גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מים ואוויר הם מוצרי צריכה

צריך להשלים עם מציאות שבה מוצרים יומיומיים אלה הם מצרך יקר, ויש לשלם עליו

ראשי המדינה מתכתשים ביניהם בנושא ייקור המים, שבפועל כבר נכנס לתוקף החל מיום שישי האחרון. מבקר המדינה לינדנשטראוס רוקע ברגליים על כך שהכנסת לא ביטלה את ייקור התעריפים מייד כשהמליץ לעשות זאת בשבוע שעבר, שר התשתיות לנדאו אומר שצריך לגלגל חלק מהייקור על המדינה ושר האוצר שטייניץ נעמד על הרגלים האחוריות.

עד כאן בזירת ההתגוששות, אבל לעצם העניין, משק המים הישראלי נכנס לעידן חדש, שעולה הרבה כסף. חייבים להתחיל להתרגל לעובדה הזאת, כי אין חלופות.

משק המים הופך למשק של מים יקרים יותר המתבססים על תשתיות מודרניות ומושקעות. ביום שישי התחלנו לשלם עבור צריכת המים לפי תעריפים יקרים יותר, שיילכן ויתייקרו עבור צרכנים פרטיים במשך שנתיים ב-43%.

הרבה אנשים לא אוהבים את העובדה הזאת, והרבה קולות נשמעים נגד. הרבה גם מזכירים את היטל הבצורת (שהוקפא בינתיים) ואת העלאת תעריפי המים באותה נשימה, כאילו מדובר בתהליכים תאומים, שנובעים שניהם מכשל היסטורי של ממשלות ישראל בטיפול במשק המים.

אבל מדובר בשני תהליכים שונים שנועדו לספק פתרונות לנושאים אחרים לגמרי. היטל הבצורת נועד לגרום לציבור לנהוג במים בחסכנות, בגלל שמשק המים שלנו הגיע לקו השחור. אין שום רזרבות של מים במדינה ולכן החיסכון במים הוא הכרחי. חורף גשום יכול להציל את המצב לפרק הזמן של החודשים הקרובים בלבד, לא מעבר לכך. המצב הזה הוא תוצאת מחדל של המדינה.

העלאת תעריפי המים, לעומת זאת, נועדה לממן את מעבר משק המים מכזה שמתבסס על מי הכנרת ועובר מצפון הארץ לדרום, לכזה שמתבסס על התפלה, ואשר מימיו יועברו מהמערב (ממתקני ההתפלה שלאורך החוף) אל המזרח, אל פנים הארץ.

הקמת מתקני ההתפלה כרוכה בהשקעת משאבים עצומים והקמת המוביל הארצי החדש של המים הייתה כרוכה בהשקעות של מיליארדים. גם חיבורם של מתקני ההתפלה לתשתית הולכת המים החדשה כרוכה במאות מיליוני שקלים. ואחרי כל זה גם המים עצמם יהיו יקרים, כי התפלה היא תהליך יקר.

מכרז ההתפלה בשורק קבע אמנם מחיר נמוך מאוד להתפלה, 2.01 שקל לקוב מים מותפלים, אבל רבים סבורים שהמחיר הזה לא יעמוד במבחן המציאות ושההתפלה לא תתברר פתאום כאופציה זולה. עדיין לא. הטכנולוגיה צפויה להוביל אותנו לשם בשנים הבאות אבל אנחנו עוד לא שם.

המימון יבוא מכיסנו

הכעס על ממשלות ישראל לדורותיהן והגוף שקדם לרשות המים מוצדק. גם רשות המים הנוכחית רחוקה מלהיות נקייה מטעויות, וללא ספק היה כשל מתמשך בניהול משק המים. הבעיה נובעת מכך שהסחבת בביצוע הרפורמה במשק המים, הביאה את המדינה לעמוד עם הגב אל הקיר, כשהיא חייבת לייצר משק מים חדש ומייד, כי הכנרת כבר הגיע אל סף היכולת שלה לספק את המים הנדרשים. הקמת המשק החדש נעשית בתוך שנים ספורות והייקור נופל על כתפי הציבור בתוך שנה, בבום.

קשה לעכל דבר כזה. קחו לדוגמה את העלייה העקבית והנמשכת במחירי הדלק לאורך השנים. יותר קל לעכל אותה בגלל שהיא מתפרסת על פני זמן ארוך. אבל כשמעלים מחיר של מוצר יסוד כמו מים בתוך שנה ב-43% זאת מכה רצינית.טיפול בזמן בהסבת משק המים למבוסס התפלה היה מותח את העבודות על פני שנים רבות יותר ומאפשר את פריסת העלויות העודפות בצורה נוחה יותר להתמודדות.

אבל גם בלי קשר לכך שהיום כבר היינו צריכים להתבסס על משק של התפלה, ולא על מי כנרת שמגרדים את התחתית, על התפלה צריך לשלם והרבה. מדובר בפעולה יקרה גם בכסף וגם בהשלכות סביבתיות. אם המימון של המעבר למשק מים מבוסס התפלה לא יבוא מייקור תעריפי המים, יקראו לזה פשוט בשם אחר אבל עדיין זה יבוא מכיסנו. הרי, קופת המדינה נוצרת מהמיסים שהאזרחים והחברות משלמים, אז אם יקראו למקור המימון מס איכות חיים ישתנה משהו?

צריך להכיר בכך שעל המים במשק הנבנה במהירות כעת יהיה צריך לשלם הרבה יותר מכפי שהורגלנו.

רבים משווים בין האוויר לנשימה למים, וטוענים שהם זכויות אנוש בסיסיות שלא צריך לשלם עליהן. אבל ההנחה הזאת שגויה, כי כדי לקבל מים איכותיים לשתייה וכדי לקבל אוויר נקי לנשימה צריך כיום להשקיע כסף ומשאבים טכנולוגיים. אנחנו לא חיים בעולם פרה תעשייתי שבו המים לשתייה הם מי נחלים זכים, והאוויר אינו חשוף לפעילות מפעלים.

העולם המודרני, שנבנה ללא שום מודעות סביבתית, רווי בזיהומים וניצול יתר של משאבי טבע, ולכן מים לשתייה ואוויר לנשימה הפכו לקומודיטיס (סחורות) שיש לשלם בעדם. זה מבאס, אבל זו המציאות. אין טעם לצעוק ולהתלונן בעניין הזה, אלא רק לצפות שייקור המים ייעשה תוך התחשבות במגזרים חלשים.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן