גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזנברג בתחזית קודרת: "השפל הכלכלי יסתיים בעוד 6 שנים"

דיוויד רוזנברג, כלכלן ראשי לשעבר במריל לינץ' ומראשוני החזאים שהצביעו על בועת שוק הדיור האמריקני ועל בועת האשראי, מקלקל את חגיגות סוף המיתון ■ "שנים חולפות עד לתיקון קריסת אשראי גדולה"

דיוויד רוזנברג, מהכלכלנים הבולטים במגזר הפרטי בצפון-אמריקה, רגיל לנפק תחזיות שהולכות נגד הזרם, על הכלכלה האמריקנית. הוא אמנם אינו כוכב-על כמו נוריאל רוביני ופול קרוגמן, אך איכות עבודתו אינה נופלת משלהם. רוזנברג היה מראשוני החזאים שהצביעו על בועת שוק הדיור האמריקני, ובייחוד על בועת האשראי שפקעה בקול גדול. גם כיום, כשבכירים בכלכלה האמריקנית מציינים את סופו של המיתון, הוא לא נותן לחוגגים לבלבל אותו, וקובע כי יעברו עוד כמה שנים עד לסיום השפל הגדול.

רוזנברג כיהן ככלכלן הראשי לצפון-אמריקה במריל לינץ' משנת 2002 עד מאי 2009, כמה חודשים אחרי בליעת מריל על-ידי בנק אוף אמריקה. כיום הוא מכהן ככלכלן וכאסטרטג הראשי של בית ההשקעות הקנדי גלסקין-שף (Gluskin Sheff), הנהנה מיוקרה של בוטיק לניהול כספי לקוחות פרטיים אמידים ומוסדיים בעיקר.

רוזנברג, 49, יליד ותושב קנדה, חבר במועדון האסטרטגים הפיננסים של "בארונ'ס". מלבד זאת, הוא דורג במקום הראשון בסקר האנליסטים של ברנדן וודס אינטרנשיונל בקנדה בתחום החיזוי הכלכלי, שבע שנים ברציפות. הוא גם מופיע ב"נבחרת הכוכבים הכל-אמריקנית" של המגזין "אינסטיטיושנל אינבסטורס" זה ארבע שנים. ב-2008 הוא דורג במקום השני, על סמך הערכת הלקוחות את סקירותיו, תחזיותיו ואיכות רעיונות ההשקעה שלו.

הסקירות האלה הפכו את רוזנברג לכלכלן בולט, לצד השקפותיו הקונטרריאניות - נגד העדר - על מצב הכלכלה האמריקנית. בשנת 2000, כשעבד עדיין בבנק אוף מונטריאול, החלו הלקוחות להעדיף את סקירותיו על-פני הניירת הרשמית של הבנק. באותה שנה עבר למריל לינץ' קנדה ככלכלן ראשי.

רוזנברג הודף בביטחון טענות וביקורת, בייחוד על הפסימיות המקובעת שלו ביחס לכלכלה האמריקנית. לא מכבר הוזמן להרצאה בפני בכירי חברה בשיקאגו, ואחרי עשר דקות קטע אותו המנהל בייאוש. "דיוויד, ההרצאה מרתקת", אמר לו, "אבל למה אתה דובי כזה? תאר לך שכל מה שאמרת יתממש".

על דובים ועל יער

את העולם במאה השנים האחרונות מחלק רוזנברג לשלוש תקופות עיקריות: צמיחה כלכלית, לעתים מצוינת; נסיגה כלכלית עד מיתון שנבעה ממחזור המלאים של החברות, כלומר מהביקוש וההיצע הרגילים של הכלכלה; ותקופות של שפל או דיפרסיה כלכלית, שנובעות ממחזורי אשראי גדולים. בשבוע שעבר הרצה רוזנברג במכללת אפקה בתל-אביב על הכלכלה האמריקנית והעולמית בשנת 2010, תחת הכותרת "מבט מעמיק ורענן על כלכלת ארה"ב בשנת 2010 - להתמקד ביער, לא בעצים שלו". באותה מידה הייתה יכולה להתאים לתכנים הכותרת: "האם אתם מסוגלים להתמודד עם האמת?".

- אנחנו מצויים כעת בשפל כלכלי, לא במיתון?

"אכן, זו התקופה שאנו מצויים בה, והיא תסתיים בעוד שש שנים בערך. אני לא רואה איך בן ברננקי יהיה מסוגל להעלות ריבית ב-2010, וגם לא ב-2011, בייחוד כשהממשל צריך לגלגל חובות בסך 2.5 טריליון דולר, בשנתיים הבאות.

"המיתון הפורמלי בארצות-הברית הסתיים ביולי-אוגוסט 2009, אך השפל נמשך. התיאבון המוגבר של סין לחומרי גלם יוצר מצג שווא של אינפלציה, אך המציאות היא דפלציה, בייחוד נוכח עודף כושר הייצור הנרחב בסקטור היצרני, והחסכנות החדשה של משקי הבית. מחירי חומרי הגלם הגבוהים יותר, ביחד עם ההאטה הדפלציונית בביקוש, יתבררו כמקור מתמשך של דחיסת רווחי החברות במגזרים רבים.

"רוב מה שאני רואה בתחזיות של 2010 לגבי רווחי החברות בארצות-הברית, צמיחת המשק, שערי הריבית ושערי החליפין של המטבעות, אינו מעורר אצלי רושם רב. לאיש אין מושג מה יקרה באמת, מלבד עובדה היסטורית פשוטה: במחזורי אשראי, שנים חולפות עד לתיקון קריסת אשראי גדולה.

"ב-1934 צמח התמ"ג האמריקני ב-10%, אך השפל הסתיים רק ב-1940. מאז 1989, שוק המניות היפני רשם ארבע עליות של 50% ויותר, רק כדי לחזור לשפל של כמעט רבע מרמתו בשיא של 1989 וללא התרחבות כלכלית בת-קיימא. המצב בארצות-הברית צפוי להיות די דומה עד דומה מאוד".

- מיהם האישים שהשפיעו על אסטרטגיית החיזוי שלך?

"ה'אישיות' הראשונה היא יוגי ברה, שחקן ומאמן הבייסבול האגדי של הינקיז מניו-יורק בשנות ה-50-60. אחד מעשרת הציטוטים המפורסמים שלו היה: 'בתיאוריה, אין הבדל בין תיאוריה ומציאות. במציאות יש הבדל'. הציטוט שאני אוהב הוא: 'עדיף לא לעשות תחזיות, בייחוד לגבי העתיד'. בעיני, ברה הוא כלכלן שלא יצא מהארון.

"ה'אישיות' השנייה היא בוב פארל, אנליסט המניות האגדי של מריל לינץ'. פארל ניסח 'עשר דיברות של השקעות', שהן כללים קלאסיים, כמו: 'אין תקופות כלכליות חדשות - ההפרזות אף פעם לא נצחיות'. הדיבר שאני אוהב במיוחד בימים אלו הוא 'כשכל המומחים והחזאים מסכימים על משהו - יקרה משהו אחר'".

- על מה מסכימים רוב החזאים והמומחים?

"הנה תוצאות סקר מנהלי הכסף הגדול האחרון של 'בארונ'ס', מספטמבר 2009: שיעור מקצועני ההשקעות שהיו שוריים ביחס למניות היה 60%. לגבי נפט, 48%. לגבי אג"ח קונצרניות, 21%, ולגבי אג"ח אוצר, 4% בלבד. השורה התחתונה: כשרוב המקצוענים אופטימיים לגבי מניות, זה לא יקרה.

"אני מאוד מאמין בצורך של משקי הבית בארצות-הברית במכשירי הכנסה קבועה, כלומר אג"ח קונצרניות ואפילו אג"ח אוצר, לצד מניות עתירות דיבידנדים".

- אין חשש לחדלות פירעון של הממשל?

"אני לא רואה את הממשל נכנס לחדלות פירעון של האג"ח שלו. תמיד אפשר להדפיס עוד דולרים, ארצות-הברית היא לא ארגנטינה".

שעתם של הבייבי בומרס

- האם התאוששות שוק המניות מאז מארס היא תופעה חריגה?

"ההתאוששות של מדד 500 S&P משיא השפל בשנים של מיתון בעבר, הייתה מתונה הרבה יותר. בתום המיתון הנוכחי, מה-9 במארס 2009 עד ה-17 בנובמבר, ה-S&P עלה בלא פחות מ-64%. נכון, המשקיעים חגגו את העובדה שהעולם ניצל, אבל שוק המניות בהחלט הקדים בהרבה את עצמו, רץ קדימה מהר מדי ויותר מדי".

- מדוע, למעשה, אנחנו בשפל כלכלי מתמשך?

רוזנברג מציג את 'דו"ח רוגוף-ריינהרט' מדצמבר 2008. "מדובר על שני פרופסורים בולטים מהרווארד ומאוניברסיטת מרילנד שחקרו משברים בנקאיים בעולם המפותח. הממצאים שלהם קודרים מאוד: מחירי הבתים מתייצבים רק שש שנים אחרי משבר, שוקי המניות נוגעים בתחתית רק אחרי 3.5 שנים, התמ"ג יורד שנתיים ברציפות, שיעור האבטלה עולה במשך ארבע שנים והחוב הממשלתי כמעט מכפיל את עצמו".

- אתה מזהה מגמה סוציו-כלכלית רחבה בארצות-הברית כתוצאה ממשבר האשראי?

"משקי הבית מצויים כעת בעיצומה של deleveraging, הירידה מהמינוף או החובות הגדולה ביותר בהיסטוריה. כ-15% ממשקי הבית, אחד מכל שבעה, מצוי בפיגור פירעון משכנתא או בעיקול הבית שלו, שיעור שזינק מכ-6% ב-2006. הטראומה הכתה בעיקר את מאזני משקי הבית, שביחד הם המאזן הגדול ביותר בעולם.

"אחת התופעות הסוציו-כלכליות הייחודיות בשפל הנוכחי היא ההבדלים ברמות התעסוקה של קבוצות גיל שונות במשק האמריקני. הבייבי בומרס הם כעת בני 55 בממוצע. והנה, ה'קשישים' הללו הם היחידים שהתעסוקה שלהם התרחבה בין דצמבר 2007 לנובמבר 2009, ב-3.9%. יתר קבוצות הגיל סבלו מנסיגה בתעסוקה. מסקנה: המעסיקים מעדיפים את העובדים המנוסים. מסקנה נוספת: הבייבי בומרס מחפשים תעסוקה נוספת. הם זקוקים להכנסה קבועה, על רקע שחיקת ערך תיקי הפנסיה שלהם או הנדל"ן שהיה אמור לממן את היציאה לפנסיה.

"מכאן אני גוזר את אסטרטגיית ההשקעה שעליה אני ממליץ. משקי הבית ישאפו להגדיל את מרכיב הנכסים מניבי ההכנסה הקבועה. זוהי מגמת-על שיש להתחשב בה כאשר מרכיבים תיק השקעות. הדגש בהשקעות בשנים הבאות יהיה על שימור הון והגדלת הכנסה קבועה, בין אם מדובר על אג"ח, אג"ח להמרה, אסטרטגיות גידור או התמקדות במניות עם פוטנציאל לדיבידנדים מוגדלים".

הוויאגרה של ברננקי

"מי אמר שאני רק דובי? אני יכול להיות שורי מאוד", עונה רוזנברג לשאלה מה הוא מציע לגבי חומרי גלם. "לגבי הזהב, למשל - השיא בהפקתו נרשם בשנת 2000, ומאז היא ירדה בכמה אחוזים. ומנגד, הבסיס המוניטרי, היצע הכסף בארצות-הברית, יזנק מכ-800 מיליארד דולר ב-2008 לכ-2 טריליון דולר ב-2010. ברננקי נתן לו ויאגרה".

- אני מבין שאינך רואה תרחיש של העלאת ריבית בארצות-הברית ב-2010?

"אין חשש לכך. קיימים ארבעה תרחישים אפשריים לפעולה של הממשל: חדלות פירעון, ריסון הוצאה, העלאת מסים וריפלציה (ניסיון לחדש את האינפלציה). התרחיש הסביר ביותר הוא הרביעי. ריפלציה מחייבת החלשה של הדולר. הקברניטים לעולם לא יודו בכך, אך זוהי מטרתם".

- מה דעתך על הרגולציה שמתכנן הממשל?

"הסוכנות לפיקוח על סיכונים מערכתיים שמתכנן אובמה, תיבחן בביצועיה. רק הזמן יאמר אם היא תהיה מוצלחת".

ספרו של אהרון רוזן, "המשבר ועונשו", יצא באחרונה בהוצאת "גלובס"

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה