גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצירתיות של משרד התקשורת

הרולגטור מעכב את בזק בינלאומי - זה המחיר שהיא משלמת על שיוכה לקב' בזק

בשבוע שעבר פרסם משרד התקשורת את התיקון לרישיון של חברת בזק בינלאומי, לפיו תוכל החברה לספק שירותי טלפוניה על פס רחב (VOB) גם למגזר העסקי. התיקון התאפשר בעקבות ירידה בנתח השוק של החברה-האם בזק אל מתחת ל-85% מהשוק העסקי.

משרד התקשורת סייג את ההחלטה, וקבע כי בזק בינלאומי תוכל לספק את השירות רק על קווי ADSL או תשתית כבלים. למעשה, הסייג מעקר את יכולתה של בזק בינלאומי להתחרות בשוק העסקי, שם רוב התקשורת מבוססת על קווי אינטרנט מהירים ולא על תשתיות "ביתיות" כמו ADSL או כבלים.

מהלך זה של משרד התקשורת מדגים יצירתיות רבה בכל הנוגע לעיכוב בזק בינלאומי, ונראה כי החברה משלמת מחיר כבד בגלל שיוכה לקבוצת בזק. במקרה הנוכחי, בניגוד למקרים בעבר בהם ניסה משרד התקשורת לעכב את החברה - יש למשרד סיבות שכדאי להתעכב עליהן, וגם לבזק בינלאומי יש אשם תורם.

קודם כל עולה כאן נושא ההפרדה המבנית, שכיום מונהגת בבזק בלבד ולא בחברות אחרות. נושא זה ראוי שיעלה לדיון מסודר, וכדאי שייקבעו כללים בנושא לכל השוק, ללא הפרדה בין בזק, HOT או חברות הסלולר.

אם התשתיות צריכות להיות פתוחות, כדי שבעליהן לא ישלטו בתוכן המועבר באמצעותן - הדבר צריך לחול על כל השוק. משום כך, האנומליה הקיימת בכל הנוגע לבזק בינלאומי אינה מוצדקת.

התערבות פסולה בטכנולוגיה

אבל, אם אכן קיימת הפרדה מבנית - ולדעת משרד התקשורת אכן קיימת כזו - התנהלות המשרד כאן היא דוגמה לרגולציה עקומה, שמעניקה רישיון מצד אחד ומעקרת אותו מתוכן מצד שני. רגולציה מסוג זה אינה מסייעת להסדרת השוק והתחרות בו, ומתערבת התערבות פסולה בטכנולוגיה שבה משתמשים השחקנים.

רגולציה צריכה להיות אדישה לטכנולוגיה. המפעילים יודעים בדרך-כלל טוב יותר מהרגולטור לאן צריך השוק להתקדם, והתערבות הרגולטור פוגעת במקרים רבים בהתפתחות השוק. זה בדיוק מה שקורה לבזק בינלאומי בשוק העסקי במקרה של ה-VOB.

חוץ מזה, הרי נקבעו כללים להסדרת השוק במקרה של ירידת השליטה של בזק מתחת ל-85% ממנו, אז מדוע לא מקיימים אותם? התשובה לכך מורכבת יותר מאשר הטענה כי משרד התקשורת מעוניין לשמר את העוינות התמידית נגד בזק. בעצם, מדיניות ה-85% היא מדיניות בעייתית, שלא מספקת תשובה טובה על הצורך להפריד בין שירותים לבין תשתיות במבנה השוק הקיים כיום.

למשרד התקשורת יש טיעונים מעניינים נוספים בתשובה לשאלה מדוע לא ניתן לבזק בינלאומי רישיון מלא. הטענה המרכזית היא שכל עוד אין שוק סיטונאי בשירותי אינטרנט - קיים חשש גדול שבזק תשתמש בבזק בינלאומי כשלוחה שלה, לצורך שמירה על נתח השוק של החברה.

ברמת רווחיות הקבוצה, כדאי לבזק להקריב את רווחיותה ולמכור שירותים וקווי תמסורת ללקוחות עסקיים לבזק בינלאומי. לכן, כל זמן שלא קיים שוק סיטונאי שמשרת גם את המתחרות - אי-אפשר לתת לבזק בינלאומי יתרון משמעותי על פני המתחרות.

גם במשרד התקשורת רואים ש-70%-80% מלקוחות בזק בינלאומי הם מנויי בזק, בעוד שאצל מתחרותיה היחס בין מנויי HOT לבזק הוא שווה, או נוטה כלפי HOT.

מיתוג בעייתי

פרט לכך, מטריד את משרד התקשורת הקמפיין של בזק בינלאומי שקידם את מהלך ה-Private NGN. אם אכן בזק בינלאומי היא נייטרלית, ומציעה ללקוחותיה שירותי תשתית של בזק ושל הוט, מדוע מיתגה את עצמה באמצעות אותו NGN שבו משתמשת בזק? במשרד התקשורת שואלים - אם בזק בינלאומי נרתמת לטובת החברה האם במהלך האסטרטגי החשוב ביותר שלה, כיצד ניתן לצפות שהחברות לא יעזרו אחת לשנייה גם בשוק העסקי?

נכון שבזק בינלאומי עבדה על המהלך עוד לפני ש-HOT יצאה עם ה-UFI, אבל בכל זאת ניתן לצפות ממנה שתהיה יותר זהירה ופחות שקופה במיתוג מזוהה כל-כך עם בזק. הרי בשוק היה ברור וידוע ש-HOT לא תשב על הגדר ותקים רשת אינטרנט מהירה.

שלושה מנכ"לים לשימור

תוכנית השימור שיזם דירקטוריון בזק בסוף השבוע, שנועדה לשמור על 3 מנכ"לים בכירים בקבוצה (אבי גבאי בבזק, גיל שרון בפלאפון ואיציק בנבנישתי בבזק בינלאומי) תמורת מענקים של מיליוני שקלים, מעוררת ביקורת. לא רק בגלל האופן שבו נהגתה, אלא בעיקר בשל העובדה ששוב הוכח כי הדירקטורים מקרב הציבור (דח"צים) הפכו להיות חותמת גומי, התלויים בבעלי השליטה.

בבזק יש שני דח"צים מתוך 11 פלוס שני נציגי ועד העובדים. בעלי השליטה מחזיקים רק ב-30% ממניות החברה, אך הם עושים בה כבתוך שלהם. במילים אחרות, אם בנוסף לאיציק אידלמן היה קם הדח"צ השני בחברה, אייל יניב, ומתנגד לתוכנית השימור המיותרת הזאת - היא לא היתה עוברת, מאחר ולפי החוק בוועדת הביקורת אין רוב לבעלי השליטה.

יניב הוא אדם רציני, ובדרך-כלל אקטיביסט. הסיבות להחלטתו להצביע בעד התוכנית מעלות תהיות לגבי הלחצים שהופעלו עליו. הפעם נראה כי הוא ויתר והלך עם בעלי השליטה, וחבל שכך. ובכל מקרה, גם זה כנראה לא יעזור לו להשיג הארכה של הקדנציה שלו, שעומדת לפקוע בקרוב.

עוד כתבות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה