גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ארה"ב תשקיע מיליארדים בקלינטק - זרים מוזמנים להשתתף"

יו"ר ועדת האנרגיה של הקונגרס האמריקני בראיון בלעדי ל"גלובס": "המגזר הפרטי ישמח לקפוץ לבריכה העסקית הזאת, שתוביל לפריחה של טכנולוגיות קלינטק חדשות"

לנוכחות של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בוועידת קופנהגן הייתה משמעות רבה. ארה"ב היא המזהמת הגדולה בעולם, המייצרת קרוב ל-45% מסך הפליטות של גזי חממה הגורמים, להערכת מרבית המדענים בעולם, להתחממות כדור הארץ, וגזים מזהמים אחרים.

עד כה נמנעה המדינה משיתוף פעולה עם המאבק בהתחממות כדור הארץ, אולם כעת אובמה נראה מחויב יותר.

למחויבות זו יש גם היבט עסקי, שמעניין יזמי קלינטק ישראלים: כדי להפחית פליטות, יש להקים תחנות כוח נקיות ולהטמיע טכנולוגיות במתקנים תעשייתיים שונים. דברים אלו כרוכים בהשקעות עתק, ומהווים הזדמנות עסקית לשחקנים בתחום.

ממשל אובמה הקצה סכומים גדולים לנושא במסגרת חבילת התמריצים, אך לא ברור עדיין מה תהיה מידת המעורבות שלו בפרויקטים כאלה, ועד כמה הם יהיו פתוחים בפני זרים.

פול דנינג'ר, סגן יו"ר בית ההשקעות ג'פריס, אמר לאחרונה כי "ממשל אובמה לא באמת משחרר כספים. כרגע התחיל להשתחרר לשוק רק כסף שהוחלט עליו כבר במסגרת תוכניות הערבויות של ממשל בוש ב-2005. זה מגוחך לתלות תקווה בכספי התמריצים. אם יש לכם ציפייה להיעזר בכספי הממשל - יצאתם מדעתכם".

לא כולם פסימיים בנוגע לאפשרויות שפתוחות בפני זרים בארה"ב.

"יש להבחין בין שתי יוזמות חקיקה שונות - חבילת התמריצים של אובמה ויוזמת החקיקה שבראשה אני עומד", אומר הנרי וקסמן, יו"ר ועדת האנרגיה של הקונגרס האמריקני, בראיון בלעדי ל"גלובס".

וקסמן השתתף בפורום סבן שהתקיים בחודש שעבר בירושלים, כמי שיושב בצומת מרכזי בממשל האמריקני בכל הנוגע לממשק שבין קלינטק לתוכניות הפדרליות בארה"ב.

"חבילת התמריצים של אובמה מתייחסת גם לנושאי קלינטק וסביבה, ויוזמת החוק של ועדת האנרגיה בקונגרס עברה ביוני השנה תחת השם 'החוק האמריקני לאנרגיה נקייה וביטחון'. הצעת החוק מכוונת ליצירת 37 מיליון משרות לאמריקנים באמצעות הקמת תעשיית קלינטק, וכן להפחתת התלות בספקי נפט זרים, הפחתת פליטת גזי החממה והגזים המזהמים ומעבר לכלכלה של אנרגיה נקייה. לפי התוכנית, עד 2030 צפויות הכנסות בהיקף של 4.3 טריליון דולר רק מתעשיית קלינטק".

חושש לעורר ביקורת

מאחורי היוזמה שעליה מדבר וקסמן עומד שיקול תעשייתי-תעסוקתי, אולם יש לה גם מניע סביבתי חשוב, והוא להפחית את הפליטות "לרמות שהמדענים אומרים שצריך, כדי למנוע נזק בלתי הפיך".

"השאיפה היא להפחית את הפליטות ב-80% עד 2050", מציין וקסמן, ומוסיף כי מדובר ביעד שאפתני, כמעט בלתי נתפס.

"על-פי הסוכנות להגנת הסביבה האמריקנית, ב-2007 רמת הפליטות בארה"ב של פחמן דו-חמצני מזהם הייתה 7.15 מיליארד טון. הכוונה היא לרדת ב-17% עד 2020".

וקסמן אומר כי "הנשיא אובמה תומך גם ביוזמה שלנו, שמתייחסת לנושא ההתייעלות האנרגטית, האנרגיה הנקייה והמאבק בהתחממות הגלובלית בצורה מקיפה".

לדבריו, "התוכנית היא בהיקף של מיליארדי דולרים, המרוכזים במשרד האנרגיה, ומיועדים לפרויקטים רבים ושונים, בהם פיתוח פרויקטי אנרגיה מתחדשת, יעילות אנרגטית ותשתיות למכוניות נקיות". עם זאת, סירב וקסמן לנקוב בסכום המדויק המוקדש לתוכנית.

וקסמן חושש לעורר התנגדות בקרב כוחות לא סביבתיים בקונגרס, לכן הוא מוכן לחשב את עלות התוכנית רק לפי "83-160 דולר לכל משק בית בארה"ב. המספר הזה לא כולל את הרווח מהימנעות מפני תופעות שנגרמות על-ידי השינוי האקלימי וזיהום האוויר".

בנוסף, הוא מסייג ואומר, כי באופן מסורתי המודלים של נזקי השינוי האקלימי וזיהום האוויר נוטים להערכת יתר.

להערכת וקסמן, "המגזר הפרטי ישמח לקפוץ לבריכה העסקית הגדולה הזאת, ובעקבות זאת תהיה פריחה של טכנולוגיות קלינטק חדשות".

האם כוחות זרים, כמו יזמים ישראלים, יוכלו לקחת חלק בעשייה הזאת? האם התעשייה האמריקנית לא תיחסם בפניהם?

וקסמן: "לא תהיה מדיניות של עסקים לגופים אמריקנים בלבד, כי את הכסף ישקיעו במידה רבה כוחות פרטיים, ולא רק הממשלה.

"אנחנו מצפים כי ההשקעות הציבוריות יהיו קטנות ביחס להון הפרטי, שישתחרר ברגע שהקהילה העסקית תקבל תאוצה בפעילות שלה בתחום.

"הוועדה שבראשה אני עומד קיבלה אינדיקציות ממובילים עסקיים במשק האמריקני שהשקעות גדולות מהסקטור הפרטי מחכות לאישור יוזמת החוק בקונגרס כדי לצאת לדרך".

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: אחד ההרוגים בתקיפה שמיוחסת לישראל - בכיר חיזבאללה שפעל בסוריה אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה