גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולים על הסוס: כל מה שרציתם לדעת על חוגי רכיבה על סוסים

ענף הרכיבה מציע שיעורים בסגנונות שונים, היבט טיפולי ובעיקר הנאה ■ "גלובס" בדק כמה עולה ללמוד רכיבה מערבית או אנגלית ואיפה לומדים רכיבה טיפולית ■ ואם אתם בעניין של רכיבה תחרותית, היכונו להוצאות גבוהות

בעוד שעבור חלקנו רכיבה על סוסים נראית כמו פנטזיה הלקוחה מסרט תקופתי, עבור יותר ויותר ישראלים היא הופכת לאורח חיים. לצד רכיבה תחרותית או כזו שנועדה להנאה בלבד, בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בשימוש ברכיבה לצרכים טיפוליים ושיקומיים.

רכיבה תורמת רבות מבחינה רגשית, מוטורית ונפשית, מחזקת את הביטחון העצמי, תורמת לתחושת ניתוק ורוגע ומחזקת מאוד את שרירי היציבה. היא תורמת להתמצאות במרחב, למיקוד ולשיפור הריכוז.

לימודי הרכיבה מתחילים לרוב בגיל 8-9. "בגיל מתקדם יש יכולת שכלית ומנטלית מתקדמת יותר ללמידה והפנמת החומר", מסבירים בחוות ורד הגליל.

יפעת קפלן ממועדון הרכיבה רמת-יוחנן מוסיפה: "רכיבה מערבית, רגילה, מומלץ לא ללמוד לפני גיל 6 או כיתה א'. ילדים שמתחילים בגיל מבוגר יותר בדרך-כלל מסתדרים בקלות וממשיכים ברכיבה לאורך יותר זמן".

ברכיבה טיפולית, לעומת זאת, ניתן להתחיל כבר בגיל צעיר מאוד, אפילו לפני גיל 3, תלוי בסוג הבעיה והמטרות הטיפוליות הרצויות.

"לילדים קל יותר ללמוד לרכב כי הם חסרי אגו", מסבירה רותי בר-אור, פיזיותראפיסטית מטפלת ומדריכת רכיבה ב"סוסים בכפר" בכפר-סירקין. "לעומתם, מבוגרים הם בדרך-כלל בעלי דעה, פחדים, דימוי עצמי והשקפה, כך שהם מגיעים ללימוד הרכיבה פחות נקיים", מוסיפה בר-אור, שמרכזת את הקורס לרכיבה טיפולית בקמפוס שיאים באוניברסיטת תל-אביב.

חוגי רכיבה לילדים יקרים יחסית לחוגים אחרים (כגון ג'ודו, משחקי כדור או ריקוד). שיעור רכיבה לילד עולה כ-90 שקל (ל-45 דקות), כך שבחישוב חודשי עומדת ההוצאה על כ-360 שקל. עם זאת, ילדים שמגיעים לחוגי רכיבה כחלק מריפוי בעיסוק, מוכרים על-ידי הביטוחים המשלימים של קופות-החולים וזוכים לסיבסוד.

רכיבה מערבית ורכיבה אנגלית

"ההבדלים בסגנונות הרכיבה נובעים ממטרת הרכיבה ומהדרישות מהסוסים", מסביר איתי שביט, מנהל אורוות הרכיבה בחוות ורד הגליל.

* רכיבה מערבית (ווסטרן): ענף ספורט שבו תתי-ענפים שונים, המחולקים למקצועות, סגנון ושליטה, למקצועות עבודה עם בקר ולמקצועות מהירות.

"היא דומה לענפי הרכיבה האחרים בעקרונות הרכיבה הבסיסית, היציבה על הסוס, הישיבה הנכונה הנדרשת והתקשורת עם הסוס", מסבירה יפעת קפלן ממועדון רכיבה רמת-יוחנן, רכזת קורס מדריכי רכיבה מערבית וטיפולית של שיאים באוניברסיטת תל-אביב. "השוני הוא בדגש על עבודת הסוס כאתלט. העבודה עם הסוסים מתבססת על עיקרון 'הלחץ וההרפיה', כאשר השאיפה היא להגיע לתקשורת העדינה ביותר עם מינימום סימנים לסוס. ברכיבה המערבית נרצה לראות את הרוכב עם מושכות רפויות ואת הסוס משתף איתו פעולה ללא שימוש בכוח עד כמה שניתן".

"תחושת החופש ותחושת השליטה בחיה כל-כך חזקה, לצד ההנאה שבשיתוף-הפעולה עם החיה המדהימה הזו - לצורך טיול או לצורך רכיבה מקצוענית - כל אלה הופכים את הרכיבה המערבית למושכת ומהנה", מוסיפה קפלן.

* רכיבה אנגלית (אינגליש): ייעודו של הסוס הוא להציג תנועות ומקצבים שונים שמציגים את האתלטיות של הסוס.

אורי פלג מחוות רמות מסביר: "המאפיין הבולט ביותר של רוכבי ה'אינגליש' הוא שרוב הזמן הרוכבים במגע רצוף עם המושכות. הדימיון בין הענפים מתבטא ברצון האינסופי להגיע להבנה והרמוניה בין הרוכב לסוסו, ולכן ברוב החוות מלמדים רכיבה 'מערבית' ומדגישים את הקשר הבסיסי בין הרוכב לסוסו".

לדברי פלג, בשיעורי הרכיבה של המתחילים מלמדים בעיקר את הטכניקה המערבית (ווסטרן), אבל ככל שהתלמיד מתקדם בלימודיו הוא נחשף גם לטכניקת הרכיבה האנגלית האירופאית.

* כמה זה עולה?

המחירים משתנים בהתאם לאורך השיעור ולהרכב המשתתפים - פרטי או קבוצתי. טווח המחירים: 86-150 שקל לפרק זמן של 30-60 דקות.

כך, למשל, בחוות "סוסים בכפר" בכפר-סירקין (http://www.susim-bakfar.info/) גובים 120 שקל לשיעור פרטי ו-400 שקל לחודש לשיעור קבוצתי. ברמת-יוחנן (http://www.ryranch.co.il/) ובחוות רמות (שיש לה גם שלוחה באזור המרכז) גובים מחירים דומים (www.ramotranch.com). ב"בית של יעל" במושב שדי-חמד (http://www.yaelfarm.co.il/) גובים 90 שקל ל-30 דקות.

רכיבה טיפולית

"ענף הרכיבה הטיפולית הוא הצעיר ביותר, והחל להתפתח בארץ רק ב-20 השנה האחרונות", מסבירה בר-אור. לאחרונה התקבל חיזוק מרשים מקופות-החולים, אשר הכירו ברכיבה הטיפולית כטיפול.

באמצעות הרכיבה הטיפולית מטפלים בילדים, נוער ובמבוגרים עם קשים לימודיים, רגשיים, תקשורתיים, התנהגותיים ועוד. תנועת הסוס תורמת רבות במישור הפיזי, ותחושת ההצלחה והכיף תורמת רבות במישור הנפשי-מנטלי.

רבים מהמטופלים הם ילדים לקויי למידה המתאפיינים בבעיות כגון חוסר ריכוז, קשיים מוטוריים, חוסר בשלות חברתית, קשיים בתפיסת מרחב ובעלי דימוי עצמי נמוך.

יעל בן-שמואל, מטפלת ברכיבה טיפולית ובעלת החווה "הבית של יעל" במושב שדי-חמד, מסבירה: "המהות של הטיפול ברכיבה היא שהסוס מקבל ללא תנאי את הקשר עם המטופל, ואינו שופט אותו. החוויה הייחודית לרכיבה, הריחות, הקולות, עוצמת הסוס, תנועתו והיכולת לתקשר איתו, יוצרים סביבה טיפולית מיוחדת בה מגיעים לטיפול בצורת משחק.

* מה חשוב לדעת? מומלץ לבקש תעודות ממדריך הרכיבה בכלל וממדריכי הרכיבה הטיפולית בפרט, לוודא כי החווה מבוטחת בביטוח צד ג' וכי למדריכים יש ביטוח אחריות מקצועית בתוקף.

* כמה זה עולה?

המחירים נעים בין 110 שקל ל-160 שקל לשיעור של 30-45 דקות, אך קופות-החולים מסבסדות את הטיפולים לבעלי ביטוחים משלימים, כך שמחירם יורד משמעותית.

אביזרים נלווים - מדורבנות ועד שוט

בשלב ראשון לא צריך לרכוש ציוד כלל, אך בהמשך, ככל שהרכיבה נעשית מקצועית יותר, יש לקנות ציוד לפי סוג הרכיבה: לרכיבה מערבית דרושות נעליים אוסטרליות או מגפי רכיבה, ג'ינס ודורבנות, ולרכיבה אנגלית שוט, מגפי רכיבה ומכנסים תואמים.

בין היתר אפשר לקנות את הציוד באתר האינטרנט: http://shopsoos.com/ או בחנות חמד לחי (http://www.hemed-lahay.co.il/).

* קסדות (חובה עד גיל 18): 120-300 שקל.

* דורבנות: 65-285 שקל.

* נעלי רכיבה ועבודה: 235-550 שקל.

* שוט: 60-185 שקל.

* מכניסי רכיבה: 65-550 שקל .

רכיבה תחרותית? היכונו להוצאות גבוהות

התחרויות בארץ מתקיימות תחת ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה, כאשר הסוס נדרש להפגין יכולות אתלטיות ולבצע תרגילים שונים, ואילו הרוכב צריך להפגין שליטה בסוס ובמקצועות הבקר ולבצע אלמנטים שונים מתחום עבודת הבוקרים. "המקצועות האלה משקפים יכולות אתלטיות מרשימות והתחרויות מלאות באדרנלין", מסבירה קפלן.

לכל ענף עלויות אחרות ופרסים שונים, כאשר מחיר כניסה לתחרות עבור משתתף היא 100 שקל לענף הקפיצות וכ-250 שקל לדרסז'. תחרויות הקפיצות והדרסז' נערכות בחודשים אוקטובר עד מאי. תחרויות הרכיבה המערבית בחודשים מארס עד אוקטובר. בכל סוף שבוע כמעט יש תחרות - בכל פעם במקצוע אחר.

"הפרסים לא ניתנים מכספי ההתאחדות אלא מספונסרים שהמארגנים מגייסים, או מכספי קופה שהמתחרים יוצרים", מסביר ירון מיכאלי, דובר ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה.

התשלומים לתחרויות משמשים למימון הובלות הסוסים וכן למימון וטרינרים שבודקים את הסוסים, ובלעדי האישור שלהם סוס לא יכול לקחת חלק בתחרות.

הכניסה לתחרויות חופשית, למעט גמר אליפות ישראל בקפיצות ראווה.

בתחרויות משתתפים רוכבים בכל הגילאים - במסגרת ההתאחדות פעילים רוכבים מגיל 6 ועד 60. בתחרויות מסוימות לבוגרים יש גם פרס כספי.

מבחינת המתחרה, הרי שמדובר בספורט לא זול בכלל. מעבר לכך שהמתחרה משלם במקרה הטוב 100 שקל לתחרות, הרי שיש לו עוד הוצאות יקרות על החזקת הסוס, כך שבהערכה זהירה מתחרה ממוצע זקוק ל-4,000 שקל בחודש כדי להחזיק סוס ולהתחרות.

בנוסף ישנם גם טיפולים רפואיים, וכדי להתנייד עם הסוס יש להצטייד בכלי רכב מתאים ובקרון משא.

בשורה התחתונה - העסק לא זול.

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

יש תאריך: "זה המועד שבו תושלם בניית הרציף בעזה"

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן