גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי קאליש: "אף פעם לא היה קל לגייס כסף לאופטונול"

קאליש הוא שותף בחברת פיטנגו, שהשקיעה בחברה מתחילת הדרך וגרפה 45 מיליון דולר ■ האקזיט של אופטונול, שתימכר לאלקון תמורת 150 מ' ד', איננו מכירת סטארט-אפ ישראלי מבטיח שכולם נלחמו עליו

יממה אחרי האקזיט הגדול של חברת אופטונול הישראלית, שנמכרה לאלקון תמורת 150 מיליון דולר או מאות מיליוני דולרים אם תעמוד החברה באבני הדרך, עולה השאלה מה גרם לרוב השוק לפספס עד כה את הפוטנציאל שלה?

מתברר, שאופטונול לא הייתה סטארט-אפ חם על המדף, והדרך לרדאר של החברות הגדולות לא הייתה פשוטה. "מעולם לא היה קל לגייס כסף לאופטונול", אומר היום (ג') ל"גלובס", רמי קאליש, שותף בחברת פיטנגו, שהשקיעה בחברה מתחילת הדרך וגרפה 45 מיליון דולר, "גופים רבים ומכובדים בחנו את ההשקעה לאורך השנים וסירבו לה. אמרו לנו לא. הם טענו שדיברו עם רופאים, שאמרו להם שהמוצר לא יתפוס".

בתחילת הדרך אופטונול פתחה ארנקים בקלות. בשנת 2000, עוד לפני קבלת אישור ה-FDA למוצר שלה לטיפול בגלאוקומה, ביצעה החברה סיבוב גדול שבו נכנסו כמעט כל הקרנות הישראליות שהייתה להן נגיעה כלשהי במכשור רפואי.

ואולם, לאחר שבוטל במפתיע הסכם שיווק שכבר נחתם עם חברת סיבה ויז'ן, סר חינה של החברה בעיני רוב הקרנות. ב-2004, כשהתייאשה מגיוס הון נוסף בסיבוב פרטי, ביקשה החברה אף לגייס בבורסה בתל אביב, הרבה לפני שהדבר היה פופולרי, אך לא מצאה מתעניינים.

חסמים שיווקים פגעו במוצר

הבעיה הייתה בעיקר שיווקית. שוק הגלאוקומה נשלט על ידי התרופות, שאינן נחשבות לפתרון אולטימטיבי, ובכל זאת קל יותר לרופאים לרשום אותן מאשר להפנות לניתוח פולשני. "שוק האופתלמולוגיה (מחלות העיניים) היה תמיד שמרני", אומר ל"גלובס" זאב בינמן, שותף ומנהל כספים ראשי בפיטנגו וחבר בדירקטוריון אופטנול. "בשנים האחרונות הדברים הללו משתנים".

שוק הניתוחים לגלאוקומה נשלט על-ידי מומחים, מהם יש רק כ-700 בארה"ב. "מומחי הגלאוקומה הם אמנים, הם אוהבים את הניתוח", אומר דן גזית, סמנכ"ל הכספים והתפעול של אופטונול. "רופאים רגילים מטפלים בתרופות וכשהם מפנים את המטופל לניתוח עיניים הם מאבדים אותו". כך נעצרה הפריצה של כל התחום הניתוחי עד כה. "המוצר של אופטונול מאפשר לכל מנתח עיניים, ואפילו למתמחים, לבצע את ההליך באופן פשוט", אומר גזית.

חסמים שיווקיים נוספים הגיעו מהמקומות הכי פחות צפויים. לאופטונול הייתה בתחילת הדרך פרוצדורה פשוטה לביצוע, אך הדבר היה בעוכריה. רופאים ביצעו את הניתוח מהר, לפעמים מהר מדי ובאופן לא מדויק. כשהחליפה את שיטת הניתוח לכזו שיש לבצע יותר לאט ויותר בתשומת לב, השתפרו ביצועי המוצר.

דווקא הרוכשת, חברת אלקון שמתעסקת בגלאוקומה מהצד התרופתי, זיהתה שהרוחות בשוק משתנות ושתרופות כבר אינן מספיקות. לדברי דאג מקהאטון, מנהל קשרי משקיעים ומדיה באלקון: "אנחנו החברה השנייה בגודלה בשוק התרופות לגלאוקומה, אך זיהינו שימוש גובר בניתוחים לפציינטים שהפסיקו להגיב לתרופות עם הגיל. הבנו שמדובר בתחום צומח שבו אנחנו חייבים לשחק תפקיד. החשיפה גם לצד הזה של השוק באמצעות אופטונול משפרת את מעמדנו בקרב רופאים מומחים לגלאוקומה, שהם מנתחים".

עליות ומורדות במו"מ

המו"מ עם אלקון החל לפני כשנתיים וחצי. אופטונול הגיעה לפרשת דרכים והחלה לפנות לחברות גדולות, כדי לשמוע מהן לאן כדאי לה להתקדם. התהליך הגביר את הצעות השת"פ מכל הגורמים בתחום. תחילה היו היחסים עם אלקון חבריים, אומר גזית, אך לפני כשנה עלו לפסים רציניים יותר.

אם כך, סבב הגיוס האחרון שבו נכנסה להשקעה הקרן IHCV, התקיים כשהמו"מ עם אלקון היה בעיצומו.

"העובדים קיבלו את ההודעה אתמול בשיחת ועידה", מספר גזית. "הם התרגשו. לא יכולנו לבקש רוכשת טובה יותר מאלקון כהוכחה לכך שעשינו את הדבר הנכון לאורך השנים".

לדבריו, החברה מתכננת להשאיר את המשרדים של אופטונול בישראל וגם את ההנהלה במקומה.

מנכ"ל החברה, עירא ירון, הנמצא כעת בחו"ל, נחשב לאחראי העיקרי על הצלחת החברה. "הייחוד של עירא היה שהוא השכיל לבצע את ההתכווצות הדרסטית של החברה בכל פעם שהיא חטפה מכה", אומרת נאוה סברסקי, שניהלה את ההשקעות של קרן Ag-Tech שהשקיעה בחברה. בנעד גולדווסר, ממייסדי החברה , מצטרף למחמאות. "עירא הוביל את החברה בחירוף נפש ודבקות במטרה", הוא אומר.

גורמים מקורבים לחברה אמרו כי ירון המשיך להשקיע בחברה מכספו, בעיקר כספים שקיבל כתוצאה מהסכם הפשרה במדינול, בכל הסבבים, כדי להגן על חלקו כמייסד. זהו ההסבר לנתח הגדול יחסית שיש לו בחברה, החריג גם ליזם מייסד שניהל את החברה לאורך כל ימיה.

קרן פיטנגו מתגאה היום בכך שתמעכה בחברה לאורך כל חייה, גם כשהיה קשה. "מי שרוצה להשקיע בחברות מכשור רפואי, צריך לדעת שמדברים על קבועי זמן אחרים", אומר קאליש. "לפעמים יש הפתעות לטובה, אך כמשקיע צריך להיות ערוך לכל התרחישים".

*גם להישאר עם חברה טובה 20 או 25 שנה?

קאליש: "בכל זאת יש לי גם משקיעים משלי. הקרן היא ל-10 שנים. כדי להמשיך לתמוך באופטונול, קיבלנו אישור מיוחד מהמשקיעים של פולאריס I ו-II".

"לקח זמן רב יותר להביא לבשלות את החברות שהוקמו בסוף שנות ה-90 ", מוסיף בינמן. "היום יש יותר ניסיון בתחום, אז אולי לחברות הטריות יותר תידרש תקופת הבשלה קצת יותר קצרה".

ירון וגולדווסר כבר לא בצד המקופח של מדינול

אחת מחברות הביומד הגדולות והמבוססות בישראל היא מדינול, בבעלות בני הזוג הד"ר יהודית וקובי ריכטר. עם המכירה של אופטונול, אפשר להיזכר בפריט טריוויה מהעבר - מדינול הוקמה במקור כמאגד של חברות: לצד חברת הסטנטים מדינול, היו גם קרדינול, שהייתה אמורה לעסוק בתחום הלב; אופטונול, שעסקה בתחום העיניים עם מוצר לגלאוקומה; ואורתונול, שבה הונחו יסודות לחברה אורתופדית שמעולם לא קמה.

פרט לריכטרים, שהם בעלי מדינול גם היום, היו מעורבים במיזם השאפתני עירא ירון, היום מנכ"ל אופטונול, ופרופ' בנעד גולדווסר, לשעבר מנהל המחלקה האורולוגית בבית החולים שיבא, בהמשך יזם של חברות ביו-רפואיות, בהן GI View, וכן מנהל קבוצת ביומדיקל השקעות של טבע ומשפחת אריסון.

באמצע שנות ה-90, עם חתימת ההסכם בין מדינול לבוסטון סיינטיפיק, דרשה בוסטון כי מדינול תעסוק רק בקרדיולוגיה. עירא ירון לא רצה לוותר על ההזדמנות הגלומה באורטונול, והוחלט לפצל את החברות. במסגרת עסקה מורכבת, ירון מכר את מניותיו לריכטרים לפי שווי של 40-50 מיליון דולר בלבד, ויצא מן החברה. הריכטרים, מצידם, ויתרו במסגרת הפיצול על חלקם באורטונול והשאירו אותו לירון וליתר בעלי המניות בחברה.

זמן קצר לאחר מכן, גם גולדווסר מכר את מניותיו בחברה, תמורת 23 מיליון דולר, סכום ששיקף לחברה שווי של 200 מיליון דולר.

לאחר המכירה, תבע גולדווסר את הריכטרים, בטענה כי תכננו את ההסכם עם בוסטון כך שיעדיף אותם על-פני יתר בעלי המניות. גם פולאריס, שהפכה בהמשך לפיטנגו, טענה בשלב כלשהו כי הריכטרים מנעו ממנה מידע הקשור למו"מ, ובעקבות זאת מכרה מניותיה לריכטרים לפי שווי של 370 מיליון דולר ויצאה מן החברה.

ירון, מאידך, כנראה עזב את מדינול באווירה טובה וללא סכסוך. מקורבים אף מספרים כי קובי ריכטר התקשר לירון ובירך אותו העל ההצלחה ועל האקזיט.

לאורך השנים נחשבו ירון וגולדווסר למי שהפסידו כשעזבו את מדינול רגע לפני הפריצה, ומכרו את חלקם בנזיד עדשים. עם מכירת אופטונול כעת וקבלת עשרות מיליוני דולרים, ההיסטוריה נצבעת בגוונים מעט אחרים.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל