גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלשינון אינו תחליף למדיניות אכיפה סביבתית

בהיעדר מדיניות אכיפה סביבתית משמשים מפקחי המשרד להגנת הסביבה ככלי שרת

בימים אלה מקודמת הצעת חוק של ח"כ גדעון עזרא, לפיה אזרחים שימסרו מידע אודות עבריינים המשליכים פסולת בניין מתוך כלי רכב באתר בלתי חוקי יתוגמלו בפרס כספי בגובה 5,000 שקל.

הייתה לי הזכות לעבוד במחיצתו של ח"כ עזרא, עת כיהן בתפקיד השר להגנת הסביבה, ועל כן לא הופתעתי שהגיש את הצעת החוק. אין חולק כי המטרה שעומדת לנגד עיניו בהצעת החוק חיובית, אך אסור שיוזמות נקודתיות יבואו על חשבון ובמקום מדיניות אכיפה סביבתית לאומית.

ח"כ עזרא יודע היטב כי כבר היום נפתחים תיקים רבים במשטרה הירוקה (הגוף המפקח במשרד להגנת הסביבה) בעקבות תלונות של אזרחים. לכאורה יש לעודד מגמה זו, שכן מי אם לא האזרח הקטן יהיה מחולל התהליך שימנע את זיהום סביבתו. יחד עם זאת, עיצוב מדיניות האכיפה הסביבתית ע"י האזרחים בלבד, ובאופן ספורדי, מחמיץ את העיקר ומוביל לתוצאה הפוכה.

בהיעדר מדיניות אכיפה סדורה ומאורגנת במשרד להגנת הסביבה ובהעדרה של מערכת בקרה על אופן פתיחת החקירות המבוצעות ע"י מפקחי המשרד, אנו עדים למצבים בהם עסקים מסוימים זוכים לביקורים תדירים של מפקחי המשרד להגנת הסביבה, בגין תלונות שמטרתן, לעיתים, עלומה, בעוד עסקים אחרים נהנים משקט תעשייתי, אף שייתכן כי הינם מזהמים במידה כפולה.

באופן פרדוקסלי דווקא עסק מסודר המחזיק ברישיון עסק עם עשרות רבות של תנאי הפעלה הוא יעד נוח יותר לתלונות. ראשית משום שישנה כתובת מסודרת להגשת תלונה ושנית לנוכח הסיכוי הרב למצוא הפרה, ולו הזעירה ביותר, של אחד מתנאי רישיון העסק. כך נוצר מצב שעסקים פיראטים ולא מוסדרים, הגורמים לזיהום רב וחסר מעצורים נהנים מ"שקט אכיפתי", בעוד עסקים גדולים ומסודרים נאלצים לסור למשרדי הגנת הסביבה ולהסביר ארוכות מדוע חרגו מתנאי רישיון אזוטריים, שאין בינם לבין השפעה על הסביבה דבר וחצי דבר.

על מנת לסבר את האוזן, עבירות איכות סביבה הן עבירות שבצידן הליך פלילי, הגורר חקירה באזהרה ומסתיים בכתב אישום פלילי לנושאי המשרה. לעיתים קרובות ההליך הפלילי גורר אחריו תביעה ייצוגית במיליוני ₪. אי קיומה של מדיניות אכיפה והגברת הרגולציה כנגד חברות בודדות, לא רק שפוגעת בעקרונות של תחרות חופשיות ושוויונית, אלא אף פוגעת באמון הציבור ובשמירה על איכות סביבתו.

לפני כמה חודשים הצהיר השר גלעד ארדן כי גיבש מדיניות אכיפה במשרד להגנת הסביבה והודיע כי בכוונתו להכריז עליה ברבים. שעות בודדות לפני קיומה של מסיבת העיתונאים, בה אמור היה ארדן להציג את הבשורה, היא בוטלה במפתיע, והערפל סביב העדרה של מדיניות אכיפה, כמו גם סביב ביטול מסיבת העיתונאים, טרם התפוגג לו.

על המשרד להגנת הסביבה והעומד בראשו לקבוע מדיניות אכיפה ברורה, בהתאם ליעדים אסטרטגים, שתניב מצד אחד תשואה סביבתית מקסימאלית ומצד שני תמנע אכיפה מיותרת כנגד עסקים מסודרים, הפועלים לשיפור מתמיד בביצועיהם הסביבתיים.

עו"ד דן צפריר, שותף, משרד עו"ד ליפא מאיר ושות' (לשעבר מנהל מחלקה בלשכה המשפטית במשרד להגנת הסביבה)

עוד כתבות

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כשמונה שנים, ביהמ"ש דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד אל על, בה נטען כי גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו ת"א-מומבאי ● השופטת קבעה כי מדובר במחירים הוגנים, בשים לב למודל התמחור המקובל בתחום התעופה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מניות הביטוח והבנקים מאבדות גובה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.7% ● אורמת מזנקת במעל 7%, בעקבות הסכם למכירת חשמל מול חברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● המניות הביטחוניות כיכבו אתמול בתל אביב ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים ● וגם: איך צפויה להיראות עונת הדוחות בוול סטריט?

הדמיית מלון LUMINA / צילום: יח''צ ברקליס

ריזורט תיירות מרפא: ההשקעה החדשה של קבוצת ברקליס בים המלח

קבוצת ברקליס בשליטת מוטי גרין נכנסת לזירת תיירות המרפא העולמית: תשקיע כ-350 מיליון שקל בהקמת ריזורט לונג'ביטי (אריכות ימים) ורפואה מונעת בים המלח, שייקרא LUMINA ● מיהם שרי הממשלה שהגיעו לאירוע הפרישה של מנכ"ל רמ"י ינקי קוינט, והמינוי החדש בסוכנות ארלו דיגיטל של קבוצת ראובני-פרידן ● אירועים ומינויים

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד פאוול; טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת כי הקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת - הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

למרות תוכניות הממשלה: נמל אילת נותר שומם

שער הכניסה הימי של ישראל מים סוף, שהיה במשך שנים שער מרכזי ליבוא רכב, נותר שומם בימים אלה ● בוועדת הכספים הוחלט כי בשבוע הבא יכריעו בעניין ● אלו האפשרויות שעומדות על הפרק

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות