גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחוש את העיתונות

בעוד ב"ידיעות" מנסים לפצח את המחר, עופר נמרודי מתעסק לשווא באתמול

הדיון שהיינו ערים לו לאחר יציאת גליון "100 המשפיעים והחזקים בתקשורת" היה מרתק. ויכוח ששמענו בלא מעט מקומות היה סביב המדורגים 1 ו-2. מהפידבק שקיבלנו הסכימו רבים כי אבי ניר, מנכ"ל קשת, ראוי למקום הראשון. אחרים סברו כי למרות עוצמתו של ניר והשפעתו על השיח התרבותי, לצד הובלתן הברורה לאורך זמן בשידור המסחרי, דווקא מו"ל "אחרונות" נוני מוזס (שדורג שני) עודנו ראוי לבכורה. נכון, אמרו, "מדורת השבט" של קשת היא אמנם נדירה, אך זו זקוקה ליותר ויותר חומר בערה כדי לשמר עצמה מהיכחדות. לראיה, הכרסום ברייטינג "האח הגדול" לאחר הדחתה של מעיין חודדה.

בכל הקשור להתנהלות פנימית, רב ב"ידיעות אחרונות" הנסתר על הגלוי, פי כמה מבכל ארגון אחר. נכון, העיתון ממשיך להיפגע בחשיפה, גם בשל תהליכי שחיקה טבעיים וגם "תודות" לחדירה האגרסיבית של "ישראל היום". אך כשבוחנים את ההתנהלות של מוזס מאז השיג את השליטה בעיתון שייסדה משפחתו (והפיכתו לקבוצת תקשורת), רואים כי אין לאיש כל כוונה לוותר על מובילות בענף. כמעט בכל מחיר.

בתקופה האחרונה שמנו לב ל-3 מהלכים מכיוון רחוב מוזס 2, שבחובם טמונה המהות האמיתית של קבוצת "ידיעות". בראשון, נוצר סכסוך מרתק בין "ידיעות" לקשת. נדמה שאפשר לכנות אותו "סכסוך אסטרטגי". בעולם שבו המדיה תהיה בעיקרה "מסכית", צודק מוזס אם הוא סובר כי קשת היא איום מרכזי על כוחה של קבוצתו, ובראותו את החברה בניהולו של ניר נוגסת בהכנסות פוטנציאליות עבורו בטלוויזיה הרב-ערוצית (HOT) או באינטרנט (mako) - אין לו כוונה להמשיך ולהאכיל לשובעה מתחרה דה-פקטו.

בנוסף, פירסם החודש יובל דרור ב"העין השביעית", כי הקבוצה תבצע רכישה מסיבית של קוראים אלקטרוניים, "אי-רידרים". המכשיר יוכל להיות ממותג "ידיעות", להעביר את קהל הצרכנים מהעיתון המודפס לעיתון אלקטרוני ולהשתמש בכוח המותג ובכוח המסה הצרכנית, בכדי לרתום גופי תוכן נוספים.

את הפרויקט מובילים מוזס עצמו ואנשי הפיתוח ב"ידיעות טכנולוגיה", יחידה שירותית רוחבית בקבוצה. טרם ידוע לנו מה רמת מעורבותו של העורך שילה דה-בר בעניין, אך לא יהיה בלתי סביר להניח כי זה מעורב בו. פרויקט מסוג כזה הוא אולי הניצול הנכון ביותר של דה-בר ומיצוי אמיתי לסיבה שבגינה מונה לתפקיד העורך. מי שהיה יד-ימינו של מוזס כסגן יו"ר הקבוצה וה"אורקל" שלו בענייני טכנולוגיה, הוא סטארט-אפיסט בנשמתו, שחי ונושם קידמה. אם הוא אכן מוביל את הפרויקט, אולי יהיה אפשר לתת לו את התואר "עורך ידיעות טכנולוגיה".

המהלך "הציבורי" היחיד מבין האחרונים הוא חגיגות ה-70 לעיתון. "ידיעות" גנז בשנה שעברה קמפיין מיתוגי, שאותו היו אמורים להוביל בכירי הכותבים בעיתון, מנחום ברנע וסימה קדמון ועד יאיר לפיד ודנה ספקטור. לבסוף, הקמפיין היחיד שעלה לאחרונה הוא קד"מ חלוקת המזומנים המסורתי. אך הקמפיין המשמעותי יותר ניכר לאחרונה - חגיגות ה-70 נעשו בהשקעה מערכתית אדירה ובליווי גימיקים כמו גליונות תלת-מימד.

מטור שפרסמו דה-בר והמשנה לעורך, רון ירון, וגם מהעמודים הישנים שהובלטו לאורך השבוע הראשון לחגיגות - ניכר ניסיון לחדד את ערכיו של "העיתון של המדינה" מחדש. הובלטו שם אימרות כ"בגובה העיניים" ו"עיתון לכולם", והכותרות שנשלפו מהארכיון כמו באו "להצדיק" את רוח העיתון ב-20 השנים האחרונות - כותרות "קופי", בנות 2-4 מילים, הפונות לרגש הלאומי.

המהלך הגיע לצד הכרזת "ישראל היום" על הצמדת מספר עותקי גיליון סוף השבוע לזה היומי - כרבע מיליון ביום. מול החינמון שמנסה לנכס לעצמו ערכים הדומים לזה של העיתון הוותיק ("ישר ולעניין" הוא למעשה "בגובה העיניים" עם קריצה למאבק בשחיתות), מנסים אנשי מוזס להבליט את יתרונות המותג הוותיק. זאת באמצעות המוניטין, החיבור הרגשי וניצול מותגי התוכן של העיתון, בדמות כותביו הבכירים.

עופר you can refuse

ובעוד מוזס שומר על מהלכיו קרוב לחזה, כרגיל, ויודע לנתב היטב את עוצמת השפעתו השקטה על מסדרונות הפוליטיקה יחד עם ראייה עסקית קדימה, הסתובב לאחרונה המו"ל המתחרה עופר נמרודי במסדרונות הכנסת, וקידם מהלך מעורר ביקורת.

נמרודי ואחרים גייסו מספר חברי כנסת לקידום חקיקה שתגביל את אפשרות שליטתם של אזרחים זרים בעיתון מקומי. ההצעה המתגבשת הפכה ל"חוק אדלסון". חוק גרוע, אינטרסנטי ומקומם.

החוק, סביר להניח, לא יעבור, והממשלה כבר הודיעה כי תתנגד לו. זה לא הפריע לנמרודי לפרסם ביום ה' האחרון (17.12) עמוד שלם המוקדש להצעה, באמצעות הכתב אריק בנדר, שיצר אווירה אוהדת סביב החוק.

לראיה, מציגים שם חברת כנסת מהליכוד (מירי רגב, המיני-מורדת של ביבי) וגם חברי כנסת מש"ס ומישראל ביתנו. ברור, שהרי ידוע לכל שבש"ס וישראל ביתנו המשמעת הסיעתית רופפת, וכל חבר כנסת יפעל לפי צו מצפונו. חלילה לא לפי ההנחיה הסופית של הרב עובדיה יוסף והדמוקטטור אביגדור ליברמן.

ב"ישראל היום" לא נשארו חייבים ויצאו במתקפת ענק. העורך עמוס רגב פירסם מאמר על כפולת עמודים בה הוא מותח ביקורת חריפה על נמרודי ומוזס. גם בעל הבית שלדון אדלסון התראיין לבלוג יהודי בארה"ב והתנער מהמונח "ביביתון".

ב"ישראל היום" צודקים ולא צודקים. צודקים בעניין העקרוני, אך מגלגלים עיניים בטענתם כי העיתון חף מאינטרסים פוליטיים.

ועם כל הצער והדאגה המלווים במהלך בו עיתון חינמי "שובר" את השוק ומציג אג'נדה פוליטית בעייתית, אין טעם לחסום בעלות זרה באמצעי תקשורת מקומי. בדיוק כמו שלא היה טעם במהלך השגוי של דידי לחמן-מסר למניעת בעלות צולבת בכלי תקשורת בשנות ה-90, אחד מהנדבכים האומללים ביותר של הרגולציה בישראל, שתמיד הולכת צעד קדימה ושניים אחורה.

התקשורת תמשיך להיות יותר גלובלית, והצריכה תמשיך לשאוף לשמר מוטיבים מקומיים. במקום פגישות מיוח"צנות עם חברי כנסת, עדיף לנמרודי להשלים עם ההתפרקות הצפויה של מפעלותיו בפורמט בו הם קיימים היום, ולנסות להתאים את עצמו לעידן החדש - בין אם במהפך ארגוני אמיתי ובין אם באמצעות מכירה או התמזגות לגופי מדיה אחרים.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר