גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי קאליש: "אף פעם לא היה קל לגייס כסף לאופטונול"

קאליש הוא שותף בחברת פיטנגו, שהשקיעה בחברה מתחילת הדרך וגרפה 45 מיליון דולר ■ האקזיט של אופטונול, שתימכר לאלקון תמורת 150 מ' ד', איננו מכירת סטארט-אפ ישראלי מבטיח שכולם נלחמו עליו

יממה אחרי האקזיט הגדול של חברת אופטונול הישראלית, שנמכרה לאלקון תמורת 150 מיליון דולר או מאות מיליוני דולרים אם תעמוד החברה באבני הדרך, עולה השאלה מה גרם לרוב השוק לפספס עד כה את הפוטנציאל שלה?

מתברר, שאופטונול לא הייתה סטארט-אפ חם על המדף, והדרך לרדאר של החברות הגדולות לא הייתה פשוטה. "מעולם לא היה קל לגייס כסף לאופטונול", אומר היום (ג') ל"גלובס", רמי קאליש, שותף בחברת פיטנגו, שהשקיעה בחברה מתחילת הדרך וגרפה 45 מיליון דולר, "גופים רבים ומכובדים בחנו את ההשקעה לאורך השנים וסירבו לה. אמרו לנו לא. הם טענו שדיברו עם רופאים, שאמרו להם שהמוצר לא יתפוס".

בתחילת הדרך אופטונול פתחה ארנקים בקלות. בשנת 2000, עוד לפני קבלת אישור ה-FDA למוצר שלה לטיפול בגלאוקומה, ביצעה החברה סיבוב גדול שבו נכנסו כמעט כל הקרנות הישראליות שהייתה להן נגיעה כלשהי במכשור רפואי.

ואולם, לאחר שבוטל במפתיע הסכם שיווק שכבר נחתם עם חברת סיבה ויז'ן, סר חינה של החברה בעיני רוב הקרנות. ב-2004, כשהתייאשה מגיוס הון נוסף בסיבוב פרטי, ביקשה החברה אף לגייס בבורסה בתל אביב, הרבה לפני שהדבר היה פופולרי, אך לא מצאה מתעניינים.

חסמים שיווקים פגעו במוצר

הבעיה הייתה בעיקר שיווקית. שוק הגלאוקומה נשלט על ידי התרופות, שאינן נחשבות לפתרון אולטימטיבי, ובכל זאת קל יותר לרופאים לרשום אותן מאשר להפנות לניתוח פולשני. "שוק האופתלמולוגיה (מחלות העיניים) היה תמיד שמרני", אומר ל"גלובס" זאב בינמן, שותף ומנהל כספים ראשי בפיטנגו וחבר בדירקטוריון אופטנול. "בשנים האחרונות הדברים הללו משתנים".

שוק הניתוחים לגלאוקומה נשלט על-ידי מומחים, מהם יש רק כ-700 בארה"ב. "מומחי הגלאוקומה הם אמנים, הם אוהבים את הניתוח", אומר דן גזית, סמנכ"ל הכספים והתפעול של אופטונול. "רופאים רגילים מטפלים בתרופות וכשהם מפנים את המטופל לניתוח עיניים הם מאבדים אותו". כך נעצרה הפריצה של כל התחום הניתוחי עד כה. "המוצר של אופטונול מאפשר לכל מנתח עיניים, ואפילו למתמחים, לבצע את ההליך באופן פשוט", אומר גזית.

חסמים שיווקיים נוספים הגיעו מהמקומות הכי פחות צפויים. לאופטונול הייתה בתחילת הדרך פרוצדורה פשוטה לביצוע, אך הדבר היה בעוכריה. רופאים ביצעו את הניתוח מהר, לפעמים מהר מדי ובאופן לא מדויק. כשהחליפה את שיטת הניתוח לכזו שיש לבצע יותר לאט ויותר בתשומת לב, השתפרו ביצועי המוצר.

דווקא הרוכשת, חברת אלקון שמתעסקת בגלאוקומה מהצד התרופתי, זיהתה שהרוחות בשוק משתנות ושתרופות כבר אינן מספיקות. לדברי דאג מקהאטון, מנהל קשרי משקיעים ומדיה באלקון: "אנחנו החברה השנייה בגודלה בשוק התרופות לגלאוקומה, אך זיהינו שימוש גובר בניתוחים לפציינטים שהפסיקו להגיב לתרופות עם הגיל. הבנו שמדובר בתחום צומח שבו אנחנו חייבים לשחק תפקיד. החשיפה גם לצד הזה של השוק באמצעות אופטונול משפרת את מעמדנו בקרב רופאים מומחים לגלאוקומה, שהם מנתחים".

עליות ומורדות במו"מ

המו"מ עם אלקון החל לפני כשנתיים וחצי. אופטונול הגיעה לפרשת דרכים והחלה לפנות לחברות גדולות, כדי לשמוע מהן לאן כדאי לה להתקדם. התהליך הגביר את הצעות השת"פ מכל הגורמים בתחום. תחילה היו היחסים עם אלקון חבריים, אומר גזית, אך לפני כשנה עלו לפסים רציניים יותר.

אם כך, סבב הגיוס האחרון שבו נכנסה להשקעה הקרן IHCV, התקיים כשהמו"מ עם אלקון היה בעיצומו.

"העובדים קיבלו את ההודעה אתמול בשיחת ועידה", מספר גזית. "הם התרגשו. לא יכולנו לבקש רוכשת טובה יותר מאלקון כהוכחה לכך שעשינו את הדבר הנכון לאורך השנים".

לדבריו, החברה מתכננת להשאיר את המשרדים של אופטונול בישראל וגם את ההנהלה במקומה.

מנכ"ל החברה, עירא ירון, הנמצא כעת בחו"ל, נחשב לאחראי העיקרי על הצלחת החברה. "הייחוד של עירא היה שהוא השכיל לבצע את ההתכווצות הדרסטית של החברה בכל פעם שהיא חטפה מכה", אומרת נאוה סברסקי, שניהלה את ההשקעות של קרן Ag-Tech שהשקיעה בחברה. בנעד גולדווסר, ממייסדי החברה , מצטרף למחמאות. "עירא הוביל את החברה בחירוף נפש ודבקות במטרה", הוא אומר.

גורמים מקורבים לחברה אמרו כי ירון המשיך להשקיע בחברה מכספו, בעיקר כספים שקיבל כתוצאה מהסכם הפשרה במדינול, בכל הסבבים, כדי להגן על חלקו כמייסד. זהו ההסבר לנתח הגדול יחסית שיש לו בחברה, החריג גם ליזם מייסד שניהל את החברה לאורך כל ימיה.

קרן פיטנגו מתגאה היום בכך שתמעכה בחברה לאורך כל חייה, גם כשהיה קשה. "מי שרוצה להשקיע בחברות מכשור רפואי, צריך לדעת שמדברים על קבועי זמן אחרים", אומר קאליש. "לפעמים יש הפתעות לטובה, אך כמשקיע צריך להיות ערוך לכל התרחישים".

*גם להישאר עם חברה טובה 20 או 25 שנה?

קאליש: "בכל זאת יש לי גם משקיעים משלי. הקרן היא ל-10 שנים. כדי להמשיך לתמוך באופטונול, קיבלנו אישור מיוחד מהמשקיעים של פולאריס I ו-II".

"לקח זמן רב יותר להביא לבשלות את החברות שהוקמו בסוף שנות ה-90 ", מוסיף בינמן. "היום יש יותר ניסיון בתחום, אז אולי לחברות הטריות יותר תידרש תקופת הבשלה קצת יותר קצרה".

ירון וגולדווסר כבר לא בצד המקופח של מדינול

אחת מחברות הביומד הגדולות והמבוססות בישראל היא מדינול, בבעלות בני הזוג הד"ר יהודית וקובי ריכטר. עם המכירה של אופטונול, אפשר להיזכר בפריט טריוויה מהעבר - מדינול הוקמה במקור כמאגד של חברות: לצד חברת הסטנטים מדינול, היו גם קרדינול, שהייתה אמורה לעסוק בתחום הלב; אופטונול, שעסקה בתחום העיניים עם מוצר לגלאוקומה; ואורתונול, שבה הונחו יסודות לחברה אורתופדית שמעולם לא קמה.

פרט לריכטרים, שהם בעלי מדינול גם היום, היו מעורבים במיזם השאפתני עירא ירון, היום מנכ"ל אופטונול, ופרופ' בנעד גולדווסר, לשעבר מנהל המחלקה האורולוגית בבית החולים שיבא, בהמשך יזם של חברות ביו-רפואיות, בהן GI View, וכן מנהל קבוצת ביומדיקל השקעות של טבע ומשפחת אריסון.

באמצע שנות ה-90, עם חתימת ההסכם בין מדינול לבוסטון סיינטיפיק, דרשה בוסטון כי מדינול תעסוק רק בקרדיולוגיה. עירא ירון לא רצה לוותר על ההזדמנות הגלומה באורטונול, והוחלט לפצל את החברות. במסגרת עסקה מורכבת, ירון מכר את מניותיו לריכטרים לפי שווי של 40-50 מיליון דולר בלבד, ויצא מן החברה. הריכטרים, מצידם, ויתרו במסגרת הפיצול על חלקם באורטונול והשאירו אותו לירון וליתר בעלי המניות בחברה.

זמן קצר לאחר מכן, גם גולדווסר מכר את מניותיו בחברה, תמורת 23 מיליון דולר, סכום ששיקף לחברה שווי של 200 מיליון דולר.

לאחר המכירה, תבע גולדווסר את הריכטרים, בטענה כי תכננו את ההסכם עם בוסטון כך שיעדיף אותם על-פני יתר בעלי המניות. גם פולאריס, שהפכה בהמשך לפיטנגו, טענה בשלב כלשהו כי הריכטרים מנעו ממנה מידע הקשור למו"מ, ובעקבות זאת מכרה מניותיה לריכטרים לפי שווי של 370 מיליון דולר ויצאה מן החברה.

ירון, מאידך, כנראה עזב את מדינול באווירה טובה וללא סכסוך. מקורבים אף מספרים כי קובי ריכטר התקשר לירון ובירך אותו העל ההצלחה ועל האקזיט.

לאורך השנים נחשבו ירון וגולדווסר למי שהפסידו כשעזבו את מדינול רגע לפני הפריצה, ומכרו את חלקם בנזיד עדשים. עם מכירת אופטונול כעת וקבלת עשרות מיליוני דולרים, ההיסטוריה נצבעת בגוונים מעט אחרים.

עוד כתבות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים