גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בובליל: "משתתפי קבוצות הרכישה עוד ימצאו עצמם באוהלים"

נשיא התאחדות הקבלנים: "כשנהג המונית מציע לי לקנות מניות - אני יודע שזה הזמן לצאת מהבורסה. כשברחוב כל אחד מדבר איתי על קבוצות רכישה אני אומר שצריך להיזהר"

"ישראל ממוקמת במקום ה-3 אחרי ארה"ב וקפריסין במינוף באשראי הצרכני, אך המינוף באשראי לדיור נמוך בהרבה. הנתונים מראים את השמרנות של שוק הדיור הישראלי כ-20% בלבד בין הנמוכים בעולם. הנתונים האלה מדברים בעד עצמם". כך אמר שוקי בורשטיין, מנכ"ל לאומי למשכנתאות, במושב שעסק במחירי הדירות בוועידת ישראל לעסקים.

בורשטיין עמד על הבעיה החריפה בשוק הנדל"ן: "עד אמצע 2007 ראינו ביקוש והיצע רודפים אחד אחרי השני. מאותה נקודה, הביקוש וההיצע נפרדו. הביקוש לדירות חדשות עלה וההיצע הלך וקטן. נעשים ניסיונות לפתרון בעיית המלאי המצטמצם, אך זה ייקח זמן. אני מעריך שנדרשים 20-36 חודשים כדי שנוכל להרגיש את שינוי המגמה בתחום ההיצע". בורשטיין התייחס, כמובן, לתוכנית הצפת השוק בקרקעות של משרד השיכון, שנועדה להביא להוזלת מחירי הדירות.

בורשטיין אף התייחס לקבוצות הרכישה ואמר כי הן סיפקו נזילות לשוק בתקופה הקשה של המשבר, אך במקביל שיגר עקיצה ברורה: "מי שחושב שקבוצות רכישה הן מילות קסם להצלחה שיחשוב פעמיים. כמו שלא כולם יכולים להיות יזמי היי-טק, כך לא כולם יכולים להיות יזמי קבוצות רכישה".

רק לפני שנה היה שוק הנדל"ן שרוי בקיפאון, ורבים חששו - או ציפו, לירידה חדה במחירי הדירות שתעשה "עלייה" לארץ מחו"ל. בפועל, מחירי הדירות בישראל עלו בכ-13% בשנה האחרונה ובכמעט 30% מאמצע 2007 (לפי נתוני סקר מחירי הדירות בבעלות של הלמ"ס). הריבית האפסית במשק גרמה לישראלים רבים להסיט את כספם לשוק הנדל"ן וקבוצות הרכישה עטות על הבום הנדל"ני מעוררות מחלוקות לא מעטות.

"איפה התקרה במחירי הדירות?" כדי לנסות לענות על שאלה זו התכנסו משתתפי המושב, שנערך במעמד שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס. בנוסף לבורשטיין, השתתפו בו גם חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד, עו"ד יצחק חג'ג', המוכר כמארגן קבוצות רכישה, נחשון קויתי, בעל קבוצת בסר המארגנת הגדולה בישראל של קבוצות רכישה, סגי איתן, מנכ"ל חברת הנדל"ן נכסים ובנין מקבוצת IDB, עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי מקבוצת אריסון וניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים.

סגי איתן: "לא תהיה ירידת מחירים גדולה ב-2010"

האם מתנפחת בועה בשוק הנדל"ן? זו השאלה הראשונה שהופנתה למשתתפים, ותשובתם היתה ברורה למדי: לא. "מה רע בזה שבא מישהו לקחת משכנתא בריבית הכי נמוכה שהייתה כאן בהיסטוריה?", אמר פרייליכמן. "משכנתא ממוצעת בישראל היא 400 אלף שקל ל-20 שנה. הריבית טובה ואטרקטיבית והניעה את שוק הנדל"ן. לא צריך להתרגש מזה. אין פה בועה ולא שום דבר".

איתן הדגישה את הביקוש הגואה לדירות לעומת ההיצע המידלדל, והוסיפה כי "עליית המחירים שהייתה ב-2009 הייתה מאוד צפויה לאור הביקוש הכבוש והריבית הנמוכה. לגבי 2010 יש כל מיני תחזיות, והתרחיש הסביר הוא שתהיה התמתנות בקצב עליית מחירי הדירות. אני לא רואה פה שום דרמה. לא תהיה ירידת מחירים גדולה ב-2010. אין פה בועה".

נסים בובליל: "רק אני אמרתי שמחירי הדירות יעלו - וצדקתי"

בובליל, נציג הקבלנים בפאנל, הזכיר לכולם כי "בשנה שעברה כולם היו בטוחים שמחירי הדירות יירדו - והשאלה הייתה בכמה הם יירדו. אני אמרתי שהמחירים יעלו וצדקתי. גם היום אני אומר שמחירי הדירות ימשיכו לעלות ב-2010, אך לא באותו קצב".

"יש עלייה בביקושים, והישראלים נרתעו משוק ההון. אנשים לא שכחו שקרנות הפנסיה שלהם נמחקו ב-2008. הם חיפשו אלטרנטיבות אחרות, והשקעה בנדל"ן למגורים היא אלטרנטיבה נוחה. אדם שמשקיע בדירה לנכד או לבן שלו יודע שיש לו ביטחון", אמר בובליל.

עופר קוטלר סיפק גם הוא תחזית ל-2010, קצרה אך ברורה: "תהיה זחילה כלפי מעלה של המחירים".

בובליל: "משתתפי קבוצות הרכישה עוד ימצאו עצמם גרים באוהלים"

אחת הנקודות הבוערות בדיון הייתה, איך לא, קבוצות הרכישה. כאשר קויתי החל לדבר על פרויקט היוקרה "בלו" שהוא מקדם בצפון ת"א, קטע אותו בובליל ואמר: "אתה לא משווק דירות". קוטלר ציין כי קבוצות הרכישה לא מציעות דברים רבים שמציעים הקבלנים, למשל תקופת אחריות וליווי הלקוח גם לאחר השלמת הרכישה. קוטלר הזהיר כי "קבוצות הרכישה ייתקלו בקשיים. אני מקווה שלא יהיו נפילות".

בשלב זה הגיע תורו של בובליל להגיב, והוא בחר לתקוף: "קבוצות הרכישה הן אופנה חולפת. הן יתאדו בתוך תקופה די קצרה. נותנים לאנשים שמתארגנים לבנות בית כשהם לא יודעים מחיר סופי, גודל דירה, אין להם חוק, אין להם ערבויות מכר, אין להם היתרי בנייה, אין להם חוק והם קוראים לזה דירה?! הם לא מוכרים דירה, הם מוכרים יחידת קרקע. אם כך המצב אנשים יבואו לגור באוהלים בקרקע הזו ולא ימצאו עצמם בדירה".

"הבנקאים במדינת ישראל פועלים בחוסר אחריות בנושא של קבוצות הרכישה. הם חייבים לראות את מלוא הסיכונים בקבוצות הרכישה", הוסיף בובליל.

"כשנהג המונית מציע לי לקנות מניות - אני יודע שזה הזמן לצאת מהבורסה. כשאני הולך ברחוב וכל אחד מדבר איתי על קבוצות רכישה אני אומר להם שצריך להיזהר מהנושא הזה".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד