גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מני מזוז: "בשנים האחרונות יש לנו שרי משפטים לעומתיים"

בראיון לביטאון הלשכה תקף היועמ"ש היוצא את חוסר הגיבוי למערכת המשפט מצד שרי המשפטים בשנים האחרונות, הזהיר מפיצול סמכויות היועמ"ש, וציין כי בתקופתו היו יותר חקירות וכתבי אישום נגד אישי ציבור

היועץ המשפטי לממשלה היוצא, מני מזוז, תוקף את שרי המשפטים שכיהנו באחרונה בתפקיד, ומגדיר אותם "שרים לעומתיים". בראיון שהעניק לביטאון לשכת עורכי הדין, "עורך הדין", אמר מזוז כי "המציאות שלנו בשנים האחרונות היא שיש לנו שרים לעומתיים".

לדבריו, "בדרך-כלל שר רואה שמתפקידו, בהגדרה, לסייע, לתמוך ולגבות את המערכת שהוא עומד בראשה, וכך ראוי שיהיה. באופן בסיסי עליו לגבות את המערכת ולפעול לקדם את הנושאים שעליהם היא מופקדת".

מזוז לא נקב בעניין זה בשמם של שר המשפטים הנוכחי, יעקב נאמן, ושל קודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, ואולם לדבריו הלעומתיות של שרי המשפטים התבטאה ב"חוסר גיבוי להחלטות ולמהלכים, בחוסר יכולת לקדם נושאים שעל סדר היום, והיו גם נושאים שבאופן פרדוקסלי, הגורם היחיד שיוצא בהצהרות נגד המערכת הוא דווקא שר המשפטים".

בשאלת היחסים הראויים בין היועץ המשפטי לבין שר המשפטים אמר מזוז כי "היועץ איננו היועץ הפרטי של השר. הוא מקבל את שכרו מהאזרחים, להם הוא חב חובת אמונים, והם הלקוח האמיתי שלו. במקום שקיימת סתירה בין האינטרס הציבורי לאינטרס של השר, אינטרס הציבור הוא שגובר".

על השחיתות

במסגרת סיכום 6 שנות כהונתו בתפקיד היועץ אומר מזוז כי לפי הנתונים שנאספו במשרד המשפטים, היו בתקופה זו יותר חקירות, יותר כתבי אישום ויותר הרשעות של אנשי ציבור.

"היינו יותר אפקטיביים מבעבר", אמר מזוז למראיין, עו"ד רון דרור, "הן ברמת החקירות והן ברמת הטיפול בתיקים. הטיפול שלנו בשחיתות היה יותר מאורגן ושיטתי, לפי תורת לחימה סדורה ומתוכננת. המאבק האינטנסיבי והנחוש הוביל גם למציאות של הרתעה ממשית במסדרונות השלטון".

על פיצול הסמכויות

מזוז הביע בראיון פעם נוספת את התנגדותו לפיצול המתוכנן בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ולהפרדת הסמכויות הפליליות לטובת פונקציה חדשה - התובע הכללי. "אין לי שום ספק כי פיצול תפקיד היועץ והפרקליטות יחליש מהותית את המאבק בשחיתות בשתי הזרועות שלו", אמר, "הן בזרוע הפלילית - מערכת התביעה המפוצלת תהיה חלשה ביכולתה להתמודד עם השחיתות. זו, כזכור, גם עמדת פרקליט המדינה. ועוד יותר מזה, גם מערכת הייעוץ המשפטי תהיה מאוד חלשה ביכולתה להיאבק או למנוע מעשי שחיתות אם יבוצע הפיצול".

לדבריו, יש לשים לב לעובדה שהדרישה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עלתה, על-ידי פרידמן ובהמשך על-ידי נאמן, "דווקא בתקופה שהמאבק בשחיתות השלטונית היה בשיאו, ושכל אחד ייתן לעובדה הזו את הפרשנות שלו. זה לא מקרה שכל אלה שלאורך השנים תקפו ותוקפים את המערכת המשפטית על כל מרכיביה, תמכו כאיש אחד בפיצול".

הדי היחסים המעורערים ששררו בין מזוז לבין שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, ניכרו היטב בראיון. "פרידמן הגיע לתפקידו על גלי הביקורת שלו על המערכת. הוא גם בילה חלק ניכר מזמנו במתקפות על כל זרועות מערכת שמירת שלטון החוק. הוא אמר במפורש שהיועץ המשפטי לממשלה הוא תפקיד חזק מדי, שיש לקצץ בכנפיו".

על רמון

מזוז התייחס בראיון גם לפרשות ספציפיות שבמרכזן עמדו אנשי ציבור, ולהחלטות שקיבל ושהוא עתיד לקבל במסגרתן. בנוגע לפרשת הנשיקה הכפויה של השר לשעבר חיים רמון, אמר: "לאורך תקופת כהונתי היו גלי מתקפות על-ידי גורמים שונים, שתקפו אותי בזיקה להחלטות שלי בפרשיות מסוימות. היו הרבה מאוד מתקפות עלי אישית, על הפרקליטות כמערכת ועל כולנו ביחד ולחוד, אפרופו פרשת רמון".

על טלנסנקי

באשר להחלטה לזמן את מוריס טלנסקי לעדות מוקדמת בהליך המשפטי בעניינו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הצדיק היועץ את ההחלטה: "נקיטת הליך של עדות מוקדמת מטלנסקי היתה הכרחית. מדובר בעד מרכזי שמכלול הנסיבות לגביו הוביל למסקנה הבלתי נמנעת כי אין מנוס מגביית עדות מוקדמת. בדיעבד התברר כי החשש שהעד לא יתייצב להעיד, אם יחזור לחו"ל, לא היה מופרך, וטלנסקי אכן סירב במשך תקופה ארוכה לחזור ארצה להשלמת עדותו".

על ליברמן

החלטה מרכזית אחת עדיין נותרה למזוז במהלך השבועות הספורים שנותרו לו בלשכת היועץ - האם להורות על העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, של שר החוץ אביגדור ליברמן. בעניין זה מזוז מסרב להתחייב כי ההחלטה הסופית אכן תתקבל במהלך כהונתו, או שתישאר על כל חלקיה ליועץ הבא, יהודה וינשטיין.

"מדובר בתיק מורכב", אמר, "עם כמות גדולה של חומרי חקירה ומסמכים. אנו עושים כל מאמץ לסיים את הטיפול בהקדם, אך אינני יכול לנקוב במועד. בניגוד לטענות, החקירה בתיק זה נפתחה רק ב-2006, ואין כל מקום לטרוניה נגד גורמי החקירה".

על הפרקליטות

בשאלת תפקודו הכללי של הנושא בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, דיבר מזוז על פעולה ב-3 גזרות - מול פרקליטות המדינה, מול שרי הממשלה ומול בית המשפט העליון.

"בתקופה מסוימת הפרקליטות התנהלה מתוך תפישה שמגיעים ליועץ המשפטי רק כשחייבים", אמר, "הוא לא נתפש כחלק אורגני של המערכת. אני חושב שהצלחתי לשנות את המציאות הזאת, ותקופתי התאפיינה בהרמוניה מלאה עם שני פרקליטי המדינה, ערן שנדר ומשה לדור, ועם כלל הפרקליטות".

על הממשלה

בהתנהלות מול שרי הממשלה אמר מזוז כי "בנושא הזה חייבים להיות כללי משחק ברורים. עשיתי כמה פעולות כדי להגדיר מחדש את כללי המשחק. היועץ צריך לפקח על הממשלה, ולכן חייב להיות סוג של 'דיסטנס' בין היועץ המשפטי לבין השרים. מעולם לא השתתפתי באירוע משפחתי או חברתי של שר, למרות שחלקם שלחו לי הזמנות".

על בית המשפט העליון

על בית המשפט העליון אמר מזוז: "צריך הגדיר בצורה יותר ברורה את מערכת היחסים. היועץ המשפטי הוא מתדיין בפני בית המשפט העליון, ולכן מתחייבים ריחוק והפרדה".

הוא הגדיר עצמו כמי ש"מסתייג מאקטיביזם שיפוטי", אך "לא מסתייג מגישה של זכות עמידה רחבה" בבג"ץ. לדבריו, גם חוק הצינון המחייב פרק זמן של שנה וחצי בין סיום תפקיד היועץ המשפטי או פרקליט המדינה לבין מינוי לכהונה בבית המשפט העליון, הוא יוזמה שלו.

האם יבקש להתמנות, בתום תקופת הצינון, לעליון? "התוכנית שלי לשנה הקרובה היא פשוטה", אמר, "אני אהיה בחופשה, לטעון מצברים, לנוח, להתאוורר, לטייל בארץ ובעולם". ולאחר מכן - "אינני רואה צורך בקבלת החלטות עכשיו. אני לא שולל או פוסל מראש שום דבר".

עוד כתבות

אורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: יח''צ

"פוצצתי את זה כי נמאס לי": המשבר החשאי של ישראייר בסלובניה נחשף

במשך שבועיים ניסתה ישראייר למצוא פתרונות לאחר שהרשויות בסלובניה סירבו לאשר את הפעלת הקו ללובליאנה, בטענה לבעיות בהסדרי האבטחה ● המאמצים לעמוד בדרישות לא הועילו, והבוקר נאלץ מטוס החברה לנחות באופן חריג בקרואטיה ● המנכ"ל אורי סירקיס: "זה חושף אותנו לתביעות. שלחנו תלונות לנציבות האירופית, אבל זה לא הזיז להם"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

השינויים בצמרת רשות המסים נמשכים: הדוברת של הרשות מיום הקמתה - פורשת

עידית לב-זרחיה, דוברת רשות המסים מזה 35 שנה, פורשת בסוף 2026 ● במקומה תיכנס לתפקיד נטלי נבון, ששימשה בשנים האחרונות כדוברת משרד הבינוי והשיכון

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מזהירים: בשנת 2029 הביטוח הלאומי לא יוכל לעמוד בנטל הקצבאות

האוצר העלה את תחזית הצמיחה וההכנסות למדינה, אך מזהיר משורה של סיכונים כלכליים וביטחוניים ● לפי המסמך, קרן הביטוח הלאומי לא תספיק לכיסוי תשלומי הקצבאות כבר ב-2029 ללא התערבות ממשלתית ● הממשלה הבאה צפויה להתמודד עם קיצוצים, הוצאות ביטחון גבוהות והתחייבויות חברתיות בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

לא רק אושר עד: הרשת המוכרת שרוצה למכור רכבים

אחרי אושר עד, רשתות שיווק נוספות בוחנות מכירת כלי רכב בשטחיהן ● היבוא מסין חצה מתחילת השנה את רף מיליארד הדולר, והמותגים הסיניים ממשיכים להגדיל את חלקם בשוק המקומי ● ו-BYD מציגה דור חדש ל־ATTO3 במחיר נמוך מהדגם היוצא ● השבוע בענף הרכב

חיפה. רכשו את הקרקע במטרה לבנות דירות נופש / צילום: Shutterstock

פס"ד: בעלי דירות בבניין משותף יוכלו להשכיר אותן לטווח קצר

המפקחת על המקרקעין בחיפה קבעה כי בעלי דירות בשכונת בת גלים יוכלו להשכיר אותן לתקופות קצרות, למרות שתקנון הבית המשותף קובע כי הדירות נועדו למגורים ● התקנון לא קבע הגבלה על המגורים בדירות, ולכן נקבע כי בהיעדר הגבלה, כל שימוש שהוא במהותו "מגורים", ללא קשר למשכו, עונה על דרישת התקנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מניית מיטב השקעות צנחה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.3%, מניות הפיננסים היוו נקודת אור היום ● בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש למניות מיטב של בעלי השליטה אלי וניר ברקת ● הדולר מתחזק מול השקל לרמה של 2.89 שקלים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות; ברודקום השילה כ-300 מיליארד דולר משוויה

דאו ג'ונס וראסל 2000 ננעלו בשיא ●  ברודקום צללה - צמיחה של 143% לא הספיקה כדי להרשים את השוק ● לקראת דוח התעסוקה מחר, מספר הבקשות לדמי אבטלה ברמה הגבוהה ביותר מזה ארבעה חודשים ● הביטקוין המשיך לדמם, איבד כחצי משוויו מאז השיא ● תשואות האג"ח ירדו ומחירי הנפט ירדו

סרן איתן שמואל למברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סרן איתן שמואל למברג נהרג בקרב בדרום לבנון

מזכ"ל החיזבאללה תקף בחריפות את ההסכם שהושג בוושינגטון, והבהיר כי ההבנות לא מחייבות את ארגון הטרור ● אחת מנקודות המחלוקת העיקריות במו"מ בין ארה"ב ואיראן נוגעת ל"פיצוי הכספי" שטהרן דורשת במסגרת החתימה על ההסכם ● צנזורה חלקית הוסרה היום מעל תקרית ביטחונית חמורה במיוחד, שבה רחפן נפץ של ארגון הטרור חיזבאללה הצליח לפגוע ישירות ברכב שבו נסע מפקד פיקוד הצפון ● דיווחים שוטפים

זום גלובלי / צילומים: AP - John Minchillo, רויטרס - Ameen Ahmed

קים ג'ונג און מודיע על "הרחבה אקספוננציאלית" של הנשק הגרעיני

אוניברסיטת אוהיו תפצה מאות קורבנות שעברו התעללות מינית מרופא בקמפוס • קוריאה הצפונית מודיעה על האצת תוכנית הגרעין • ומלך ירדן מודיע לאזרחים: תאחרו לעבודה ● זום גלובלי

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

מעל התכנון המקורי: ג'נריישן קפיטל גייסה כמיליארד שקל ואלה המוסדיים שהשתתפו

הגיוס גבוה מהתוכנית המקורית לגייס 800 מיליון שקל ● לגלובס נודע כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה היו מגדל, כלל, מנורה, הראל, קרן הגידור ספרה, אנליסט, מור, איילון ועוד

ניר ברקת וצבי סטפק / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, איל יצהר

האחים ברקת שמים את בית ההשקעות מיטב על המדף; צבי סטפק לגלובס: "אין לנו שום כוונה למכור"

לאחר זינוק של 1,300% תוך 3 שנים וכשמניית מיטב נסחרת בשיא, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש להחזקות של משפחת ברקת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ● צבי סטפק אמר ל"גלובס": "אין לנו שום כוונה למכור את חלקנו במיטב" ● המניה נפלה ב-9% לאחר פרסום כוונת המכירה

מערכת אימונים של בגירה / צילום: אתר החברה

המוסדי המפתיע וסכום הענק שיזרום לבעלים: הושלמה ההנפקה הביטחונית של השנה

חברת הסימולטורים הצבאיים בגירה השלימה את ההנפקה לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל לפני הכסף, בדילול מלא ● לגלובס נודע כ בהנפקה השתתפו גופים מובילים: מיטב, הפניקס, כלל, הראל ומגדל, איילון, מור ואי.בי.אי וכן עמיתים הוותיקה ● החברה גייסה 200 מיליון שקל לקופת החברה ו-655 מיליון שקל בהצעת מכר של בעלי השליטה

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים?

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

גיל כתב / צילום: תמונה פרטית

הוא התחיל להשקיע בגיל 13. היום הוא עושה 30% תשואה בשנה

גיל כתב התעניין בשוק ההון וקרא עיתונים כלכליים מגיל 13 ● בתיכון הקים סטארט-אפ וגם התחיל להשקיע בבורסה, אחרי שנפילות הבורסות בקורונה ריתקו אותו ● הוא לא הולך עם העדר, נמנע מלהשקיע בטרנדים ולא מוכר מניות אף פעם, אבל את חייו הוא מממן מעבודה אמיתית ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

חברת חשמל / צילום: תמר מצפי

בזכות נפילת הדולר: מחיר החשמל יירד החל מחודש יולי

החל מיולי הקרוב ועד לסוף השנה, מחירי החשמל לצרכן יירדו ב-0.57% ● הסיבה לכך היא בעיקר עקב הירידה המשמעותית בשער הדולר

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מניות הבנקים נופלות? בעלי השליטה בבנק הזה הזדרזו לקנות מניות ב-100 מיליון שקל

האחים ורטהיים ואייל עופר הגדילו את החזקותיהם במזרחי טפחות בשבועיים האחרונים ● מניית הבנק איבדה כ-20% מהשיא של פברואר בצל הורדות הריבית, המתיחות הביטחונית והתחזקות השקל ● בשוק יש מי שמפרשים את המהלך כהבעת אמון מובהקת: "הירידות האחרונות הן ביטוי לחולשה זמנית שמאפיינת את השוק כולו"

אילוסטרציה: shutterstock

קנסות ענק ופיקוח חיצוני: משרד המשפטים מחמיר את הענישה נגד תאגידים עבריינים

תזכיר חוק חדש מציע להרחיב את סמכויות בתי המשפט מול חברות עברייניות ● בין השאר הוא כולל מינוי מפקחים וחיוב החברות בשינויי עומק ● במקביל יוגדלו משמעותית הסכומים שניתן לגבות במסגרת הסדרים מותנים ● גורמים בשוק מתריעים מפני אכיפת יתר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ביהמ"ש: גלובל נט גמל תחזיר 11 מיליון שקל שהועברו לקרנות בחו"ל

המחוזי דחה את עתירת חברת הגמל גלובל נט נגד הממונה על שוק ההון עמית גל, שחייב אותה להחזיר מתוך הונה העצמי כספים של חוסכים שהועברו ל"קרנות אדומות" בחו"ל ● נקבע: "החברה הפרה את חובת הנאמנות והזהירות, ולא הוכח כי קריסתה מונעת את חובת השבת הכספים" ● החברה: "פסק הדין כולל שגיאות, נערער לעליון"

בית במושב / צילום: Shutterstock

שלושה עשורים של סכסוך: הקרב על הנחלה שהגיע עד העליון

בעלת משק ביקשה להוריש לשני ילדיה, מבלי לקפח מי מהם את המשק, אולם מגבלות המדינה על פיצול נחלות לא אפשרו לעשות כן ● האם מינתה את אחד הבנים כ"בן ממשיך", ואילו הבן השני רכש את בית האם כדי שישמש כבית מגוריו ● לאחר מות האם פרץ סכסוך בין האחים, שאף הגיע לפתחו של בית המשפט העליון