גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא הנחמדים שורדים

מחקרים חדשים טוענים כי מבנה החברה האנושית מטפח דווקא את הנדיבים ומשתפי הפעולה ■ הכול בגלל הצאצא האנושי הפגיע, שגרם לנו לפתח אמפתיה כאינסטינקט בסיסי ■ וגם: משהו על ההשלכות המשפטיות של התפתחות הרובוטים דמויי האדם

כשמדברים על "הישרדות החזקים" כאבן יסוד בתורת האבולוציה, הנחת היסוד המוטמעת כאן היא "הישרדות האנוכיים". התפיסה המקובלת היא שהכוח מגיע לידי ביטוי מלכתחילה במסגרת מאבק על משאבים.

הגישה הזאת היא עגומה למדי. אם רק האנוכיים שורדים, הרי שמבחינה אבולוציונית, החברה האנושית אמורה להפוך עם הזמן ליותר ויותר אנוכית.

בעשורים האחרונים התגבשה מול תפיסה זו גישה נגדית, שטוענת כי לעיתים דווקא הנחמדים - משתפי הפעולה ואלו שמקריבים למען האחר - הם אלו ששורדים.

קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ברקלי, למשל, טוענת כי הישרדות הנחמדים אינה היוצא מן הכלל, אלא הכלל עצמו. בתור התחלה, מזכירים החוקרים כי דארווין לא דיבר על "הישרדות החזקים", אלא על "הישרדות המתאימים" - כלומר, אלו שהסתגלו באופן הטוב ביותר לסביבתם.

פרופ' דאשר קלנטר מאוניברסיטת ברקלי, מחבר הספר "נולדו להיות טובים: המדע מאחורי חיים בעלי משמעות", טוען כי בני אדם חיים בסביבה שבה הנחמדות היא תכונה חשובה להסתגלות.

דבר זה, לטענתו, נובע בראש ובראשונה מפגיעותו הגדולה של התינוק האנושי. לדברי קלטנר, "המשימה ההישרדותית הראשונה במעלה של האדם היא לטפל באחרים, כדי שהגנים שלו ישרדו. אמפתיה היא האינסטינקט הבסיסי שלנו".

קלטנר וקבוצתו מביאים עדויות לכך שהאמפתיה היא חלק בלתי נפרד ממערכת העצבים והמוח שלנו. הם אף מנסים לבסס את הטענה כי האמפתיה קדמה להיווצרותה של תרבות זו או אחרת.

הם מצאו, למשל, כי הבדלים גנטיים בין בני אדם בקולטני ההורמון אוקסיטוצין (הידוע גם בכינוי "הורמון האהבה") משפיעים על היכולת לקריאת מצבים רגשיים של אחרים. הורמון זה מופיע גם בעת טיפול בתינוק, בסיטואציות של אהבה רומנטית ובאינטראקציות חברתיות חיוביות אחרות.

פרופ' רוב וילר, גם הוא מאוניברסיטת ברקלי, ערך מספר ניסויים מהם הסיק, בניגוד לאינטואיציה, כי החברה האנושית בנויה כיום באופן שמתגמל את הנדיבים.

וילר ערך ניסויים בקבוצת סטודנטים, ששיחקה משחק שמטרותיו היו לצבור הון אישי תוך תמיכה במטרות של כלל הקבוצה. הוא מצא כי מי שפעל בנדיבות החל משלבים מוקדמים, זכה למתנות, כבוד ושיתוף פעולה מצד יתר המשתתפים. מי ששיחק רק לטובתו האישית, לא רק שסיים את המשחק עני יחסית, אלא גם הוצא מן המעגל החברתי.

מעמד חברתי תורם להישרדות במגוון אופנים - הגנה, רווחה נפשית המובילה לרווחה פיזית, הזדמנויות משופרות להתרבות ועוד.

בקמפוס של אוניברסיטת ברקלי פועל גם "המרכז המדעי לטובת הכלל" בראשותה של קריסטין קרטר, אשר עוסקת בין היתר בהנחיית הורים לגידול ילדים בעלי "אוריינות רגשית", במקום ילדים תחרותיים וחומרניים. "מעניין לראות עד כמה גישה כזו משפרת גם את רווחתם של ההורים", אומרת קרטר.

"לאור כל הממצאים שהצטברו עד היום, הגיוני יותר לחקור מדוע אנשים מתנהגים לעיתים באנוכיות, מאשר מה הופך אותם לנדיבים", אומר וילר.

אמאל'ה, רובוט

מעת לעת עולה שוב הפחד ממכונות דומות מדי לבני אדם - מכונות שיתפסו את מקומם של בני אדם, שינסו לשלוט בבני האדם ושיסכנו את בני האדם בגלל התנהגותם הכמו-אנושית. ביום-יום רובנו מוטרדים דווקא מחוסר התחכום של המכונות שלנו, אך המכונות המשוכללות האלו מכבבות במגוון סרטי ותסריטי אימה.

קבוצת פרופסורים למשפטים מאוניברסיטת סטנפורד, שהתכנסה כדי לבחון את ההשלכות המשפטיות של התפתחות המכונה החושבת באופן כמעט אנושי, סיפקה מספר תרחישים מטרידים מן הסוג הזה.

רובוטים בהם מוטמעות מערכות לומדות משמשים היום ככלי נשק, כמוצרים לניקיון הבית, כשולטים בתנועה בכבישים ועוד. בעולם כזה, מי אחראי לרובוט ש"רצח" אדם? ולרובוט שהיה אמור לטפל באדם אך כשל והביא לפגיעה בו? או למכונית רובוטית שסטתה מנתיבה על דעת עצמה?

פרט לכך, קיים עניין השימוש לרעה. רובוט, ככל מחשב, חשוף לפריצות. האם רובוט ביתי תמים עלול להפוך למרגל או לגנב לאחר שהאקר העביר את השליטה בו לידיים הלא נכונות? ומי אחראי על הנזק במקרה הזה?

כמו כן עלתה השאלה, מה יקרה אם אנשים יתבלבלו וייחסו לרובוט יותר מדי תכונות אנושיות. "אל תצחקו", אמר פול סאפו, עתידן ששוהה באוניברסיטה. "אנשים נקשרם לרובוטים שלהם, ולדעתי זה רק עניין של זמן, עד שמישהו ידרוש היתר חוקי להינשא לרובוט".

סאפו ציין כי כשני שליש מהבעלים של שואב אבק רובוטי נתנו שם למכשיר. "יש אנשים שלוקחים אותם לחו"ל, ומתייחסים אליהם כבני משפחה", הוא נשבע.

פרופ' קנת אנדרסון תמך בדבריו של סאפו, וסיפר כי חיילים שבילו זמן רב בשדות הקרב של עיראק ואפגניסטן עם רובוטים שנועדו לאיתור פיצוץ מוקשים, דיברו ברגשנות חשודה על הרובוט שלהם. "לפעמים הם אף סיכנו את חייהם שלהם כדי שהרובוט לא ייפגע", אמר.

באוניברסיטת סטנפורד כבר פועלים היום רובוטים שנעים בקלילות בעולם, מזיזים חפצים ולומדים את סביבתם, וכבר נבנה רובוט שיכול להביא חפצים על פי פקודה ולרוקן מדיח כלים (אך עדיין לא למלא אותו).

"איננו בדרך לנירוונה ולא לגיהינום, אבל אני מאמין כי לאורך הדרך, אנשים אכן ימותו בגלל רובוטים", אומר סאפו. "אם אנחנו מעוניינים בחדשנות, חייבים להגן על היצרנים מתביעות סרק".

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"