גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל "ידיעות ספרים": "אני לא אוהב את הזלזול בטעם הקהל"

בתוך קדחת מלחמות הספרים שמתנהלות בארץ, דב איכנולד הוא שחקן שונה על המדף ■ באמצעות רעיונות שיווקיים יצירתיים ודרך חדירה לקהלים ייחודיים כמו הקהל הדתי, הוא הצליח למקם את הוצאת "ידיעות" כשנייה בגודלה בארץ ■ בראיון ל"גלובס" הוא מדבר על האיזון שהקהל צריך בין ספרות גבוהה לבין "האח הגדול"

"אני מאמין גדול בנייר. בספר מנייר", כך אומר דב איכנולד - מנכ"ל הוצאת ידיעות ספרים, שלפי השמועות עומד להוציא בקרוב את הוורסיה העברית הראשונה לספר הדיגיטלי (דוגמת "קינדל"). איכנולד, עומד כיום בראש ההוצאה השנייה בגודלה בארץ: "לא יודע אם אנחנו ראשונים או שניים או שלישיים, אבל אין ספק שזו אחת ההוצאות הגדולות בישראל" הוא אומר.

אם בסיכומי התקופה הנעשים בימים אלה בכל מדיה תקשורתית, מאובחן העשור הספרותי הישראלי במבצעי המכירות של הרשתות - כדאי להכיר שחקן שונה על המדף. כשמסביב מתנהלת מלחמת השמצות אגרסיבית הוא נשאר נקי, וכשהאחרים זבים דם והפסדים, הוא חודר לעוד שוק, וכובש עוד קהל חדש ובתולי.

הוא מוכיח שאפשר לגדול ולצבור כוח בלי להרוג את המתחרים: "אני מאמין שככל שאנשים יקראו יותר בעברית ויאהבו לקרוא הם יקראו גם את שלכם וגם את שלנו. ככל ששוק הקוראים יגדל, גם הנתח שלנו יגדל. זה חלק מהחזון שלנו".

דב אייכלר, מנכ
איכנולד בהוצאת ידיעות ספרים

"המלצה מפה לאוזן זה הדבר האמיתי"

איך מצליח איכנולד לא להיות מזוהה עם שום צד, לא לריב, לא לעורר שנאה וגם לשגשג בתקופה שבה כולם מלקקים את הפצעים? הפתרון לתעלומה מסתמן כבר ברגעי הפגישה הראשונים עם איכנולד, שכולם קוראים לו דו*בי, כשהוא פותח בהתלהבות ובהתרגשות בתיאור מפגש "הקוראים המשפיעים" לדורותיהם שנערך ביום ד' שעבר, ומניף יד מבטלת למשמע כל שאלה על מלחמות הענף.

בחדרו נזרעו, והיום נקצרים, הזרעים לקהילות ספרותיות, מבוקשות ונחשקות מאוד - קהילות הקוראים המשפיעים.

מדובר בקבוצה של 250 אנשים שנבחרה השנה (כבכל שנה ב-5 השנים האחרונות) באופן רנדומלי מתוך 28,900 שהגישו מועמדות במהלך שבוע. הקהילה מקבלת לקריאה ספרים "לבנים" ללא שם הסופר, לפני הוצאתם לאור, והיא מתכנסת לדיונים עליהם בפורום "הקוראים המשפיעים" שנפתח למענם ב-ynet.

"מה שהופך ספר להיות רב-מכר או מה שמוליך את הקניות הגדולות לטווח ארוך זו המלצה מפה לאוזן. כי זה הדבר האמיתי, האותנטי", מסביר איכנולד את הרציונל לרעיון השיווקי המקורי שמאז הגה אותו, ניסו הוצאות אחרות ללא הצלחה להעתיקו. "גמרת לקרוא ספר שעשה לך משהו, אתה תדבר על זה בבית, בעבודה. בכל מקום, אם תרצה או לא. זו חוויה שמוטבעת בך ותרצה לחלק עם אחרים".

*ואיך עלה רעיון הקהילה?

"חשבתי שצריך מסה קריטית של אנשים שיקראו את הספר. שיקלע לטעמם, שיעורר אצלם חוויה רגשית, שיטלטל אותם, שידברו על זה. איך נגרום לכך? אם היינו מחלקים אלף ספרים בצמתים המרכזיים כמתנה, זה לא היה עובד. ואז עלה הרעיון ליצר קהילה וירטואלית של 250 איש שיקבלו ספרים לפני הוצאתם לאור, כשהבקשה היחידה היא שכל אחד ידבר אחרי הקריאה עם עשרה אנשים. זאת בהנחה שמתוך 250 לא כולם יאהבו, אבל נקלע ל80% ונעורר בהם טלטלה רגשית, וכך נקבל איזה אלפיים איש שירצו לקרוא את הספר. במחקרים שעשינו, גילינו שברגע שהיתה התלהבות בקהילה, ראו מיד שהספר מטפס".

*יש ספרים שהגיעו למעמד של רבי-מכר בגלל ההצלחה בקהילה?

"לדוגמה 'הביתה' של אסף ענברי. ספר נפלא, ביקורות מצוינות, אבל לכל מו"ל יש מחסן של ספרים נפלאים שלא מצליחים, והנה מגיע 'הביתה' שמהרגע הראשון בקהילה התחיל דיבור עליו. תשאלי אותי אם האמנתי שהוא יצליח כשהוא יצא? חשבתי שהוא הספר הטוב ביותר שהוצאנו, אז מה? מי שקיבל אותו היה דב אלבוים שמאוד האמין בו וכל הקרדיט מגיע לו. אני לא חשבתי שהוא יצליח עד כדי כך.

"חשבתי שהוא מה שמכנים סוגה עלית, ופתאום קיבלנו רוח גבית מקהילת הקוראים המשפיעים. הם אהבו, והם סחפו אותנו בהתלהבות הזאת, וזה לא סתם שהוא נמצא בכל התקופה הזו ברשימת רבי-המכר, ולפני שבוע קיבל את ספר הזהב.

"תחילתה של הקהילה הייתה כדי שתשפיע החוצה, אבל גילינו שזה משפיע פנימה. עלינו. אם אנחנו מרגישים שספר תופס בקהילת הקוראים המשפיעים, אנחנו הולכים אחריהם, ונדחוף אותו שיווקית ופרסומית. ואנחנו יותר ויותר מתייעצים איתם על עטיפות, ועל שמות, וכל הזמן דוחפים לכך שיהיו יותר ויותר מעורבים".

*ספרות זה לא דמוקרטיה. צריך דירוג ואנשי מקצוע לבחירת מה טוב ומה לא.

"אני לא אוהב את הזלזול בטעם הקהל. אני מאמין בקהל יותר מאשר בכל משטרת הדעות הזאת. כן, הקהל הוא אותו אחד שרואה 'האח הגדול', ואחר כך הולך וקונה את אסף ענברי. כי הוא צריך את האיזון הזה. וזה בסדר. הוא צורך גם את זה וגם את זה. יש ספרים שאומרים עליהם שהם לא ראויים להוצאה. אני חושב שזה נהיה הרבה יותר פלורליסטי. זו כבר לא איזו אליטה בתל-אביב שקוראת ספרים. הציבור עושה את הדירוג. יצאו נגדי על שהוצאתי את 'לכל בית יש מרפסת' אבל אם קראו אותו 150 אלף איש אז הוא ספר טוב".

"המוח שלנו עובד שיווקית"

התשוקה שבה מתאר איכנולד את הקריאה "אין חוויה כזו! החוויה של ספר טוב היא חוויה עוצמתית. מטלטלת. הוא מביא אותך לאיזה מקום אחר. זה הכוח שלו שאין בסרט, ואין בשום מדיה אחרת" - משתווה רק ללהט שבו הוא מדבר על הפן השיווקי של ההוצאה שמחפשת כל הזמן קהלים חדשים: "איפה שאפשר לשווק אנחנו נמצאים. כי המוח שלנו עובד שיווקית. אנחנו כל הזמן מחפשים חידושים. איך להגיע לעוד בן אדם. זה מה שמנחה אותנו".

*אחת הטענות העיקריות כנגד ההוצאה, היא שהיא מוציאה הכל. שאין לה קו ספרותי וכיוון תרבותי. "אני באתי ממקום של ספרים. צר עולמי כעולם הספרים. וכשהצטרפתי לידיעות ב-1995 כיוונתי להוצאה מסחרית שמדברת כמו העיתון ידיעות אחרונות - לכל העם, ולכל הרבדים, ולכל הקהלים. הגדלנו את נפח הקהלים. התחלנו להתעסק בנוער וילדים, הרבה יותר פרוזה, תרגום. ממש ראיתי לנגד עיני 70% מעם ישראל שקורא ידיעות אחרונות ביום שישי".

בדרך למציאת קהלי קריאה וקנייה חדשים, אין טבעי מפנייה למחנה הדתי-לאומי. איכנולד שצמח שם אומר "אנחנו משקיעים מאוד בשיווק לקהל הדתי", ומראה לי קטלוג ספרים מיוחד ל"מגזר": "כמעט בכל אולפנא, ישיבת הסדר, ישובים כאלו ואחרים בצפון, בדרום, בפריפריה, יש לנו נציגים. אנחנו ממש פועלים בקרבם. קירבנו הרבה מאוד מהציבור הדתי-לאומי אלינו להוצאה. זה ציבור שבחלקו לא מורגל ללכת לסטימצקי".

*אז איך הספרים מגיעים אליהם?

"דרך הנציגים שלהם. כמעט בכל ישיבת הסדר יש לנו נציג. הספרים מגיעים אליו והוא מוכר אותם בישיבה. אין ספק שלא כל ספר יגיע לשם. רק ספרים שמותאמים לקהל הזה. חיים סבטו כן, אלי ויזל כן, וספרים של הרב עמיטל, והרב בני לאו, הרבה מאוד רבנים שאנחנו מוציאים את הספרים שלהם. הציבור הדתי-לאומי קורא הרבה. עצם העובדה ששבת היא שבת, ואין טלוויזיה, ואין מחשב, והוא מורגל יותר בקריאת ספרים.

"ביום שישי קיבלתי אס.אמ.אס מאליעזר שטרן. בזמן ההתנתקות הבת שלו היתה מנודה ע"י אנשי גוש קטיף. ואז היא מקבלת מסר מרגש מאחד מהכתומים שקרא את הספר ("משא כומתה" של אליעזר שטרן שיצא בימים אלו א.ס) - "סליחה על מה שעשיתי. לא הבנתי. אחרי שקראתי את הספר אני רואה את הדברים אחרת". זה כמו גלגולו של ניגון... למה שזה מגיע". יש קהלים נוספים שאתם פונים אליהם?

"אנחנו עובדים חזק בוועדי עובדים על ספרי מתנה. השנה נתבקשנו גם לפתוח קהילות של קוראים משפיעים בכמה חברות וארגונים".

*עם כל המבצעים, אנשים עדיין קונים ספרים למתנה?

"זה הנזק הכי גדול ממלחמות הספרים בין צומת וסטימצקי, הזילות של הספר. אבל עדיין אני יכול להגיד שמטען של דורות ואלפי שנים לא נעלם בשנה אחת של מלחמות מחירים, אנחנו עדיין עם הספר, ועדיין מצליחים למכור ספרים כספרי מתנה. ואנחנו עובדים בצמידות גדולה עם ועדי עובדים".

50 הספרים הקאנוניים

כחלק מהחזון המגלומני משהו של ההוצאה שמצהירה כי "תוביל את השיח התרבותי והתקשורתי בישראל" היא יזמה את פרוייקט "עם הספר" הגדול שעורר גם מחלוקת. כמו רעיונות אחרים שהתגלגלו לפרוייקטים גדולים, גם זה נבט במוחו של איכנולד: "הרעיון בא לי בשנת ה-50 למדינה - לתת ספרים במתנה לעם ישראל.

"באתי לפרופ' בן ששון, רקטור האוניברסיטה העברית, וביקשתי: 'תנו לי רשימה של 50 הספרים הקאנוניים לעם ישראל החל מהתנ"ך'. אחרי שנתיים שזה נמרח והאקדמיה לא הצליחה לייצר רשימה כזו, הפסדנו את ה-50 לישראל. שנתיים לפני שנת ה-60 דב אלבוים הצטרף להוצאה. זו זכות גדולה שלו העזרה שנתן לגבש את הוועדה המייעצת ואת רשימת הספרים. בסופו של דבר נבחרו 24 ספרים שאחר כך גדלו ל-27 כי אביעד קליינברג רצה את שפינוזה, ורות קלדרון רצתה את לאה גולדברג.

"ידיעות אחרונות ו-ynet נרתמו לפרויקט, וגם בנק הפועלים. בעצם הם סבסדו את הספרים למחיר של 35 שקל. הם גם תרמו לכל בתי הספר בישראל את כל הסדרה. והציבור נהר לחנויות. מהתנ"ך לבד נקנו 60 אלף עותקים, מהזוהר - כ-50 אלף. יש כותרים שהגיעו ל-100 אלף. בסך הכל נקנו מעל למיליון ספרים".

הקינדל והעתיד הדיגיטלי

למי שמכיר את איכנולד זו לא היתה הפתעה כשדלפה לעיתונות הידיעה שבידיעות-אחרונות עובדים על פיתוח אפליקציה עברית למכשיר הדיגיטלי. היה ברור שהיזם הספרותי הנמרץ הוא גם המו"ל הראשון בארץ שהחזיק את הקינדל. "אין לי ספק שאנחנו בעולם דיגיטלי משתנה והולכים לקראת שינויים.

"אני מהדור שמאמין שימשיכו לקרוא ספרים ועיתונים גם במדיה החדשה. לא במקום. גם וגם. הנכדים שלנו אולי צריכים לדאוג יותר. לגבי הדור הקרוב אני פחות מודאג. כי זה גנטי. החוויה היא חוויה. וצריך להיערך. אנחנו נהיה בקדמת הטכנולוגיה ברגע ובזמן הנכון".

*בוא נהיה ספציפיים. מתי זה יצא?

"לא הייתי רוצה להרחיב. כשיגיע הזמן נצא בהצהרה מפורטת ומורחבת".

מעבר לרמז שכנראה בסוף מרץ יושק הקינדל העברי הראשון, לא ניתן היה לחלץ מאיכנולד כל אינפורמציה, בדיוק כפי שהצליח להתחמק מכל שאלה בנושא המאבק בשוק הספרים, מעבר לאמירה: "אם כל החטאים זו הבעלות הצולבת. זה הכל".

*אבל הממונה לא יכולה לפרק. זה יביא הפסדים כלכליים אדירים.

"אני צריך לתת לה פיתרון? למרות שגם לזה יש פיתרון. אתה יכול לפרק בשנתיים. למה לא ניתן לפרק? מה הבעיה? כמו שנותנים להקים, אפשר גם לפרק".

*אז מה יהיה לדעתך?

"מי שיעשה ספרים טובים ימשיך למכור טוב. עם הדיגיטלי ועם המלחמה. זה מתחיל בסופרים שיכתבו ספרים טובים, והבכיינות היא לא אופציה. נמשיך לעשות ספרים טובים. אין חוויה כמו לקרוא ספר טוב". *

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה