גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חלפתי מן העולם

אמנון אברמוביץ מסביר כיצד חלף הלך לו תפקיד הפרשן והפובליציסט הקלאסי

אבא שלי ז"ל נהג לחלק את האנושות לשניים - לעובדים ולעסקנים. עסקן הוא מי ש"לא נתן יום עבודה אחד בחיים". השנה היתה 1981, וזה עתה התחלתי לכתוב טור ב"מעריב". "מה אתה בדיוק עושה בחיים?", שאל אותי אבי בעוקצנות מהתלת. "בעל טור ב'מעריב'", אמרתי והתכוונתי 'בעל טור בכיר'. "הא", הוא אמר, "כותב בעיתון", פישט את העיסוק, הוציא ממנו אוויר והנחית אותו מטה. "כן", אמרתי, "כותב בעיתון". הוא עיווה את פניו בזלזול והפטיר: "אצלנו כתבו אחרי שעות העבודה...".

אינני מתנדב לקפח פרנסות, אך הסרקזם הזה מצדיק דיון: מהי פרשנות - עבודה, מקצוע, משלח-יד או תחביב?

ערב הבחירות לכנסת הקודמת ב-2006 גונב לאוזניי כי שמעון פרס ואהוד אולמרט נועדו עם איל ההון ארנון מילצ'ן וסיכמו ביניהם כך: ציפי לבני, שהיתה ממוקמת במקום השני ברשימת "קדימה", תוזז למקום השלישי, פרס יקודם למקום השני. תפקיד שרת החוץ יישמר ללבני.

חצי שעה לפני השידור טלפנתי ללבני לבשר לה את הבשורה - בשורת השידור, לא את בשורת הזזתה. היא היתה בסוד המהלך שנכפה עליה. לבני נאחזה בהלה מכך שהידיעה דלפה ושהיא, על לא עוול בכפה, תיחשד בהדלפתה. הרגעתי אותה והבהרתי כי אני רק מיידע אותה מטעמי נימוס, בתקווה שחזקת החפות תעמוד לה לאחר השידור.

ב-20:00 נפתחה מהדורת חדשות ערוץ 2 עם "פרשננו", כהגדרת המגישה יונית לוי. "פרשננו" - הוא אני - תימצת את הידיעה בכ-40 שניות וירד מהמסך. מיד ובצמוד עלתה לשידור עמיתתי, רינה מצליח, "כתבתנו", כהגדרת המגישה. "כתבתנו" נתנה את הפרשנות - מה אומר הצעד הזה ומה הוא מעיד על "קדימה", על פרס, על אולמרט, על לבני וכו'.

עיניכם קוראות נכון ואוזני צופינו שמעו נכון, פרשננו הוא בעצם כתבנו, ואילו כתבתנו היא למעשה פרשניתנו.

עיסוק עם טעם של פעם

במציאות התקשורתית הנוכחית הוסרו כל הגדרות והתנדפו כל ההגדרות. אנחנו חיים ופועלים בבום או בבועה, ככל שמדובר במגוון האמצעים, בכמות המשתתפים, בעמידתם על המגרש, בקצב, בתחלופה.

לאריק אינשטיין היו פעם גם שירים יפים על עיתונות. כמו, למשל, השיר על "שבת בבוקר יום יפה/ אמא שותה המון קפה/ אבא קורא המון עיתון". בינתיים מחקרים לימדו שלא בריא להרבות בשתיית קפה. החיים והטכנולוגיה לימדו שבעיתון צריך לכתוב קצר כי הקוראים, ההולכים ומתמעטים, קוראים אותו מהר.

שפת הטלוויזיה בוודאי חייבת להיות דחוסה וקומפקטית, 70-60 שניות "סיט-אפ", משום שתפסת מרובה לא תפסת ומשום שאנחנו יוצאים לפרסומות ומיד נשוב. המחיר המקצועי בלתי נמנע: אומרים שזו לא פרשנות אלא "ויצים", לא הנמקה, אלא "סאונד-בייטס".

פרשן או בעל טור, פובליציסט או מסאי, זה עיסוק עם טעם של פעם. המאמר הקנוני היה ז'אנר ארכני ונינוח, פטור מאובייקטיביות, חף מניטרליות, מחייב הבעת דעה ומאפשר הנמקה. העיסוק הזה, במובנו הקלאסי, חלף ועבר מהעולם. ישנם עדיין כותבי מאמרים משובחים וקוראים המוכנים להישבע בהם (אני, לדוגמה, לא מחמיץ את מאמריו של יואב קרני ב"גלובס"). אבל העיתון והעיתונאי שוב אינם ניצבים במרכז החוויה, גם משום שאין כבר חוויה משותפת אלא חוויות שונות של קהילות שונות; גם משום שהטכנולוגיה עשתה שמות בהרגלי הקריאה.

הפוליטיקה כשלעצמה חדלה לעניין. שרים וחברי כנסת משעממים, ראשית מפני שהם ברובם באמת אנשים משעממים, ושנית מפני שהציבור יודע שהכל דיבורים. כמאמר העממי, דיבורים כמו חול ואין מה לאכול. תוכניות טלוויזיה, שנשענו על פוליטיקאים כמרואיינים מרכזיים, דעכו והתאיידו.

התהליך המדיני תקוע וסב על צירו. מאוסלו לקמפ דייוויד, ממפת הדרכים לאנאפוליס, מהפשרה להקפאה. תהליך השלום כמו השמש: וזרח השמש ובא השמש ואל מקומו שואף. אז מה יתרון לו לפרשן בכל עמלו שיעמול תחת השמש?

סדר היום הפרשני נטש את המדיניות והפוליטיקה ונדד לפלילים, למשפט, לחברה, לכלכלה ולתרבות הפנאי.

חופש הפירשון

בניגוד מוחלט לדימוי העצמי, ישראל מעולם לא הובילה בקריאת עיתונים. הקדימו אותה שבדיה, יפן, אנגליה, גרמניה ואחרות. אבל כשהחברה הישראלית היתה הומוגנית ואידאולוגית יותר, המכנה המשותף מוצק והרקע ההשכלתי רחב יותר, היה למאמר הפרשני אפקט, היתה לו תהודה, שפירנסה ויכוח ועוררה פולמוס.

הכותבים הבולטים היום בעיתוניהם הם כתבים חרוצים, המתפקדים כתחקירנים, רפורטרים ובעלי דעה גם יחד. נחום ברנע, סבר פלוצקר, בן כספית, אמיר אורן, גדעון לוי, ארי שביט, נחמיה שטרסלר ואחרים. במקרים רבים הם אינם מגיבים למידע שהתפרסם, אלא אוספים בעצמם את החומר, המשמש בסיס לשילוח דעתם.

בחברת החדשות של ערוץ 2 אני מכונה "פרשננו", אף שעבודתי היא עבודת כתבנו. קודם המידע - אחר כך הדעה. לתוך הדיווח אני משחיל את השקפתי ואת תפישתי האזרחית. כדי שיתאפשר לי, למשל, להתעצבן בשידור על השקעות העתק בגדה המערבית וההזנחה הכרונית של הנגב והגליל, אני צריך להביא נתונים חדשותיים. קודם החומר עצמו ואחר-כך זיכרונות והשוואות, אסוציאציות ו-ויבראציות שהחומר מעורר.

לזכות הטלוויזיה עומדת התפוצה ההמונית, אך אינך בן-חורין לומר בה אמירה מחוץ לקונטקסט של המהדורה והדיווח, בשונה מהמרחב המודפס בעיתון, או בטח בשדה הפתוח של הבלוג. ביקום הבלוגוספרי, בעידן הבלוגים - כולם פרשנים. מכיוון שמרבית הבלוגרים אינם יכולים עדיין להתפרנס ולהתקיים מכתיבתם - קם לתחייה חזונו של אבי המנוח: הכותבים חזרו לכתוב לאחר שעות העבודה.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים