גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו נתנגד לחוק ונפעל שסעיף הרגולציה לא יתקיים"

נשיא התאחדות הקבלנים ניסים בובליל לא אוהב את מעמד הרגולטור שיהיה לרשות מקרקעי ישראל החדשה, והוא מתכונן לקרב על התקנות ■ ארז כהן, יו"ר שמאי מקרקעין: "זה מצב אנומלי שרק ייצור הפרעה בשוק, וקשה לי להאמין שהסעיף הזה בכלל ניתן לביצוע" ■ ירון ביבי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל: "לדעתי זה יהיה שילוב. גם של מספר דונמים שמשקף איזה שהוא פוטנציאל ליחידות דיור, וכמובן גם יחידות דיור בתוכניות מאושרות"

מ וקש הרגולציה בענף הנדל"ן יתפוצץ לקראת חודש מאי 2010, מועד בו ייכנס לתוקפו התיקון לחוק מינהל מקרקעי ישראל והפיכתו ל"רשות מקרקעי ישראל".

באותו לילה דרמטי באוגוסט 2009, שבו החוק עבר בכנסת בלילה, הוכנסו בו כמה תיקונים על תקן ריכוך החוק. הלחץ לתיקונים בא מהקואליציה שארגנה ח"כ שלי יחימוביץ' נגד החוק החדש. החל מהפחדים שהשייחים הסעודיים יקנו את כל הדירות במדינה, ועד לטענה על מכירת חיסול של הקרקעות לטייקונים.

אחד מסעיפי הריכוך האלה הוא סעיף הרגולציה. להלן הנוסח של סעיף הרגולציה (2ב), הקרוי "הגברת התחרות ומניעת ריכוזיות בהחזקת מקרקעין":

"השר, בהתייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע הוראות המגבילות הקצאת מקרקעין, אם כתוצאה ממנה יחזיק אדם במקרקעין המיועדים למגורים או לתעסוקה, לרבות באזורים מסוימים, בשיעור העולה על שיעור שקבע, ורשאי הוא לקבוע בדרך האמורה מקרים שבהם יחויב אדם להעביר את זכויותיו במקרקעין שהוקצו, אם שיעור החזקותיו במקרקעין עלה על השיעור שקבע".

משמעות הסעיף יוצרת תקדים: רשות מקרקעי ישראל תהפוך לרגולטור רב עוצמה ובעל כוח שלא היה לה עד היום. לרשות החדשה תהיה סמכות להכריז על קבלן או על חברת בנייה כעל מונופול אזורי. החוק החדש יאפשר לרשות לסרב למכור קרקע למי שהוכרז כמונופול. יותר מזה: החוק יאפשר לכאורה לחייב את הקבלן למכור קרקע שהוא מחזיק כחוק, אם בגללה הוא נחשב מונופול.

רשות מקרקעי ישראל צריכה להביא בקרוב לאישור הכנסת את התקנות המפורטות להסדרת החוק, שהרי החוק ייכנס לתוקפו בחודש מאי, ועוד צפויים מאבקים בשלב גיבוש התקנות: על-פי אילו קריטריונים יגדירו מונופול אזורי? האם יש בחוק התנגשות עם זכות הקנין של הקבלן? איך ישפיע החוק על הענף?

שלושה מבכירי ענף הנדל"ן מתייחסים לבעיה, כל אחד מהזווית שלו: ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים; ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי מקרקעין; ירון ביבי, מנהל המינהל ומי שיעמוד בראש רשות מקרקעי ישראל החדשה.

בובליל: המינהל מספסר

גלובס: ניסים בובליל, מה דעתך על הצעת החוק החדשה היוצרת בעצם רגולטור חדש בענף הנדל"ן?

בובליל: "אנחנו כנציגי הקבלנים היזמים במדינת ישראל מתנגדים לרגולציה בענף הבנייה, שתגרום לעיכובים בהתחלות בנייה ובירוקרטיה נוספת. גם היום אנחנו עמוסים בבירוקרטיה שגורמת לנו לנזקים עצומים בהתחלות ביצוע העבודה".

התנגדות של הקבלנים להצעת החוק הזו עלולה לשמש הוכחה לכך שאתם בעצם בעד מונופולים.

"מי שמכיר את פעילות התאחדות הקבלנים יודע, שלאורך כל קיומה היא נלחמה במונופולים. אחת הרעות החולות בענף הבנייה והנדל"ן במדינת ישראל זה המונופולים. אנחנו בעד שוק חופשי ובעד אפשרות לתת לכל יזם וקבלן הזדמנות שווה".

לאור הצעת החוק ובשם השקיפות, בכל מכרז שבו הקבלנים ישתתפו הם יצטרכו להתפשט בעצם ולמסור את כל מפת האינטרסים שלהם. האם אתה מסכים לפרשנות הזו של החוק, והאם אתם תסכימו שכך זה ייושם?

"אנו נתנגד להצעת החוק הזו, מפני שהפתרון קיים במקום אחר לחלוטין. ניתן, במידה ומינהל מקרקעי ישראל רוצה בכך, שקבלנים יצאו לעבודה ולא ישבו על קרקעות ויגרמו על-ידי כך לספקולציה בקרקע או ספסור הקרקע, דבר שהמינהל עצמו עושה לאורך שנים, ויש דוגמאות רבות לכך. אנחנו נתנגד להצעת החוק הזו ונפעל שסעיף הרגולציה לא יתקיים".

כלקח מהמשבר העולמי האחרון כולם מדברים על חשיבות הרגולציה, והנה אתם מתנגדים לרגולטור חזק בענף שאולי טעון רגולציה?

"אנחנו רואים כיצד הרגולטור פועל בנושא של חוק תכנון ובנייה ובנושא של מיסוי. אנחנו רואים את הרגולטור כיצד הוא פועל בנושא של תשומות הבנייה - והתוצאה היא מחירי דירות גבוהים שאזרח במדינת ישראל לא יכול להגיע אליהם. אנחנו הקבלנים יודעים לבנות דירות. במחירים של היום, אם יסירו מעלינו את הרגולציה, מיסים וספסור בקרקעות שהמינהל מבצע, אנחנו יודעים למכור דירה בסביבות 500 אלף שקל כולל מע"מ, וזה מחיר שאני חושב שכל אזרח יכול לעמוד בו, ולא הסכומים שהיום מגיעים אליהם במחירי הדירות, שנובעים בעיקר ממיסוי, ספסור בקרקעות של המינהל ובירוקרטיה".

מהי הבעיה העיקרית והחשובה ביותר שאתה חושב שצריך להציג למינהל ושהוא צריך לטפל בה בתחום הרגולציה?

"במקום לעשות תקנה ולהפשיט כל קבלן וקבלן או כל יזם ויזם, לראות איזה קרקע הוא קנה, מתי הוא קנה וכו' - צריך להוציא מכרזים כאשר יש לוחות זמנים ברורים לתחילת ביצוע והגשת תוכניות. צריך לעזור לקבלנים וליזמים לצאת לשטח ולצאת לעבוד".

כהן: הנושא לא פתיר

ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי מקרקעין, מה דעתך על סעיף הרגולציה בחוק החדש?

כהן: "לדעתי סעיף הרגולציה הינו סעיף שיהיה ככל הנראה אות מתה לביצוע. קשה לי להאמין שבמדינת ישראל של שנת 2010 יש סעיף כזה בספר החוקים, סעיף מגביל כזה, שעוד מאפשר תיאורטית הפקעת זכויות מאנשים שכבר יש להם זכויות. אנחנו מדברים על חברות, אנחנו מדברים על קבלנים, אנחנו מדברים על אנשים שיש להם איגום קרקעות נרחב, וקשה לי להאמין שהסעיף בכלל ניתן לביצוע".

יש כאן הרי מגמה ברורה להתמודד עם מונופולים. מה רע בזה, הרי השוק ישתכלל?

"תיאורטית, כשאתה אומר מונופול אז כמובן מיד באה טענה נגדית אליו. מונופול הוא לא דבר טוב, אבל יש לנו גם מצב נתון בשוק המקרקעין. יש לנו חברות תשתית, יש לנו קבלנים, יש לנו יזמים שהקרקעות אצלם נמצאות במצב צבירה מסוים היום ומוכנות לשיווק מחר, ולכן זהו מצב זמני. ואז, אם ימצאו אותם באיזושהי נקודת ביניים וייקחו להם קרקעות בעזרת הסעיף הזה, זהו דבר שלדעתי אין לו סבירות כיום".

אתה רואה את ההצעה הזו כעודף רגולציה שאולי אפילו תפריע לשוק?

"לדעתי, זו בפירוש עודף רגולציה שעלולה לפגוע בתחרות. מה לעשות, אנחנו מדינה קטנה. אזורי הביקוש מצומצמים, ובאזורי הביקוש האלה פועלות קבוצות מסוימות מאוד, שניתן למנות אותן אולי על 10 אצבעות. אנחנו למעשה נמנע מהן להשקיע בנדל"ן".

אם כל קבלן באזור מסוים יצטרך להציג את מפת האינטרסים הכוללת שלו, לכם כשמאים זה יכול לעזור?

"תיאורטית זה יעזור, אבל אנחנו מצפים לשוק חופשי, כי הנדל"ן נהנה משוק חופשי. אם כל אחד יצטרך לעשות את החשבונאות הקטנה הזו, כמה יש לי, האם זה עומד בפסקת ההגבלה הזו כן או לא, לדעתי זה מצב אנומלי שייצור רק הפרעה בשוק".

מהי הבעיה העיקרית שיש למינהל מקרקעי ישראל עם ההצעה לרגולציה בחוק החדש?

"הבעיה עם הסעיף הזה היא כמו כל בעיה שיש לרגולטור, כמו הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן ואחרים. יש להם בעיה איך להוכיח בכלל רגולציה כזאת. המילים של החוק הן מאוד כלליות. מה יהיה כאשר יבואו לפרוט את זה לאיך אנחנו קובעים כמה זה הרבה נדל"ן? האם 20 דונם זה הרבה? 100 דונם זה מעט? איך לקבוע את זה? תהיה למינהל בעיה איך בכלל להתמודד עם ההגדרה של הכמויות האלה, מתי הוא נכנס לפעולה ומתי הוא מחליט שבן אדם חייב להחזיר קרקעות. הנושא הזה לדעתי הוא נושא לא פתיר".

ביבי: אבחנה בין ייעודי הקרקע

ירון ביבי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל, בהגדרות הרגולטיביות שלכם בתקנות לחוק, מה יהיה הגבול של הגדרת האזור? האם עיר? האם מחוז, האם שכונה?

ביבי: "אנחנו מתחילים עבודה כלכלית שתגדיר את אותם אזורים. צריך לזכור שמי שידמיין בעיני רוחו את ת"א ואת רמת גן, הגבול המוניציפאלי הוא לא באמת גבול אזור הביקושים".

הוא גם לא גבול כלכלי.

"נכון, ולכן אנחנו מכינים עבודה שתגדיר את אותם אזורי התייחסות".

"מה יהיה קריטריון הנפח של המקרקעין שהקבלן מחזיק? האם זה יהיה מספר דונמים או מספר יחידות בנייה מאושרות על-פי תב"ע?

"לדעתי זה יהיה שילוב - גם של מספר דונמים שמשקף איזה שהוא פוטנציאל ליחידות דיור, וכמובן גם יחידות דיור בתוכניות מאושרות".

נשיא הקבלנים, ניסים בובליל, אומר שהרגולציה תפגע בענף ומה שחשוב זה להוציא מכרזים עם לוחות זמנים קשיחים, שאתם גם תאכפו אותם.

"ראשית, החוק כבר עבר בכנסת. לכן אני לא יודע על איזה הצעת חוק הם התנגדו בדיוק".

לתקנות שאתה תתקן במסגרת החוק ותביא לאישור הכנסת.

"אני מציע שקודם יראו את התקנות, ואח"כ נעשה את הדיון האם יתנגדו כן או לא. בכל מקרה, אני מאמין בתחרות. אני מאמין גדול שככל שיש יותר קבלנים באזור נתון, ככה רמת התחרות משפיעה על מחיר המוצר שאותו מציעים".

הראיון הזה מתקיים על המגרש בשרונה, שבו זכו משפחת גנדי בהקמת שלושה מגדלים, ומאחורי המגרש הזה יש מגרש שבו זכה ענף אחר של משפחת גנדי בחוזה גדול להקמת משרדים. זה מונופול אזורי?

"עלית בדיוק על השאלה הגדולה. האם זה שיש להם קרקע למסחר יהיה לזה גם כן איזה השפעה מונופוליסטית? לדעתי צריך לעשות אבחנה בין הייעודים של הקרקע. צריך לזכור שמינהל מקרקעי ישראל, בקרקע הזאת, איפשר להגיש הצעות שונות והזוכים במכרז הציעו את הצעה הגבוהה ביותר על שלושת המגרשים. אני חושב ש-300 יח"ד בת"א הם אינם מונופול".

המקרה של גינדי מלמד אותנו, שיזמים שיש ביניהם עניין משותף, יכולים להתחלק או ליצור תאגיד נפרד לכל פרויקט. מה תעשה נגד התופעה הזאת, אם היא תתרחש?

"הנחת העבודה שלנו היא, שככל שקיים תאגיד, התאגיד הזה שואף למקסם את הרווח שלו, ולכן גם בין תאגידים שהם חברות בנות תתכן תחרות".

למינהל יש כבר מעמד של רגולטור בסקטור החקלאי. שם, כרגולטור, נכשלתם אולי אפילו בגדול במשך שנים. למה שנסמוך עליכם כרגולטור מול סקטור עירוני וקבלנים, שהם עוד יותר מתוחכמים?

"אני לא מקבל את הקביעה שהמינהל נכשל בטיפול בקרקע חקלאית. לדעתי מינהל מקרקעי ישראל הפעיל את החלטות מועצת מקרקעי ישראל בקרקע החקלאית כהווייתן. צריך לזכור גם שהרפורמה משנה את המבנה הארגוני של המינהל, ואמורה לשנות את צורת החשיבה של המינהל, ואני בטוח שאנחנו נצליח בעניין הזה".

יש פה עניין אולי אפילו פילוסופי. אתם מונופול קרקע, ועכשיו אתם גם רגולטור של התחום. אין גבול לכוח שהמינהל רוצה להחזיק בידו?

"אני חושב שדווקא החקיקה החדשה, ודווקא השיווק של קרקע בבעלות פרטית, מפחית את כוחו המונופוליסטי של המינהל. עצם החלטות הממשלה, שבאות ואומרות בואו ותשווקו כמה שיותר קרקעות, מעידות על כך שהמדיניות היא שהרשות לא תהיה מונופול. לממשלה כריבון תמיד יש איזה שהוא כוח שלא קיים בשוק, ואני מאוד מקווה שהמינהל ינצל אותו".

אין לך בעיה עם מונופול קרקע שיש לו פתאום גם כוח רגולטיבי חזק?

"אני לא חושב שהמינהל הוא מונופול. אני לא חושב שהמינהל יחזיק בכוח מונופוליסטי. לראיה, מה שעשינו בתחילת שנת 2009 אנשים שוכחים. בתחילת השנה הזאת היה משבר עולמי, הוצאנו מכרזים ולא היו להם מציעים. אנחנו הורדנו את מחיר המינימום כדי לשים את הקרקע הזאת בכל זאת בשוק. אני לא חושב שזה מעיד על התנהגות מונופוליסטית". *

(ראיונות עם ביבי, בובליל וכהן גם בגלובס TV באתר האינטרנט של "גלובס", מדור נדל"ן).

עוד כתבות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים