גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ISS: "לא ניתן לשלם יותר לעובדי שמירה, הסעדה וניקיון"

איך מנהלים את "חוטבי העצים ושואבי המים" של המשק הישראלי, המשתכרים שכר מינימום? "עושים את זה 'בקטנה', עם חיוך והתעניינות בבן שהשתחרר מהצבא" ■ ראיון עם שמעון שובל, מנכ"ל ISS המעסיקה כ-12 אלף עובדי שמירה, הסעדה וניקיון

"אם לכל אחד יהיה ראש, מי יזרע ומי יחרוש?", אמר בעבר מנכ"ל מוביל במשק על אותם "חוטבי העצים ושואבי המים" שמספקים את השירותים הבסיסיים למשרד.

אנחנו פוגשים אותם כמעט בכל מקום: השומר בחניון, המאבטח בכניסה לבניין, המלצר בחדר האוכל של הפירמה או המנקה במסדרון. חתך הגילאים של חברי אוכלוסייה זו עומד לרוב על 40 פלוס, ושכרם עומד על שכר המינימום. איך מנהלים את העובדים הללו? איך שומרים על זכויותיהם ועל כבודם?

שמעון שובל, מנכ"ל קבוצת ISS, המספקת בין השאר שירותים בתחומי ההסעדה, השמירה והניקיון, באמצעות 12 אלף עובדים הפרושים ברחבי הארץ, מספר על אירוע מביך שאירע באחרונה לאחד מעובדיו.

"המקום היה חדר אוכל של חברת היי-טק גדולה. אחד העובדים שלנו שהגיש את המזון לבופה ומצא עצמו מול איש היי-טק נפוח שבטון יהיר נזף בו: 'מי לימד אותך לעבוד כך?'.

"בסיטואציה כזו, איש ההסעדה הפשוט - שעומד כל היום על הרגלים, מתרוצץ ומשרת - מוצא עצמו פעור פה. אחרי הכול, מה הוא כבר יוכל לענות לאותו אדם? וגם אם ירצה להתגונן ולהעמידו במקום, הרי שלרוב הוא חסר כישורים לעשות זאת. גם שכר המינימום שהוא משתכר לא מוסיף הרבה לדימוי ולביטחון העצמי שלו.

"אירוע קיצוני כזה שב ומחדד לי עד כמה העובדים שלי פגיעים, ועד כמה האתגר הניהולי שלי לשמר אותם גדול. הרי המחשבה הטבעית שתעבור לעובד כזה בראש תהיה בנוסח: 'מה אני צריך את העבודה הזו, עם המשכורת העלובה והעלבונות שאני סופג מלקוחות'. כלומר, האתגרים הניהוליים המרכזיים שלי מול העובדים הללו, נותני השירותים, הם מוטיבציה ושימור".

*איך באמת מעוררים מוטיבציה, הרי התגמול הכספי נמוך מאוד, אפילו מעליב.

"התשובה שלי בנאלית מאוד. עושים את זה 'בקטנה' עם 'בוקר טוב', חיוך, התעניינות בבן שהשתחרר מהצבא, בנכד שנולד או עם החלקת יד על הכתף. צריך להבין, שבשונה מעובדים בקצה העליון של סקלת התעסוקה, שמזדהים יותר עם המותג, הרי שבתחום עובדי הצווארון הכחול הזהות של העובדים היא בעיקר עם הממונה הישיר.

"המחויבות בסקטור זה היא תמיד פרסונלית. אני יכול לומר, גם מעבודתי הקודמת בעלית, שאת העובד בפס הייצור ממש לא עניין המותג, אלא המנהל הישיר שלו וכיצד הוא מתייחס אליו, למשל, האם הוא זכר להעניק לו מתנה בעשרה שקלים ליום ההולדת. תשומת הלב הקטנה הזו עושה את ההבדל במוטיבציה של עובדי הצווארון הכחול.

"כלי נוסף לטיפוח מוטיבציה הוא הדרכה. אי-אפשר לתאר מה זה עושה לעובד ניקיון שמוציאים אותו ליום הדרכה או ליום עיון שעוסק בטכנולוגיות חדשות לניקוי מסכי מחשב, למשל, או ליום עיון בשיטות חדשות לשאיבת אבק. זה עושה להם 'וואו', הם מרגישים חשובים ונראים".

*למה שארגון כמו שלך, עם מחזור של 1.03 מיליארד שקל, שכולו בנוי על הזיעה של עובדי הכפיים, לא יתגמל את עובדיו בצורה מכבדת והוגנת יותר?

"כיוון שבענף שלנו לא ניתן לשלם יותר, ממספר סיבות: צריך להבין שסף הכניסה לענף השירותים נמוך מאוד. כל יזם מתחיל יכול להעמיס על הטנדר שלו שלוש פועלות ולפתוח עסק של חברת ניקיון, ללא כל רגולציה ממשלתית בתחום.

"סף כניסה נמוך לשוק משמעותו רווחיות נמוכה יותר ושולי רווח של פחות מ-5%. אם אשלם יותר לעובדים, פשוט לא אשרוד בתחרות האדירה. אגב, זה המצב בעולם כולו: בארה"ב, באנגליה, בצרפת ובמדינות אירופה האחרות. גם שם המשכורות נמוכות ורמת התחלופה של העובדים גבוהה.

"אורך החיים הממוצע של עובדים בענף הניקיון עומד על חמש שנים, בשמירה על שלוש-ארבע שנים ובהסעדה על שש שנים בממוצע. שינוי בשכרם מתגלגל לפתחו של הרגולטור, ככל שהוא יגביה את מחסומי הכניסה לענפים הללו כך רמת הרווחיות ושכר העובדים יעלה".

"עולם העבודה אצלנו אף פעם לא יהיה היי-טק"

*האם שיטות הניהול הנהוגות היום, הליברליות יותר, הגיעו גם לניהול עובדים כשלכם. כלומר, יותר חופש ואוטונומיה מקצועית, ופחות פיקוח הדוק של ממונים?

"תלוי בקונטקסט. עובד שמירה נהנה מדרגות חופש גבוהות יחסית, כי הוא עובד לבדו. הוא מגיע לסניף של הרשת, עושה והולך בלי התממשקות גבוהה עם הממונה הישיר שלו. לעומת זאת, במקצועות ההסעדה או הניקיון נהוג לעבוד בצוות, ומטבע הדברים הפיקוח והבקרה הדוקים יותר.

"אבל אכן חלו שינויים, והם נובעים לא מעט מסביבת העבודה שאותה אנו משרתים ומשיטות הניהול שנהוגות שם. בחברות היי-טק, למשל, פעם הלקוח תבע ממני: 'תביא לי 10 אנשים שינקו את קומה א''. היום הגדרת העבודה הלכה לכיוון האיכותי יותר והכמותי פחות: 'אני רוצה שהמסדרון יהיה נקי בדרגה מסוימת עד השעה 16:00'.

"אופן הגדרת המשימה הזו מצד הלקוח מתגלגל ישירות אל העובדים: היא מאפשרת, למשל, לעובד הניקיון סוג של גמישות מבלי ש'ישבו לו על הווריד'. יחד-עם-זאת, אם אודה על האמת, עולם העבודה אצלנו הוא לא היי-טק ואף פעם לא יהיה, ועדיין הניהול הוא תחת פיקוח ונהלים קשיחים".

*האם אתה רואה את נתח השוק של ענף עובדי הכפיים מצטמצם 20 שנה מהיום, לטובת נתח התעסוקה של עובדי ידע?

"מדברים על תרחיש כזה כבר מספר עשורים. אני לא קונה אותו. העולם לא יכול להתקיים בלי נותני שירותים. אנשים הרי ימשיכו לאכול, להיכנס למשרדים נקיים ולנסוע במעליות שדורשות תחזוקה כל חצי שנה. אני לא רואה רובוטים שעושים את הניקיון או מגישים את האוכל בענף הקייטרינג המוסדי, למשל.

"כלומר, אני לא רואה דרמה ענקית, אם כי חברות השירותים עצמן תהפוכנה מתוחכמות יותר, ממוכנות יותר, וידרשו למשימות מורכבות יותר, בגלל השינוי בצורכי הלקוחות. לדוגמה, קיימים היום בהיי-טק 'חדרים נקיים', שדורשים התמחות מיוחדת בניקיון. כלומר, סביבת עבודה מיוחדת עם שיעורי לחות מסוימים והרבה הרבה מאוד פרמטרים אחרים. לנקות חדר כזה דורש מהעובדים שלנו מיומנויות אחרות, מתוחכמות יותר, שיטות ניקיון מתקדמות".

*האם כתוצאה מכך אתה מעריך כי יחול שינוי בגובה השכר של העובדים שלך?

"במקומות שבהם שולי הרווח של יהיו רחבים יותר, בפרויקטים מיוחדים למשל, גם משכורות העובדים יגדלו. בסגמנטים המסורתיים, המשכורת תיוותר נמוכה. יש הרי הבדל מהותי אם מדובר בשמירה רגילה בסופרמרקט או בשמירה עם אבטחה מיוחדת לחברת גז, שם מועסקים אנשים מהסיירות והצנחנים. כלומר, ככל שהצרכים של הלקוח יהיו מתוחכמים יותר כך המשכורות העובדים יעלו".

שמעון שובל

תפקיד: מנכ"ל ISS

גיל: 58

מספר עובדים: כ-12 אלף איש

מחזור שנתי: 1.03 מיליארד שקל

תפקידים קודמים: מנכ"ל קבוצת ההסעדה נורקייט, תפקידי ניהול שונים בעלית

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון