיליוני שקלים בשנה, כך מעריכים בשוק ההון. איננו יודעים תמורת אלו שירותי ייעוץ בדיוק קיבלה ספארק את הכסף, אבל אנחנו כמובן, כמו לובש, מפרגנים מאוד ליכולות המקצועיות שלה בתחום הפנסיוני, שלמרבה הצער לא ממש עזרו לפריזמה.

3. מדינת ישראל

קצרה היריעה מלספר לכם על נהנים אחרים מהשוחד של ברוידי, כמו בנק הפועלים שמכר לפריזמה את קרנות הנאמנות שלו במחיר מופקע, ומנהלי הבנק שנהנו מבונוסים על המכירה, את ערי סטימצקי ואת מוריס קאהן שמכרו למרקסטון את סטימצקי ואת דפי זהב במחירים מצוינים.

אבל למה להיות קטנוניים ורעי לב? בואו נפרגן לשוחד של ברוידי: הוא לפחות סידר למדינת ישראל הכנסות יפות ממיסים. אז שלא יתלוננו שהיהודים בגולה לא עוזרים למדינה.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק