גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדור הרותח

מחקר חדש מאשש את ההשערה כי יש קשר בין חום ואלימות ומנבא: ההתחממות הגלובלית תחריף את מלחמות האזרחים באפריקה ותוביל לכ-400 אלף הרוגים נוספים

בימים נעימים אלה של חורף קשה להיזכר בזה, אבל רוב הישראלים כבר מנחשים - חום רב מגביר את העצבנות, וכתוצאה מכך את האלימות. כעת מקבלת התחושה הזו חיזוק מדעי: קבוצת חוקרים מהאוניברסיטאות סטנפורד וברקלי - ממתחם מזג האוויר האידיאלי של קליפורניה - יחד עם עמיתים מבוסטון הקרה, מאששים את הקשר וטוענים כי מדובר בסכנה נוספת של ההתחממות הגלובלית.

הקבוצה חקרה אלימות במסגרת סכסוכים בין קבוצות. החוקרים הראו, בהתבסס על מידע היסטורי, כי בשנים חמות מן הממוצע באפריקה עולה מספר הסכסוכים בין שבטים, סקטורים דתיים וגזעיים ומדינות שלמות. החוקרים אף פיתחו משוואה שהראתה כי עליה של מעלה בחום הממוצע בשנה מסוימת יכולה להגדיל את שיעורי הקונפליקט בכ-50%.

אם נניח שההתחממות הגלובלית תמשיך באותו קצב כמו ב-30 השנים האחרונות, ובהנחה שניתן לעשות למודל אקסטרפולציה ליניארית, הרי שצפויים לנו ב-2030 עוד 390 אלף מקרי מוות באפריקה, בגלל הלחימה בלבד.

הנחת המפתח של המאמר היא - מה שהיה הוא שיהיה. החוקרים מניחים כי ההתחממות תמשיך כמו קודם ותשפיע על המלחמות כפי שהשפיעה עד כה. מכאן, שקונפליקטים יחמירו בקצב ליניארי, ומספר הקורבנות בנפש יגדל גם הוא בקצב ליניארי, גם אחרי 20 שנות שיפור בטכנולוגיות הלחימה.

על רקע תחזית מורבידית זו, מסיימים החוקרים את המחקר בקריאה נרגשת לעולם להאט את ההתחממות הגלובלית, ובקריאה נוספת לממשלות האפריקניות לעזור לאוכלוסיה להתמודד עם החום, כדי למנוע את המוות המיותר.

"אף שמחקרים קודמים רמזו כי שינוי אקלים יכול להגביר את הסיכון למלחמות אזרחים, רק עתה הובא מידע כמותי המאשש זאת", אומר פרופ' דיוויד לובל מאוניברסיטת סטנפורד לאתר האינטרנט של האוניברסיטה.

לדברי פרופ' לובל, "בהחלט הופתענו מכך שהקשר בין חום ואלימות הוא כה חזק, אך יש בו גם היגיון. בחנו בעיקר מדינות אשר מתבססות על חקלאות בעל למחייתן, כך שבתקופות חמות יותר הם נמצאים במצוקה כלכלית גדולה יותר, ומכאן הדרך למלחמה היא סבירה". החוקרים קראו לאפריקנים לעבור לחקלאות של גידולים עמידים יותר לחום.

עתה נשאלת השאלה מהי מידת האלימות בה ינקטו לוחמים אפריקנים מול פרופסורים במערב אשר מתעקשים ליישם את תחומי המחקר האזוטריים והמודלים הפשטניים שלהם לסכסוכים המורכבים ועתירי הניואנסים התרבותיים ביבשת.

רוחני, בהגדרה

בארה"ב, כמו במדינות אחרות, יש יותר אנשים דתיים אך פחות חברים בדתות רשמיות. המדינה הוגדרה בעבר בתור "מדינה חילונית של אנשים דתיים": יותר מ-80% מהאמריקנים מתפללים באופן קבוע, אך בחוק קיימת הפרדה בין דת ומדינה.

תקופת נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן - נוצרי אדוק, שלא חשש לומר שהנצרות היא בסיס לתפיסה הפוליטית שלו - נראתה כמערערת על התפיסה הזו, אך מחקר חדש שביצעו חוקרים מאוניברסיטת שיקגו מגלה כי ייתכן שהיא דווקא התחזקה, בין היתר בשל שינויים עדינים בגישה של האמריקנים לדת.

על פי המחקר, יותר אמריקנים מבעבר מגדירים את עצמם כמאמינים באלוהים וכמאמינים בחיים שלאחר המוות, ויותר אמריקנים מאי פעם עוסקים בפעולות דתיות, כמו טקסים ותפילות, אך פחות אמריקנים מזהים את עצמם כחברים בדתות רשמיות.

ההגדרה של החוקרים לדתי אקלקטי כזה היא "ספיריטואלי", ורבים מן הנבדקים שענו לקריטריון אף הגדירו כל את עצמם: "ספיריטואלים, אך לא דתיים". בעברית ניתן לתרגם זאת ל"רוחני".

שיעורם של הרוחניים - מאמינים באלוהים אך לא בדת מסוימת - עלה מ-5% מאוכלוסיית ארה"ב ב-1964 לכ-10% כיום. במקביל, שיעור האמריקנים אשר טענו כי הם מאמינים באלוהים כלשהו, ירד מ-99% בשנות ה-50 לכ-92% כיום.

כשהרוחניים נשאלים על מהות האלוהים בעיניהם, הם מדברים על "כוח עליון" או על "כוח החיים". אך בבואם לתאר את התמונה של דמות האלוהים בעיני רוחם, רובם מספרים את הסיפורים המוכרים על דמות של שופט, אב או מלך, ארוך זקן וטוב פנים. שיעור האמריקנים אשר מדברים על אלוהים כ"אמא" נותר קבוע לאורך העשורים האחרונים - בערך 3%.

כצפוי, הדתיים הממוסדים יותר הם מבוגרים יותר, ואילו הרוחניים הם צעירים יותר, אם כי עם ההתבגרות גם הם עשויים להתמסד.

נראה כי הדת הקלאסית היא הנפגעת העיקרית מן הטרנד. 22% מהאוכלוסייה טענו כי מעולם לא השתתפו בטקס דתי רשמי, לעומת רק 9% ב-1972. עם זאת, מספר המתפללים באופן יומיומי עלה מ-52% בסקר שנערך בשנות ה-80 ל-59% בסקר הנוכחי. חלק מן הכנסיות והמוסדות הדתיים האחרים מגיבים בהתאם, ומנסים להפוך את הפעילות הדתית בהם לקשוחה פחות, פתוחה ומקבלת יותר ולמתג את עצמם כמקומות המתאימים למאמין החדש.

"לא הסקנו כי האדם הרוחני הוא כזה משום שהוא נמנע באופן כללי מהשתתפות", אומר עומאר מ'רוברטס, פרופ' לסוציולוגיה באוניברסיטת שיקגו ואחד החוקרים הראשיים במחקר. "עלינו לחפש את המסגרות החלופיות שבהן מוצאים הדתיים מן הסוג הזה את מקורות התוכן ואת החברה המשותפת לאמונתם".

הדו"ח בחן באופן שטחי יותר את התפיסות גם במדינות אחרות. באירופה המערבית הדת כולה נמצאת בירידה, ואילו במדינות האיסלאם הדת הממוסדת עדיין חזקה מאי פעם. במזרח אירופה, כך על פי הדו"ח, הקומוניזם ערער את רוב מוסדות הדת, אך עתה כשהסתלק הקומוניזם, האמונה באלוהים חוזרת.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי