גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמדר ברבר-צדיק: "כל פעם שאני נפגשת עם העובדים אני לומדת"

גלובס tv "כמה עמלות אתה משלם בממוצע בחודש, אתה יודע? קפה וחצי. 19 שקל בחודש ללקוח בנק בישראל" ■ "אי-אפשר שלקוח שמשלם הלוואה, ישלם גם על העלויות של לקוח אחר שרק מבצע פעולות בדלפק"

"כשלמדתי לתארים הראשון והשני והייתי סטודנטית מצטיינת, לא ידעתי מה אהיה. לא תכננתי בגיל 44 להיות מנכ"לית של בנק. שאפתי להיות רואת-חשבון. אמי רצתה שאהיה גננת, והייתה תקופה ששקלתי להיות מורה". כך סיפרה סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי בפורום המנהיגות-שבדרך של אוניברסיטת ת"א ו"גלובס". ברבר-צדיק נפגשה עם סטודנטים מצטיינים ושוחחה איתם על ניהול.

לדבריה, "אחרי ארבעה חודשים של מנכ"לות בנק חוויתי את אחת החוויות הקשות שאפשר לחשוב עליהן - המשבר הכי חמור ב-80 השנה האחרונות. זו חוויה כמעט בלתי נתפסת. אני משווה את זה לתקופת מלחמה, כי ככה זה מרגיש".

*"גלובס": מה היה הרגע שבו הבנת שיש משבר?

"כשראינו שמרווחי (SPREAD) האג"ח AA מתרחבים כאילו היו אג"ח זבל, הבנו שמשהו מתרחש. נפילת ליהמן-ברדרס הייתה הנקודה שבה הבנו שזהו זה, יש משבר".

*מה היה הרגע הקשה עבורך במשבר?

"בראש השנה קיבלתי טלפון מבכיר בבנק ישראל, ששאל אותי אם יש לנו פיקדונות בוואקוביה, אז הבנק החמישי בגודלו בארה"ב. ידעתי שמשכנו משם את הפיקדונות, חוץ מאחד שהעברנו פקודה, ולא הייתי בטוחה אם היא בוצעה. הבכיר אמר לי שהוא רואה את המניות צונחות, והוא חושש שהבנק עומד ליפול.

"לא אכלתי עד עשר בלילה, כשקיבלתי טלפון מחדר המסחר שלנו שבישר שהכסף עבר. בן-רגע זה הפך להיות החג המאושר בחיי. היו הרבה רגעים קשים, כי נשברות אקסיומות. לקוחות שנחשבו לאמידים, חברות שנחשבו לאיתנות - ופתאום הכול קורס ואין להם יכולת להחזיר".

*מחנק האשראי יצר לבנקים דימוי קשוח. יש אמת בדימוי הזה?

"הבנקים צריכים לדאוג לכספי המפקידים. זו אחריות כבדה. בתקופת המשבר חובתם לבדוק אם מי שלקח כסף יכול להחזירו ואם הביטחונות לנטילת אשראי הולמים את היקף ההלוואה. ללקוח שיש בעיית ביטחונות או החזר - לא אתן אשראי, בשום תקופה. חשוב לי להדגיש שאני קודם-כול בנאדם, ואח"כ מנכ"לית בנק. אבל יש לי אחריות. ולכן אבדוק הכול. כל אשראי שנותנים וכל בטוחה שמקבלים. אי-אפשר לנהל הכול מלמעלה, מנכ"ל צריך לעשות גם עבודת שטח".

*סטודנט: איך התכוננת למשבר?

"כמנכ"לים חשוב לתכנן בזמן שלום את מצב המלחמה. גם בתקופות טובות, צריך לזכור שמחר יכול להיות טוב פחות, שיהיו זמנים אחרים, כי יש מחזוריות בכלכלה, גם אם היא תהיה פחות חדה ותנודתית.

בהתאם, תכננו את תיק האשראי וההשקעות לתקופת משבר. אנחנו מקפידים על ניהול כספים ותיק אשראי מפוזר היטב".

מנהל חייב לדעת לקרוא מספרים

*"גלובס": איזה צעדים עשיתם לקראת השנה הבאה בעקבות המשבר?

"אני חושבת שמבחינת המשבר הפיננסי, הרע מכול חלף, כי הממשלות התארגנו. קשה לדמיין מצב שבנקים גדולים ייפלו, אבל חברות ריאליות נמצאות בקשיים, כי השוק מתכווץ ויש פחות צריכה. לתחושתי, המשבר הריאלי עדיין לא נגמר. מבחינת הבנק הבינלאומי, הדבר הנכון הוא להכין את המערכת בהנחה שהמצב לא בהכרח ישתפר.

"ב-2002 הבינלאומי הפסיד כסף בגלל ריכוזיות תיק האשראי, ולכן התחיל לפזר את התיק. הבנו שצריך לעבוד עם כרית ביטחון לתקופות קשות. הקטנת ריכוזיות תיק האשראי, רכישת שלושה בנקים, מדיניות השקעות שמרנית, הביאו אותנו לתוך המשבר כשהאג"חים שלנו נפרעו תוך כדי המשבר".

*סטודנט: מה מקורות הצמיחה של הבנק? לקוחות מבנקים אחרים?

"קשה להעביר לקוחות מבנק לבנק. לרוב עוברים בנק כשעוברים דירה.

בעקבות רכישת UBank ובנק אוצר החייל עלינו תוך 3 שנים מ-100 סניפים ל-175, שזה יותר מהבנק הרביעי בגודלו (מזרחי-טפחות). גם טבע גדלה באמצעות רכישות. קשה לצמוח אחרת. איני רוצה לקחת קרדיט לא לי: רכשנו מה שאפשר. אין הרבה בנקים זמינים לרכישה בישראל, אבל מבחינת הרעיון, בנקים גדולים בעולם חוזרים ל-core banking, וצומחים באמצעות רכישת בנקים קטנים ובינוניים".

*מדוע שהבינלאומי לא יציע בנקאות נטולת עמלות?

"כמה עמלות אתה משלם בממוצע בחודש, אתה יודע? קפה וחצי. 19 שקל בחודש ללקוח בנק בישראל. בכל העולם בנקים גובים עמלות, שתמחרות שירות שניתן. אי-אפשר שלקוח שמשלם הלוואה, ישלם גם על העלויות של לקוח אחר שרק מבצע פעולות בדלפק. הורדת עמלות היא צעד פופוליסטי, אבל לא הוגן לקבוצה גדולה של לקוחות".

הלקוחות מכירים את הפקיד, לא את המנכ"ל

*סטודנטים לראיית-חשבון שואלים את עצמם מהי הנקודה שבה צריך לצאת מהתחום ולהמשיך הלאה בעסקים.

"חשוב מאוד לצבור ניסיון. ראיית-חשבון היא כלי מצוין. כל מנהל צריך לדעת לקרוא מספרים. באיזה שלב לעזוב? כשאתה מרגיש שמיצית את התחום, לא לפני. יכול להיות שתאהב להיות חשב או להיות בתפקיד עסקי אחר".

*"גלובס": בשנה האחרונה עלו לכותרות מערכות היחסים בין בעלי שליטה למנכ"לים ויו"רים של בנקים. לך יש מערכת יחסים אישית עם צדיק בינו זה שנים. האם להיכרותכם האישית יש השפעה על ניהול הבנק?

*"את צדיק בינו הכרתי כשליוויתי את פז במסגרת סומך-חייקין. 18 שנה אנחנו יחד, כשבדרך עברתי איתו לא מעט, ולמדתי לא מעט. לבנק יש מנכ"ל, ויש דירקטוריון שפועל באופן עצמאי, ושמתווה דרך, ובו יושבים גם נציגי בעלי השליטה. בינו היה מנכ"ל בנק לאומי כשהיה צעיר יותר ממני, ואיני רואה בעיה עם זה שבעל השליטה בבנק הוא בעל ניסיון בבנקאות, אלא להיפך".

*כשהגעת לבנק, התמודדת לראשונה עם ניהול של אלפי עובדים. איך מנהלים צוות כזה?

"בבנק ישנם 4,500 עובדים. אני משתדלת להגיע לכולם, למרות שאני לא תמיד יכולה. בכל פעם שאני נפגשת עם העובדים אני לומדת משהו. כשאני יורדת לסניפים, אני מקבלת תחושה בלתי אמצעית על החוויות שהם חווים בהתמודדות עם הלקוחות. אין לזה תחליף. וזה חשוב כי אין הרבה לקוחות של הבנק שמכירים את המנכ"ל, אבל מכירים את הפקידים שנותנים להם שירות. כשאתה בא במגע ישיר עם האנשים בסניפים, אתה בא דרכם במגע עם הלקוחות".

*חלק מאנשי ההנהלה מבוגרים ומנוסים ממך בבנקאות. איך זה משפיע על הניהול שלך?

"בהנהלת הבנק יש שבעה אנשים. אני מאמינה שכדי לקבל החלטות נכונות צריך מעט אנשים בחדר. לכל חבר הנהלה יש תחום התמחות. כל אחד רואה את הנקודה שלו, ותפקיד המנכ"ל לסנכרן בין נקודות הראות השונות כדי לייצר תמונה כוללת. בסרטים רואים מנכ"ל יושב ליד שולחן גדול ומקבל החלטות אינטואיטיביות, אבל צריך לראות את המספרים. כאן ראיית-חשבון עוזרת. מנכ"ל שלא יורד לפרטים לא יכול להצליח לאורך זמן".

*איך את לומדת דברים חדשים? עשית הפסקה פעם כדי ללמוד תחום?

"בחיים לא עשיתי סטופ, אף פעם. גם כשילדתי ילדים חזרתי מהר לעניינים. גם בחדר לידה, בזמן לידת ילדי הראשון, כשהייתי מנכ"לית פיבי אחזקות, עשיתי כמה עסקאות מט"ח (צוחקת). אני תמיד לומדת, מקשיבה ומתפקדת תוך כדי תנועה. הכלים שקיבלתי באוניברסיטה טובים כדי להבין כל תפקיד".

מנכ"לית ל-20 השנים הבאות

*"גלובס": האם היותך אישה משפיע על ניהול הבנק?

"מה שחשוב הוא כישורים ויכולות. אישה יכולה לנהל כמו גבר. 3 מ-7 חברי הנהלת בינלאומי הן נשים. 70% מעובדי הבנק ו-50% ממנהלי הסניפים הם נשים. לא הרמתי את דגל הפמיניזם, מי שטוב מתקדם. מעבר לתפקידים שדורשים פיזיות, אישה יכולה להגיע לכל תפקיד. היותי אישה לא הפריע לי, ואפילו היווה יתרון (מחייכת). יותר קשה בקטע של ילדים ומשפחה, אז ישנים פחות ולפעמים בכלל לא. עם הזמן נשים ימונו למנכ"לים, כי אנשים ממליצים על אנשים שהם מכירים, וזה יקרה".

*איזו עצה תיתני לצעירים בתחילת דרכם?

"אולי אשמע כמו סבתא, אבל קודם-כול סבלנות. כשעובד בודק כל הזמן איך הוא יכול להתקדם, אנשים שנכנסים לתפקיד וישר רוצים להיות סמנכ"לים, זה מפריע לי. אפשר להיות מנכ"ל בנק בגיל 44 גם אם עובדים בסבלנות ובדרך מסודרת. תעשו כל תפקיד בצורה הטובה ביותר כאילו אתם הולכים לעשות אותו 20 שנה קדימה, ותעשו אותו לפחות 3-4 שנים. הניסיון חשוב, והזדמנויות יבואו. אין דרך טובה יותר להצליח, חוץ מלבחור במה שהכי מעניין אותך ולעשות את זה הכי טוב שאתה יכול".

*איפה תהיי בעוד 10 שנים?

"אני לא חושבת על התפקיד הבא (מחייכת). אני חושבת על זה שאהיה מנכ"לית הבינלאומי ל-20 השנים הבאות. *

לצפייה במפגש - גלובס TV

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה