גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מני מזוז: "בשנים האחרונות יש לנו שרי משפטים לעומתיים"

בראיון לביטאון הלשכה תקף היועמ"ש היוצא את חוסר הגיבוי למערכת המשפט מצד שרי המשפטים בשנים האחרונות, הזהיר מפיצול סמכויות היועמ"ש, וציין כי בתקופתו היו יותר חקירות וכתבי אישום נגד אישי ציבור

מני מזוז
מני מזוז
היועץ המשפטי לממשלה היוצא, מני מזוז, תוקף את שרי המשפטים שכיהנו באחרונה בתפקיד, ומגדיר אותם "שרים לעומתיים". בראיון שהעניק לביטאון לשכת עורכי הדין, "עורך הדין", אמר מזוז כי "המציאות שלנו בשנים האחרונות היא שיש לנו שרים לעומתיים".

לדבריו, "בדרך-כלל שר רואה שמתפקידו, בהגדרה, לסייע, לתמוך ולגבות את המערכת שהוא עומד בראשה, וכך ראוי שיהיה. באופן בסיסי עליו לגבות את המערכת ולפעול לקדם את הנושאים שעליהם היא מופקדת".

מזוז לא נקב בעניין זה בשמם של שר המשפטים הנוכחי, יעקב נאמן, ושל קודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, ואולם לדבריו הלעומתיות של שרי המשפטים התבטאה ב"חוסר גיבוי להחלטות ולמהלכים, בחוסר יכולת לקדם נושאים שעל סדר היום, והיו גם נושאים שבאופן פרדוקסלי, הגורם היחיד שיוצא בהצהרות נגד המערכת הוא דווקא שר המשפטים".

בשאלת היחסים הראויים בין היועץ המשפטי לבין שר המשפטים אמר מזוז כי "היועץ איננו היועץ הפרטי של השר. הוא מקבל את שכרו מהאזרחים, להם הוא חב חובת אמונים, והם הלקוח האמיתי שלו. במקום שקיימת סתירה בין האינטרס הציבורי לאינטרס של השר, אינטרס הציבור הוא שגובר".

על השחיתות

במסגרת סיכום 6 שנות כהונתו בתפקיד היועץ אומר מזוז כי לפי הנתונים שנאספו במשרד המשפטים, היו בתקופה זו יותר חקירות, יותר כתבי אישום ויותר הרשעות של אנשי ציבור.

"היינו יותר אפקטיביים מבעבר", אמר מזוז למראיין, עו"ד רון דרור, "הן ברמת החקירות והן ברמת הטיפול בתיקים. הטיפול שלנו בשחיתות היה יותר מאורגן ושיטתי, לפי תורת לחימה סדורה ומתוכננת. המאבק האינטנסיבי והנחוש הוביל גם למציאות של הרתעה ממשית במסדרונות השלטון".

על פיצול הסמכויות

מזוז הביע בראיון פעם נוספת את התנגדותו לפיצול המתוכנן בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה ולהפרדת הסמכויות הפליליות לטובת פונקציה חדשה - התובע הכללי. "אין לי שום ספק כי פיצול תפקיד היועץ והפרקליטות יחליש מהותית את המאבק בשחיתות בשתי הזרועות שלו", אמר, "הן בזרוע הפלילית - מערכת התביעה המפוצלת תהיה חלשה ביכולתה להתמודד עם השחיתות. זו, כזכור, גם עמדת פרקליט המדינה. ועוד יותר מזה, גם מערכת הייעוץ המשפטי תהיה מאוד חלשה ביכולתה להיאבק או למנוע מעשי שחיתות אם יבוצע הפיצול".

לדבריו, יש לשים לב לעובדה שהדרישה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עלתה, על-ידי פרידמן ובהמשך על-ידי נאמן, "דווקא בתקופה שהמאבק בשחיתות השלטונית היה בשיאו, ושכל אחד ייתן לעובדה הזו את הפרשנות שלו. זה לא מקרה שכל אלה שלאורך השנים תקפו ותוקפים את המערכת המשפטית על כל מרכיביה, תמכו כאיש אחד בפיצול".

הדי היחסים המעורערים ששררו בין מזוז לבין שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, ניכרו היטב בראיון. "פרידמן הגיע לתפקידו על גלי הביקורת שלו על המערכת. הוא גם בילה חלק ניכר מזמנו במתקפות על כל זרועות מערכת שמירת שלטון החוק. הוא אמר במפורש שהיועץ המשפטי לממשלה הוא תפקיד חזק מדי, שיש לקצץ בכנפיו".

על רמון

מזוז התייחס בראיון גם לפרשות ספציפיות שבמרכזן עמדו אנשי ציבור, ולהחלטות שקיבל ושהוא עתיד לקבל במסגרתן. בנוגע לפרשת הנשיקה הכפויה של השר לשעבר חיים רמון, אמר: "לאורך תקופת כהונתי היו גלי מתקפות על-ידי גורמים שונים, שתקפו אותי בזיקה להחלטות שלי בפרשיות מסוימות. היו הרבה מאוד מתקפות עלי אישית, על הפרקליטות כמערכת ועל כולנו ביחד ולחוד, אפרופו פרשת רמון".

על טלנסנקי

באשר להחלטה לזמן את מוריס טלנסקי לעדות מוקדמת בהליך המשפטי בעניינו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הצדיק היועץ את ההחלטה: "נקיטת הליך של עדות מוקדמת מטלנסקי היתה הכרחית. מדובר בעד מרכזי שמכלול הנסיבות לגביו הוביל למסקנה הבלתי נמנעת כי אין מנוס מגביית עדות מוקדמת. בדיעבד התברר כי החשש שהעד לא יתייצב להעיד, אם יחזור לחו"ל, לא היה מופרך, וטלנסקי אכן סירב במשך תקופה ארוכה לחזור ארצה להשלמת עדותו".

על ליברמן

החלטה מרכזית אחת עדיין נותרה למזוז במהלך השבועות הספורים שנותרו לו בלשכת היועץ - האם להורות על העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, של שר החוץ אביגדור ליברמן. בעניין זה מזוז מסרב להתחייב כי ההחלטה הסופית אכן תתקבל במהלך כהונתו, או שתישאר על כל חלקיה ליועץ הבא, יהודה וינשטיין.

"מדובר בתיק מורכב", אמר, "עם כמות גדולה של חומרי חקירה ומסמכים. אנו עושים כל מאמץ לסיים את הטיפול בהקדם, אך אינני יכול לנקוב במועד. בניגוד לטענות, החקירה בתיק זה נפתחה רק ב-2006, ואין כל מקום לטרוניה נגד גורמי החקירה".

על הפרקליטות

בשאלת תפקודו הכללי של הנושא בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, דיבר מזוז על פעולה ב-3 גזרות - מול פרקליטות המדינה, מול שרי הממשלה ומול בית המשפט העליון.

"בתקופה מסוימת הפרקליטות התנהלה מתוך תפישה שמגיעים ליועץ המשפטי רק כשחייבים", אמר, "הוא לא נתפש כחלק אורגני של המערכת. אני חושב שהצלחתי לשנות את המציאות הזאת, ותקופתי התאפיינה בהרמוניה מלאה עם שני פרקליטי המדינה, ערן שנדר ומשה לדור, ועם כלל הפרקליטות".

על הממשלה

בהתנהלות מול שרי הממשלה אמר מזוז כי "בנושא הזה חייבים להיות כללי משחק ברורים. עשיתי כמה פעולות כדי להגדיר מחדש את כללי המשחק. היועץ צריך לפקח על הממשלה, ולכן חייב להיות סוג של 'דיסטנס' בין היועץ המשפטי לבין השרים. מעולם לא השתתפתי באירוע משפחתי או חברתי של שר, למרות שחלקם שלחו לי הזמנות".

על בית המשפט העליון

על בית המשפט העליון אמר מזוז: "צריך הגדיר בצורה יותר ברורה את מערכת היחסים. היועץ המשפטי הוא מתדיין בפני בית המשפט העליון, ולכן מתחייבים ריחוק והפרדה".

הוא הגדיר עצמו כמי ש"מסתייג מאקטיביזם שיפוטי", אך "לא מסתייג מגישה של זכות עמידה רחבה" בבג"ץ. לדבריו, גם חוק הצינון המחייב פרק זמן של שנה וחצי בין סיום תפקיד היועץ המשפטי או פרקליט המדינה לבין מינוי לכהונה בבית המשפט העליון, הוא יוזמה שלו.

האם יבקש להתמנות, בתום תקופת הצינון, לעליון? "התוכנית שלי לשנה הקרובה היא פשוטה", אמר, "אני אהיה בחופשה, לטעון מצברים, לנוח, להתאוורר, לטייל בארץ ובעולם". ולאחר מכן - "אינני רואה צורך בקבלת החלטות עכשיו. אני לא שולל או פוסל מראש שום דבר".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

בממשלה הופתעו מהצהרת טראמפ ויצטרכו לחפש מקור תקציבי של מיליארדי דולרים

במשרד האוצר הופתעו מהצהרת טראמפ על הקדמת הפסקת הסיוע האמריקאי לישראל, לנוכח ההסכם הקיים בין המדינות עד 2028 ● היקף הסיוע עומד על 3.8 מיליארד דולר בשנה, ובשלב זה לא ברור אם יופסק כולו או רק חלקו ● הפסקת הסיוע עלולה להעמיק את האתגרים התקציביים של הממשלה הבאה, על רקע דרישות מערכת הביטחון ותוכנית התעצמות בהיקף של 400 מיליארד שקל

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

הטבת המס שכדאי לבעלי דירות להכיר

האטה במכירות וירידות מחירים שלחו קרוב לחצי ממשקיעי הדירות לטווח קצר למכור בהפסד ריאלי ● דיווח נכון מאפשר לקזז את ההפסד מול רווחים בשוק ההון ולחסוך עשרות אלפי שקלים

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מרבע מהח"כים הן נשים: שיא מאז קום המדינה

הכנסת ה־26 תושבע בקרוב, ולקראת האירוע בדקנו את התפלגות 120 החברים: כמה מהם יעבדו במשכן לראשונה, מי הח"כ הוותיק ביותר וכמה עונים לתואר דוקטור ● המשרוקית מסבירה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני / צילום: Reuters, Marco Iacobucci

מלכודת דבש איטלקית: המדינה שפיתתה את עשירי אירופה מציגה כעת "מס יציאה"

תקנה חדשה שכלולה בהצעת התקציב לשנה הבאה של ממשלת איטליה, מטילה צל כבד על הטבות המס שקיבלו בעבר מיליונרים שהיגירו למדינה ● לפי ההצעה אם הם יעזבו את המדינה, הם ישלמו מס על הרווחים הלא ממומשים של עסקיהם ● בשנה שעברה בלבד היגרו לאיטליה כ־3,600 מיליונרים

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

פרופיט בוחנת מהלך לא שגרתי: הקמת פעילות גמל

קבוצת הפיננסים שוקלת לנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בעצמה ● המהלך יהפוך את סוכנות הענק למתחרה של הגופים שאנשיה משווקים ● למרות חסמי הכניסה הגבוהים, בפרופיט, המפקחת על 130 מיליארד שקל, בוחנים את האפשרות לעומק

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר / צילום: טל שחר

אנלייט בהכנסות שיא, ושוב מעלה תחזיות

הכנסות אנלייט צמחו ב-40% ברבעון השלישי ל-231 מיליון דולר, והחברה מעלה את תחזית ההכנסות השנתית בפעם השנייה ברציפות ● פעילות החברה כספקית חשמל בישראל הכפילה את עצמה והניבה 56 מיליון דולר ברבעון ● במקביל, החברה מתרחבת בתחום האגירה באירופה ונהנית ממחירי החשמל הגבוהים

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

טראמפ הודיע על הפסקת הסיוע לישראל: למה השווקים לא נבהלים?

נשיא ארה"ב הודיע כי הסיוע הביטחוני לישראל, בהיקף של כ־4 מיליארד דולר בשנה, ייפסק בתום 2026 ● למרות המשמעות התקציבית, בשוק המקומי נרשמו עליות לאחר ההודעה ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מסביר מדוע המשקיעים עשויים להתייחס למהלך במתינות - ואיך ההתפתחויות מול איראן קשורות לתמונה

עברי לידר בוי ג'ורג' ואדמס / צילום: אלון לוין

וולקאם: קבלת הפנים שארגן סילבן אדמס לבוי ג'ורג'

איש העסקים סילבן אדמס, המכהן כנשיא הקונגרס היהודי העולמי בישראל, ערך קבלת פנים לאמן בביתו שבתל אביב ● משלחת בכירים מענקית ההשקעות הבינלאומית שרודרס הגיעה בשבוע שעבר לישראל לרגל כנס משותף עם משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן ● מותג האונליין הקולינרי כרמלה פותח שתי חנויות פיזיות בתל אביב בהשקעה של כ-6 מיליון שקל ● תחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות תתקיים בדצמבר ● אירועים ומינויים

ביל אקמן / צילום: גיא סידי

ביל אקמן במכתב אופטימי לעתיד ה־AI: "תחזיות האנליסטים משקפות נתק בולט"

גלובס מציג את עיקרי המכתב של ביל אקמן, מנהל קרן הגידור הענקית פרשינג סקוור: "סביר מאוד שצמיחת ההכנסות תעלה על תחזיות האנליסטים" ● מדוע לדעתו ענקיות הענן עדיפות כעת על מניות השבבים?

תחבורה ציבורית בישראל / צילום: Shutterstock

ציוני מפעילות התחב"צ נחשפים: מי במקום הראשון ומי הכי מאחרת

משרד התחבורה צפוי לפרסם דוח המסכם את ביצועי מפעילות התחבורה הציבורית במחצית הראשונה של 2026 ● אלקטרה אפיקים מובילה בין המפעילות הגדולות עם 84.62 נקודות, ואילו תנופה מדורגת אחרונה עם 50.89 נקודות ● ברשות לתחבורה ציבורית מפיקים לקחים ומנסים לדלל מהשוק את החברות החלשות

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

מנחם גינדי, מנכ''ל משותף בגינדי החזקות / צילום: איל יצהר

גינדי מציעה לדחות תשלום של 900 אלף שקל בעשר שנים. כמה שווה ההטבה?

גינדי החזקות מציעה לדחות חלק מהתשלום עד עשר שנים אחרי קבלת המפתח, ללא ריבית והצמדה לרוכש ● בדירת חמישה חדרים שמוצעת ב-4.2 מיליון שקל, המקדמה עומדת על 840 אלף שקל ● מה שווה הדחייה, ומה קורה כשההלוואה מגיעה לפירעון?

שמעון אבודרהם, מנכ''ל אמות / צילום: אבישי פינקלשטיין

מנכ"ל אמות בשיחת משקיעים: "מורגשת התעוררות במשרדים מחוץ לתל אביב. אך אין חוזים"

דוח פושר לענקית המשרדים: הרווח מהשכרת הנכסים והפעלתם של אמות עלה ברבעון השלישי בכ-1% בלבד לכ-268 מיליון שקל ● התפוסה במשרדים עמדה על 85.4% ● בשיחת המשקיעים, אמר שמעון אבודרהם: "במשרדים במעגל השני והשלישי מורגשת התעוררות. יש התעניינות וסיורים, אך הם לא מתורגמים לחוזים"

אילוסטרציה: Shutterstock

בחירה להישאר בתוך העסק של המשפחה מתחילה באפשרות לצאת

בעסק משפחתי בקשה למכור מניות נשמעת כמו בגידה ● המודל של הכלכלן אלברט הירשמן מסביר למה דווקא דלת פתוחה היא מה שנותן משקל לקול של מי שנשאר ● ומה אומר השקט במשפחה בה לא מדברים על האפשרות לצאת ● עסק משפחתי, טור חדש

ShoppingIL

מבצעי נובמבר יוצאים לדרך: 3,000 עסקים ישתתפו ב-ShoppingIL

ShoppingIL של גוגל ייפתח השבוע בהשתתפות כ־3,000 עסקים ישראלים, מהם 16% הוקמו מאז פרוץ המלחמה ● מנתוני המשתתפים עולה כי כמחציתם הם עסקים זעירים עם פחות מחמישה עובדים • האירוע יתקיים על רקע מבצעי נובמבר, בהם בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי

הפגנת עובדי ארקיע

“שחררו את ארקיע”: העובדים מפגינים נגד ההנהלה

עשרות עובדי ארקיע מפגינים מול מטה החברה בבני ברק, על רקע כוונת הבעלים, האחים נקש, לדלל את החזקות העובדים בחברה מכ-20% כיום ● המחאה מגיעה לאחר דיווחים על הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בשנה האחרונה, ובצל חשש העובדים מפגיעה בזכויותיהם ובביטחונם התעסוקתי ● באיגוד העובדים מזהירים מפני צעדים ארגוניים וקוראים להנהלה לפתוח במשא ומתן

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

מתקפת הסייבר על סופרים באירופה החלה בכלל בישראל

מתקפות הסייבר על מערכות הקירור במרכולים באירופה מעלות חשש גם בישראל, שבה כבר נפגעה רשת מזון באירוע דומה ● חוקרי סייבר מעריכים כי ייתכן שהמתקפות בישראל היו בין הראשונות מסוגן ואף השפיעו על גל התקיפות במערב ● במערך הסייבר מזהירים מפני פרצות האבטחה בבקרי הקירור

מלבורן, אוסטרליה. ניסיון לרסן את המחירים / צילום: Shutterstock, Shuang Li

המדינה שהעלתה את הריבית לשיא של 18 שנה

הבנק המרכזי של אוסטרליה העלה את הריבית ברבע אחוז ל-4.85%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008 • זו העלאת הריבית החמישית מתחילת השנה, על רקע אינפלציה עיקשת שמסרבת להתמתן • ההחלטה התקבלה ברוב דחוק יחסית

יו''ר ועדת הבחירות, השופט נעם סולברג לצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וראש השב''כ דוד זיני

חסר תקדים: ראש השב"כ רוצה לחקור את ראשי המפלגות הערביות

ראש השב"כ דוד זיני ביקש לחקור באזהרה חבר כנסת בכיר מאחת המפלגות הערביות ואת אחמד טיבי, סאמי אבו שחאדה ומנסור עבאס, כך דווח ב-i24NEWS ● בחדשות 12 דווח כי סולברג אישר לשב"כ להפעיל יכולות חריגות בחקירת החשד להתערבות בבחירות