גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח מפרשת זאחלקה

אם בן-מיעוטים נעלב יש להתנצל מיד, אך השמצת ישראל מקדמת את הדמוקרטיה

לפעמים נדמה לכם שמה שאתם רואים הוא כל-כך הזוי, עד שלא ייתכן שהוא אכן מתרחש במציאות? אז בואו אספר לכם מה שאני רואה בשתי עיניי הפקוחות לרווחה: שתי עמותות פנו השבוע לטלוויזיה החינוכית ודרשו כי מנחה "ערב חדש", דן מרגלית, יתנצל בפני צופי התוכנית. למה? כי הוא העליב את ח"כ ג'מאל זאחלקה. כן - הוא קרא לו "חצוף" בעת ראיון בשידור חי.

מנגד, שום גוף לא קם כדי לדרוש שזאחלקה יתנצל בפני מישהו. באותה התוכנית ממש, זאחלקה השווה את שר הביטחון אהוד ברק לרוצח הילדים הנאצי היידריך, וקרא למרגלית "מפיסטו", "אפס" ו"עיתונאי חצר". זאחלקה כינה את רמת-אביב "שייח מוניס" ואת מרגלית "מהגר" - או במילים אחרות, הוא הביע את דעתו האמיתית על כך שמדינת ישראל למעשה לא צריכה להתקיים. אולי כדאי להזכיר שוב שהוא חבר כנסת שהתחייב לשמור אמונים למדינה? אולי. למרות שבקצב הזה, תיכף אמצא את עצמי נדרשת להתנצל על כך.

אגב, זאחלקה הוזמן לתוכנית מלכתחילה כי ניצל את חסינותו כחבר כנסת, ובאופן בוטה השמיע את דברי הטרוריסט איסמעיל הנייה בשידור חי עם חברו לסיעת בל"ד, בהפגנה ליד רצועת עזה.

מעניין איך לא עולה בדעתו של איש לבקש ממנו להתנצל אפילו על המעשה הזה, שבכל מדינה דמוקרטית אחרת היה מוגדר כפלילי וגורם לכך שהוא יודח מתפקידו. היו אמנם כמה קולות קלושים שקראו לפתוח בחקירה נגדו, אבל איכשהו הם נעלמו ולא קיבלו ביטוי. אם לא שמעתם אותם, אל תתפלאו.

נוצר פה מצב מוזר מאוד, שלפיו "חופש הביטוי" קיבל פרשנות ייחודית: מי שמגן על ישראל או מראה שמץ של פטריוטיות או כבוד למדינה שבה הוא מגדל את ילדיו - מיד מתויג כ"פאשיסט". מנגד, מי שמתעמר במדינה ומגדף אותה ואת נציגיה בכמה שיותר אמצעי תקשורת ובמילים כמה שיותר מגעילות - מקדם את הדמוקרטיה וזכויות האדם. הנאורות החדשה כאן, מסתבר, היא יכולת השנאה העצמית.

האם זה מקרי שהתקרית הזו אירעה באותו השבוע שבו נודע כי היועמ"ש מני מזוז יצטרף לתביעת הדיבה האזרחית שמנהלים לוחמי צה"ל נגד מוחמד בכרי בגלל הסרט שלו "ג'נין ג'נין"?

נדמה כי נוצרה פה שיטה: גורמים מסוימים בציבור הערבי-ישראלי הגיעו למסקנה שאם יתחבאו מאחורי המילה הקדושה "דמוקרטיה" - הם יוכלו לעשות כמעט הכול ולהגיד כל מה שעולה על דעתם. ואתם יודעים משהו? הם צודקים.

מי שעקב קצת אחרי הדיונים המשפטיים סביב סרטו של בכרי, כבר מבין שלא ברור מה חשוב יותר - חופש הביטוי, או אמירת אמת. גם אם הדברים מוצגים באופן חד-צדדי ומעוות, וגם אם לוחמים שסיכנו את חייהם כדי להגן על מדינתם, שהיא במקרה גם מדינתו של בכרי, נפגעו והגישו נגדו תביעת לשון הרע, וגם אם היועץ המשפטי לממשלה החליט להצטרף לתביעה - הערך העליון הוא שבכרי יוכל להביע את עצמו.

איך זה ישפיע על מורל החיילים שצריכים להמשיך להגן על המדינה הזאת, כי ברוך השם - לא חסרים אנשים בעולם שהשאיפה הראשית שלהם היא לחסל אותה? זה, כנראה, פחות חשוב מכך שבכרי ימצא דרך להתבטא, גם אם דבריו אינם משקפים את האמת.

השופטות דליה דורנר ואילה פרוקצ'יה כתבו בפסק הדין שאישר בזמנו את הקרנת הסרט, כי "במסגרת חופש הביטוי אין בוחנים אם הביטוי הוא אמת או שקר. בזרימה חופשית ובלתי מבוקרת של דעות ורעיונות, סופה של האמת לגבור על השקר".

לא יודעת. זה אמנם נשמע פיוטי ומקסים, אבל מהמקום בו אני עומדת, זה נראה שהשקר כבר מזמן גבר על האמת. במלחמת התדמיות שהפלסטינים ותומכיהם מבפנים ומבחוץ מנהלים מול ישראל, הדמוקרטיה הפכה לנקודת התורפה הכי גדולה שלנו, והשקרים ניצחו - בנוק-אאוט ולא בנקודות.

נדמה כי בשם האיזון, יצרנו פה חוסר איזון כל-כך מטורף, שהוא מאיים על עצם קיומינו. בשם הרצון המאוד אנושי לשמוע ולייצג גם את המיעוט, הרוב כבר מזמן אינו נשמע או מיוצג. מי שעקב אחרי פרשת דן מרגלית באינטרנט, ראה בקלות שהרוב המוחץ של אינספור הטוקבקים היה בעדו. אבל אף עמותה או גוף לא קמו להגן עליו. רק להיפך.

לפי כללי הדמוקרטיה הישראלית החדשה, אנחנו כל הזמן מוצאים את עצמנו מתנצלים, וככל שאנו מתנצלים יותר - אנחנו רק נדרשים להתנצלויות נוספות. לעומת זאת, כשמעליבים אותנו, מכפישים אותנו ומטיחים בנו שקרים איומים - כולל השוואתנו הצינית לנאצים, שהפכה לטקטיקה החביבה על שונאינו באשר הם - אנחנו שותקים.

למה? אולי בשם חופש הביטוי. או אולי בגלל האמונה התמוהה הזאת שגם אם לא נעשה דבר וניגרר לאדישות איומה - בסוף, במסגרת הקארמה הקוסמית, הכול יתאזן.

בכרי, היוצר "הנרדף" שגם בפניו בטח נמצא את עצמנו מתנצלים מתישהו, צוטט השבוע כשאמר על מזוז: "הכלבים נובחים והשיירה עוברת". זהו הכבוד שהוא רוחש למי שמייצג את החוק במדינה שבה הוא חי, מתפרנס, ומחופש הביטוי שלה הוא נהנה. האם מישהו ביקש ממנו להתנצל על כך? ברור שלא. במסגרת הדמוקרטיה החדשה והאינית, זה פשוט לא מקובל.

לפעמים נדמה כי איבדנו לגמרי את שפיותנו, וכי מרוב צדקנות אין כאן עוד מישהו שמכבד את קיומה של המדינה או את ערכי הציונות.

אחרי דבריו של בכרי, אגב, סיעת חד"ש מיהרה להודיע כי היא תומכת בו. למה? נו, באמת. זה לא ברור? היא תומכת בו כי היא "מאמינה בחופש הביטוי ובדמוקרטיה". האם היא היתה ממשיכה להאמין בדמוקרטיה אם מישהו היה עושה סרט שקרי על הפלסטינים ומציג אותם כמפלצות?

למזלה, היא כנראה לא תצטרך לעמוד בדילמה הזאת. במציאות הדמוקרטית המיוחדת שלנו, המשמעות של חופש הביטוי היא שהלכלוכים, השקרים, ההשמצות וההעלבות מתקיימים רק נגד ישראל.

אז תגידו, איך אנחנו מאפשרים לדבר הזה לקרות מדי יום ופשוט ממשיכים הלאה בחיינו כאילו כלום לא קרה? אם כבר על משהו, אז על זה אולי באמת כדאי שנקום כבר ונתנצל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות