גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' דן ביין: "הציבור חייב להבין שעליו לשלם את היטל הבצורת"

יו"ר ועדת החקירה למשק המים בראיון ל"גלובס": "יש נטייה להגיע לפתרונות מהיד אל הפה. בעבר היו החלטות להקים מערך התפלה, ובעקבות שנה גשומה הן צומצמו" ■ "לא ממליץ על ייבוש דשאים או על השקיית גינות פעמיים בשבוע. אלה פתרונות שדורשים צבא פקחים שאיננו קיים"

"היטל הבצורת הוא עניין פסיכולוגי. העיקרון שנקבע הוא שהצרכן צריך לשלם את העלויות של המים. אם רוצים לקבוע אחרת, ואני לא ממליץ על זה, צריך במקביל להראות בתקציב המדינה את הסעיף המתאים.

"אין אפס - מישהו צריך לממן את זה. אם לא הציבור אז שמדינת ישראל תממן את זה מתקציבה" - כך אומר היום (ד') ל"גלובס" פרופ' דן ביין, ראש ועדת החקירה הממלכתית למשבר המים, שפרסמה הבוקר את מסקנותיה.

לדברי ביין, "אם הציבור יבין שהוא חייב לשלם ושבכל מקרה זה יבוא מכיסו, בשם כזה או אחר, התגובה תהיה אחרת. אם היה דיון רציני ושקוף בנושא היטל הבצורת, שהיה בא לידיעת הציבור מספיק מוקדם, ייתכן שהסערה הציבורית שהתעוררה עם ההודעה על הטלתו היתה נמנעת".

הבלבול ששרר בציבור הוא, לדבריו, הסיבה שפורסמו מסקנות ביניים לפני הדו"ח המלא של הוועדה לחקר משבר המים, שיפורסם תוך חודש-חודשיים. הוועדה חוקרת כבר יותר משנה איך ישראל הגיעה למשבר מים כה חמור ומה עושים כדי להימנע ממשבר כזה בעתיד.

לצידו של ביין, חברים בוועדה פרופ' יורם אבנימלך ופרופ' יואב כסלו.

"המסר הראשון שרצינו להעביר הוא שבניגוד לאמירות שאנחנו שומעים בתקשורת, גם אם השנה הזאת תהיה גשומה, המשבר לא ייפתר. הגירעון כל כך עמוק שצריך לפתור את הבעיה בצורה יותר יסודית.

"יש במדינה נטייה להגיע לפתרונות מהיד אל הפה, ולא לפעול לטווח ארוך. באמת בעבר היו החלטות של הממשלה להקים מערך התפלה במדינה, ובעקבות שנה גשומה הקטינו את יעד ההתפלה".

"אין צבא של פקחים"

על-פי מסקנות הביניים, עד היום משק המים של ישראל התבסס במידה רבה על מי הכנרת שניזונה מגשמים. שנים שחונות ושאיבה עודפת הביאו את הכנרת עד כמעט לקו השחור, המייצג הרס אקולוגי של מקור המים העיקרי במדינה.

הוועדה ממליצה להתבסס על התפלה ולא על הכנרת, כך שניתן יהיה לספק את תצרוכת המים למרות הבצורות. העברת משק המים למשק מבוסס התפלה כרוכה בהשקעות עתק: בבניית המתקנים, בבניית מערכת הולכה חדשה של המים ובחיבורה אל מתקני ההתפלה.

"אם עד כה הולכת המים היתה מצפון לדרום, כלומר מהכנרת אל שאר המדינה, הרי שכעת ההולכה תהיה בעיקר ממערב (ממתקני ההתפלה שימוקמו לאורך החוף) לכיוון מזרח.

- מה היה עד כה החסם העיקרי לקידום משק המים?

"בעבר האוצר עצר את תהליך ההתפלה, כי זה היה מכיסו. ברפורמה של שנת 2006 הוחלט שמחיר המים צריך לשקף את העלות של כל מערכת המים כולל התפלה וכך הוסר במידה רבה המחסום על פיתוח מקורות חלופיים של מים".

- אתם גם ממליצים לגבות היטל בצורת.

"אנחנו חושבים שצריכים להביא לחיסכון במים. ברשות המים עשו כל מיני ניסיונות - דיברו יום אחד על ייבוש דשאים, ואחר-כך על השקיית גינות פעמיים בשבוע, ובכל פעם העלו רעיון אחר. כל הדברים האלה היו לא עקביים ודי מבולבלים. זה בלבל את הציבור, ואלה גם פתרונות שדורשים צבא של פקחים - שלרשות אין.

"כדי להימנע מזה, באו עם היטל הבצורת, שאנחנו לא פוסלים אותו. כמובן שהוא צריך להיות בסכום ריאלי ובמדרגה הנכונה של הצריכה, כי אחרת זה הופך למס. זה כמו תרופה שצריך לתת לחולה במינון הנכון".

- היקף הצריכה שנקבע על-ידי הרשות כפטור ממס הוא ריאלי?

"אינני יודע מה הצריכה ההגיונית - לא נכנסנו לרזולוציות כאלה. דיברנו על עקרונות ולא נכנסנו למספרים. אני לא חושב שזה תפקידנו. זה דורש בדיקה מעמיקה".

חברת מקורות והאוצר מנהלים ויכוח על מציאת תקציב לחיבור מתקני ההתפלה למערכת ההולכה החדשה. לדברי ביין, "צריך להימנע מטעות שרווחת כאילו ההתפלה היא חזות הכול. לא ייתכן מצב של התפלה ללא הגבלה, כי ראשית יש פה מפגע סביבתי, שכן מדובר באופרציה שדורשת הרבה אנרגיה ותופסת קרקעות, שגם להן יש מחיר גבוה מאוד.

לשקול יבוא מים

"חוץ מהתפלה יש מקורות חשובים נוספים כמו השבת מי קולחין. גם אין לפסול לחלוטין את הנושא שמתייחסים אליו לא ברצינות מספקת, והוא ייבוא מים".

- בינתיים יו"ר ועדת הכספים רוצה להחזיר את נושא תעריף המים לידי הכנסת.

"בעבר הפוליטיקאים וגורמים אינטרסנטיים קבעו את תעריפי המים. מ-2006 התעריפים נקבעים על ידי מועצת רשות המים. זהו גוף שמורכב מנציגי המשרדים הממשלתיים השונים (מנכ"לים או סמנכ"לים) ונציגי ציבור. עשו את זה כדי לנטרל במידה רבה את הגורמים האינטרסנטיים. המגמה הזאת חיובית. אחרי זמן כל-כך קצר רוצים להחזיר את הגלגל לאחור?"

- מה אתה חושב על תפקוד רשות המים?

"הם החלו את תפקידם מנקודת מצב של משבר עמוק. להיכנס לתפקיד בתנאים כאלה זה כמובן מאוד קשה. "אבל הרשות וכן הגוף שקדם לה והמדינה בכלל, לוקה בהיעדר ראייה ארוכת טווח ובהכנת תוכנית מגירה לזמן חירום".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס