גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטייניץ: "מערכת המשפט בזבזנית; פסיקות העליון - הפקרות כלכלית"

גלובס tv שר האוצר במתקפה יוצאת דופן במושב הנעילה של ועידת ישראל לעסקים: "לשופטים אין ארנק והם לא מודאגים מהיכן יבוא התקציב. מה ההתעלמות הזו משיקולים כלכליים?"

שר האוצר, יובל שטייניץ, יצא הערב (ב') במתקפה קשה על מערכת המשפט בישראל. שטייניץ דיבר בנאום הנעילה של ועידת ישראל לעסקים 2009 של "גלובס".

שר האוצר הדגיש את חשיבות המשמעת בתכנון הכלכלי לצורך חיזוק החוסן הכלכלי של ישראל, וכינה את מערכת בתי המשפט ובית המשפט העליון "גורם בזבזני".

שטייניץ אמר: "בשנים האחרונות גוברת המגמה של פסקי דין שכורכים בחובם הוצאות כלכליות עצומות, בעלות השלכות כלכליות עצומות. בתי המשפט פוסקים פסיקות שגורמות להוצאות של מאות מיליוני שקלים ולעיתים מיליארדי שקלים לקופת המדינה".

שטייניץ המשיך במתקפה ואמר כי "בתי המשפט מתעלמים מגורמים של חוסן כלכלי", והאשים אותם ב"הפקרות". הוא הביא כדוגמה פסק דין בנושא היטל השבחה שמנע מהמדינה הכנסות של 2 מיליארד שקל בשנה. "אלה הכנסות שנגרעות מתקציב המדינה", אמר שטייניץ. "חישבו מה היה ניתן לעשות עם ההכנסות האלה".

הוא גם תקף את פסק הדין "השערורייתי", כדבריו, לגבי הכרה בהוצאות על מטפלת כהוצאת מס - ואמר כי פסיקה זו, אם היתה מאושרת, "היתה גורמת לנזק של 2 מיליארד שקל עד 6 מיליארד שקל בשנה, בכל שנה. מה זו ההתעלמות הזו משיקולים כלכליים?"

אך המתקפה על בית המשפט העליון לא נעצרה כאן. שטייניץ ציין כי "חלק מפסיקות העליון מבטאות חוסר אחריות שגובל בהפקרות כלכלית", ואמר כי "מי שמוסמך לקבוע בקביעות כלכליות זה הכנסת ולא מערכת בתי המשפט. אי-אפשר לנהל כך מדיניות כלכלית בכלל, ובפרט לא בתקופות משבר. לשופטים אין ארנק, והם לא צריכים לדאוג מהיכן יבוא התקציב".

יובל שטייניץ / צלם: תמר מצפי

"המשק עבר לפסי התאוששות"

בתחום המאקרו שטייניץ דווקא פיזר אופטימיות, כשציין כי המשק עבר לפסי התאוששות. הוא התייחס גם לדו"ח של קרן המטבע הבינלאומית על ישראל, שהוגש לו הבוקר, וציטט מהדו"ח כי "המייצבים האוטומטיים שבאו לידי ביטוי ב-2009, אימוץ התקציב הדו-שנתי, הצעדים שהיו ממוקדים לייצוב זרמי האשראי במשק - בוצעו כולם הן במועד הנכון והן בעוצמה המתבקשת".

שטייניץ ערך השוואה למצב לפני שנה ואמר כי ההבדל מהותי ומורגש. "בחנוכה אנו נוהגים לומר 'באנו חושך לגרש'", הוא אמר. "ואכן, לפני שנה שררה במשק הישראלי אווירה קודרת, אווירת נכאים אמיתית. בתחילת 2009 היצוא קרס ב-33%, האבטלה טיפסה, הגירעון התנפח למימדים מבהילים. היתה אווירה קודרת של חרדה לגבי גורלה של כלכלת ישראל. היום ניתן לומר כי את החושך אנו מגרשים. האפילה הכלכלית מתפוגגת, וכבר נראה האור בקצה המנהרה".

שטייניץ הדגיש כי כאשר משווים את ישראל למדינות אחרות, לא חשוב רק להתאושש מהמשבר הכי מהר - אלא גם לשלם פחות מחיר מאשר מדינות אחרות בדרך להתאוששות הזו.

שר האוצר שב על אזהרתו, לפיה "יהיו עוד זעזועי משנה לא קלים ב-2010", אך באותה נשימה עמד על הסוד להצלחה של כלכלת ישראל: "ממשלות בעולם שפכו סכומי-עתק למשקים הלאומיים. למה הדבר דומה? לטיפול באדם שאיבד את הכרתו. התגובה המיידית היא הזרמת חמצן".

"כך נהגו בכלכלות המערב נוכח התחושה שהכלכלה המערבית תמות. ומהי תוצאת התגובה המהירה הזו לטווח הארוך? גירעונות ענק, יחסי חוב-תוצר שיאמירו וימשיכו להאמיר והעלאות מסים דרמטיות שיצטרכו לכסות על הגירעונות", הוסיף שטייניץ. "בישראל נהגנו אחרת והעדפנו את התכנון ארוך-הטווח על פני 'עזרה ראשונה' ונקיטת צעדים מהירים לטווח הקצר. העלות שלנו היתה נמוכה יותר, והתועלת היתה גבוהה יותר".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים