גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מני מזוז: "בשנים האחרונות יש לנו שרי משפטים לעומתיים"

בראיון לביטאון הלשכה תקף היועמ"ש היוצא את חוסר הגיבוי למערכת המשפט מצד שרי המשפטים בשנים האחרונות, הזהיר מפיצול סמכויות היועמ"ש, וציין כי בתקופתו היו יותר חקירות וכתבי אישום נגד אישי ציבור

היועץ המשפטי לממשלה היוצא, מני מזוז, תוקף את שרי המשפטים שכיהנו באחרונה בתפקיד, ומגדיר אותם "שרים לעומתיים". בראיון שהעניק לביטאון לשכת עורכי הדין, "עורך הדין", אמר מזוז כי "המציאות שלנו בשנים האחרונות היא שיש לנו שרים לעומתיים".

לדבריו, "בדרך-כלל שר רואה שמתפקידו, בהגדרה, לסייע, לתמוך ולגבות את המערכת שהוא עומד בראשה, וכך ראוי שיהיה. באופן בסיסי עליו לגבות את המערכת ולפעול לקדם את הנושאים שעליהם היא מופקדת".

מזוז לא נקב בעניין זה בשמם של שר המשפטים הנוכחי, יעקב נאמן, ושל קודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, ואולם לדבריו הלעומתיות של שרי המשפטים התבטאה ב"חוסר גיבוי להחלטות ולמהלכים, בחוסר יכולת לקדם נושאים שעל סדר היום, והיו גם נושאים שבאופן פרדוקסלי, הגורם היחיד שיוצא בהצהרות נגד המערכת הוא דווקא שר המשפטים".

בשאלת היחסים הראויים בין היועץ המשפטי לבין שר המשפטים אמר מזוז כי "היועץ איננו היועץ הפרטי של השר. הוא מקבל את שכרו מהאזרחים, להם הוא חב חובת אמונים, והם הלקוח האמיתי שלו. במקום שקיימת סתירה בין האינטרס הציבורי לאינטרס של השר, אינטרס הציבור הוא שגובר".

על השחיתות

במסגרת סיכום 6 שנות כהונתו בתפקיד היועץ אומר מזוז כי לפי הנתונים שנאספו במשרד המשפטים, היו בתקופה זו יותר חקירות, יותר כתבי אישום ויותר הרשעות של אנשי ציבור.

"היינו יותר אפקטיביים מבעבר", אמר מזוז למראיין, עו"ד רון דרור, "הן ברמת החקירות והן ברמת הטיפול בתיקים. הטיפול שלנו בשחיתות היה יותר מאורגן ושיטתי, לפי תורת לחימה סדורה ומתוכננת. המאבק האינטנסיבי והנחוש הוביל גם למציאות של הרתעה ממשית במסדרונות השלטון".

על פיצול הסמכויות

מזוז הביע בראיון פעם נוספת את התנגדותו לפיצול המתוכנן בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ולהפרדת הסמכויות הפליליות לטובת פונקציה חדשה - התובע הכללי. "אין לי שום ספק כי פיצול תפקיד היועץ והפרקליטות יחליש מהותית את המאבק בשחיתות בשתי הזרועות שלו", אמר, "הן בזרוע הפלילית - מערכת התביעה המפוצלת תהיה חלשה ביכולתה להתמודד עם השחיתות. זו, כזכור, גם עמדת פרקליט המדינה. ועוד יותר מזה, גם מערכת הייעוץ המשפטי תהיה מאוד חלשה ביכולתה להיאבק או למנוע מעשי שחיתות אם יבוצע הפיצול".

לדבריו, יש לשים לב לעובדה שהדרישה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עלתה, על-ידי פרידמן ובהמשך על-ידי נאמן, "דווקא בתקופה שהמאבק בשחיתות השלטונית היה בשיאו, ושכל אחד ייתן לעובדה הזו את הפרשנות שלו. זה לא מקרה שכל אלה שלאורך השנים תקפו ותוקפים את המערכת המשפטית על כל מרכיביה, תמכו כאיש אחד בפיצול".

הדי היחסים המעורערים ששררו בין מזוז לבין שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, ניכרו היטב בראיון. "פרידמן הגיע לתפקידו על גלי הביקורת שלו על המערכת. הוא גם בילה חלק ניכר מזמנו במתקפות על כל זרועות מערכת שמירת שלטון החוק. הוא אמר במפורש שהיועץ המשפטי לממשלה הוא תפקיד חזק מדי, שיש לקצץ בכנפיו".

על רמון

מזוז התייחס בראיון גם לפרשות ספציפיות שבמרכזן עמדו אנשי ציבור, ולהחלטות שקיבל ושהוא עתיד לקבל במסגרתן. בנוגע לפרשת הנשיקה הכפויה של השר לשעבר חיים רמון, אמר: "לאורך תקופת כהונתי היו גלי מתקפות על-ידי גורמים שונים, שתקפו אותי בזיקה להחלטות שלי בפרשיות מסוימות. היו הרבה מאוד מתקפות עלי אישית, על הפרקליטות כמערכת ועל כולנו ביחד ולחוד, אפרופו פרשת רמון".

על טלנסנקי

באשר להחלטה לזמן את מוריס טלנסקי לעדות מוקדמת בהליך המשפטי בעניינו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הצדיק היועץ את ההחלטה: "נקיטת הליך של עדות מוקדמת מטלנסקי היתה הכרחית. מדובר בעד מרכזי שמכלול הנסיבות לגביו הוביל למסקנה הבלתי נמנעת כי אין מנוס מגביית עדות מוקדמת. בדיעבד התברר כי החשש שהעד לא יתייצב להעיד, אם יחזור לחו"ל, לא היה מופרך, וטלנסקי אכן סירב במשך תקופה ארוכה לחזור ארצה להשלמת עדותו".

על ליברמן

החלטה מרכזית אחת עדיין נותרה למזוז במהלך השבועות הספורים שנותרו לו בלשכת היועץ - האם להורות על העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, של שר החוץ אביגדור ליברמן. בעניין זה מזוז מסרב להתחייב כי ההחלטה הסופית אכן תתקבל במהלך כהונתו, או שתישאר על כל חלקיה ליועץ הבא, יהודה וינשטיין.

"מדובר בתיק מורכב", אמר, "עם כמות גדולה של חומרי חקירה ומסמכים. אנו עושים כל מאמץ לסיים את הטיפול בהקדם, אך אינני יכול לנקוב במועד. בניגוד לטענות, החקירה בתיק זה נפתחה רק ב-2006, ואין כל מקום לטרוניה נגד גורמי החקירה".

על הפרקליטות

בשאלת תפקודו הכללי של הנושא בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, דיבר מזוז על פעולה ב-3 גזרות - מול פרקליטות המדינה, מול שרי הממשלה ומול בית המשפט העליון.

"בתקופה מסוימת הפרקליטות התנהלה מתוך תפישה שמגיעים ליועץ המשפטי רק כשחייבים", אמר, "הוא לא נתפש כחלק אורגני של המערכת. אני חושב שהצלחתי לשנות את המציאות הזאת, ותקופתי התאפיינה בהרמוניה מלאה עם שני פרקליטי המדינה, ערן שנדר ומשה לדור, ועם כלל הפרקליטות".

על הממשלה

בהתנהלות מול שרי הממשלה אמר מזוז כי "בנושא הזה חייבים להיות כללי משחק ברורים. עשיתי כמה פעולות כדי להגדיר מחדש את כללי המשחק. היועץ צריך לפקח על הממשלה, ולכן חייב להיות סוג של 'דיסטנס' בין היועץ המשפטי לבין השרים. מעולם לא השתתפתי באירוע משפחתי או חברתי של שר, למרות שחלקם שלחו לי הזמנות".

על בית המשפט העליון

על בית המשפט העליון אמר מזוז: "צריך הגדיר בצורה יותר ברורה את מערכת היחסים. היועץ המשפטי הוא מתדיין בפני בית המשפט העליון, ולכן מתחייבים ריחוק והפרדה".

הוא הגדיר עצמו כמי ש"מסתייג מאקטיביזם שיפוטי", אך "לא מסתייג מגישה של זכות עמידה רחבה" בבג"ץ. לדבריו, גם חוק הצינון המחייב פרק זמן של שנה וחצי בין סיום תפקיד היועץ המשפטי או פרקליט המדינה לבין מינוי לכהונה בבית המשפט העליון, הוא יוזמה שלו.

האם יבקש להתמנות, בתום תקופת הצינון, לעליון? "התוכנית שלי לשנה הקרובה היא פשוטה", אמר, "אני אהיה בחופשה, לטעון מצברים, לנוח, להתאוורר, לטייל בארץ ובעולם". ולאחר מכן - "אינני רואה צורך בקבלת החלטות עכשיו. אני לא שולל או פוסל מראש שום דבר".

עוד כתבות

בראש הטבלה: EY ו-KPMG / אילוסטרציה: Shutterstock

החברות הממשלתיות שילמו לפירמות רו"ח הגדולות 59 מיליון שקל ב-3 שנים

דוח של רשות החברות הממשלתיות חושף את שכר הטרחה ששילמו החברות לפירמות ראיית החשבון בשנים 2023־2025 ● בראש הטבלה: EY ו–KPMG שהכניסו יחד כמעט 40 מיליון שקל ● ומי הייתה החברה הממשלתית ששילמה הכי הרבה על ביקורת?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

כבר לא להיט: המניה הביטחונית שצנחה בכמעט 80% מהשיא ומחכה לתקציב חדש

מניית אימקו מובילה את הירידות בסקטור הביטחוני מתחילת השנה, בצל קיטון בהזמנות ממשרד הביטחון ולאחר שחוותה מתקפת סייבר מאיראן ● מנכ"ל החברה: "מחכים לראות מה המפה הפוליטית תוליד ואיך הפלונטר במשרד הביטחון הולך להשתחרר"

ניתוח חברה: קבוצת מר / צילום: שי דרויק

המהפך של קבוצת מר: בדרך להיות שחקנית בתחומי הביטחון והדאטה סנטרס

אחרי שנים של התמודדות עם חוב מעיק ופעילויות מסורתיות שנשחקו, קבוצת התשתיות הוותיקה השלימה מהפך עסקי ופיננסי מקיף ● כיום היא מציגה צבר הזמנות של כמעט מיליארד שקל, כניסה לנישת מרכזי הנתונים הקטנים עבור AI, עודף מזומנים ותמחור מניה נוח יחסית ● ניתוח חברה

מי יהיו 30 המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026? בקרוב בגיליון החג של גלובס

גיליון ראש השנה יכלול לראשונה את דירוג המנהלים והמנהלות הטובים מקרב חברות ת"א 125 עפ"י מתודולגיה שנבנתה בשיתוף קוגנום ייעוץ כלכלי ובהתבסס על חוות דעת של כ-70 אנליסטים ומנהלי השקעות וכן תשואת המניה אל מול מדד הייחוס ● עוד בגיליון: המנהל שכמעט ולא מסתכל על מחיר המניה, המנהלת שמתחייבת לא להוציא את ניהול האימפרייה מישראל והבעלים שמגלה – עד ההנפקה הייתי עני

כל סוכן ביטוח שלישי מכניס מעל חצי מיליון שקל בשנה / צילום: Shutterstock

חגיגת המתווכים: כל סוכן ביטוח שלישי מכניס מעל חצי מיליון שקל בשנה

בשנה החולפת גדלו העמלות שחילקו ביניהם הסוכני הביטוח ב-10% ועמדו על 13.2 מיליארד שקל - כך עולה מנתוני רשות שוק ההון ● זאת בזמן שהיקף חסכונות הציבור, שבהם פעילים הסוכנים, המשיך לצמוח ● בצמרת: 1,700 סוכנים שהכניסו אשתקד יותר ממיליון שקל כל אחד

פרויקט משרדים של נדב בלילה גרופ באשדוד. ''רוב המתעניינים מחפשים 150 עד 250 מ''ר'' / הדמיה: evolve מדיה

"נכס להשאיר לילדים": להשקיע בנדל"ן מניב במקום בדירה. ממה צריך להיזהר?

עוד ועוד חברות מציעות כיום רכישת שטחים קטנים של נכסים מניבים, החל ב־20 מ"ר ליחידה של תעשייה, אחסון או משרדים ● המיסוי הנמוך יותר בהשוואה לעולם המגורים, התשואה הממוצעת הגבוהה יותר בדרך־כלל, והמחירים הנמוכים יכולים לקרוץ למי שמחפש לרכוש "בלוקים" אך לא בהכרח דירות ● איפה הסכנות, וממה כדאי להיזהר?

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

ניר צוק גייס עוד רבע מיליארד דולר לחברת אבטחת הסייבר החדשה שלו

Cylake, שהקים ניר צוק במרץ, השלימה סבב גיוס בהיקף 245 מיליון דולר ומביאה את סך הגיוסים ל-290 מיליון דולר תוך פחות משנה

רו''ח, עו''ד רותם זילבר, שותף מנהל BYNDbiz בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: מיכל מוסלר

עו"ד רותם זילבר: "כדי להרוויח חייבים לצלול ל־AI כבר היום"

שמאי המקרקעין ומייסד BYNDbiz הסביר בוועידת ישראל לנדל"ן איך מהפכת ה־AI משתווה לימי ההתחדשות העירונית הראשונים, ואיך היא יכולה לשפר את המשא ומתן עבור היזמים

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה. הוביל את החרם על ההתנחלויות / צילום: ap

הסנקציות מאירופה נבנו כבר תקופה. ישראל פספסה את סימני האזהרה

במשך חודשים הצליחה ישראל לבלום ניסיונות לקדם סנקציות נגדה באיחוד האירופי, אלא שבינתיים מדינות היבשת מצאו מסלול אחר ● פסיקת בית הדין הבינלאומי בהאג סיפקה את הבסיס המשפטי, בריטניה וצרפת הובילו מהלך עצמאי - וכעת סחר במאות מיליוני דולרים מההתנחלויות נמצא בסכנה ● כך השתנתה הגישה האירופית כלפי ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

האנליסטים טוענים: הראלי במניה הגדולה בעולם רק החל

עם דוחות שעוקפים שוב ושוב את התחזיות, ארכיטקטורת שבבים חדשה ויתרון תחרותי שמרחיק מתחרות - אנבידיה ממשיכה לרכז אופטימיות מקיר לקיר ● במורנינגסטאר מעריכים כי המחיר המניה נמוך מדי, ובמורגן סטנלי מכתירים אותה כ"בחירה המובילה בסקטור"

מלח שולחני / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות מחייב הכנסת יוד למלח שולחן. מה זה יכול למנוע?

עשור אחרי שנחשף מחסור נרחב ביוד בקרב ילדים ונשים הרות בישראל, משרד הבריאות מחייב העשרת מלח שולחני ביוד ● למה הגוף זקוק למינרל החיוני, מדוע נבחר דווקא המלח ככלי להשלמת החסר, אילו סיכונים קיימים ומה נהוג בעולם? ● גלובס עושה סדר

הגיוסים בשיא, המרווחים בשפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הגיוסים בשיא, המרווחים בשפל: זינוק בהנפקות האג"ח בת"א והבנקים בראש

בסיכום השנה העברית גייסו החברות המקומיות 177 מיליארד שקל באג"ח, עלייה דו ספרתית בהובלת הבנקים, שאחראים לכמעט מחצית הסכום ● התוצאה: שפל במרווחים וגידול בסיכון שנוטלים המשקיעים ● וגם: מדד האג"ח הזרות שסיפק תשואה שלילית בצל כשלים והסדרי חוב

מיהם הרופאים שעזבו את ישראל מאז 2023? / צילום: Shutterstock, Steve Cukrov

מיהם הרופאים שעזבו את ישראל מאז 2023?

מחקר על העזיבה של רופאים עורר סערה, כשהיו מי שביקשו לטעון שחלק גדול מהם ממילא לא התכוון להשתקע בארץ. האם זה נכון? ● המשרוקית מסבירה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

הגירעון באוגוסט הצטמצם, הכנסות המדינה עלו, אבל הקריפטו לא ייצר את המסים שקיוו להם

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-3.2% מהתוצר • מתחילת השנה הסתכם הגירעון ב-19.2 מיליארד שקל, לעומת 46.8 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד • הכנסות המדינה זינקו בעיקר בזכות גידול בגביית המסים • מנגד, נוהל הגילוי מרצון שהסתיים בסוף אוגוסט הניב רק כ-51 מיליון שקל מס מדווח מרווחי קריפטו

יעקב ברדוגו / צילום: תומר שלום-סטודיו תומאס, ויקיפדיה

ראש הממשלה החליט: יעקב ברדוגו שוריין ברשימת הליכוד

בליכוד הודיעו רשמית על שריונו של יעקב ברדוגו לרשימת המפלגה ● מיקומו ברשימה נדון בשעות האחרונות, אך הוא צפוי להיות משוריין מטעם "תקווה חדשה" של גדעון סער

שוטר נותן דוח תנועה / צילום: תמר מצפי

החל מהבוקר: מאות שוטרי תנועה וניידות בכל רחבי הארץ

על רקע העלייה במספר ההרוגים בכבישים, המשטרה והרלב"ד יוצאות למבצע אכיפה נרחב ברחבי הארץ ● מאות שוטרים וניידות יתפרסו בכבישים, לצד שימוש ברחפנים וביחידה האווירית, ויתמקדו בעבירות מסכנות חיים ● מתחילת השנה נהרגו 309 בני אדם בתאונות דרכים

אייפון / צילום: Shutterstock

אייפון מתקפל? כל מה שצפוי מחר בהשקה של אפל

לקראת האירוע השנתי של אפל שייערך מחר, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

עובדי הראל התבשרו על בונוס של 10,000 שקל - לכל אחד מהם

העלות הכוללת של הבונוס לחברה מוערכת בכ-57 מיליון שקל ● הבונוס מגיע לאחר רבעון חזק, שבו הראל רשמה זינוק של 30% ברווח ● הראל גם הגדילה את חלוקת הדיבידנד ומקדמת רכישה משותפת של כאל עם קבוצת יוניון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; הנפט התקרב ל־100 דולר והחשש מהעלאת ריבית גבר

S&P 500 ירד ב-0.6%, דאו ג'ונס ב-1% ● הסערה במזרח התיכון מקפיצה את הנפט מסוג ברנט לכמעט 100 דולר ומעוררת חשש אינפלציוני ● אינטל זינקה עלתה לאחר דיווח כי היא צפויה להעלות מחירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בבורסה: ת"א 90 נפל בהובלת מניות הנדל"ן

ת"א 35 השיל 0.8% ● נאוויטס מאבדת גובה בעקבות איום בתביעה פלילית מצד ארגנטינה ● דור אלון דיווחה על גניבה של 40 מיליון שקל בידי עובדים ● תיגי זינקה על רקע מיזוג עם חוות שרתים ● אחרי המעבר למסחר בשישי: בבורסה בוחנים הרחבתו גם לשעות הערב