גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צמחנו ב-6% ברבעון השלישי, ההתאוששות המהירה ביותר באיחוד"

כך מכריז שר החוץ של ליטא, ויגאודס אוסאקאס, שהגיע לארץ כדי להעניק ל"טבע" את פרס המשקיע הישראלי המצטיין בארצו ■ אבל זו לא הסיבה היחידה להגעתו, באמתחתו הצעות אטרקטיביות מאוד ליזמים ישראלים ונימוקים ליתרון האסטרטגי של ארצו כמנוף לפעילות בכל האיחוד האירופי

שר החוץ של ליטא, ויגאודס אוסאקאס (Vygaudas Usackas), נחת הבוקר (ד') בישראל בראש משלחת של פוליטיקאים ואנשי עסקים ליטאים. בראיון בלעדי ל"גלובס" אמר: "הגעתי כדי להעמיק את היחסים הבילטראליים המיוחדים בין ליטא לישראל, לקדם את יחסי הסחר בין שתי המדינות ולחפש הזדמנויות עסקיות שיועילו לשני הצדדים. אני סבור שהפגישות שלנו ייצרו הזדמנויות חדשות לשיפור ההבנה ההדדית והשותפות בין ישראל לליטא".

ויגאודס אוסקאס, שר החוץ של ליטא / צלם יחצ

אך לא רק. אוסאקאס הגיע לישראל גם בהיבט היהודי. "מבחינה היסטורית, ליטא מהווה בית לקהילה היהודית למעלה מ-600 שנה. לנו יש משאלה: לשחזר את וילנה כ'ירושלים דליטא' של המאה ה-21". במהלך ביקורו ישתתף גם בפורום הגלובלי למאבק באנטישמיות.

*כיצד השפיע עליכם המשבר הכלכלי? מהו הצפי לעתיד הקרוב?

"ליטא וכל מדינות האזור הבלטי, בהיותן כלכלות פתוחות קטנות, נפלו קורבן למחנק האשראי העולמי, שגרם להצטמצמות שוקי הייצוא שלהן.

"אך, עם תוכנית הבראה כלכלית פעילה (השווה ל-5% מהתוצר המקומי הגולמי) וקונסולידציה פיסקאלית המיושמת ע"י ממשלת ליטא, ולאור ההתאוששות ההדרגתית של המשקים הגדולים בעולם, כלכלת ליטא הגיעה לצמיחה בשיעור של 6% ברבעון השלישי של 09'. זו ההתאוששות המהירה ביותר באיחוד, והיא מובילה אותנו לצפות לחזרה הדרגתית לצמיחה בריאה בסוף 2010 תחילת 2011".

*אילו הזדמנויות עסקיות יש בליטא?

"בליטא ובישראל יש הזדמנויות בלתי מנוצלות בתחום המסחר וההשקעות, בין אם בתחום התיירות ועיבוד המזון ובין אם בתחום טכנולוגיית העילית; אני מאיץ באנשי עסקים ישראליים וליטאים לברר לעומק הזדמנויות אלה בעזרת לשכת המסחר ישראל-ליטא ולשכת המסחר ליטא-ישראל.

"הדוגמה הטובה ביותר להשקעות ישראליות בליטא היא של חברת-הבת של טבע Sicor Biotech, שהוכרה ב-09' כחברה החדשנית ביותר". (הערב יעניק השר ל"טבע" את פרס המשקיע הישראלי המצטיין בליטא - ס' פ').

מה דעתך על הפעילות של טבע בליטא?

"אנו שמחים מאוד שטבע, הנמנית על 20 חברות התרופות המובילות בעולם לתרופות גנריות, נכנסה לשוק הליטאי ב-04' ופועלת בהצלחה עם השותפים הליטאיים. החברה-הבת הליטאית לתרופות ביוטכנולוגיות, מייצרת חלבונים רקומביננטים לשימוש רפואי.

"מדובר במפעל יחיד מסוגו בכל מזרח אירופה. בספטמבר 08', הכניסה החברה בראשונה לשוק העולמי גרסה זולה ב-25%-35% של תרופה קיימת לטיפול בסרטן, ויעילה בדיוק כמו קודמתה". (מלבד טבע פועלות בליטא גם כתר פלסטיק, קומברס, סרגון נטוורקס, רד תקשורת מחשבים, אלווריון, סולבר, אליאנס, מולטילוק, אופיס טקסטיל, כרמל אולפינים ועוד - ס' פ').

*מה העצה שלך לאנשי עסקים ישראליים שמעוניינים לעשות עסקים בליטא?

"כמדינה המדורגת במקום ה-26 והמכובד במדד Doing Business, ליטא מציעה סביבת השקעה אטרקטיבית במיוחד עם היציבות הפוליטית של האיחוד האירופי, חברות בברית נאט"ו ומיקום אסטרטגי, שמקנה ל-500 מיליון צרכנים באיחוד האירופי גישה אליה.

"אנחנו בולטים בזכות התשתיות המצוינות שיש לנו, בזכות כוח עבודה רב-לשוני בעל רמת מיומנות גבוהה, בזכות עמדות מפתח שאנו תופסים בטכנולוגיות מתקדמות, ויותר מכול - בזכות מדיניות ממשלתית שאימצה לעצמה חשיבה השקעתית.

"ליטא היא מדינה מושכת תיירים, לכן הייתי מאיץ בחברות תעופה ישראליות להתחיל טיסות ישירות לליטא. 200 אלף היהודים ממוצא ליטאי החיים בישראל יתרמו, לדעתי, להצלחת קו אווירי זה. יתרה מכך, וילנה, תוכל להפוך למרכז עצום לטיסות המשך ליעדים אחרים בצפון מזרח אירופה".

*כיצד מעודדת ממשלת ליטא משקיעים זרים להיכנס לשוק המקומי?

"ממשלת ליטא מספקת תמריצי השקעה למשקיעים זרים, ופועלת לשיפור הסביבה העסקית במדינה. באופן מיוחד אנו מקדמים בברכה השקעות מישראל, שבזכות רמת המודרניות הכלכלית והמדעית שלה היא השותפה העיקרית שלנו במזה"ת.

"אני רואה פוטנציאל נרחב לשיתוף פעולה, החל מענפי המזון והשירותים ועד לתחום האנרגיה המתחדשת, מדיניות החדשנות, מחקר ופיתוח, ננוטכנולוגיה וביוטכנולוגיה. אנו מצפים בכיליון עיניים לארח את משלחת הבדיקה בראשותו של שר התמ"ת, המתכנן לבקר בליטא באביב 2010. אני משוכנע שביקור זה יהווה מקפצה לשיתוף הפעולה בינינו".

*באילו תמריצים מדובר?

"ברמת האיחוד האירופי מדובר בתמיכה בלתי מוחזרת לפיתוח עסקי באמצעות קרנות מבניות של האיחוד האירופי עד 2013. ברמה הארצית, הממשלה מציעה מענקי השקעות ישירים כמו תמריצי מס להשקעות בטכנולוגיות חדשות; תמריצים פיסקאליים ופיננסיים לתוכניות מחקר ופיתוח; מענקים ישירים לקביעת עבודות חדשות ושימורן דרך לשכת העבודה; הנחות מס על מקרקעין או נדל"ן המוצעות ע"י הרשויות המקומיות, ותמריצי תפעול באזורי הסחר החופשי של הערים קלייפדה וקאונאס כמו פטור ממס על רווחים בשש השנים הראשונות ותשלום מס על רווחים בשיעור של 50% בלבד במשך 10 השנים הבאות; כמו-כן, לא ישולם מס על דיבידנדים ונדל"ן".

*איך אתה מסביר את היקף הסחר ההדדי הזניח בין ישראל לליטא?

"ליטא הייתה מעורבת בעיקר בקשרי סחר אזוריים. הצמיחה הכלכלית המהירה והמדינות השכנות הביאו להצלחה בפיתוח המסחר האזורי, ובאופן טבעי החברות הליטאיות לא גילו עניין רב בשווקים רחוקים. אך כיום המצב שונה לחלוטין, ומיזמים ליטאיים להוטים מאוד להיכנס לשותפויות עסקיות עם חברות בשווקים חדשים ובלתי ידועים עדיין, ואנו מקווים שזו תהיה התחלה טובה לשיתוף פעולה רחב בין ליטא לישראל". (ליטא מדורגת במקום ה-67 ביצוא הישראלי - ס' פ').

גרף ליטא 1

יצואן: "במדינה קטנה כמו ליטא אפשר לשלוט בשוק בפרק זמן קצר"

המשבר הכלכלי פגע קשה ביצוא של חברת זרועות ברקן לליטא, שצנח מ-350 אלף יורו ב-06' ל-50 אלף יורו בלבד השנה. "המשבר ריסק את המכירות", אומר ליאור ברקן, בעלי החברה. "שלוש רשתות שיווק גדולות שאיתן עבדנו פשטו את הרגל, כי לקוחות הפסיקו לקנות מוצרי מותרות. ליטא חוותה משבר כלכלי קשה ועדיין לא התאוששה".

*איך הליטאים כפרטנרים עסקיים?

"כמו כל האירופאים: עם חשיבה מערבית, עסקית, עניינית, לויאלית, אמינה ואחראית. מילה זאת מילה וסיכום זה סיכום. גם במשבר הכלכלי הנוכחי, למרות הקושי, היחסים שלנו איתם נשארו טובים ללא האשמות ועם הרבה רצון מצדם לחשיבה מאומצת מה לשפר".

ממה צריך להיזהר כשנכנסים לשוק?

"מללכת ללקוח הראשון שמוכן לקנות ממך. כמו בכל מקום אחר בעולם, צריך לבדוק שמה שאומרים לך זאת האמת".

*למה כדאי להתאמץ להיכנס לשוק שמונה 3.4 מיליון תושבים בלבד?

"במדינה קטנה אפשר לשלוט בשוק בפרק זמן קצר, וקל יותר ללמוד מטעויות ולתקן אותן, לעומת מדינה כמו ארה"ב שם אין הזדמנות שנייה כי התחרות קשה יותר".

*מה הטיפ שלך לעשיית עסקים בליטא?

"לדעת שהם רגישים מאוד לכבודם. לפעמים הכבוד חשוב להם יותר מכסף. הם מצפים למחוות שקשורות בכבוד, למשל, שיחכו להם בשדה תעופה".

גרף ליטא 2

10 טיפים לעשיית עסקים בליטא על-פי מכון היצוא

1. סוכן מקומי

לפעול בעזרת סוכן מקומי שמכיר היטב את האנשים בתחום ואת העדפותיהם.

2. מו"מ

הליטאים דקדקנים מאוד. בעת הצגת המוצר מומלץ לשלוח נציג הבקי בכל הפרטים הטכניים כדי שיוכל להשיב על שאלות בצורה מדויקת.

3. איכות המוצר

חשוב להדגיש את איכותו והתאמתו ללקוח. נושא המחיר חשוב, אך שני למידת האיכות וההתאמה.

4. יצירתיות

הליטאים לא ממהרים לבקש הנחה במחיר ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים להוזלה. אחד הפתרונות הוא ייצור חלקים מהמוצר בליטא, תוך קבלת הנחיות מהחברה הישראלית.

5. תרבות עסקית

ליטא מורכבת משלוש אוכלוסיות: רוסים, פולנים וליטאים, שלכל אחד מהם ניואנסים שונים בנוגע לתרבות העסקית. לפני פגישה עסקית מומלץ לברר לאיזה מגזר שייכים השותפים וללמוד קצת על התרבות הספציפית.

6. הטבות ומסים

עם הצטרפותה לאיחוד, קיבלה ליטא תמריצים והטבות. למשל, ניתנים תמריצים גבוהים לחברות העוסקות במו"פ. מומלץ לבדוק מהן הדרישות לקבלת ההטבות,בכדי לחסוך בהוצאות ולהגדיל את תחרותיות המוצר.

7. יחסים אישיים

הליטאים הם אנשים קורקטיים. כדי ליצור מערכת יחסים חמה מומלץ לצאת עם הלקוח לבילויים ולבסס את הקשר העסקי על קשר אישי.

8. שפה

אנשי עסקים בליטא דוברים אנגלית בסיסית. אין צורך להגיע לפגישה עם מתורגמן, אך מומלץ להקפיד שהפרזנטציה תהיה בשפה ברורה ופשוטה. ידיעת גרמנית, פולנית ורוסית יכולה להועיל.

9. קבלת החלטות

אם הליטאים מוצאים שהמוצר שלך מתאים להם, תהליך קבלת ההחלטות יכול להיות מהיר ולהסתכם בשבועות בודדים. אך כשעובדים מול מוסד ממשלתי, הביורוקרטיה מעכבת את התהליך.

10. בדיקת הלקוח

ליטא חברה באיחוד האירופי ובנאט"ו וכלכלתה נחשבת ליציבה יחסית. אך, היא נפגעה קשה מהמשבר הכלכלי. לכן מומלץ לבדוק את הלקוח עמו מתקשרים ולדאוג לביטוח העסקה.

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

דיון בבג"ץ על חוסר שיתוף-הפעולה בין לוין ועמית: "סיטואציה משברית מאוד"

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים יריב לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט אלכס שטיין: "אם אין לי נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט עופר גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם השופט עמית אינה קבילה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים