גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מערכת תגמול סוכנים שותה המון כסף; העמלות גבוהות"

"העסק צמח יפה מאוד בכמה מיליארדי שקלים, אבל לא הרוויח כסף ואפילו הפסיד. הסוכן לוקח - ולכך הוא הורגל - בין 40% ל-50% מדמי הניהול וכשאתה מגיע לדוח הרווח והפסד, בשורה התחתונה הרווחיות שלך נעה בין אפס לכלום"

ביוני 2009 הודיע דן ללוז, יו"ר מגדל שוקי הון, על עזיבתו את התפקיד. בכך הוא שם קץ לתקופה בת ארבע שנים, בה קבע והוביל את האג'נדה של בית ההשקעות. מי שחסה במהלך מרבית השנים הללו בצילו של ללוז הוא מנכ"ל החברה, רונן טורם, אחת מהדמויות הבכירות הפחות מוכרות בשוק הפיננסים המקומי.

חצי שנה לאחר עזיבתו של ללוז, ועם שלוש שנים בתפקיד המנכ"ל מאחוריו, מעניק טורם ל"גלובס" ראיון ראשון, בו הוא מציג את המשנה שמנחה אותו בניהול אחד מבתי ההשקעות הגדולים בישראל. טורם אינו מפחד להביע את דעתו גם על סוכני הביטוח, מהכוחות המובילים בשוק הפיננסים, ומי שמניעים את החברה האם, חברת הביטוח מגדל.

"סוכני הביטוח הם מכונה אדירה עבור מגדל, שמסוגלת למכור כל מה שתרצה - החל מקופות גמל, דרך השתלמות וכלה בתיקים מנוהלים", אומר טורם בהתייחסות לעבודת הסוכנים. "כשמגדל רכשה את קרדן שוקי הון והפכה אותה למגדל שוקי הון ב-2002, כל המערכת כוונה להפצה באמצעות סוכנים.

"העסק צמח יפה מאוד בכמה מיליארדי שקלים, אבל לא הרוויח כסף ואפילו הפסיד. מערכת ההפצה דרך הסוכנים זו מערכת ששותה הרבה מאוד כסף. הסוכן לוקח - ולכך הוא הורגל - בין 40% ל-50% מדמי הניהול וכשאתה מגיע לדוח הרווח והפסד, בשורה התחתונה הרווחיות שלך נעה בין אפס לכלום".

זו הסיבה העיקרית שבגינה טורם אינו רואה בסוכנים מנוע צמיחה בפעילות ניהול התיקים, בשונה מגופי השקעה אחרים שבשליטת חברות הביטוח. "אין ספק שתחום ניהול תיקים יכול להמשיך לצמוח, אבל זה מוצר עם שיעורי רווחיות הרבה יותר נמוכים, כולנו מכירים ויודעים את זה", הוא אומר. "אם אתה רוצה באמת להגיע להיקפי נכסים מנופחים בלי להרוויח כסף אז זו שיטה לא רעה בכלל", הוא מוסיף.

"איפה כן קיים היתרון? שווה לשלם 40%-50% לסוכן שיפיץ קופות גמל, כיוון שהוא מביא בסוף טופס חתום מהלקוח ואין צורך באדם נוסף מטעם מגדל שוקי הון שייפגש עם הלקוח. יש מגוון של עלויות שנחסכות על הדרך".

*אם התגמול לסוכנים היה פחות גבוה הסינרגיה עם מגדל הייתה עובדת טוב יותר?

"כן, חבל על הזמן".

*ומה בעצם מונע מכם להוריד את העמלות לסוכנים?

"לפני כמה שנים גופים כמו פריזמה ופסגות הלכו על אסטרטגיה מאוד אגרסיבית של כיבוש נתח שוק באמצעות הסוכנים. ובאסטרטגיה כזאת אתה משלם. בסוף השוק הכתיב את הכללים ואתה צריך להחליט אם אתה מתיישר לפיו או לא".

*אז איפה בכל זאת יש סינרגיה עם מגדל?

"כשמדברים על סינרגיה עם החברה האם תמיד מתייחסים למערכות ההפצה, אך זהו רק פן אחד שלה. לסינרגיה יש הרבה היבטים. אחד היתרונות הבולטים בשוק ההון זה היתרון לגודל, ואנחנו, כגוף שמנהל כ-30 מיליארד שקל, לא נחשבים בעיניי לגוף גדול. זה פוגע ביכולות של מערכות התפעול, שהן אקוטיות כמי שמנהלים מאות אלפי לקוחות. בעניין הזה אני בהחלט רוצה את הסינרגיה עם מגדל וכבר התחלנו לעשות צעדים בתחום.

"חשוב לזכור שהסינרגיה יכולה לעבוד בשני הכיוונים. חלק ניכר מעובדי מגדל שוקי הון הם יוצאי בנקים. חברת ביטוח, מנגד, בנויה קצת אחרת - אלו אנשים שגדלו באזור של סוכנויות הביטוח. כאן יש לנו ערך מוסף להעניק למגדל בעבודה מול מערך ההפצה הבנקאי".

"ויקטור מדינה הביא שינוי גדול"

טורם נמצא במגדל שוקי הון מאז 1995. בשנותיו בחברה הוא זכה לעבור מספר אירועים מהותיים כמו החבירה לבר סטרנס והרכישות שביצע הבית ("התקופה המעניינת ביותר"). אך נדמה כי מעל כהונתו כמנכ"ל תמיד ריחפה דמותו של היו"ר הדומיננטי ללוז, שניצב בפרונט. לנעליו של ללוז נכנס לאחרונה ויקטור מדינה, עם עבר עשיר במשרד האוצר, בבנק ישראל וכן במערכת הבנקאות המקומית.

למרות ההתנסות הקצרה עם מדינה, טורם כבר יודע לסמן את ההבדלים בין שני יושבי הראש. "דן בהחלט שונה מויקטור מדינה", הוא אומר. "כל אחד מביא איתו דברים אחרים, מכל אחד למדתי ואני עדיין לומד. עם דן לא תמיד הסכמנו על דברים, אבל זה רק טבעם של דברים. כל אחד רואה את הדברים בצורה שונה. היו דברים שהיו חשובים לדן ושהוא החליט שלא ראינו עין בעין, וזה בסדר גמור.

"בסך הכל, הניהול השוטף של הבית היה בידיים שלי, כשדן מכתיב את המדיניות. בסופו של דבר היו"ר מכתיב לך את האסטרטגיה של החברה ואתה כמנכ"ל מבצע את המדיניות האסטרטגית של הדירקטוריון שלך. זה התפקיד שלך. זה המנדט שלך כמנכ"ל. אתה לא מייצר את האסטרטגיה. אתה יכול להציע.

"עם ויקטור יש שינוי גדול, כי הוא הגיע מבנק, ממערכת מאוד גדולה, והוא מסתכל על הדברים בצורה אחרת מתוך ניסיון עשיר מאוד. הוא מביא איתו ערך מוסף שלנו חסר".

"נתברג בשלישייה הראשונה"

את 2009 סוגר מגדל שוקי הון עם הישג גדול בדמות עלייה למקום הרביעי בהיקף הנכסים המנוהל בקרנות הנאמנות שלו, פעילות אותה מסמן טורם כאחד ממנועי הצמיחה.

"לפני שלוש שנים היינו רק במקום השישי-שביעי ועשינו את כל הדרך למקום הרביעי בצורה באמת יפה", הוא אומר. גם ב-2009 צמחנו מ-7 וקצת מיליארד שקל ל-13 מיליארד שקל. היינו המגייס הכי גדול בשוק בפער גדול על המתחרים, שזה להערכתי הצלחה יפה".

*ומה היעד הבא?

"האם אנחנו מאיימים על ההגמוניה בענף? לטעמי, אין סיבה שמגדל שוקי הון לא תתברג בשלישייה הפותחת במהלך השנים הקרובות. זה לוקח זמן אם לא עושים זאת דרך רכישות חיצוניות, אבל אין סיבה שלא נתברג בשלישייה וזה בהחלט יעד בר השגה".

*מהם מנועי הצמיחה הנוספים?

"בגלל המגבלה שלנו בגמל (מגבלת נתח שוק שאינה מאפשרת לבית ההשקעות לרכוש פעילות גמל, ר.ב), אנחנו יכולים לגדול רק בתחומים אחרים, כמו בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל. מגדל שוקי הון, מסיבות היסטוריות ואחרות, לא הייתה שחקן בשוק מוצרי המדדים, שמקבל היום רוח גבית מאוד חזקה. להערכתי, השוק הזה הולך לגדול משמעותית מהיקף נכסים של כ-40-50 מיליארד שקל כיום, לכ-150 מיליארד שקל בתוך חמש שנים, ואנחנו נצמח ביחד איתו".

"הקניבליזציה לא רלבנטית"

למרות שטורם מתייחס לצמיחה בענף קרנות הנאמנות כמנוע להגדלת רווחי הבית, השנתיים האחרונות בבית ההשקעות מאופיינות בין היתר בגיוסים בקרנות כספיות וקרנות מחקות, שהרווחיות עליהן נמוכה משמעותית מהקרנות המסורתיות, והן נוגסות בנתח של הקרנות הרווחיות יותר.

"הקניבליזציה בין המוצרים פחות רלוונטית אצלנו", אומר טורם. "ישנם פה שני שווקים, של ניהול אקטיבי וניהול פאסיבי, שלדעתי, יכולים לגור בכפיפה אחת זה לצד זה, כי לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו".

*הדרך למעלה עוברת דרך קרנות שגובות אפס אחוז דמי ניהול?

"ב-2008 לא יצאנו באופן פומפוזי עם הקרנות הכספיות. הן היו על המדף שלנו אך לא דחפנו ושיווקנו אותן כמו הגופים הגדולים האחרים. רק בפברואר 2009 נכנסו לשם והמהלך היה מאוד הגיוני. אני מניח שכשהריביות תעלנה, אפשר יהיה לקחת בקרנות הכספיות דמי ניהול סבירים שישאירו גם את הלקוח עם ערך מוסף לעומת הפק"מ".

תעודות סל? אולי ב-2010

*ומה לגבי תעשיית הקרנות המחקות?

"שם המכניזם עובד אחרת לגמרי, מכיוון שאין שם עמלת הפצה ואין שם הפסד ברמה התפעולית. אתה אמנם לא מרוויח, אבל אין לך גם הוצאות בדמות עמלות הפצה כבדות. כעת, כמנכ"ל עומדות בפניי שתי אופציות: להיכנס לעסק הזה ולהתמודד מול הגופים הגדולים שיש להם אופרציית ניהול מדדים כזו או אחרת, או להישאר בחוץ".

בשנה האחרונה מגדל שוקי הון מוזכרת אחת לתקופה כמי שמועמדת לרכוש חברת תעודות סל, כשתכלית שבבעלות בנק דיסקונט ומייקל דייויס, היא הסחורה החמה שנמצאת על המדף. טורם לא פוסל את האפשרות שתעודות סל יהיו חלק ממרכולתה של מגדל שוקי הון בעתיד.

"הרגולציה כל הזמן משתנה ואני חושב שנרצה שיהיה לנו את מגוון מוצרי האינדקס. האפשרויות שלנו הן לגדול או ברכישה או בהקמה של חברת תעודות סל. זה תלוי מאוד ברגולציה. וישנה כמובן תמיד גם את שאלת המחיר".

*תוך כמה זמן נראה אצלכם תעודות סל?

"הברזל חם עכשיו בעיקר בקרנות הסל, אבל כל השוק המדדי מתחמם ואני מניח שנראה דברים מתבהרים עד אמצע 2010". *

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ●המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?