גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 מומחים על עתיד הביוטק: הפתרונות החדשניים - מישראל

שפעת החזירים והסרטן תופסים את תשומת הלב, אך מחלות הלב הן הקוטלות הראשיות של האנושות ■ הקרדיולוגיה היא השפיץ המדעי של ישראל, וגם הניבה מספר רב של אקזיטים

אף ששפעת החזירים, הסוכרת והסרטן תופסים חלק גדול יותר מן השיח הציבורי, מחלות לב הן עדיין הרוצח הראשון במעלה של האנושות. בשנים האחרונות התרחשה התקדמות משמעותית במדע ובמחקר, שאפשרה להאריך את תוחלת החיים אחרי התקף לב או עם מחלת לב, אך המחלות הפכו שכיחות אף יותר, וניהול החיים אחרי או עם המחלה הפך למורכב יותר.

תחום המכשור הרפואי בישראל נחשב לחם - בהשקעות, בפיתוחים וגם ברכישות של סטארט-אפים מקומיים. בתוכו, תחום הקרדיולוגיה הוא הדובדבן שבקצפת. השפיץ של ישראל.

רבים מן האקזיטים הענקיים בתחום הביומד בעשורים האחרונים קשורים בתחום הזה - ונטור, ביוסנס, Xstent, PVT, רימון מדיקל ואחרות. זו גם הסיבה שבאחרונה התקיים בישראל כנס הקרדיולוגיה הבינלאומי, ICI. ישראל מוערכת כאחת המדינות החדשניות בעולם בתחום.

לפי נתוני חברת המחקר Research and Markets, שוק המכשור לקרדיולוגיה פולשנית מסתכם ב-4.6 מיליארד דולר בשנה. תחום זה כולל בעיקר בלוני צנתור, סטנטים, מוצרים לסגירת עורקים אחרי צנתור, מערכות הולכה, מוצרים למניעת תסחיפים בעת צנתור וקטטרים לאבחון מסוגים שונים.

לאחרונה, הצטרף לתחום גם עולם השסתומים, בו יש שתי חברות ישראליות - ונטור ו-PVT. המערכת האקולוגית סביב הקרדיולוגיה כוללת תעשיית הדמיה ענפה, החיונית לביצוע הפרוצדורות הפולשניות.

"גלובס" פנה לשישה מומחים בתחום, ישראלים ושאינם, כדי שיספרו על פריצות הדרך שנעשו לאחרונה, על אלו שצפויות להתרחש, והיכן עדיין יש צורך למצוא פתרון. *

דרוש: טיפול מוצלח לאי-ספיקת לב

פרופ' רפי ביאר, מנכ"ל ביה"ח רמב"ם, וממייסדי Instent ו-Corindus

פיתוח נבחר מהעבר: "פריצת הדרך הגדולה של העשור האחרון בתחום הייתה בעיניי הסטנט מצופה התרופה. גם תחום המיפוי החשמלי של הלב היווה שינוי אדיר".

מה צפוי בטווח הקרוב? "מהפכת השסתומים המושתלים בפרוצדורות זעיר-פולשניות מזכירה לי את הימים הראשונים של בלון הצנתור, מבחינת השיפור האדיר באיכות הטיפול ובהתאוששות".

מה צפוי בעתיד הרחוק? "אי-ספיקת לב הוא תחום שאין לו טיפול מוצלח. ייתכן שהמזור יגיע ממשאבות מלאכותיות וייתכן שמתאי גזע - אך שני התחומים האלה נמצאים עדיין בשלב המדע ולא בשלב ההמצאה".

פחות פתרונות תרופתיים

יובל בינור, ממייסדי הקרנות מדיקה ו-ATI וחברת PVT

פיתוח נבחר מהעבר: "פריצת דרך בולטת התרחשה ב-PVT, שהצליחה לראשונה להחליף את השסתום באמצעים זעיר-פולשניים. בגלל האתגר הטכנולוגי, מדובר לדעתי במהפכה שהיא גדולה ממהפכת הסטנט. שתי המהפכות הללו יחד הסיטו את הקרדיולוגיה מעולם של ניתוחים מסיביים".

מה צפוי בטווח הקרוב? "פריצת דרך המתרחשת מול עינינו היא בתחום אי-ספיקת לב. מספר חברות מפתחות משאבות עזר שתומכות בלב בשלבים מוקדמים של המחלה, כמו לבבות מלאכותיים. עד היום, משאבות כאלה היו גדולות, מורכבות ולא יעילות, ולכן שימשו רק לגישור עד להשתלת לב חדש מתורם. היום הן עשויות לפתור את הבעיה בשלבים המוקדמים".

מה צפוי בעתיד הרחוק? "האתגרים שנותרו עדיין ללא פתרון הם שבץ מוחי, לחץ דם גבוה ואי-ספיקת לב כרונית.

הפתרונות להם יבואו מתחום המכשור ולא מן התחום התרופתי.

פריצת דרך נוספת תהיה מיישום הפיתוחים בתחום הקרדיולוגי לתחומים אחרים".

משוועים לפתרון עבור שבץ מוחי

פרופ' פיטר פיצג'רלד, קרדיולוג מוביל מסטנפורד, יזם

ישראל על המפה: "ישראל היא מקור מדהים לחדשנות. "המערכות של BioSense, חברה שנרכשה על-ידי ג'ונסון אנד ג'ונסון בחצי מיליארד דולר, עזרו להבין את הפעילות החשמלית של הלב וסייעו לטיפול בהפרעות קצב. זו הייתה מהפכה".

מה צפוי בטווח הרחוק? "פריצת הדרך תהיה הרפואה האלחוטית, הכוללת ניטור קבוע של מחלות כרוניות על-ידי מכשירים מושתלים, המתקשרים עם גורמים מחוץ לגוף. בהמשך יוכל המכשיר לשחרר בעצמו את התרופה הרצויה באופן מידי. תחום נוסף הוא אוטומציה של פעולות הרופא.

בשני תחומים אנחנו משוועים לפתרון ואין כזה באופק: שבץ מוחי ואי-ספיקת לב".

חיפוש אחר הסטנט האולטימטיבי

פיטר פלסר, דירקטור תחום לב וכלי-דם במדטרוניק ל-EMEA

מה צפוי בטווח הקרוב? "למדטרוניק יש שני פרויקטים מעניינים: האחד, בתחום הסטנטים לטיפול באין-אונות גברית שנובעת מהסתיידות כלי הדם בדרך לאבר המין. זו בעיה שאינה מטופלת על-ידי תרופות ומהווה סמן מוקדם למחלות לב עתידיות. השני, טיפול בלחץ דם, על-ידי הרס העצבים סביב העורק המספק דם לכליות".

מה צפוי בעתיד הרחוק? "עדיין מחפשים את הסטנט שלא ייסתם ושלא ידרוש נטילת תרופות. כמו-כן ממשיכים לפתח מערכת להחלפת שסתומים".

פריצה בטיפולים ללא ניתוח

מייקל מוסאלם, יו"ר ומנכ"ל חברת Edwards Lifesciences הבינ"ל

פיתוח נבחר מהעבר: "השסתום האאורטלי, בין אבי העורקים לחדר השמאלי, שמטפל בהסתיידות השסתום. זהו המוצר שעל בסיסו נמכרה ונטור למדטרוניק ולפניה PVT לאדוורדס.

מה צפוי בטווח הרחוק? "כל טיפול בבעיה מבנית של הלב ללא ניתוח - יהיה פריצת דרך".

לב מלאכותי על בסיס תאי גזע

פרופ' חיים לוטן, מנהל מערך הלב בבית החולים הדסה עין-כרם

חברות מבטיחות: "כמה חברות ישראליות מובילות מהפכות בתחום הקרדיולוגיה. InspireMD, למשל, פיתחה סטנט מצופה רשת שמונע היווצרות תסחיפים בעורק בעת פתיחת הסטנט. לדעתי החברה היא מועמדת טובה להימכר השנה.

"חברת Simbionix פיתחה מכשירים מצוינים לסימולציה, שמאפשרים לתכנן צנתור מרחוק ומראש, ולחסוך הבאת מומחה לאתר עצמו. גם חברת Arineta פיתחה מכשיר חדש להדמיה של הלב באופן מדויק יותר ובקרינה פחותה. Paieon משלימה אותה על-ידי בניית מודל תלת-ממדי של הלב מתמונות ההדמיה".

מה צפוי בטווח הרחוק? "כתוצאה מהזדקנות האוכלוסייה, מחלות של שריר הלב - כמו הסתיידות מסתמים ואי-ספיקת לב - הופכות בוערות לעומת מחלות של כלי הדם - כמו התקף לב, הנגרם מחסימת הלב. אני צופה התפתחות של טיפולים לחיזוק שריר הלב, כולל קוצבים מתוחכמים יותר ואפילו לב מלאכותי חלקי או מלא. אולי אפילו על בסיס תאי גזע".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ