גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מני מזוז: "בשנים האחרונות יש לנו שרי משפטים לעומתיים"

בראיון לביטאון הלשכה תקף היועמ"ש היוצא את חוסר הגיבוי למערכת המשפט מצד שרי המשפטים בשנים האחרונות, הזהיר מפיצול סמכויות היועמ"ש, וציין כי בתקופתו היו יותר חקירות וכתבי אישום נגד אישי ציבור

היועץ המשפטי לממשלה היוצא, מני מזוז, תוקף את שרי המשפטים שכיהנו באחרונה בתפקיד, ומגדיר אותם "שרים לעומתיים". בראיון שהעניק לביטאון לשכת עורכי הדין, "עורך הדין", אמר מזוז כי "המציאות שלנו בשנים האחרונות היא שיש לנו שרים לעומתיים".

לדבריו, "בדרך-כלל שר רואה שמתפקידו, בהגדרה, לסייע, לתמוך ולגבות את המערכת שהוא עומד בראשה, וכך ראוי שיהיה. באופן בסיסי עליו לגבות את המערכת ולפעול לקדם את הנושאים שעליהם היא מופקדת".

מזוז לא נקב בעניין זה בשמם של שר המשפטים הנוכחי, יעקב נאמן, ושל קודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, ואולם לדבריו הלעומתיות של שרי המשפטים התבטאה ב"חוסר גיבוי להחלטות ולמהלכים, בחוסר יכולת לקדם נושאים שעל סדר היום, והיו גם נושאים שבאופן פרדוקסלי, הגורם היחיד שיוצא בהצהרות נגד המערכת הוא דווקא שר המשפטים".

בשאלת היחסים הראויים בין היועץ המשפטי לבין שר המשפטים אמר מזוז כי "היועץ איננו היועץ הפרטי של השר. הוא מקבל את שכרו מהאזרחים, להם הוא חב חובת אמונים, והם הלקוח האמיתי שלו. במקום שקיימת סתירה בין האינטרס הציבורי לאינטרס של השר, אינטרס הציבור הוא שגובר".

על השחיתות

במסגרת סיכום 6 שנות כהונתו בתפקיד היועץ אומר מזוז כי לפי הנתונים שנאספו במשרד המשפטים, היו בתקופה זו יותר חקירות, יותר כתבי אישום ויותר הרשעות של אנשי ציבור.

"היינו יותר אפקטיביים מבעבר", אמר מזוז למראיין, עו"ד רון דרור, "הן ברמת החקירות והן ברמת הטיפול בתיקים. הטיפול שלנו בשחיתות היה יותר מאורגן ושיטתי, לפי תורת לחימה סדורה ומתוכננת. המאבק האינטנסיבי והנחוש הוביל גם למציאות של הרתעה ממשית במסדרונות השלטון".

על פיצול הסמכויות

מזוז הביע בראיון פעם נוספת את התנגדותו לפיצול המתוכנן בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ולהפרדת הסמכויות הפליליות לטובת פונקציה חדשה - התובע הכללי. "אין לי שום ספק כי פיצול תפקיד היועץ והפרקליטות יחליש מהותית את המאבק בשחיתות בשתי הזרועות שלו", אמר, "הן בזרוע הפלילית - מערכת התביעה המפוצלת תהיה חלשה ביכולתה להתמודד עם השחיתות. זו, כזכור, גם עמדת פרקליט המדינה. ועוד יותר מזה, גם מערכת הייעוץ המשפטי תהיה מאוד חלשה ביכולתה להיאבק או למנוע מעשי שחיתות אם יבוצע הפיצול".

לדבריו, יש לשים לב לעובדה שהדרישה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עלתה, על-ידי פרידמן ובהמשך על-ידי נאמן, "דווקא בתקופה שהמאבק בשחיתות השלטונית היה בשיאו, ושכל אחד ייתן לעובדה הזו את הפרשנות שלו. זה לא מקרה שכל אלה שלאורך השנים תקפו ותוקפים את המערכת המשפטית על כל מרכיביה, תמכו כאיש אחד בפיצול".

הדי היחסים המעורערים ששררו בין מזוז לבין שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, ניכרו היטב בראיון. "פרידמן הגיע לתפקידו על גלי הביקורת שלו על המערכת. הוא גם בילה חלק ניכר מזמנו במתקפות על כל זרועות מערכת שמירת שלטון החוק. הוא אמר במפורש שהיועץ המשפטי לממשלה הוא תפקיד חזק מדי, שיש לקצץ בכנפיו".

על רמון

מזוז התייחס בראיון גם לפרשות ספציפיות שבמרכזן עמדו אנשי ציבור, ולהחלטות שקיבל ושהוא עתיד לקבל במסגרתן. בנוגע לפרשת הנשיקה הכפויה של השר לשעבר חיים רמון, אמר: "לאורך תקופת כהונתי היו גלי מתקפות על-ידי גורמים שונים, שתקפו אותי בזיקה להחלטות שלי בפרשיות מסוימות. היו הרבה מאוד מתקפות עלי אישית, על הפרקליטות כמערכת ועל כולנו ביחד ולחוד, אפרופו פרשת רמון".

על טלנסנקי

באשר להחלטה לזמן את מוריס טלנסקי לעדות מוקדמת בהליך המשפטי בעניינו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הצדיק היועץ את ההחלטה: "נקיטת הליך של עדות מוקדמת מטלנסקי היתה הכרחית. מדובר בעד מרכזי שמכלול הנסיבות לגביו הוביל למסקנה הבלתי נמנעת כי אין מנוס מגביית עדות מוקדמת. בדיעבד התברר כי החשש שהעד לא יתייצב להעיד, אם יחזור לחו"ל, לא היה מופרך, וטלנסקי אכן סירב במשך תקופה ארוכה לחזור ארצה להשלמת עדותו".

על ליברמן

החלטה מרכזית אחת עדיין נותרה למזוז במהלך השבועות הספורים שנותרו לו בלשכת היועץ - האם להורות על העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, של שר החוץ אביגדור ליברמן. בעניין זה מזוז מסרב להתחייב כי ההחלטה הסופית אכן תתקבל במהלך כהונתו, או שתישאר על כל חלקיה ליועץ הבא, יהודה וינשטיין.

"מדובר בתיק מורכב", אמר, "עם כמות גדולה של חומרי חקירה ומסמכים. אנו עושים כל מאמץ לסיים את הטיפול בהקדם, אך אינני יכול לנקוב במועד. בניגוד לטענות, החקירה בתיק זה נפתחה רק ב-2006, ואין כל מקום לטרוניה נגד גורמי החקירה".

על הפרקליטות

בשאלת תפקודו הכללי של הנושא בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, דיבר מזוז על פעולה ב-3 גזרות - מול פרקליטות המדינה, מול שרי הממשלה ומול בית המשפט העליון.

"בתקופה מסוימת הפרקליטות התנהלה מתוך תפישה שמגיעים ליועץ המשפטי רק כשחייבים", אמר, "הוא לא נתפש כחלק אורגני של המערכת. אני חושב שהצלחתי לשנות את המציאות הזאת, ותקופתי התאפיינה בהרמוניה מלאה עם שני פרקליטי המדינה, ערן שנדר ומשה לדור, ועם כלל הפרקליטות".

על הממשלה

בהתנהלות מול שרי הממשלה אמר מזוז כי "בנושא הזה חייבים להיות כללי משחק ברורים. עשיתי כמה פעולות כדי להגדיר מחדש את כללי המשחק. היועץ צריך לפקח על הממשלה, ולכן חייב להיות סוג של 'דיסטנס' בין היועץ המשפטי לבין השרים. מעולם לא השתתפתי באירוע משפחתי או חברתי של שר, למרות שחלקם שלחו לי הזמנות".

על בית המשפט העליון

על בית המשפט העליון אמר מזוז: "צריך הגדיר בצורה יותר ברורה את מערכת היחסים. היועץ המשפטי הוא מתדיין בפני בית המשפט העליון, ולכן מתחייבים ריחוק והפרדה".

הוא הגדיר עצמו כמי ש"מסתייג מאקטיביזם שיפוטי", אך "לא מסתייג מגישה של זכות עמידה רחבה" בבג"ץ. לדבריו, גם חוק הצינון המחייב פרק זמן של שנה וחצי בין סיום תפקיד היועץ המשפטי או פרקליט המדינה לבין מינוי לכהונה בבית המשפט העליון, הוא יוזמה שלו.

האם יבקש להתמנות, בתום תקופת הצינון, לעליון? "התוכנית שלי לשנה הקרובה היא פשוטה", אמר, "אני אהיה בחופשה, לטעון מצברים, לנוח, להתאוורר, לטייל בארץ ובעולם". ולאחר מכן - "אינני רואה צורך בקבלת החלטות עכשיו. אני לא שולל או פוסל מראש שום דבר".

עוד כתבות

הלוגו החדש של עברית / צילום: באדיבות פלטפורמת הספרות עברית

"הלוגו החדש מכוער, פונטים לא ברורים, ניסו להיות מגניבים אבל פספסו בענק": השינוי הקטן של עברית עורר סערה

בפלטפורמת הספרים עברית החליטו לשנות את הלוגו ולרענן את המיתוג - והקפיצו את קהל היעד שכולל למעלה ממיליון קוראים ● "שינוי מזעזע", "סטירת לחי", "נטשתי" - איך הגיבו באתר לזעם ברשתות, ולמה דווקא קהל של קוראים מתקשה לקבל את השינוי?

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

מבט עולמי: יפן עוברת להתקפה, וארה"ב מציבה אולטימטום לעולם

סין מחזקת את עוצמתה בתחום הבינה המלאכותית, בזמן שארה"ב פועלת למנוע ממנה גישה למשאבים קריטיים ● רשתות הדור השישי (6G) צפויות להיפרס רק ב־2030, אבל כבר מעסיקות את הרגולטורים ● ונקודת המפנה ההיסטורית בגישה הביטחונית של יפן

קיבוץ בארי ההרוס לאחר טבח ה-7 באוקטובר / צילום: תמונה פרטית

דוח מועצת אוקטובר מתריע על מחדל ביטחוני חדש

דוח מועצת אוקטובר מתריע כי הקונספציה הביטחונית לא נעלמה אלא שינתה את צורתה ● המגמה המדאיגה שזוהתה, והאזהרה: "חיזבאללה מנצל את השקט כדי להתעצם" ● לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● קושנר הזהיר את ח'ליל אל-חיה: אם התהליך ייפסק, לא נבלום את ישראל ● סוריה בהודעה רשמית: "שר החוץ א-שיבאני ובכירים נוספים נפגשו עם בכירי מודיעין ישראלים בירדן" ● דובר חמאס: "מזהירים מפני חומרת הטענות והאיומים של ישראל לגבי שיגור העפיפונים" ● עדכונים שוטפים

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

ארה"ב מציבה קו אדום ברור לחמאס: "לא נבלום את ישראל"

לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● צה"ל הגביר במהלך הימים האחרונים את התקיפות ברצועת עזה, חמאס מצדו החל להפעיל לחץ על המדינות המתווכות להאשים את ישראל בהפרת הפסקת האש ● חודש המו"מ בין ישראל לסוריה לאחר התקיפה - ראש המוסד נפגש עם שר החוץ הסורי ● במערכת הביטחון מוטרדים מהאפשרות ש"קרב האיומים" מול אנקרה יפגע בחופש הפעולה של צה"ל בסוריה ● הנשיא טראמפ שוב מפרסם תמונה של מצר הורמוז ו"מכריז" עליו כטריטוריה של ארצות הברית ● עדכונים שוטפים

ישיבה בבני ברק (ארכיון גלובס) / צילום: רפי קוץ

האיום של רשות המסים נגד יותר מ־1,000 ישיבות

הרשות שיגרה החודש מכתבי אזהרה לישיבות שנהנות מזיכוי מס בגין תרומות, כשעליהן להצהיר שלא לומדים אצלן משתמטים ולהעביר רשימות תלמידים ותעודות זהות עד 11 באוקטובר ● מוסד לימוד שלא יעמוד בדרישות, הטבתו תישלל מיד: "ירגישו את החיסרון בכיס"

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

מצר הורמוז מתרוקן: התנועה נמוכה בכ-90% מלפני המלחמה

כותרות העיתונים בעולם: התנועה הימית במצר הורמוז צנחה משמעותית לעומת התקופה שלפני המלחמה, חברות ספנות עדיין חוששות לעבור באזור; למרות התקיפה הישראלית סמוך לטורקיה, אנקרה לא מעוניינת בעימות עם ישראל; וירדן מבקשת מסין להיות מעורבת יותר במאמצים לקידום פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי־פלסטיני • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

״הקשות בהיסטוריה״: ארה״ב תציג היום חבילת סנקציות נגד איראן

שר האוצר האמריקאי צפוי להציג היום חבילת סנקציות חדשה נגד טהרן, שאמורה להרחיב דרמטית את הלחץ הכלכלי על המשטר ● וושינגטון מאיימת להעניש חברות, בנקים ומדינות שימשיכו להעביר כסף ● מי על הכוונת ואיך מגיבים באיראן?

אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשהנוכל נשמע כמו הבן? הפיתוח שיגן על קשישים מעוקץ AI

נוכלים משתמשים ב־AI כדי לשכפל קול של בני משפחה, ולשכנע קשישים להעביר להם כסף ● אחרי שניסו לעקוץ את אבא של בת זוגו, היזם ירון שמש פיתח יישומון שמנסה להיאבק בתופעה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הערכת דיסקונט לקראת עדכון המדדים: דמרי בדרך מחוץ לת"א 35, מניות חדשות יצטרפו לת"א 125

ב-5 בנובמבר ייערך עדכון המדדים בבורסה בת"א, הכולל את יישום פקטור המשקל המדורג למניות עולות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים: דמרי תרד לת"א 90, דוראל גבולית לכניסה, ואלפא תאו, טלסיס ותדהר בדרך לת"א 125

חדש למנויי גלובס: תמלול מלא של שיחות משקיעים

לעיתים הכותרות הגדולות של עונת הדוחות לא מסתתרות בעמודים המפרטים את התוצאות הכספיות, אלא דווקא באמירות של הנהלת החברה לאחר הדוחות ● גלובס משיק שירות חדש למנויים: תמלול מלא של שיחות המשקיעים ● וגם: 3 כותרות שהסתתרו השבוע בשיחות הוועידה

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

בדרך לניו יורק: ישראייר קיבלה את האישור הסופי להפעלת טיסות לארה"ב

ישראייר השלימה את ההליך הרגולטורי הנדרש להפעלת טיסות סדירות לארה"ב ● מכירת הכרטיסים צפויה להיפתח בקרוב, וייתכן שהטיסות יחלו עוד לפני המועד שתוכנן לאוקטובר ● במקביל, דלתא ויונייטד נערכות לחזור לישראל בחודש הבא, ושוק הטיסות לארה"ב צפוי לגדול משמעותית

יהונתן גל, מנכ''ל כמיפל־ברנדס ורותם סלע / צילום: אייל נבו

נכנסת לשוק תוספי התזונה: רותם סלע משיקה מוצר חדש

בהשקעה של כ־8 מיליון שקל ובשיתוף קבוצת כמיפל, רותם סלע משיקה את מותג תוספי התזונה Better ● רשת עד 120 השיקה במודיעין קומפלקס Longevity בהשקעה של כ־600 מיליון שקל ● אלון אלפרוביץ מונה למנכ"ל מכבידנט, וויקטוריה כנר תוביל את הפעילות הבינלאומית של מרכז החדשנות לחוסן ובריאות בשדרות ● אירועים ומינויים 

מטוס ATR-72-600 של חברת Airhaifa / צילום: אנתוני הרשקו

המשיכה לטוס כרגיל: חברת התעופה שעקפה את הכאוס בנתב"ג

בעוד אלפי נוסעים נתקעו בנתב"ג וביעדים בחו"ל ביום חמישי, אייר חיפה המשיכה להפעיל את טיסותיה מנמל התעופה בחיפה כסדרן ● קפריסין ויוון, שני היעדים הפופולריים ביותר בקרב הנוסעים מישראל כרגע הם גם היעדים המרכזיים של החברה, שבזמן המשבר הטיסה כ־2,200 נוסעים ב־32 טיסות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מעל 100% תשואה בחודשיים: האם וויקס עושה קאמבק?

מניית Wix יותר מהכפילה את שוויה מאז השפל ביוני • חברת הבת Base44 והיזם מאור שלמה הפכו למנוע הצמיחה המרכזי עם ARR של 200 מיליון דולר • וגם: האם קאמבק ה-AI כבר מתומחר במלאו על ידי האנליסטים בוול סטריט?

צילום: Shutterstock

סמנכ"לית הכספים ראתה את הדוח ופרשה, הבעלים קיבל בטעות מיליון שקל

בסוף השבוע פורסמו שני סיפורים על אי סדרים בחברות חדשות בבורסה בת"א: בסט ותומר מזון ● בעוד שבאחת הכסף שלקחו הבעלים חזר, באחרת מהווה התפטרות הסמנכ"לית תמרור אזהרה

דימה אוסמולובסקי / צילום: מתוך סרטון באינסטגרם

אזהרה חריגה של רשות ני"ע: הסוחר מדובאי שפנה לישראלים - פועל ללא רישיון

דמיטרי אוסמולובסקי, שמכונה ברשתות "המאסטר", פועל לפי הרשות גם להפניית משקיעים לזירת מסחר שאינה בעלת רישיון ● רשות ני"ע: "פעילות ללא רישיון אינה מצויה תחת פיקוח הרשות"

תחנת הרכבת בנתב''ג

בלון הליום פגע בכבלי החשמל: שיבושים ברכבת לנתב"ג

ברכבת ישראל מעדכנים כי ייתכנו עיכובים בתנועת הרכבות לנתב"ג, ירושלים ומודיעין ● הסיבה: תקלה המערבת בלון הליום בתחנה שגרמה לפגיעה בכבלים חשמליים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; מניות השבבים הפילו את המדדים

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1% ● השקל נחלש מול הדולר ● קמטק, נובה וטאואר רשמו ירידות חדות, לנוכח הירידות בסקטור השבבים בוול סטריט - שחזר לטריטוריה דובית ● מניית חברת הקנאביס אינטרקיור זינקה ב-20% לאחר שהודיעה כי תקבל פיצוי של 230 מיליון שקל מרשות המסים על נזקי המלחמה

ריי דאליו, סקוט בסנט / צילומים: reuters-Thomas Mukoya,  AP - Seth Wenig

משבר החוב של ארה"ב בשיא. שר האוצר ומשקיע העל מציעים פתרונות

בסוף השבוע פרסם ריי דאליו את הדרך להוצאת ארה"ב ממשבר החוב, והזהיר שבקרוב יהיה כבר מאוחר מדי ● במקביל, שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט, כבר מיישם את הפתרון שלו - רכישה עצמית של אג"ח ארה"ב, ומשחרר מסרים מרגיעים לשוק

בעל השליטה ויו''ר החברה, ארז דהבני / צילום: דן פרץ

גם בלי עופות מברזיל: השקל החזק וההתייעלות הקפיצו רווחי בלדי לשיא

חברת המזון אמנם רשמה עלייה מזערית בהכנסות אך נהנתה מקפיצה של 50% ברווח הרבעוני • זאת בעיקר הודות להתחזקות השקל והתייעלות תפעולית