גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צמחנו ב-6% ברבעון השלישי, ההתאוששות המהירה ביותר באיחוד"

כך מכריז שר החוץ של ליטא, ויגאודס אוסאקאס, שהגיע לארץ כדי להעניק ל"טבע" את פרס המשקיע הישראלי המצטיין בארצו ■ אבל זו לא הסיבה היחידה להגעתו, באמתחתו הצעות אטרקטיביות מאוד ליזמים ישראלים ונימוקים ליתרון האסטרטגי של ארצו כמנוף לפעילות בכל האיחוד האירופי

שר החוץ של ליטא, ויגאודס אוסאקאס (Vygaudas Usackas), נחת הבוקר (ד') בישראל בראש משלחת של פוליטיקאים ואנשי עסקים ליטאים. בראיון בלעדי ל"גלובס" אמר: "הגעתי כדי להעמיק את היחסים הבילטראליים המיוחדים בין ליטא לישראל, לקדם את יחסי הסחר בין שתי המדינות ולחפש הזדמנויות עסקיות שיועילו לשני הצדדים. אני סבור שהפגישות שלנו ייצרו הזדמנויות חדשות לשיפור ההבנה ההדדית והשותפות בין ישראל לליטא".

ויגאודס אוסקאס, שר החוץ של ליטא / צלם יחצ

אך לא רק. אוסאקאס הגיע לישראל גם בהיבט היהודי. "מבחינה היסטורית, ליטא מהווה בית לקהילה היהודית למעלה מ-600 שנה. לנו יש משאלה: לשחזר את וילנה כ'ירושלים דליטא' של המאה ה-21". במהלך ביקורו ישתתף גם בפורום הגלובלי למאבק באנטישמיות.

*כיצד השפיע עליכם המשבר הכלכלי? מהו הצפי לעתיד הקרוב?

"ליטא וכל מדינות האזור הבלטי, בהיותן כלכלות פתוחות קטנות, נפלו קורבן למחנק האשראי העולמי, שגרם להצטמצמות שוקי הייצוא שלהן.

"אך, עם תוכנית הבראה כלכלית פעילה (השווה ל-5% מהתוצר המקומי הגולמי) וקונסולידציה פיסקאלית המיושמת ע"י ממשלת ליטא, ולאור ההתאוששות ההדרגתית של המשקים הגדולים בעולם, כלכלת ליטא הגיעה לצמיחה בשיעור של 6% ברבעון השלישי של 09'. זו ההתאוששות המהירה ביותר באיחוד, והיא מובילה אותנו לצפות לחזרה הדרגתית לצמיחה בריאה בסוף 2010 תחילת 2011".

*אילו הזדמנויות עסקיות יש בליטא?

"בליטא ובישראל יש הזדמנויות בלתי מנוצלות בתחום המסחר וההשקעות, בין אם בתחום התיירות ועיבוד המזון ובין אם בתחום טכנולוגיית העילית; אני מאיץ באנשי עסקים ישראליים וליטאים לברר לעומק הזדמנויות אלה בעזרת לשכת המסחר ישראל-ליטא ולשכת המסחר ליטא-ישראל.

"הדוגמה הטובה ביותר להשקעות ישראליות בליטא היא של חברת-הבת של טבע Sicor Biotech, שהוכרה ב-09' כחברה החדשנית ביותר". (הערב יעניק השר ל"טבע" את פרס המשקיע הישראלי המצטיין בליטא - ס' פ').

מה דעתך על הפעילות של טבע בליטא?

"אנו שמחים מאוד שטבע, הנמנית על 20 חברות התרופות המובילות בעולם לתרופות גנריות, נכנסה לשוק הליטאי ב-04' ופועלת בהצלחה עם השותפים הליטאיים. החברה-הבת הליטאית לתרופות ביוטכנולוגיות, מייצרת חלבונים רקומביננטים לשימוש רפואי.

"מדובר במפעל יחיד מסוגו בכל מזרח אירופה. בספטמבר 08', הכניסה החברה בראשונה לשוק העולמי גרסה זולה ב-25%-35% של תרופה קיימת לטיפול בסרטן, ויעילה בדיוק כמו קודמתה". (מלבד טבע פועלות בליטא גם כתר פלסטיק, קומברס, סרגון נטוורקס, רד תקשורת מחשבים, אלווריון, סולבר, אליאנס, מולטילוק, אופיס טקסטיל, כרמל אולפינים ועוד - ס' פ').

*מה העצה שלך לאנשי עסקים ישראליים שמעוניינים לעשות עסקים בליטא?

"כמדינה המדורגת במקום ה-26 והמכובד במדד Doing Business, ליטא מציעה סביבת השקעה אטרקטיבית במיוחד עם היציבות הפוליטית של האיחוד האירופי, חברות בברית נאט"ו ומיקום אסטרטגי, שמקנה ל-500 מיליון צרכנים באיחוד האירופי גישה אליה.

"אנחנו בולטים בזכות התשתיות המצוינות שיש לנו, בזכות כוח עבודה רב-לשוני בעל רמת מיומנות גבוהה, בזכות עמדות מפתח שאנו תופסים בטכנולוגיות מתקדמות, ויותר מכול - בזכות מדיניות ממשלתית שאימצה לעצמה חשיבה השקעתית.

"ליטא היא מדינה מושכת תיירים, לכן הייתי מאיץ בחברות תעופה ישראליות להתחיל טיסות ישירות לליטא. 200 אלף היהודים ממוצא ליטאי החיים בישראל יתרמו, לדעתי, להצלחת קו אווירי זה. יתרה מכך, וילנה, תוכל להפוך למרכז עצום לטיסות המשך ליעדים אחרים בצפון מזרח אירופה".

*כיצד מעודדת ממשלת ליטא משקיעים זרים להיכנס לשוק המקומי?

"ממשלת ליטא מספקת תמריצי השקעה למשקיעים זרים, ופועלת לשיפור הסביבה העסקית במדינה. באופן מיוחד אנו מקדמים בברכה השקעות מישראל, שבזכות רמת המודרניות הכלכלית והמדעית שלה היא השותפה העיקרית שלנו במזה"ת.

"אני רואה פוטנציאל נרחב לשיתוף פעולה, החל מענפי המזון והשירותים ועד לתחום האנרגיה המתחדשת, מדיניות החדשנות, מחקר ופיתוח, ננוטכנולוגיה וביוטכנולוגיה. אנו מצפים בכיליון עיניים לארח את משלחת הבדיקה בראשותו של שר התמ"ת, המתכנן לבקר בליטא באביב 2010. אני משוכנע שביקור זה יהווה מקפצה לשיתוף הפעולה בינינו".

*באילו תמריצים מדובר?

"ברמת האיחוד האירופי מדובר בתמיכה בלתי מוחזרת לפיתוח עסקי באמצעות קרנות מבניות של האיחוד האירופי עד 2013. ברמה הארצית, הממשלה מציעה מענקי השקעות ישירים כמו תמריצי מס להשקעות בטכנולוגיות חדשות; תמריצים פיסקאליים ופיננסיים לתוכניות מחקר ופיתוח; מענקים ישירים לקביעת עבודות חדשות ושימורן דרך לשכת העבודה; הנחות מס על מקרקעין או נדל"ן המוצעות ע"י הרשויות המקומיות, ותמריצי תפעול באזורי הסחר החופשי של הערים קלייפדה וקאונאס כמו פטור ממס על רווחים בשש השנים הראשונות ותשלום מס על רווחים בשיעור של 50% בלבד במשך 10 השנים הבאות; כמו-כן, לא ישולם מס על דיבידנדים ונדל"ן".

*איך אתה מסביר את היקף הסחר ההדדי הזניח בין ישראל לליטא?

"ליטא הייתה מעורבת בעיקר בקשרי סחר אזוריים. הצמיחה הכלכלית המהירה והמדינות השכנות הביאו להצלחה בפיתוח המסחר האזורי, ובאופן טבעי החברות הליטאיות לא גילו עניין רב בשווקים רחוקים. אך כיום המצב שונה לחלוטין, ומיזמים ליטאיים להוטים מאוד להיכנס לשותפויות עסקיות עם חברות בשווקים חדשים ובלתי ידועים עדיין, ואנו מקווים שזו תהיה התחלה טובה לשיתוף פעולה רחב בין ליטא לישראל". (ליטא מדורגת במקום ה-67 ביצוא הישראלי - ס' פ').

גרף ליטא 1

יצואן: "במדינה קטנה כמו ליטא אפשר לשלוט בשוק בפרק זמן קצר"

המשבר הכלכלי פגע קשה ביצוא של חברת זרועות ברקן לליטא, שצנח מ-350 אלף יורו ב-06' ל-50 אלף יורו בלבד השנה. "המשבר ריסק את המכירות", אומר ליאור ברקן, בעלי החברה. "שלוש רשתות שיווק גדולות שאיתן עבדנו פשטו את הרגל, כי לקוחות הפסיקו לקנות מוצרי מותרות. ליטא חוותה משבר כלכלי קשה ועדיין לא התאוששה".

*איך הליטאים כפרטנרים עסקיים?

"כמו כל האירופאים: עם חשיבה מערבית, עסקית, עניינית, לויאלית, אמינה ואחראית. מילה זאת מילה וסיכום זה סיכום. גם במשבר הכלכלי הנוכחי, למרות הקושי, היחסים שלנו איתם נשארו טובים ללא האשמות ועם הרבה רצון מצדם לחשיבה מאומצת מה לשפר".

ממה צריך להיזהר כשנכנסים לשוק?

"מללכת ללקוח הראשון שמוכן לקנות ממך. כמו בכל מקום אחר בעולם, צריך לבדוק שמה שאומרים לך זאת האמת".

*למה כדאי להתאמץ להיכנס לשוק שמונה 3.4 מיליון תושבים בלבד?

"במדינה קטנה אפשר לשלוט בשוק בפרק זמן קצר, וקל יותר ללמוד מטעויות ולתקן אותן, לעומת מדינה כמו ארה"ב שם אין הזדמנות שנייה כי התחרות קשה יותר".

*מה הטיפ שלך לעשיית עסקים בליטא?

"לדעת שהם רגישים מאוד לכבודם. לפעמים הכבוד חשוב להם יותר מכסף. הם מצפים למחוות שקשורות בכבוד, למשל, שיחכו להם בשדה תעופה".

גרף ליטא 2

10 טיפים לעשיית עסקים בליטא על-פי מכון היצוא

1. סוכן מקומי

לפעול בעזרת סוכן מקומי שמכיר היטב את האנשים בתחום ואת העדפותיהם.

2. מו"מ

הליטאים דקדקנים מאוד. בעת הצגת המוצר מומלץ לשלוח נציג הבקי בכל הפרטים הטכניים כדי שיוכל להשיב על שאלות בצורה מדויקת.

3. איכות המוצר

חשוב להדגיש את איכותו והתאמתו ללקוח. נושא המחיר חשוב, אך שני למידת האיכות וההתאמה.

4. יצירתיות

הליטאים לא ממהרים לבקש הנחה במחיר ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים להוזלה. אחד הפתרונות הוא ייצור חלקים מהמוצר בליטא, תוך קבלת הנחיות מהחברה הישראלית.

5. תרבות עסקית

ליטא מורכבת משלוש אוכלוסיות: רוסים, פולנים וליטאים, שלכל אחד מהם ניואנסים שונים בנוגע לתרבות העסקית. לפני פגישה עסקית מומלץ לברר לאיזה מגזר שייכים השותפים וללמוד קצת על התרבות הספציפית.

6. הטבות ומסים

עם הצטרפותה לאיחוד, קיבלה ליטא תמריצים והטבות. למשל, ניתנים תמריצים גבוהים לחברות העוסקות במו"פ. מומלץ לבדוק מהן הדרישות לקבלת ההטבות,בכדי לחסוך בהוצאות ולהגדיל את תחרותיות המוצר.

7. יחסים אישיים

הליטאים הם אנשים קורקטיים. כדי ליצור מערכת יחסים חמה מומלץ לצאת עם הלקוח לבילויים ולבסס את הקשר העסקי על קשר אישי.

8. שפה

אנשי עסקים בליטא דוברים אנגלית בסיסית. אין צורך להגיע לפגישה עם מתורגמן, אך מומלץ להקפיד שהפרזנטציה תהיה בשפה ברורה ופשוטה. ידיעת גרמנית, פולנית ורוסית יכולה להועיל.

9. קבלת החלטות

אם הליטאים מוצאים שהמוצר שלך מתאים להם, תהליך קבלת ההחלטות יכול להיות מהיר ולהסתכם בשבועות בודדים. אך כשעובדים מול מוסד ממשלתי, הביורוקרטיה מעכבת את התהליך.

10. בדיקת הלקוח

ליטא חברה באיחוד האירופי ובנאט"ו וכלכלתה נחשבת ליציבה יחסית. אך, היא נפגעה קשה מהמשבר הכלכלי. לכן מומלץ לבדוק את הלקוח עמו מתקשרים ולדאוג לביטוח העסקה.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל