גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת אופטונול: יונס, אבי פישר ונעמי בלומנטל יגרפו מיליונים

(עדכון) אופטונול הישראלית נמכרת לאלקון ב-150 מיליון דולר ■ ספין-אוף של מדינול, בו הושקעו 30 מיליון דולר, יימכר בסכום שיוכל להגיע למאות מיליוני דולרים, בכפוף לעמידה באבני דרך

אקזיט רביעי לביומד הישראלי מתחילת השנה. חברת אופטונול נמכרת לחברת אלקון בעסקה שיכולה להגיע למאות מיליוני דולרים. בשלב הראשון תקבל אופטונול 150 מיליון דולר, ובהמשך תקבל סכומים נוספים בהתאם לעמידה באבני דרך.

החברה פיתחה צינורית זעירה המוחדרת לתוך העין ודרכה מטפטף בהדרגה הנוזל התוך עיני החוצה מגלגל עין, לתוך מרחב בתוך העין. זאת, כדי להקל על הלחץ התוך עיני. ללא הניקוז, הלחץ גורם לנזק לעצבי העין ומוביל לעיתים קרובות לעיוורון.

רשימת המחזיקים בחברה אחרי 14 שנה של אין סוף סבבי גיוס והשקעה היא ארוכה ומורכבת. עם זאת, המרוויחים הגדולים מהעסקה הם קרן פיטנגו, שמחזיקה ב-30% מהחברה ותשלשל לכיסה 45 מיליון דולר. מחזיקה בולטת נוספת היא קרן IHCV של ד"ר הדר רון שהצטרפה לחברה בסבב גיוס. הקרן מחזיקה בחברה 13% ותקבל מהמהלך 20 מיליון דולר.

כמו-כן, אחד המרוויחים הגדולים הוא המנכ"ל עירא ירון, שהשתתף בחלק גדול מסבבי ההשקעה בחברה ונהנה מהקרדיט על הצעדת החברה בכיוון הנכון. ירון מחזיק בחברה 10-15% ויקבל 15-22 מיליון דולר.

לצידו של ירון יש מספר שמות מוכרים שהגיעו איתו עוד מחברות קודמות, כגון בנעד גולדווסר וגרגורי פנחסיק, שמחזיקים מניות בהיקפים פחות משמעותיים בחברה ויקבלו כמה מיליוני דולרים מהמכירה.

הרבה מהשמות האחרים שמעורבים בחברה דוללו לאורך השנים וסבבי ההשקעה, ומחזיקים אחוזים לא מהותיים. אפי גילדור לדוגמה, שמחזיק בכמה אחוזים בודדים וייהנה מכמה מיליוני דולרים; אלי יונס, צבי אגמון, נעמי בלומנטל ואבי פישר, שמחזיקים בשיעור נמוך מהחברה ויקבלו כמה מאות אלפי דולרים ולכל היותר מיליון דולר.

עד היום הושקעו בחברה 30 מיליון דולר. כלומר כבר עם קבלת המזומן מדובר במכפיל ממוצע של פי 5 על ההשקעה.

אופטונול, שהמוצר שלה דומה לסטנט, הוקמה ב-1996 כספין-אוף של חברת הקרדיולוגיה מדינול. מייסדי החברה הם עירא ירון, היום המנכ"ל, ובנעד גולדווסר - שניהם אנשי מדינול בעבר, שעזבו את החברה לאחר סכסוך עם בעלי החברה, קובי ויהודית ריכטר.

שני היזמים של אופטונול מחזיקים גם היום עד היום כמות גדולה של מניות, בשיעור חריג ליזמים בחברות שמומנו לאורך זמן על-ידי קרנות הון סיכון. ירון וגולדווסר הקימו עד היום מספר חברות בתחום המכשור הרפואי, אך רק אופטונול שרדה.

ב-1997 גייסה החברה 2 מיליון דולר מהקרנות פולאריס, פריסקופ ו-IJT (היום אוורגרין, שכבר אינה מחזיקה מניות בחברה) ומהמשקיע הפרטי חן בריר. מאז, גייסה החברה עוד לפחות 15 מיליון דולר ממשקיעיה הראשונים וגם מטכנורוב ו-AG-Tech.

הסבב האחרון בחברה בוצע לפי שווי של כמה עשרות מיליוני דולרים, בהובלת קרן IHCV יחד עם פיטנגו. IHCV מחזיקה היום בחברה 13% ופיטנגו כ-30%.

אלקון היא חברת ענק המייצרת מגוון מוצרים לתחום העיניים כולל תרופות, מוצרים ניתוחיים, מכשור רפואי וכן מוצרים ללא מרשם לטיפול בעיניים. החברה נסחרת לפי שווי של כ-50 מיליארד דולר. הכנסותיה ב-2008 היו 2 מיליארד דולר והרווח הנקי הסתכם בכשני מיליארד דולר.

אופטונול מציגה מכירות של כמה מיליוני דולרים בשנה. מוצריה מתחרים בשיטות טיפול נוספות בתחום הגלאוקומה ובהן ניתוחי עיניים להפחתת הלחץ ובעיקר תרופות.

בשנים האחרונות, אופטונול עברה דרך חתחתים. הפתרון שלה נחשב אלגנטי אך התחרות מפתרונות אחרים כבדה, והחברה ביצעה כמה סבבי השקעה בשוויים נמוכים.

לא מעט משברים עסקיים התרחשו בדרך. בתחילת שנות האלפיים היה לאופטונול הסכם עם החברה המובילה בתחום רפואת העיניים, סיבה ויז'ן (Ciba Vision), אך בשלב מסוים החליטה סיבה-ויז'ן לצאת מתחום הפעילות של אופטונול, והדבר עיכב משמעותית את התפתחות החברה.

ב-2003-2004 התקשתה החברה לגייס מזומנים ועלתה המחשבה להנפיקה בבורסה בתל אביב, אך אז עוד לא החל גל ההנפקות של חברות בורסאיות וההנפקה בסופו של דבר בוטלה.

החברה המשיכה הלאה, בתמיכת חלק מבעלי המניות הראשונים שלה ובעיקר פיטנגו, המחזיקה בחברה היום 30%. רות אלון, שותפה לתחום מדעי החיים בפיטנגו, ביצעה את ההשקעה הראשונה בחברה ורמי קאליש שימש כיו"ר החברה מתחילת דרכה. כך הצליחה החברה להחזיק מעמד עד שמצאה את הרוכשת המתאימה שעבורה היא שווה יותר.

האקזיט מתרחש כ-14 שנה אחרי הקמת החברה - טווח זמן חריג לחברה הנתמכת על-ידי הון סיכון. אקזיט זה מצטרף למספר אקזיטים משמעותיים בתחום המכשור הרפואי מאז דצמבר 2009, ומחזק את האמירה כי בתחום זה האקזיטים אדישים למשברים כלכליים.

בשנה האחרונה נמכרו וונטור ב-325 מיליון דולר למדטרוניק, מדיגייד ב-300 מיליון דולר לסנט ג'וד ובתווך שבין מכשור רפואי ותרופות גם אומריקס, שנמכרה ביותר מ-400 מיליון דולר לג'ונסון אנד ג'ונסון.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר