גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקי צולר: "'חטאי' היחיד הוא שהייתי חבר של אדם שהסתבך"

אני לא קשור לפרשת הירשזון אומר צולר, שסומן כמוח החריף מאחורי השר המורשע הירשזון: "התביעה היא מעשה רמייה אחד גדול. היא שקרית ומרושעת ותמות מיתת נשיקה. מרגיש כמו בסיפור של קפקא"

"אבא שלי, שנפטר לפני 8 שנים ושבמקרה היום יום הולדתו, תמיד אמר לי: 'מיכאל, בסוף היום יש לך אך ורק את המשפחה הקטנה שלך'", אומר מיכאל (מיקי) צולר. "אני רוצה להגיד לכם שהוא צדק. כמובן, יש גם חברים שמתגלים, שפתאום אתה מקבל מהם תמיכה ואהדה. אני מקבל מסרונים, טלפונים. כל מי שמכיר את הנושא ומבין אותו, יודע שכל מה שאומרים עליי זה קשקוש".

חבר אחד, שמכיר לא רע את הסיפור של צולר אבל מתקשה מעט לשמור על קשר רציף, הוא שר האוצר לשעבר והאסיר בהווה, אברהם הירשזון. החברות האמיצה בין השניים עלתה לצולר - שעמד בראש קרן הפנסיה של הסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל) בשנים שבהן מעל הירשזון בכספי עמותת ניל"י - ביוקר. אף שלא הואשם בפרשה ("נחקרתי 20 דקות, כי חקרו את כל מי שהיה בסביבה"), בתקשורת הוא סומן כמוח הפיננסי החריף שמאחורי הפוליטיקאי הלא מאוד מתוחכם, ומבחינת הציבור שלא שוחה בפרטים, המשוואה היתה פשוטה - הירשזון שווה צולר, וצולר שווה הירשזון.

לא מפתיע, אם כן, שמיד כשאנחנו נפגשים חשוב לצולר להבהיר, "אחת ולתמיד": "לא הייתי ואני לא קשור לפרשת הירשזון. מעולם לא הייתי חבר במוסדות ההסתדרות. ה'חטא' היחיד שלי הוא שהייתי חבר של אדם שהסתבך. כל מה שיש לי לומר בנושא הזה הוא שכואב לי וצר לי על כך. לכל המלעיזים שמקשרים אותי לפרשה ביודעין, אני רוצה להזכיר שהפרקליטות הודיעה בפומבי שאין לה דבר איתי ונגדי". האיש החזק בהסתדרות? איש הצללים שיודע הכול ומזיז הכול? "הכול אגדות", אומר צולר. "אני לא יודע מה הם עשו שם, וההסתדרות לא מעניינת אותי. הסיפור הזה נפל עליי בהפתעה. קראתי על הדברים בעיתון בדיוק כמוכם. לפי מה שקראתי, זה מדהים מה שקרה".

רשויות האכיפה אכן לא מצאו ראיות כלשהן נגד צולר בפרשיות שבגינן הורשע הירשזון ונכלא. אלא שמשרד האוצר, מנגד, זה שבראשו עמד הירשזון עד לא כבר, משוכנע למרות זאת שהצמד הירשזון-צולר ביצעו מעשים פסולים אחרים בתאגידי ההסתדרות.

ההאשמות החריפות שכנעו את צולר, לראשונה מאז התפוצצות הפרשה, להעניק ראיון ולפרוס את גרסתו לאירועים. כעסו ניכר בו, והוא מרעים בקולו המחוספס, ידיו מעט רועדות בחלק מהרגעים. "הנושא הזה מוציא אותי מדעתי", הוא אומר, ומודה ש"עוברת עליי תקופה בהחלט קשה". כשאנחנו מבקשים להקליט את השיחה הוא מסכים, אך מוסיף במרירות גלויה: "הפכנו למדינה שבה כולם מקליטים את כולם. כל המידע הזה שיש זה על זה".

כדי לוודא שלא ישכח נקודות חשובות, רשם לעצמו מבעוד מועד כמה מטיעוניו העיקריים. "התביעה הזו היא מעשה רמייה אחד גדול", הוא תוקף. "היא שקרית ומרושעת, אין בה כלום, והיא תמות מיתת נשיקה. הם לא צירפו מסמכים, לא צירפו תצהירים, לא כלום. מי שמגיש תביעה ככה, אין לו כלום. בתביעה אפשר לכתוב מה שרוצים, ויש פה אנשים עסוקים בלהוציא את כל הרוע שיש בהם, וכמה שיותר; הם ממציאים סיפור, ואחרי זה לך תוכיח שאין לך אחות. אני מרגיש כאילו אני בסיפור של קפקא. מדובר בסיפורת, לא בעובדות".

היו צריכים לתת לי מדליה

את הרומן שלו עם ההסתדרות החל צולר ב-1996: שלום כהן, היו"ר שקדם להירשזון, הציע לו להתמנות ליו"ר קרן הפנסיה. "אף אחד לא יודע שאברהם בכלל לא היה יו"ר ההסתדרות כשהגעתי לקרן", הוא משחזר. "כהן ביקש שאעשה סדר ואנהל להם את הקרן. היתה להם בעיה, שלא היה להם בעצם מושג מה קורה בקרן. היא נוהלה על-ידי גוף חיצוני, והיתה בעיית שקיפות".

צולר הוביל מהלך שבסיומו נפרדה הקרן מאותו גוף חיצוני בהסכם פשרה, והתקשר בהסכם למתן שירותי ניהול עם חברה חדשה שהוקמה ב-2002 על-ידי ההסתדרות: הע"ל תשורה. הקמת החברה הזו היתה "החטא הקדמון", טוען עו"ד שגב בכתב התביעה. כביכול היא יועדה לספק שירותי ניהול, אולם למעשה הקרן יכלה לבצע את העבודה לבד. מדובר בפיקציה שנועדה לעקוף את האיסור לחלק את רווחי הקרן, כך התביעה, ו"לשמש צינור" להעברת כספי העמיתים לצולר. בסך-הכול, נטען, הועבר בדרך זו לצולר "סכום אגדי ובלתי נתפס" בהיקף של 8.9 מיליון שקל במשך קרוב ל-4 שנים.

"זה מקומם", מגיב צולר. "יש כאן דרישה של הגברת אנדורן (יעל אנדורן, מנהלת קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, שמונתה למנהלת המיוחדת של קרן הע"ל), שזוכה לשכר של מנכ"ל משרד ממשלתי, שאני אעבוד בחינם. מה גם שמבחינת התוצאות, הניסיון והיכולת, מן הראוי היה שהיא, שולחיה ושלוחיה היו מצניעים לכת. האבסורד הגדול הוא שהקרן תובעת ממני את שכרי המלא, כפי ששולם לי בכלל על-ידי הע"ל תשורה, שאותה היא לא תובעת".

* הטענה היא שהע"ל תשורה היתה פיקטיבית.

"החברה הוקמה לפי הוראות משרד האוצר, והיא נתנה שירותי ניהול לקרן וגם לקרן הפנסיה יובלים, וגם עשתה דברים אחרים והשקעות אחרות. חברה אמיתית עם עובדים. אני ושאר העובדים פשוט עברנו מלהיות עובדי הקרן, לעובדי הע"ל תשורה. שילמו לי בה את אותו שכר שהיה לי קודם, רק שביקשתי לקבלו לחברה שלי באמצעות הגשת חשבונית".

ב-2004 ביקש צולר, וגם קיבל, בנוסף לשכר הנ"ל, בונוס בגין עסקת דש איפקס, שהסתכם ב-2.4 מיליון שקל במזומן. העסקה, שבמסגרתה הוביל צולר את השתלטות הקרן על בית ההשקעות ברגר הולדינגס, שלימים הפך לדש איפקס, הסעירה בזמנו את שוק ההון המקומי. בתביעה נטען שההשתלטות על דש בוצעה באמצעות שותפות שצולר, הירשזון ואחרים מכרו את נכסי העמיתים בה להסתדרות "תוך גזילת פרמיית השליטה שהיתה שייכת לעמיתי הקרן". עוד נטען כי מדובר במיליונים ששולמו על חשבון העמיתים בניגוד לתקנון הקרן, שאוסר חלוקת בונוסים.

צולר קרא את הטענות, ולדבריו נדהם מ"החוצפה ועזות המצח. עסקת דש איפקס בוצעה בהוראת הממונה במשרד האוצר ובפיקוחו. העמיתים לא קשורים לסיפור הזה, הם לא נפגעים משום דבר, הם בכלל לא בעסק. זה בדיוק כמו בקופת הגמל שלכם - לוקחים מכם דמי ניהול לבעלי החברה, והם מחליטים מה הם עושים איתם".

למעשה, צולר רואה בעסקה הזו את ה"בייבי" שלו, גולת הכותרת של פועלו: "רק עכשיו סגרו קלוזינג על מיליארד שקל שווי של דש איפקס (הכוונה לרכישת בית ההשקעות על-ידי BRM של אלי ברקת). ה-2.4 מיליון שקל שנתנו לי הם בונוס באמת קטן על רקע הצלחה בלתי רגילה בעסקה שכולם, לכל אורך הדרך, הרוויחו עליה ים כסף. איזה מזל, מה הייתם עושים לי אם לא היינו מרוויחים? כולם צריכים להגיד לי 'תודה רבה, כל הכבוד, יישר כוח, קח מדליה, שלום ולהתראות'. הקרן הרוויחה מאות מיליונים בזכות העסקה שהובלתי, אבל אתה לא שומע תודה רבה. עסקת דש איפקס היתה לתפארת, מלמדים אותה באוניברסיטה. כמה עסקות כאלה נעשו בישראל?".

* אבל המפקח על הביטוח דרש את ביטול העסקה בטענה שלא היתה תקינה, ובתביעה נטען כי זה כבר היה ידוע כשאישרו לך קבלת בונוס בגין העסקה.

"המפקח מעולם לא העיר הערה על כך שהעסקה לא חוקית. בואו נדבר על העובדות: מי שהשתלטה על דש זו שותפות 'הוד יובלים', כשבדרך נכנסו שותפים שהבאתי - מוזי ורטהיים, נתן חץ, חיים כצמן. אייל בן-שלוש (המפקח דאז) קרא לי לשיחה, שהיתה מאוד מעניינת: הוא לקח לוח על הקיר וצייר עליו את מהלך ההשתלטות ואת כל הגורמים שקשורים לדש איפקס. ואז הוא אומר לי, 'תשמע, כל הכבוד לך, אבל אני כמפקח לא אוהב את הרעיון שקרן פנסיה שולטת בגוף השקעות ולא להפך. זו תפיסת העולם שלי, זה לא משהו בחוק'. אמרתי לו, 'תשמע, אין לנו עניין לריב עם מפקח. לא נראה לך, נתחיל למכור'. הגענו איתו להסדר, אבל לא כי משהו לא היה תקין. ואני מדגיש שבכל שלב הגופים הרוויחו. נכון שהבונוס ניתן לי אחרי שכבר היה ידוע לדירקטוריון, שאישר אותו, שאנחנו הולכים למכור את המניות לפי הסכם עם המפקח. הכול מתועד והכול מסודר".

* בכזו קלות הסכמת לעשות מה שאמר בן-שלוש רק כי זו "תפיסת העולם שלו"?

"מדינה שלמה לא מעיזה להתעסק עם הרגולטורים. העוצמה שלהם בלתי רגילה. יש להם סמכויות אדירות. לא ראיתי שאנשים קמים בבוקר ורבים איתם. כולם מנסים להגיע להסדרים ולפשרות איתם. ההצעה שלו היתה הוגנת. התייעצנו מה לעשות, והחלטנו 'או-קיי, בואו נסתדר, בשביל מה לריב, הרי זה יחזור אלינו אחר כך ממקום אחר'".

"יש לי הרבה אויבים"

צולר נתבע להשיב את המיליונים ששולמו לו שלא כדין, לטענת קרן הע"ל, אולם סכום התביעה הכבד באמת נוגע לפרשייה אחרת - פרשיית השיפוצים במלון הוד המדבר בים המלח, שבבעלות הקרן והסתדרות העובדים הלאומית. צולר ושאר הנתבעים נדרשו להשיב לקופת הקרן 170 מיליון שקל; חישוב, לטענת צולר, מנופח ושקרי, של עלות שיפוץ המלון בתוספת ריבית.

תגובות: "בית המשפט יכריע"

* עו"ד ארנון שגב סירב להתייחס לדברים מאחר שהתביעה נמצאת בהליך משפטי. "חומר התביעה הוגש, ובית המשפט יכריע", נמסר מטעמו.

* לגבי הטענות כלפי המפקח ידין ענתבי נמסר ממשרד האוצר כי "הנושא נמצא בדיון משפטי, ולכן לא נוכל להתייחס".

* לגבי הטענות כלפי יעל אנדורן, נמסר מטעם עמיתים: "דבריו של מיקי צולר לכשעצמם אינם ראויים לתגובה. ראוי שנזכיר את עובדות המקרה - מיקי צולר שלשל לכיסו עשרות מיליוני שקלים מכספי הפנסיה של עמיתי הקרן, בדיון מקדמי החליט בית המשפט להטיל עיקולים על נכסיו".

* מעיין אגם מסרה בתגובה: "ההתייחסות שלי לחשיפה של הדברים לא היתה מעולם אישית, וגם היום היא לא אישית. אין לי סכסוך עם שום אדם והכול היה ענייני לגמרי. הפיטורים שלי היו קשורים באופן ישיר לחשיפת השחיתות בהע"ל, ומעולם לא היה לי שום סכסוך אישי מול אף אדם בתוך המערכת. ללא כל ספק ההתנכלויות היו קשורות לחשיפת השחיתות על-ידי".

* אייל בן-שלוש וראובן סווירי סירבו להגיב.

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"